lördag 21 november 2015

Ni är bara värda förakt


Natten mot fredag sov asylsökande i Malmö ute i kylan, försedda med täcken av Migrationsverket. Det som myndigheten varnat för under en tid blev nu verklighet.

Jag tror att vi närmar oss något slags avgörande nu. Migrationsminister Morgan Johansson kritiserade i går Danmark för att de inte infört gränskontroller utan släpper vidare asylsökande till Sverige. Danmarks svar blev rena rama knocken. Regeringspartiet Venstres migrationspolitiska talesperson svarade:
Det låter ju vackert när Sverige först bjuder in alla världens flyktingar till landet, men när systemet sedan brakar samman vill de skjuta ansvaret vidare.
Morgan Johansson framhärdar att "flyktingkrisen är Danmarks fel", vilket är ett absurt och direkt oförskämt påstående. Om skuld ska läggas på något annat land bör det i så fall läggas på första EU-land, inte det femte.

Skulden för Sveriges situation är förstås inte Danmarks, Italiens eller Tysklands utan den svenska regeringens. Att det ska vara så förbenat svårt att förstå att svensk migrationspolitik, den politik som Alliansen förde med stöd av Miljöpartiet och som nu upprätthålls av den rödgröna regeringen, är orsaken till att just Sverige attraherar så många asylsökande.

Samtidigt som regeringen skyller sitt eget misslyckande på ett grannland, säger migrationsministern faktiskt att det behövs fler förändringar av migrationspolitiken. På en direkt fråga i går hur länge regeringen kan vänta i detta akuta läge svarade Johansson "inte särskilt länge". Det är således troligt att något kommer hända redan innan månadsskiftet, förutsatt att regeringen kan komma överens inbördes och med tillräckligt många andra partier. Det kommer inte bli lätt.

Moderaterna har lagt ett förslag om att vid gränsen avvisa asylsökande som kommer via annat säkert land, vilket är de allra flesta. I ett läge när boendeplatserna är slut, när folk får sova utomhus i regnet, när personal tas från hemtjänst för att hantera mottagandet av asylsökande och när migrationspolitiken tränger ut ordinarie verksamhet inom socialtjänsten och vården, måste regeringen gå Moderaterna till mötes.

Migrationsministern medger att Sverige måste få ned antalet asylsökande rejält. Detta hade varit upprörande att säga för bara ett halvår sedan. Då fanns ingen gräns för vad Sverige klarar av. Nu ser vi gränsen för Sveriges kapacitet varje dag, med förtvivlade konsekvenser för både personal och asylsökande och med oöverskådliga effekter på Sverige som land på sikt.

För att uppnå en reell minskning krävs kraftfulla åtgärder som regeringen hittills inte övervägt. Hittills har Stefan Löfven ropat på hjälp från EU och pekat finger åt andra EU-länder. Trycket på Sverige har inte minskat, däremot håller Sveriges relation till vårt södra grannland på att märkbart försämras till en följd av regeringens arrogans och inkompetens.

Detta måste få ett slut. Det är dags för regeringen att för en gångs skull se till vad som är bäst för Sverige som land och för de människor som bor här.

Politiker som beter sig så här ansvarslöst förtjänar inte folkets förtroende. De förtjänar vårt förakt. En del av mig önskar faktiskt att Fredrik Reinfeldt fortfarande var statsminister. Det som nu sker i Sverige är nämligen i hög grad hans verk. Han kunde gott ha fått hantera effekterna av sin politik. 

Läs även:
Fnordspotting

44 kommentarer:

Jörgen sa...

Reinfeldt kände väl till detta. Det var därför han gav bort makten och försvann som en oljad blixt efter valet.

Anonym sa...

Det viktigaste är ändå att man inte förhåller sig till SD. Fråga AKB.

Anonym sa...

