onsdag 4 november 2015

Med öppet bogvisir


Arbetsförmedlingen är en jätteinstitution som slukar närmare 80 miljarder kr per år. För dessa pengar får vi en dysfunktionell myndighet som inte lyckas med sitt uppdrag ens i de enklaste av fall och som nu åläggs att bidra till etableringen av tiotusentals nyanlända med låg eller ingen utbildning. Det är en utmaning som heter duga.

Jag pratade med en före detta arbetsförmedlare för en tid sedan. Personens berättelse om en myndighet som helt enkelt inte fungerar - överbelastade och bristfälligt utbildade handläggare, ingen styrning, inget enhetligt sätt att dokumentera eller handlägga - bekräftade dessvärre min negativa bild. Om du vill ha ett jobb - gå inte till Arbetsförmedlingen. Emellertid har många inget annat val eftersom deras ersättning är knuten till kravet att de är aktivt arbetssökande och inskrivna på just Arbetsförmedlingen.

AF har länge varit en myndighet med enorma brister, även i goda tider. Nu står den inför sin kanske största prövning hittills. I somras räknade AF med att 45 000 skulle in i det så kallade etableringsuppdraget 2019. Nu tror de att det handlar om så många som 121 000, alltså mer än en fördubbling. Med det asylinflöde Sverige har just nu, och givet att 77 procent av de vuxna och 89 procent av dem som säger sig vara minderåriga får uppehållstillstånd, kan AF räkna med kraftigt ökade volymer att hantera framgent.

Detta betyder dels ökade kostnader - AF räknar med minst 10 miljarder extra år 2019. Men det betyder också att myndigheten tvingas prioritera. När många lågutbildade som inte kan svenska ska in i etableringsuppdraget kommer stödet för andra utsatta grupper - inte minst unga och långtidsarbetslösa - oundvikligen att påverkas. Arbetsmarknadsministern förnekar detta, men det är förstås fånigt att låtsas som att prioriteringar inte behöver göras och att detta oundvikligen kommer drabba vissa grupper. Det är sålunda regeringen som genom sin politik ställer grupp mot grupp nu.

Ingen har något svar på hur en redan dysfunktionell myndighet ska fungera bättre under ett markant högre tryck. Ingen kan förklara hur en myndighet som misslyckas med att matcha högutbildade svenskar till jobb ska lyckas bättre med lågutbildade somalier, eritreaner, afghaner och syrier som dessutom i hög grad kommer att bo under väldigt enkla förhållanden. Jag får helt enkelt inte ihop det.

I denna fråga vilar svaret på huruvida svensk ekonomi kommer att gynnas marginellt eller missgynnas kraftigt av dagens stora asylinvandring. Ty om utvecklingen med mångdubbelt högre arbetslöshet för utrikes födda inte vänds, står svensk ekonomi inför ett stålbad (på lokal nivå kan det se ut så här) som kommer vara under många år framöver. Det är inte bara biståndsbudgeten som kommer påverkas av detta utan betydligt mer marknära verksamheter ute i landet.

När etableringsperioden på två år löper ut tackar staten för sig. Då blir de nyanländas försörjning kommunens ansvar, och då kommer utanförskapet traska rakt in i kommunens budget. Lagom till valåret 2018, dessutom.

Boendefrågan är akut och kommer att så förbli. Men en ännu större nöt att knäcka är att med existerande system få ut en stor men icke efterfrågad grupp människor utan svensk utbildning och med bristfälliga språkkunskaper på den svenska arbetsmarknaden. Vi har inte lyckats med detta på den här nivån förut. Låt oss vara tydliga: det är inte bara en atlantångare som ska vändas. Det är en hel jäkla armada.

Vi befinner oss i helt nya farvatten nu och Sverige styr ut på havet med öppet bogvisir. Vädret vid horisonten ser olycksbådande ut. Har någon månne känslan att detta inte kommer sluta så bra?

28 kommentarer:

Anonym sa...

Lugn det ordnar den humanitära stormakten,i vår humanitära omsorg om andra vill nu Löfven omfördela de framtida vinsterna med vår asylhantering till övriga europeiska länder. De skall med oss leva ett liv av mjölk och honung,Löfven är i sanning god!

