fredag 13 november 2015

Public service och verkligheten


Beslutet att införa tillfälliga gränskontroller har varit den stora snackisen i svenska medier sedan beslutet offentliggjordes i onsdags kväll.

För public service var det omgående tydligt vilken linje som skulle drivas: den kritiska. Under torsdagen ifrågasattes polisens arbete. Migrationsverket fick svara på varför de anser att kontrollerna behövs och företrädare för regeringen ställdes mot väggen. En bisarr situation uppstod i Aktuellt när Gustav Fridolin från "Allt åt alla"-partiet försvarade gränskontroller och Johanna Jönsson från borgerlighetens påstått liberala parti var kritisk.

Under torsdagskvällens nyhetssändningar satsade SVT onekligen stort. Genom direktsändningar, intervjuer, debatter och reportrar på plats skulle tittarna förledas att tro att det som nu sker - att svensk polis gör en passkontroll av inresande till Sverige - är något unikt och skrämmande.

Framför allt handlar det ju om värdegrunden. En reporter på plats i Malmö frågade folk på stan om de minns Fredrik Reinfeldts tal och undrade: "Har vi öppna hjärtan nu?". Han fick förstås det svar han önskat och kunde glatt lämna över till studion.

Lars Moberg rapporterade från Lübeck. Där stod han med en syrisk familj där alla utom fadern saknar pass. Moberg verkade upprörd, för nu släpptes inte hela familjen ombord på färjan till Sverige. "Det är väldigt svårt för de här människorna nu." Varför denna familj i stället inte kunde ta sig till Sverige via Öresundsbron framgick aldrig. På annat håll demonstrerade migranter mot den svenska regeringens beslut, även detta fick naturligtvis uppmärksamhet i SVT.

Tillbaka till Aktuelltstudion. Claes Elfsberg vänder sig till polisen med frågan: "Ja, var det så det var meningen? Att människor som kanske har giltiga asylskäl inte ens kan komma till Sverige?" Vad ska en polis, som inte har något med själva beslutet att göra utan åläggs att lyda, svara på den frågan?

Det blir bättre.

Under kvällen sände nämligen SVT direkt från Malmö central. Deltog i direktsändningen gjorde Hamza Ibrahim, ordförande för Ensamkommandes förbund, och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Ibrahim sparar inte på krutet utan kallar gränskontrollerna för "ett rasistiskt förslag". Danielsson förklarar bakgrunden till varför gränskontroller behövs och upprepade att torsdag natt kan komma att bli den första då asylsökande får sova ute under bar himmel. Ibrahim tog inte till sig av argumentet. Vad är väl verkligheten att förhålla sig till när man i stället kan ha en vision?

Det var ett haveri i public service vi bevittnade i går. Men knappast det första och heller inte det sista. Tittarna får därför göra som de brukar. Svära lite, ruska uppgivet på huvudet. Och byta kanal. 

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

I USA talar man om något man kallar 'american exceptionalism' med vilket bland annat menas att USA är ett undantag från andra stater. I Sverige har statens television och övriga av staten finansierade media länge propagerat för vad man skulle kunna kalla för 'svensk universalism', alltså att vad Sverige gör är det normala (även i normativ bemärkelse) och det rätta (både i konkret pragmatisk och moralisk/etisk bemärkelse).

Om det resonemanget accepteras framstår det du beskriver som fullt begripligt. Om Sverige vore en person skulle vi lätt se att det rör sig om en olycklig kombination av dissociativ personlighetsstörning och en asocial personlighetstyp; alltså en oförmåga att skilja objektiv observerbar verklighet från de egna vanföreställningarna (pga av störd perception) kombinerat med en oförmåga att förstå att andra inte är som en själv, och en vägran att acceptera detta eller utveckla metoder för att fungera utan för individen skadligt beteende. För en sådan person krävs ofta tvångsvård och medicinering innan KBT eller andra terapi- och träningsformer kan få effekt.

Regering och myndigheter är vårt lands exekutivfunktioner, och dessa har slutat fungera på rätt sätt. Massmedia är vår perception och verklighetsuppfattning, och är gravt dysfunktionell, med önsketänkande och uppfinnande av fantasivärldar där man är omnipotent, istället för att konfrontera objektiv verklighet. Det är svårt att hjälpa sådana, speciellt om de missbrukar och får bekräftelse via detta.