– Retroaktiva föräldradagar
– Generös anhöriginvandring
– Livstids försörjning
– Inga krav på identifikation
– Medborgarskap efter några få års vistelse (helt utan ytterligare krav än just vistelse)
– Regelmässigt PUT istället för TUT
– Den som så önskar betraktas som barn
– Vård och skola för illegala invandrare
- Äldreförsörjningsstöd

Kanske danskarna anser att detta paket möjligtvis utgör så kallade pull factors av rang och så länge som Sverige envisas med det flotta erbjudandet så kan man fara åt helvete med sina ansvarsanspråk på omgivande länder? Kanske?

Anonym sa...

Skicka 7 klöverpartierna till att bo leva på en flyktingförläggning i ett år,kanske det sedan fattar?

Jacobssons tankar sa...

Sverige är på väg att kollapsa eller kanske redan har fallit ihop. Då ska Löfvén samla riksdagspartierna till överläggning för att diskutera läget och vad man kan göra. Det verkar ju vara bra, men, man bjuder inte in SD, partiet som har haft lösningen på problemet under de 5 år de suttit i riksdagen. I Europa är det nog bara Sverige som ett sådant förakt mot väljarna visas. I Frankrike bjöds Front National in till diskussioner om läget. I våra grannländer ingår de så kallade högerpoppulisterna i regeringarna. Vad krävs för att SD ska bjudas in? Räcker det inte med att de flesta av riksdagens partier anammat SDs politik och orerar om att dämpa invandringen? Löfvén sa till Åkesson att slå upp ordet "empati", själv visar hon ingen empati när asylsökande får sitta ute i regn och sova. Löfvén borde nog ringa Häggströms och fråga om han får komma tillbaka.......

Riga sa...

Håller med - förakt.

Den "terrorist" som efterlystes bodde på vanligt flyktingboende i Boliden och flydde inte från mer krig än att man kunde ringa hem till hans far i Irak.

Det finns inte pengar att sko de svenska soldater som man sen vill ska åka och slåss mot ISIS medan jämnåriga flyktingar gnäller på maten och inte vill kliva av bussar. http://nt.se/opinion/ledare/inga-vinterkangor-till-soldaterna-12270745.aspx

Anonym sa...

Det viktiga är att väljarna lär sig att rösta utifrån vad som faktiskt sker och inte utifrån politikernas löften.

Anonym sa...

Hej.

Ansvar implicerar skuld
Du kan lägga den på andra
Som i Inferno vandra
Om lyckan är dig huld

Rein-feldt översatt till svenska torde vara:
Ett rent fält, utan liv, och inget att försvara
Kanske han har glömt två ord, en fras
Som skulle balanserat kejsarn's segerkalas

'Memento Mori' viskar folket nu
'Memento Mori' från fiender och forna vänner
Låt se vart 'Stridshingsten' i fasa ränner;
Förrädare har inga vänner

Och Reinfeldt, lyssna nu:
En niding, det är du
Må du runt i Hels fors tumla inom kort
Du son av Svadilfares fru

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

John sa...

"Statsminister Stefan Löfven (S) varnar i Aftonbladet TV för att EU-samarbetet hotar att skadas om länder börjar peka finger mot varandra i ansvarsfrågan:

– Det hotar att skada EU, och det är vad jag säger till de andra länderna också, det där spelet håller inte."

http://www.svd.se/danmark-vill-inte-ha-granskontroller--johansson-kritisk/om/svenskt-flyktingmottagande

Det här uttalandet är ju närmast bisarrt. Är det någon som har "pekat finger i ansvarsfrågan", gentemot andra EU-änder angående flyktingkrisen, så är det väl Löfven själv? Det har ju varit och verkar fortfarande vara hans och regeringens huvudstrategi: att skylla på andra istället för att ta eget ansvar. Men som du själv säger, Stefan Löfven: "det där spelet håller inte"!

Lars Åhlin sa...