Lotta Trouble sa...

"Matcha högutbildade mot jobb"? Vad menar du? När har AF gjort det? Inte på denna sidan millenieskiftet åtminstone?

Dr Mabuse sa...

Jag måste säga att du har känsla för underfundig, dramatisk och effektiv rubriksättning på dina bloggposter. "Med öppet bogvisir"...ger onekligen rysliga associationer. Inte utan anledning f ö.

Som eventuella läsare av mina oförargliga inlägg förstår, undertecknad har ett fritt yrke som ger mig(alltför) rika möjligheter att hoppa mellan fakturerbart jobb och att larva mig på olika kommentarsfält.

Anonym sa...

Ja, dysfunktionen som sprider sig som ringar på vattnet i alla riktningar. Jag är bortom skratta eller gråta då det gäller regeringen och den sk oppositionen. I morgon ska Löfven vädja till/beordra EU att avlasta oss.

Jag tror att de som påpekat att "till varje pris" som försvaras, det liknar mycket kronförsvaret under 90-talet. Nu tror jag inte EU kommer att avlasta alls, men om så vore och i de tiotusental som kommer att begäras ... ja då dröjer det 'bara' längre tid innan regeringens hårdnackade motstånd kan brytas. Och ärligt talat vill jag inte den sämsta regeringen i nordisk modern historia ska vinna en endaste strid, hur liten den än är, för i deras förvrängda värld har de då väl typ tagit ett stort steg mot fred på jorden

utlandssvensk sa...


"Har någon månne känslan att detta inte kommer sluta så bra?"

Verkligen inte! Resan till det mångkulturella lyckoriket har pågått länge nu och äntligen börjar vi nå målet. Det blir som en blandning av "Tusen och en natt" och Tolkiens Fylket. Ett spännande paradis, långt ifrån den gamla grå folkhemsrasismen som tidigare präglade landet.

Självklart är mångfald bättre än enfald! (detta var det moderata standardsvaret på all immigrationskritik inför valet 2010, om någon undrar)

Om någon nu har invändningar mot detta kan jag, av lång egen erfarenhet, berätta att vederbörande är RASIST! För övrig är även blogginnehavaren misstänkt, i och med att han ställer frågan! Men han kanske bara försöker att locka ut de elaka trollen så att de ska spricka i solljuset.

Anonym sa...

80 miljarder fördelat på 45000 personer får jag till ca 1,8 miljoner per person. Va f-n gör de på AF?

Lars Åhlin sa...

Vad du skriver, Hans, är egentligen alldeles självklart. Att regeringen inte erkänner eller vill diskutera detta är oerhört skrämmande.

Jag är förbryllad över regeringens plan om att andra EU-länder ska ta över en del av de som sökt asyl i Sverige. Varför skulle de göra det?

Däremot är utvecklingen i Tyskland vad jag förstår väldigt viktig också för Sverige. Merkel och Seehofer (CSU:s ledare) har ju enats om skärpt gränskontroll, transitzoner mm. I morgon ska man diskutera vidare. Får de igenom detta kanske flödet till Sverige helt upphör (mer eller mindre).

Anonym sa...

Det var inte så illa som jag trodde
"Under 2014 var knappt 676 000 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen. Drygt 428 000 fick jobb och 796 000 lediga platser anmäldes till oss."

skepparn sa...

Bäste Hans!
Det går ju alltid bra förArmador!
Tala med Spanien...
Var det inte 1588 de gjorde ett försök?

Riga sa...

Har ett par barn i arbetsför ålder. Kan säga att trots mycket goda språkkunskaper och relativt bra utbildningar, socialt engagerade, scouter, sport m.m. har de inte haft helt enkelt att få jobb. Då bor de ändå i en tillväxtregion.
Så nej, jag förstår inte hur ett par hundratusen människor utan utbildning eller språk ska få arbete.

Melmac sa...

Varför finns AF överhuvudtaget fortfarande? Varför räcker det inte med att visa att man är "inskriven" som arbetssökande på valfri rekryteringsfirma eller t.o.m med firmor?