Ibland kan man bara hjälpa genom att patienten kraschar så hårt att dess rationaliseringsförmåga brister, och den minst obehagliga vägen blir förbättring.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

lensof sa...

Eller kasta ut TVn.
Efter ett visst svagt abstinensbesvär, har ju ändå varit uppvuxen med den, så är det efter ett par år enbart befriande.
När jag läser bloggar som den här inser jag att vinsten är stor, större än de pengar och den tid jag sparar.
Några problem med att hänga med i umgängets diskussioner har jag inte heller, snarare tvärtom.
SVT har spelat ut sin roll.

Anonym sa...


Som tidigare anställd under decennier har jag nu totalt tappat förtroendet för Public service.
Informationen går inte att lita på då man excluderar obekvämt.
Det är inte bred information man sprider utan smala känslovärden som inte skall lämna ett öga torrt.
Uttrycket "känslosås" beskriver Public services dramaturgi, en oerhört effektiv dramaturgi , det måste medges.
Jag inser att det kritiska fria nätets ofta bättre insatta skribenter utgör ett hot mot medias tårdrypande filtrerade information.
Detta inbegriper även pressen som tillsammans med Public service agerar som en synkad organism.

Riga sa...

Bra skrivet.
Saknar skildringar av polismäns/kvinnors, socialarbetares och miggors vardag. Saknar även reportage från vad jag tror försämras smygande som vård, äldreboende, hemtjänst, assistansersättning m.m, allt för att migrationsverket ska få fullfölja sitt uppdrag, för det är tydligen inte regeringen som styr migrationsverket.

A nonym sa...

Själv vägrar jag betala tv-licens sedan ett antal år tillbaka, av ren princip att inte göda denna vänsterlekdamm.
Nä enda rätta är att ge alla licens betalare programkort och koda skiten sedan får vi hur populära de blir när folk får ett val.

Anonym sa...

Ser aldrig på nyhetsrapportering från SvT eller lyssnar på desamma på SR. Varför utsätta sig för propagandan? Jag förstår dock att det kan vara nyttigt för att förstå samhällsdebatten. SvT är ju ändå en stor nyhetsbevakande vänsterextremistisk lobbyrörelse.

Magne

Anonym sa...

Om SVT var en Rolls Royce skulle jag köra ner den i närmaste swimmingpool.

Anonym sa...

SVT försöker inte alls motverka den (påstått) förda politiken!

De vänder sig istället till Svenne i stugan, som ska ges intrycket åt att man äntligen vidtar kraftfulla åtgärder, att det finns hopp, och att Svenne inte behöver rösta på SD eller ge sig ut och demonstrera.

Det är av samma anledning som man konsekvent talar om "utmaningar" istället för katastrof. För att vilseleda, och vinna tid.

Tror ni verkligen att socialdemokraternas statstelevision på eget bevåg vänder sig mot den socialdemokratiska staten? Hör ni inte hur dumt det låter?

Anonym sa...

Många här verkar, trots att ni har tagit stora kliv i riktning mot ett uppvaknande, till syvende och sist ändå utgå från att SVT är en godhjärtad men dumsnäll organisation som försöker så gott de kan men inte håller ända fram. Även när ni kritiserar dem utgår ni från deras verklighetsbeskrivning, och håller hoppet vid liv att de i grunden vill er väl.

Så är det inte. SVT är en ren propagandaorganisation vars syfte är att styra folket, och det har de alltid varit. Kom ihåg att det var de gamla socialdemokraterna som införde storskalig sterilisering av icke önskvärda, som upprepade gånger försökte förstaliga industrin, som ser det som självklart att de har rätt att beslagta barnen från alltför ideologiskt avvikande. Det finns ingen godhet där, bara en dyrkan av en totalitär Stat som dyrkar krossandet av individen.

Läs Roland Huntingtons bok "The new totalitarians" så får ni se själva hur ledande socialdemokrater som tidigare statsminister Ingvar Carlsson utan att skämmas framför en ideologi inte långt efter Stalin eller Pol Pot. (boken är skriven 1979)

Uffe Häger sa...

Reagerade också på Mobergs inslag, familjen befinner sig ju i Tyskland! Har börjat se media, inklusive SVT och SR, som SD:s bästa valarbetare. Det är inget bra betyg.