Regeringen måste naturligtvis illa kvickt radikalt ändra asylpolitiken. När gränskontrollerna är i gång (vilket de tydligen inte är än) är det ju uppenbart att de som påträffas på Öresundstågen, eller i ankomsthallarna i färjelägena, har passerat det land som tåget respektive färjan lämnat. En ev asylansökan i ett sådant läge är rimligen uppenbart ogrundad, och borde kunna avslås direkt.

Det finns de som säger att regeringen (och övriga partier) nu börjar tala om volymer och därmed driva samma politik som Sverigedemokraterna. Tyvärr är det nog inte riktigt så. Såvitt jag förstår är Morgan Johanssons, Ygemans, Löfvens m fl bekymmer enbart de akuta problemen vid mottagning av asylsökande, i synnerhet ensamkommande barn. Fortfarande inser de inte att de stora problemen kommer om/när uppehållstillstånd ges. Var finns jobben, bostäderna, lärarna, skolorna, socialsekreterarna?

Anonym sa...

Kolla in Aftonbladet!
Vem är det som läcker?
Och varför?

Anonym sa...

Anonym 13:55 skrev: "Kolla in Aftonbladet!"

Jag brukar inte läsa hatsajter. Kan du inte återberätta vad det står?

Anonym sa...

Anonym menar förmodligen att S funderar på att införa ett kristillstånd som här inte benämns undantagstillstånd.
S konstaterar att något måste göras, man måste få kontroll på läget säger en källa.

I ett sådant här läge sätts en del medborgerliga rättigheter åt sidan, säger tidningen.

Vad detta nu skulle vara.........?

Annan anonym.

Lotta Trouble sa...

Så uppfattar jag oxå Reinfeldt. Till skillnad från löfven och Wallström så är Reinfeldt inte korkad utan förstår orsak-verkan samband. (Definition av korkad är väl just att man inte förstår orsakssamband.)

utlandssvensk sa...


"En del av mig önskar faktiskt att Fredrik Reinfeldt fortfarande var statsminister."

Med all sannolikhet delar Reinfeldt själv den inställningen. Om han satt kvar hade han effektivt kunna stoppa eller betydligt fördröja den omsvängning som nu är på väg. Det finns knappast någon tvekan om att han väldigt gärna skulle vilja detta.

Å andra sida är han nog på det klara med att hans verk är i princip fullbordat och troligen inte kan reverseras. Givet detta finns det väl inget direkt behov för honom att vara delaktig utan han kan fokusera på att berika sig samt njuta frukterna av sin närmast totala framgång.

Riga sa...

Men hur j...a dum får man vara?
Flyktingmottagandet får fart på ekonomin. http://www.dn.se/ekonomi/flyktingstrommen-ger-uppsving-for-tillvaxten/

Argumentet är att det köps mer möbler och tjänster då förläggningar ska möbleras och flyktingar bussas runt i Sverige. Med det sättet att räkna spelar det ingen roll om möblerna eldas upp eller bussarna åker runt tomma så länge de som bor eller transporteras inte bidrar till samhället.
Men visst - lånar vi 10 miljarder och konsumerar skräp så ökar tillväxten - tills pengarna ska betalas tillbaks, då minskar tillväxten motsvarande, ni glömde visst säga det. Bra jobbat DN.

Ursäkta off topic Hans - viss frustration över tillvaron som du kanske märker. Du får säga till om det är utanför ämnet för mycket.

Anonym sa...

Socialnämnden nekade familjen ekonomiskt bistånd. Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten som gav Socialnämnden rätt. Nu undrar de hur de ska överleva om Socialnämnden inte hjälper dem. Det började med att Migrationsverkets boende inte var fint nog och en lägenhet inhyrdes som de inte kunde betala för. Så här håller de på med hela tiden.

Anonym sa...

"I ett sådant här läge sätts en del medborgerliga rättigheter åt sidan, säger tidningen.

Vad detta nu skulle vara.........?"

Inget val 2018?

utlandssvensk sa...

@ Anonym 16:56,

"Inget val 2018?"

Ja, det borde väl vara helt uppenbart vid det här laget. Att den sittande eliten skulle acceptera att bli avsatta och ställda till ansvar är enbart fria fantasier. Varför skulle de tillåta det?

Men svensken är unikt lättlurad och lär inte protestera....

Ådärkomdenja sa...

Reinfeldt igen? Nix, har Li fått hjärnsläpp?

Ian W skriver så här idag, om psykopaten Reinfeldt: "Reinfeldt måste vi bara glömma och beklaga (och hoppas att han för egen del kommer på att öppna sin hjärna).

Anonym sa...

Apropå kommentar av "Riga sa...": Det är precis som med Centerpartiets argumentation att invandring ger liv åt landsbygden, eftersom det ger befolkningsunderlag så att skolor, vårdcentraler och annan offentlig service kan vara kvar. Att landsbygden har avfolkats beror förstås bland annat på att det är svårt att få jobb där. Motfrågan (som mig veterligen aldrig har ställts till Centerpartiet) är varför invandrare på landsbygden skulle ha större chanser att lyckas i arbetslivet än svenskar. Och om de inte gör det måste de försörjas av kommunen. Faktum är att det skulle vara billigare att medvetet driva skolor, vårdcentraler med mera på landsbygden utan det extra befolkningstillskottet.

cynisk sa...

Kan ingen berätta för DN om "broken window fallacy", d.v.s. pengarna som används för att köpa möbler och inreda asylboenden tas från något annat som inte blir av.

Anonym sa...

@Annan anonym 15:32

I ett sådant här läge sätts en del medborgerliga rättigheter åt sidan, säger tidningen.

Vad detta nu skulle vara.........?


Ska vi gissa på äganderätten, religionsfriheten, rätten till personlig integritet, samt yttrandefriheten?

Den enda rättigheten som spelar roll är ju faktiskt människors lika värde.

Anonym sa...

Broken window fallacy, det är väl vanföreställningen att polisen skulle bry sig när godhetsvänstern kastar gatsten in i ens sovrum?

Anonym sa...

Morgan "Napoleon" Johansson hade nog blivit ilurad att flyktingströmmarna skulle avta till vintern, så att man skulle få lite politisk manövertid under jul för att hitta på något sätt att ge sken av att göra något. Så blev det naturligtvis inte. Rätt åt honom om han blir offrad för han är ett lika stort as som någon av de andra.

Tro mig, om man, mot förmodan, minskar invandringen, så kommer det vara till en nivå på 300.000-400.000 per år. Det vill säga det spelar ingen roll egentligen.

Med tanke på medias listiga propaganda kan man lätt glömma att vi stod inför en invandringsdriven systemkollaps även innan sommaren, när volymerna fortfarande låg under 100.000.

Anonym sa...

Eftersom beredskapsmyndigheterna nu har slut på tält så borde man ju tvångskommendera ut de svenska pensionärerna under julhelgen att bygga igloos åt pensionsräddarna. Det vore ju inte mer än rätt, faktiskt, som ett tack på förhand för att deras ålderdom tryggas.

Ännu lämpligare vore naturligtvis om de muntra gossarna istället får flytta in i den tärande åldersgruppens hem, och gamlingarna får prova på det berikande eskimålivet. Då skulle vårdköerna minska, och det skulle skapas många nya jobb i begravningsentreprenörsbranschen. Det är faktiskt en nästan perfekt lösning på det demografiska problemet som politikerna och media insisterar på att vi har, eftersom det inte ens skulle belasta bårhusen, då man kan förvara stela svenskar utomhus i kyla utan smittorisk. Bara att begrava dem borgligt i fjärrvärmeverket i den takt vi hinner med. En nästan förnyelsebar energikälla jublar miljöpartiet. (Romson fortsätter dock med bunkerolja för sitt egna bruk)

Öppna era hjärtan!