De har aldrig ordnat något jobb till mig, det har jag antingen gjort själv eller genom Manpower (som har ordnat två jobb till mig).

Anonym sa...

Lars Åhlin: Ja, Tysklands agerande är viktigt för Sverige. Men sedan en tid finns ju en ny och nordligare väg för asylinvandrare: med flyg till Ryssland och därefter cykel över rysk-norska gränsen. Jag vet dock inte hur stor risken är att denna rutt exploateras mer.

Utlandssvensk sa...

@ Dr Mabuse

" undertecknad har ett fritt yrke som ger mig(alltför) rika möjligheter att hoppa mellan fakturerbart jobb och att larva mig på olika kommentarsfält."

Jo, jag fattar! Det blir ännu värre när man är rik och inte ens behöver fakturera!

Fast det finns väl värre missbruk än kommentarskrivande? Eller inte? Sen tror jag att man ska passa på nu, medans det fortfarande är åtminstone delvis tillåtet att ha regimkritiska åsikter. Det lär nog inte vara länge till, givet att de redan fängslar konstnärer och bränner deras verk.

Mona sa...

Jo men det gäller bara att ``få dom i jobb``. Nemas problemas

Anonym sa...

1801 sa Admiral Nelson: I see no ships with this blind eye.

Jo jag kan också hoppa mellan fakturerbart jobb och att raljera i kommentarsfälten.

Dags att ta fram Stålverk 80 ur arkivet. Gräv en grop, fyll sedan igen fast i Titanic storlek.

PerH sa...

Undrar om EU begär att Sverige först fäller ned bogvisiret innan någon form av avlastningshjälp kan komma på fråga.

Anonym sa...

Af förmedlar inte jobb, utan administrerar administration som genererar mer administration. En arbetsgivare behandlas på samma sätt som arbetssökande, som en störning i administrationen. Enda lösning: Reboot -nytt operativsystem

Anonym sa...

Arbetsförmedlingen ursprungssyfte är väl att matcha alla som inte går vidare till "real" eller "latin" till alla de fabriksjobb vi har?

Artikeln i Hela Hälsingland säger att "En stor del av dem som kommer hit nu är högutbildade akademiker."
Haha! De klassiska skämten är ändå bäst!

utlandssvensk sa...


@ Per H,

"Undrar om EU begär att Sverige först fäller ned bogvisiret innan någon form av avlastningshjälp kan komma på fråga."

De flesta EU länder låter nog Sverige med glädje sjunka till botten. Inse att Sverige med sitt mästrande moraliserande har drivit nästan alla andra EU länder till att tycka extremt illa om oss. Detta gäller även de andra nordiska länderna. Sveriges agerande mot Danmark har varit rent häpnadsväckande i många år och man har på senare tid även följt upp med direkt öppna förolämpningar mot Finland.

Att Sverige har förvandlat sig själv till Europas mänskliga sophög leder till en hel del fullt berättigad skadeglädje i andra länder. Varför ska de hjälpa oss? Glöm det. Mer troligt är att de kastar ut oss och stänger gränsen.

Anonym sa...

För övrigt kan man sjunga det till "Mitt egen blue hawaii".
"Med ett öppet ... bog-visi-ir, med ett öppet bogvisir!"
Undergången, blir den bättre eller sämre med Vikingarna.

Fast så mycket "solig strand" kanske det inte blir.

Anonym sa...

@utlandssvensk
Du har nog helt rätt i att det finns både en och annan som skadeglatt skrattar läppen av sig när Löfven får gå ner på knä och be om hjälp.Den ene efter den andra av våra moraliska politruker har pekat finger och förmanat andra år in och år ut.
Nu står han där Löfven.På knä.Bedjande om hjälp.
Han får säkert löften om hjälp.Löften lika sanna som hans egna.Den svenska stormaktstiden är över.För andra gången.

Utlandssvensk sa...


"Den ene efter den andra av våra moraliska politruker har pekat finger och förmanat andra år in och år ut."

