måndag 9 november 2015

Krismedvetandet har nått Moderaterna


Moderaterna har så här fem över tolv kommit underfund med att den migrationspolitik som drivits av den förre partiledaren Fredrik Reinfeldt inte håller längre. Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson har därför föreslagit att Sverige ska stoppa alla asylsökande vid gränsen som på sin väg till Sverige passerat ett annat EU-land. Detta med hänvisning till Dublinförordningen. I praktiken skulle detta innebära att Sverige stänger gränsen.

Jag känner just nu ett stort äntligen. Inte för att det är en rolig åtgärd att tillfälligt stänga gränsen utan för att det äntligen föreslås en åtgärd på hemmaplan i stället för att ständigt ropa efter hjälp utifrån.

Det moderata förslaget är förstås kontroversiellt och inte helt lätt att genomföra. Men det är sannolikt nödvändigt eftersom signalpolitik inte tycks ge några effekter på asyltrycket och kommun efter kommun larmar om att de inte längre klarar att leva upp till det lagen kräver av dem.

Under den gångna veckan slogs rekord med över 10 000 registrerade asylsökande. Samtidigt som tillfälliga gränskontroller införs under några månader vill M harmoniera asylpolitiken med Tyskland. Även detta är helt nödvändigt för att inte Sverige ensamt ska ha de mest generösa reglerna för asylsökande i hela EU och även fortsättningsvis vara en magnet för ekonomiska migranter.

Nu kommer det snabbtillverkas stämplar med brun färg på Aftonbladets ledarredaktion samt inom Centerpartiet och Miljöpartiet för att springa runt och SD-stämpla alla moderater som inte opponerar sig mot partiets krispolitik. Detta får vi utgå från att Kinberg Batra varit förberedd på.

Elisabeth Svantesson grillades i Studio Ett av två programledare som konstaterade att "så här kan man inte göra". Bara så. Men att inte göra någonting är trots allt det minst ansvarsfulla just nu. Politiker har sitt huvudsakliga ansvar gentemot Sveriges befolkning, inte ekonomiska migranter från andra länder som vill ha del av den svenska välfärden. Folkvalda i Sveriges lagstiftande församling har framför allt ett ansvar för att inte låta grundläggande system i landet kollapsa.

Det som nu borde ske nu är följande: Moderaterna tar ett snack med sina allianskamrater (Centerpartiet kan gå och äta kålpudding så länge). Folkpartiet och Kristdemokraterna får avgöra hur de ställer sig till Moderaternas nya krisplan. Sedan bör Anna Kinberg Batra ta kontakt med Stefan Löfven och efterfråga en uppgörelse mellan Moderaterna (och eventuellt annat alliansparti, troligen KD) och Socialdemokraterna. Löfven ombildar regeringen och dumpar Miljöpartiet. S, M, KD och kanske FP bildar en migrationspolitisk överenskommelse (med passivt stöd av SD).

Avslutningsvis: eftersom det från både vänsterhåll och grönhögern har dragits paralleller i sociala medier mellan det moderata förslaget och Berlinmuren, bör det påpekas att det finns en väsentlig skillnad mellan att ta kontroll över gränserna och att stänga in människor bakom en mur. Vilket nog de flesta begriper.

Den som inte ser detta är bra desperat i sina försök att smutskasta och inte alls intresserad av en seriös lösningsfokuserad diskussion. Men det har vi å andra sidan sett länge.

Läs även:
Anna Dahlberg, Ivar Arpi

14 kommentarer:

Anonym sa...

Moderaterna börjar låta som SD. Frågan är om M menar allvar eller är det bara munväder? //tompas11

Utlandssvensk sa...


Innebär detta att AKB nu har förvandlats till Sauron?

Från maj 2010:

"Migrationsminister Tobias Billström (M) sågar SD:s förslag.

– Sverige kan naturligtvis minska invandringen till noll genom att bli så oattraktiva att ingen vill komma hit, men det är ingen utveckling som jag och regeringen vill se och jag tror inte att svenska folket vill se sitt land utvecklas till Europas Mordor, säger Billström."

http://www.svd.se/sd-vill-skara-i-bistand

Uffe Häger sa...

Blev lite förvånad. Kindberg Batra utstrålade en vitalitet och tydlighet hon inte ens varit i närheten av tidigare. S bör nog ta utspelet på stort allvar.

Anonym sa...

"Regeringens svar på Moderaternas förslag:

– Jag tvivlar på att de menar vad det verkar som att de menar, säger inrikesminister Anders Ygeman (S)."

Pling Plong säger jag som svar till regeringen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article21730328.ab

skepparn sa...

En slump,givetvis, men Berlinmuren 1989 , Kristallnatten och nu detta.
Naturligtvis ej lika lbetydelse men lustigt att det händer just runt detta datum!
Slump, naturligtvis...

utlandssvensk sa...

@ Skepparn

"En slump,givetvis, men Berlinmuren 1989 , Kristallnatten och nu detta."

Vad är detta för ynkliga och direkt småborgerliga paralleller! Her flera årtionden av öppen kulturmarxistisk propaganda varit helt bortkastad på dig? Skärpning, kamrat!

Uppenbarligen befinner vi oss nu i en andra oktoberrevolution och datumen stämmer nästan exakt, eftersom den första ägde rum 7 till 17 november, 1917.

Anonym sa...

Nej, nej, nej. Det är bara ett spel för gallerierna. Ingenting har förändrats. Man har bara tvingats uppgradera de gamla "språktesterna" lite, för att stävja SDs tillväxt ännu en tid.

Och hur har de tänkt att vi ska tolka Anna Kindbergs utspel? Det var ju bara någon månad sedan allt det hon nu föreslår var den värsta sortens rasism/nazism/fascism, mörka krafter och hela fadderullan. Ska vi dra slutsatsen att hon är mycket glömsk, rent av oroväckande mycket för en riksdagspolitiker? