torsdag 12 november 2015

För lite, för sent


Halveringstiden för rödgröna migrationspolitiska förslag kan nu räknas i dagar. I dag klockan 12 sker det som så sent som förra veckan var otänkbart: Sverige inför tillfälliga gränskontroller vid Öresundsbron och färjelägren i Trelleborg.

Inrikesminister Anders Ygeman stakade ur sig detta budskap på en presskonferens i går kväll och Migrationsverket bekräftade att det sker på deras begäran. Däremot var den svenska gränspolisen inte informerad utan fick informationen via medier. Lite ironiskt, kan tyckas, då regeringen så sent som för några dagar sedan upprepade att den inte tänkte införa gränskontroller förrän polisen bad om det.

Regeringen är noggrann med att påpeka att den inte stödjer var sig Moderaternas eller Kristdemokraternas förslag. Nej, detta ska bli regeringens alldeles egna gränskontroller.

Det svänger minsann snabbt. Så sent som den 10 november varnade Stefan Löfven för vad gränskontroller kunde tänkas leda till: "Det viktiga nu i en så här svår situation är att vi gör saker tillsammans i EU. Om alla ska hålla på med egna oplanerade lösningar får vi det etter värre."

Så pass. Två dagar senare ser alltså hans regering till att införa just gränskontroller. Detta är signifikativt för hur regeringen har agerat ända sedan den tillträdde. Den tar högljutt avstånd från något för att sedan själv lägga ett identiskt eller väldigt snarlikt förslag. Det inger inte förtroende, om man uttrycker sig försiktigt. Det visar en regering som reagerar, inte regerar.  Som är reaktiv, inte proaktiv.

Bakgrunden till Migrationsverkets begäran är att den säger sig inte längre kunna utföra sitt uppdrag. Den tappade räkningen på antalet ensamkommande i måndags, och förhoppningen är nu att ID-kontroll vid gränsen ska leda till mer ordning och reda. "Det kan leda till ett mer strukturerat och ordnat mottagande", trodde Mikael Hvinlund på gårdagens presskonferens.

Det ska införas en obligatorisk legitimationskontroll på färjorna. Det är i nuläget oklart exakt hur kravet är formulerat och hur rederierna förväntas agera. Kommer de verkligen stoppa personer som saknar pass från att gå ombord? Det blir intressant att se om de lyckas med detta i ett läge när SJ knappt ens vågar ta betalt längre.

De tillfälliga gränskontrollerna ger oss en bild av vilka som kommer in i Sverige. Men de löser förstås ingenting ensamt. Tvärtom kan asyltrycket faktiskt komma att öka eftersom de som tidigare valt att resa genom Sverige till annan destination, exempelvis Finland, nu kan välja att söka asyl här i stället. En redan ohållbar situation kan därmed komma att eskalera ytterligare - om regeringen inte tar fler steg ganska omgående.

Beslutet ska ändå ses som ett steg i riktning mot en verklighetsanpassad politik. Det måste komma mer. Den sista bastionen av motstånd mot en realistisk politik utgörs nu av Centerpartiet, Vänsterpartiet och grönhögern inom Muf, Fores och Migro. Miljöpartiet hör förstås också dit men har låtit sig köras över av Socialdemokraterna ännu en gång. Än är tydligen smärtgränsen inte nådd för riksdagens stollparti. Däremot lär det nog tröstsupas i helgen som om Per Gahrton fortfarande ledde partiet.

Som vanligt gör regeringen för lite och agerar för sent. Men det har ju kommit att bli Stefan Löfvens signum.

Läs även:
Fnordspotting

13 kommentarer:

skepparn sa...

Man använder tekniken att kapa svansen en liten bit åt gången...
Det skall visst göra mindre ont då!
För de som kapar.

PerH sa...

Anders Danielsson nämner nu på morgonen för SR att "gränskontoll" betyder stickprov, inget annat.

JohJoh sa...

Intressant att se hur samma förslag kan vara "rasistiskt" (från SD), "dåligt" (från alliansen) eller "bra" (från S). ;/

Anonym sa...

Gränskontroller blev till stickprovskontroller. Alltså av en vante bidde det en liten tummetott och av denna tummetott blir de snart ingenting... //tompas11

Anonym sa...

Jag tror tyvärr att rubriken "För lite, för sent" är alltför talande om det vi har att se fram emot.

Gränskontroll innebär att fysiskt försvara gränsen när någon önskar passera. Kan vi framför oss se den som betalat tiotusentals kronor för att "fly" till Sverige och vid gränsen lätt låter sig avspisas med ett "sorry, det är stängt"?

Knappast. Vi kommer att se oroligheter vid gränsen, folk kommer att med våld försöka ta sig in i Sverige och den utlovade mjölken och honungen.

Svensk uniformerad personal skall då med våld stoppa detta och - enligt den kända retoriken - proaktivt stoppa folk som "flyr för sina liv". Journalistklassen kommer att gå bananas och Ygeman och Löfven kommer att backa.