Ja, och ofta helt utan takt eller ton. Svenskarna verkar tro att man kan säga vad som helst utan att det får konsekvenser. Det är helt otroligt hur man har pratat med sina grannar över åren. Att rutinmässigt rasistförklara statsmän och hela befolkningar är inte direkt vanligt i internationella relationer. Allt annat än ett jättelikt långfinger är bättre än vi förtjänar.

Schweiz hade nyligen folkomröstning om att köpa Gripen. Det blev nej och möjligen fanns det en och annan schweizare som kom ihåg att en minister i alliansregeringen publikt hade gått ut och förklarat att själva grunden för deras samhälle, dvs. direktdemokratin, är både underlägset Sveriges fina system och "farligt för demokratin".

Gagarinones sa...

En arbetskraftreserv kommer alltid att finnas och behövas, när det skiftas mellan goda tider och sämre tider.

Frågan är hur arbetskraftreserven skall finansieras, för att överleva. Av samhället eller skall var och en sköta sig själv, och finna sig i att ligga i rännstenen.

Hur det går när det blir det senare borde vi ha lärt av historien.

https://www.youtube.com/watch?v=kjSBZLSpD8Q

Larsa sa...

Sociala experiment av den här skalan bör egentligen aldrig prövas med riktiga levande människor i verkligheten, men när de väl genomförs av några mer eller mindre störda makthavare kan de vara intressanta, bara man betraktar dem från avstånd. Jag bor själv i England, och på tal om experiment så är jag uppriktigt nyfiken på hur det skulle gå för ett lands ekonomi om det lämnar EU under nuvarande omständigheter. Jag skulle dock föredra att lämna Storbritannien då och betrakta experimentet på avstånd, ungefär på samma sätt som jag nu betraktar det svenska invandringsexperimentet. Mina nära och kära i Sverige har som tur är inte påverkats nämnvärt av det ännu.

Dr Mabuse sa...

Kristian: Jo du, i Hela Hälsingland bjuds på intressant läsning! Ingår i stora, spretiga Mittmediaklustret varför ledarsidan blandas upp med olika skribenter - ibland läsvärt och ibland naivt bortom all sans. För en tid sedan rapporterades på nyhetsplats, utan fördjupning eller följdfrågor givetvis, att invandringen skall rädda Gävleborgs läns välfärd enligt en rapport från självaste Region Gävleborg. Länk till artikeln för den orkar: http://www.helahalsingland.se/allmant/halsingland/region-gavleborg-invandringen-raddar-lanets-valfard

Jag blev så förvånad och bestört att jag gick till källan - rapportens resonemang och slutsatser hade nog fått en Assar Lindbeck, Nils Lundgren eller Tino Sanandaji att bryta ihop. Den innehåller på ett närmast parodiskt sätt alla de missuppfattningar och politiskt påbjudna önskedrömmar som Überraljerare som oss oroar oss för och så vältaligt artikulerar här bl a. En annan duktig bloggare - Morgonsur - jobbar just på Region Gävleborg. Jag konstaterade snabbt att han inte var delaktig i soppan. Ironiskt nog - för Region Gävleborg - diskuterar han i linje med Motpol, Fnord, Ledarsidorna m fl beträffande migrationsfrågan.

Utlandssvensk: Det måste ändå kännas rätt bra att slippa fakturera och njuta av friheten för att bl a kunna diskutera på olika trevliga bloggars kommentarsfält! Givetvis är det så att företrädare från de olika länder som svenska regeringstjänstemän smädat och så förnumstigt moraliserat över nu tycker att vi kan reda upp skiten själva. Från danskt håll anar man rent av lätt skadeglädje. Man såg från EUs ministermöte när olika migrationsansvariga träffades hur liten, ynklig och övergiven Morgan Johansson framstod som. Han stod för sig själv mellan fotosessionerna när de andra ministrarna bildade små informella diskussionsgrupper. Han kanske är naturligt blyg eller också var det så att ingen orkade ödsla dyrbar tid på någon som är deras belackare - en svensk moralpredikant utan markkontakt som lever uppe i det blå.

För övrigt har man haft krismöten i högsta instans i min lilla kommun. Nu inser man att vi kommer att gå 10-tals miljoner back kommande år när 2-årsregeln löpt ut för många flyktingar/invandrare/migranter i kommunen. Och fler har kommit och är på väg. Ekonomichefen har sagt upp sig och går över till privata näringslivet. Den nye chefen kommer att få många intressanta utmaningar - dvs om kommunen lyckas hitta någon.