Anonym sa...

Reinfeldt flög över Sverige och kunde konstatera att där var mycket skog, och gott om sovplats mellan granarna, så skyll inte på moderaternas store statsman!

Maria sa...

Vart södra grannland? Du befinner dig i Stockholm, eller hur? Skaningar vet att Danmark ligger väster om Sverige. Kolla pa kartan.

Hans Li Engnell sa...

Maria:

Lycka till att säga "vårt västra grannland" och få de flesta svenskar att tänka på Danmark.

Unknown sa...

Detta var ju en liten sekt man fann här.

Sverige har varit generösa inför människor som flyr ifrån terror och våld. Men många narcissistiska länder i EU ser blind åt det andra hållet för Sverige axlar bördan. Så JA! Lövfen har helt rätt och gör hel rätt i att peka fingret mot de småsinta och arroganta ledarna i EU.

Skärp er. Ni är vuxna och odla någon jävla moral här.

Hans Li Engnell sa...

Löfven ska givetvis tala till övriga EU-ledare och söka få en europeisk lösning till stånd. Men han kan inte bygga hela sin politik på denna fromma förhoppning. Där har vi problemet i dag. Sverige har ingen egen politik längre.

Anonym sa...

Love Hjertén
VUXET att peka ut övriga länder i EU som narcissistiska?
Nä skulle inte tro det.
Mer klassisk dagistant över det faktiskt.Varken du eller Löfven lär komma långt med den moralen.

utlandssvensk sa...


"Löfven ska givetvis tala till övriga EU-ledare och söka få en europeisk lösning till stånd."

Varför det? Vi har skapat problemet helt själva och fullkommligt vrålat RASIST rakt i örat på alla andra länder som har försökt att hitta lösningar. Givet detta är det direkt oanständigt att be andra om hjälp.

Det enda Sverige ska ängna sig åt vad gäller internationella relationer är att HÅLLA KÄFTEN. Om vi gör detta i 10 till 20 år kanske andra länder börjar förlåta oss.


Anonym sa...

Även Angela Merkel har byggt sin migrationspolitik med "Wilkommenskultur" på förhoppningen att få till stånd en en lösning inom EU. Intresset från nästan samtliga EU-länder är minst sagt svalt och snart bör man kunna konstatera att någon sådan lösning inte står att få. Det är väl bara en tidsfråga innan det interna upproret inom CDU och CSU får till stånd en politikändring och kanske till och med Merkels fall.

Fd moderat sa...

Det är uppenbart att Reinfeldt inte ville vinna. Hans beteende på valnatten var en orgie i ansvarslöshet. Hans eftermäle torde bli att han är en av Sveriges sämsta statsministrar genom tiderna.

Hans Li Engnell sa...

Apropå en fråga angående kommentarer som skrivs men inte postas: Jag kan inte se dem om ni inte har tryckt på "publicera din kommentar". Först då ser jag den och kan godkänna. Det sparas alltså inget utkast som jag har tillgång till.

Hälsningar,
Hans

Utlandssvensk sa...

@ fd moderat,

"Det är uppenbart att Reinfeldt inte ville vinna. Hans beteende på valnatten var en orgie i ansvarslöshet."

Om du har tid och lust får du gärna utveckla det där.

"Hans eftermäle torde bli att han är en av Sveriges sämsta statsministrar genom tiderna."

Ja, från svenskarnas perspektiv är det helt klart så. Men samtidigt måste man ge honom ett personligt erkännande. Han lyckades att få ett folk som han öppet föraktade att rösta fram honom i demokratiska val så att han kunde eliminera detta folk. Ingen annan har lyckats med något liknande under historiens gång. Förvissa är han ond, men samtidigt extremt kapabel.

Anonym sa...

Fd moderat
Det är ungefär lika uppenbart som AKB:s vilja att faktiskt vara en opposition.Det är en stor gåta hur någon kan vilja fortsätta vara moderat.