Anonym sa...

Har ni förstått att våra nya "gränskontroller" i själva verket bara har som effekt att få fler att stanna i Sverige eftersom de inte kan åka vidare till Finland och Norge?

Det vill säga till och med invandrarna förstår var Sverige är på väg och vill söka sig till ett land med åtminstone några års ytterligare livslängd.

Men se då skred regeringen till handling och nu får de snällt bli svenska medborgare istället!

Anonym sa...

Hej.

Måste tillägga en sak till mitt ovanstående debattinlägg:

Det finns faktisk en anledning att ta del av statstelevisionens propaganda:
Att hålla sig á jour med vad man förväntas känna till och tycka. Detta kan vara mycket viktigt för oss med offentlig anställning, då kunskapssökande utanför värdegrundens filter ses som suspekt, om rent ut sagt förrädiskt. Ett väl utvecklat kodspråk med mångbottnade betydelser blir allt mer nödvändigt för den som är i opposition eller rent av är dissident. Nyckelfraser att lyssna efter är om du tillfrågas om du tror på värdegrunden. Då är det fara å färde.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Läraren Rikard, du har förstått! Som svensk är det svårt att förstå hur 1984-liknande Sverige är, och har varit mycket länge, eftersom man mycket sällan har någon möjlighet att sticka ut huvudet utanför bubblan, och även när man har det så har man ändå varit utsatt för en oerhört effektiv indoktrinering sedan spädbarnsåldern.

En särskilt skrämmande sak är att det är i stort sett omöjligt att översätta politisk svenska till andra språk, för varenda ord har en massa sidobetydelser och inbyggda antydningar som är mycket svåra att sätta ord på. Därför brukar det ta flera år innan utlänningar förstår Sverige, och då blir de ofta chockade. På det viset kan myten om det lyckliga lyckade socialistiska landet i norr vara lika levande idag som på 60-talet.

Anonym sa...

Din analys är klockren, men ja är lite konfunderad, för du ingår ju i det kultur marxistiska följet, du är ju lärare!? Vad gjorde att du vaknade upp från irrlärorna?

Amnexis sa...

Claes Elfsberg och Margit Silberstein satt även i Aktuellts direktsändning och bekymrade sig över "hur ont i själarna det måste göra" på de stackars miljöpartisterna..

Läs mer om "oberoende" SVT här (alla exempel har källhänvisning):

http://oberoendemedia.se/


Idag rapporteras, vilket jag redan förutspått på Twitter tidigare; att gränskontrollerna inte har någon effekt på inflödet av bidragsnomader:

http://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/ingen-effekt-av-gr%C3%A4nskontroller/ar-BBmXBBO

"Drygt 1 600 personer sökte asyl under gårdagen och frågan om boende blir allt mer akut." ~ "Ytterligare runt 300 personer kan läggas till den siffran, personer vilkas ansökningar inte hunnit registreras på grund av den stora arbetsbörda som nu drabbar Migrationsverket." ~ "Cirka 1 600 sökande ligger i linje med vad vi har sett de senaste dygnen, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket." ~ "Vi arbetar timme för timme. Nu har vi bussar som går från Malmö uppåt landet där man under bussresans gång löser boendefrågan, säger han."


Det måste till striktare åtgärder, totalt asylstopp för alla som inte har ID/pass och kan bevisas ha flyktingstatus enligt FNs konventioner (alltså inte enligt svenska mjukisvarianten). Frågan är om ens det kommer räcka. Sverige är fullt.

JohJoh sa...

Håller med dig helt.
Det var ett helt bisarrt inslag där de 2 "godaste" partierna debatterade flyktingkrisen där den som ville ge mest till alla var vinnare.

Undrar hur det går till rent praktiskt när man hittar folk att intervjua. Är det order på att hitta de mest sympatiska flyktingarna att prata med eller är reportrarnas eget initiativ?

Hur kan det vara synd om flyktingar som befinner sig i TYSKLAND för att de har svårt att ta sig till Sverige?
Debatten är minst sagt fascinerande...

SVT och MSM verkar genuint förvånade att inte resten av världen har fördömt de svenska gränskontrollerna... Tvärtom säger alla, till reportrarnas förvåning, att det var väl på tiden... :o