Thomas sa...

Nej, Arbetsförmedlingen har förvisso helt slutat fungera. Man kan förstås säga att det beror på oklara målsättningar och en ryckig verksamhet som placerar de arbetssökande i knät på någon handläggare som ofta varken kan eller vill låta dem matcha sig själva mot arbetsmarkanden, som inte skiljer på karta och verklighet, som gör långsiktig eller realtidsmässig planering närmast omöjlig och som har mycket sämre möjligheter att fixa arbetsmarknadsåtgäder som verkligen betyder något i ett cv än man hade för trettio år sedan. Och detta bakbinder naturligtvis dem som söker jobb - att underkänna en handläggare ses helt enkelt som grav olydnad och icke-konstruktivt slackerskap istället för konstruktiv kritik och vilja/aptit att göra det själv.

Det är uppenbart att många på den öppna arbetsmarknaden betraktar meriter från AMS-anvisade kurser och praktikjobb som papperslappar utan verkligt värde, vilket de ju ofta också är. Det handlar helt enkelt om förvaring för att dölja massarbetslösheten. jag rbuklar sähga att AMS förstörde värdet av Microsofts dattorkörkort" genom att skicka massor av mäniskor in på utbildningar som kallade sig så och sedan låta dem göra provern under snälla omständigheter; de som inte klarade det fick läsa samma kurs på nytt och så vidar, alt i syftet att få bra statistik på papperet. Ett sådant "intyg" säger givetvis ingenting om förmågan att hantera problem med en dator eller ett nätverk ute på en dataavdelning i landet Verkligheten, och det insåg man snart ute på alla slags företag och myndigheter. aAMS brydde sig inte om saken, för dem var det viktiga att kunna visa snygga staplar i statistiken.

Jag vet många infödda svenskar med god utbildning och andra meriter som har sagt, under perioder då de varit arbetslösa, att en viktig prioritering är att hålla arbetsförmedlingens byråkrater och coacher på armlängds avstånd och inte tillåta dem att få kontroll över ditt liv. Och då handlar det om folk som kan språket och systemet och som har bra, ofta akademisk utbildning. För personer som kommer hit från Afrika eller Afghanistan, som saknar utbildning som fungerar här och inte har någon kläm på hur vårt samhälle fungerar och hur man jobbar här - för dem blir det förmodligen helt ogenomträngligt.

Utlandssvensk sa...

Dr Mabuse,

" Givetvis är det så att företrädare från de olika länder som svenska regeringstjänstemän smädat och så förnumstigt moraliserat över nu tycker att vi kan reda upp skiten själva. Från danskt håll anar man rent av lätt skadeglädje."

Ja, just i danskarnas fall finns det extremt goda skäl att ogilla oss. Förutom vår rena rännstensretorik har vi även sysslat med direkt öppet sabotage av deras försök att kontrollera sitt eget inflöde. Danskarna införde regler för att stävja "brudimport" för kanske 10 år sen. Detta är helt normalt i de flesta västländer och innebär krav på att man kan försörja sin brud, minimiålder (25 år i Danmark, om jag minns rätt), osv.

Det här var en ganska stor sak i Danmark, men de märkte snart att folk kringgick bestämmelserna genom att bosätta sig i Malmö några år och sen flytta tillbaka. Självklart ville de då ha hjälp av Sverige.

Vi hissade upp världens absolut största långfinger och förklarade högt och tydligt att inte bara vägrade vi att hjälpa, vi ansåg att det var helt utmärkt att deras nya regler blev saboterade, ty de var RASISTISKA.

Danskarna kommer MYCKET väl ihåg detta.

Anonym sa...

"om utvecklingen med mångdubbelt högre arbetslöshet för utrikes födda inte vänds, står svensk ekonomi inför ett stålbad"
Ha, vi kommer inte att ha råd med några stålbad. Det kommer att bli i bästa fall ett ekologiskt gyttjebad, men mer troligt ett bloddito.