Anonym sa...

@Love Hjertén

Jag vet inte om du trollar, men om vi utgår från att du menar allvar.

Varje flykting kostar i runda slängar 100 gånger så mycket att hjälpa i Sverige som i närområdena. Till det kommer flyktingarnas egna utgifter för smuggling (som förstör kapital).

Regeringen stjäl sedan länge ur biståndskassan för att finansiera massinvandring till Sverige, av rent politiska skäl, eftersom flyktingarna knappast är i akut fara i Grekland, Ungern, Österrike, Tyskland eller Danmark, samtliga länder som de måste ha passerat för att komma hit.

Den summa vi lägger på att "hjälpa flyktingar" i Sverige skulle räcka för att hjälpa hela världens flyktingar i billiga länder. Länder som ofta liknar deras egna vad gäller kultur och språk.

Till detta kommer att allt tal om flyktingar egentligen är en stor elefant i rummet. Alla som är insatta, inklusive varenda politiker och varenda journalist, vet mycket väl att den absoluta majoriteten inte alls är flyktingar, utan lycksökande män som flyttar hit för att ta del av vårt välfärdssamhälle.

Flyktingar eller ej, vad ska ett par miljoner outbildade män som inte ens talar svenska göra här egentligen? Vi hade problem med både arbetslöshet och ansträngda välfärdssystem bland infödda redan innan de kom.

Jag rekommenderar dig att läsa lite på http://tino.us om du inte redan gjort det.

Det är egentligen tråkigt att all övrig politisk debatt utgår i kommentarsfältet. Tyvärr är dock invandringssituationen sådan att det enbart vore patetiskt att diskutera något annat, eftersom alla filosofiska frågor på grund av volymerna numera är rent akademiska.

I åldern 16 år har vi redan idag dubbelt så många pojkar som flickor (och en förkrossande majoritet av det totala antalet pojkar har alltså utländsk bakgrund). Vad tror du att det kommer att leda till om några år?

utlandssvensk sa...


"I åldern 16 år har vi redan idag dubbelt så många pojkar som flickor (och en förkrossande majoritet av det totala antalet pojkar har alltså utländsk bakgrund). Vad tror du att det kommer att leda till om några år?"

Det är väl uppenbart. De svenska kvinnorna tas i beslag av de nyanlända och de svenska pojkarna dödas eller drivs bort. Alla som vill att deras barn ska undvika detta öde bör omedelbart lämna landet, medans det fortfarande är möjligt att göra så under värdiga former. Det lär inte vara länge till.....

Anonym sa...


Alla är inte lika övertygade som Love Hjertén.Inte alls.Långt därifrån.

"Sweden's Self-Inflicted Nightmare"

http://www.nytimes.com/2015/11/14/opinion/swedens-self-inflicted-nightmare.html?_r=0

Fd moderat sa...

@utlandsvensk,

en person jag känner var aktiv i MUF Täby samtidigt med Reinfeldt så de känner varandra. På valdagen förra året sprang min kompis på Reinfeldt i Täby Centrum. Reinfeldt var väldigt avspän och sa "Hej P, hur är det med dig?".
FR verkade helt oberörd av att det var val. Min kompis tyckte att det var väldigt konstigt att FR var så helt oberörd.

utlandssvensk sa...


@ Fd moderat,

Tack för svar!

Har din kompis eller du någon uppfattning om varför Reinfeldt genomdrev massinvandringen? Som du säkert har noterat har jag en del funderingar kring saken, men samtidigt inser jag absolut att jag kan ha helt fel och lyssnar gärna på alla som har någon form av insyn.

Maria sa...

Det är faktiskt många i Sverige som inte har koll på geografin, du är inte ensam:

https://tankaromib.wordpress.com/2015/09/16/varfor-vet-svenskar-inte-var-danmark-ligger-geografiskt/