Tillbaka till ruta ett och systemkollapsen väntar runt hörnet.

utlandssvensk sa...


"Svensk uniformerad personal skall då med våld stoppa detta"

Våld? Finns det kvar som metod?

"Som Blåljus tidigare berättat, kommer nyantagna polisskoleelever att från den 1 januari 2015 i Stockholmstrakten att få göra sin utbildning på Södertörns Högskola i Flemingsberg. Vad som väntar dem där i utbildningsväg kanske vi får en aning om på skolans hemsida. Där det bl a står:

”Att arbeta som polis är komplext, det kräver ständigt ny kunskap och kompetens inom många områden. Polisen ska minska brottsligheten och öka tryggheten samtidigt som arbetsuppgifterna hela tiden förändras i takt med samhällsutvecklingen. Polisprogrammet vid Södertörns högskola förser blivande poliser med rätt kunskaper och förberedelser inför storstadens utmaningar och ett samhälle i ständig förändring.”

Den akademiske ledaren för utbildningen, lektor Anders Fjällhed, som själv är utbildad fritidspedagog, psykolog och fil. dr. i pedagogik, berättar för P4 Sörmland att frågor om genus, klass, etnicitet och ålder är mer framträdande i den planerade utbildningen på Södertörn. Samarbetet mellan polisen och den tydligt genusprofilerade högskolan är unikt men nödvändigt enligt Fjällhed.

– Jag tror att de poliser som vi vill utbilda ska kunna leva sig in i hur det är att vara ett offer och om det är skillnad när det gäller bemötandet om man är man eller kvinna. Där finns det en hel del för oss att göra, säger Anders Fjällhed till SR.

Inom den akademiska världen finns det ett begrepp som heter Interkulturellt perspektiv, vilket går ut på att kasta ett starkare ljus på frågor om genus, klass, etnictet och ålder. För Anders Fjällhed, som är lärare inom interkulturalitet, är det nödvändigt att tillämpa ett sådant perspektiv, eftersom det leder till att polisen förstår både sina brottsoffer bättre men också är mer förberedda i svåra situationer."

http://www.blaljus.nu/nyhetsartikel/hur-redo-ar-sodertorn-att-bli-phs#sthash.Bu85dWx4.dpuf

Anonym sa...

Det här ger inte effekten att minska asyltrycket. Det kan t.o.m. öka asyltrycket. Som du också nämner i din text Hans.

Vi bör i stället yrka bifall till Moderaternas och Kristdemokraternas förslag om att ha gränskontroller, samt skicka tillbaks de som kommit via annat EU-land.

Nyval nu!

Magne

Melmac sa...

Gränskontrollerna är det lilla i det hela. Det är ID-kontrollen till bl.a. färjorna som är det intressanta vilket redan har stoppat en del utan giltiga handlingar:
http://www.skd.se/2015/11/12/43-personer-fick-inte-aka-med-morgonfarja/


Anonym sa...

Trams. Gränskontroll betyder bara att man skickar inspektörer som kontrollerar att det är svensk gräns som passeras. Om det är det, så blir det PUT.

Anonym sa...

Hej.

Identitetsvänstern slår mätarna i topp i och med detta. Tänk om den energin kunde tas tillvara som elektricitet...

Reaktionen från kollegor har varit blandad, men alla verkar tro att nu skall alla som vill passera svensk gräns stå i kö och visa sina handlingar. Sånt där som lokaler och personal tänker man inte på. I nuläget skall det till metoder och hantering som vi avsvurit oss, om läget skall kunna normaliseras och landet tryggas. Eftersom det är orealistiskt borde den rödgröna röran (brunsåsen?) istället ändra de inre förutsättningarna för den som flyttar hit:

Bostad? Fixa själv. Bidrag? Först efter medborgarskap vilket fås efter tio års god vandel och avklarat medborgarprov. Rösträtt? Se ovan. Begått bevisat brott? Straffarbete (typ rensa ogräs längs järnväg) och ovillkorlig utvisning, överklaga får du göra från ursprungslandet. Och så vidare. Inte heller särskilt realistiskt kanske, men mer humant och troligen bättre på generationers sikt än alternativen.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Nån som har koll på hur många ggr Löfven sagt ordning och reda denna vecka?

Hans Li Engnell sa...

Förmodligen inte fullt lika många gånger som han sagt "självfallet".

Anonym sa...

Jag har rätt (naturligtvis, det är enkelt, bara att utgå från den dummaste möjligheten i Sverige)

"Gränskontrollerna" är bara en dimridå, en skenmanöver som ska få svensken att tänka på annat.

Gränsen är minst lika öppen som tidigare, vilket migrationsverkets personal bekräftar:

https://meritwager.wordpress.com/2015/11/12/en-migga-bussar-skickas-norrut-utan-destination-alla-evakueringsplatser-ar-fulla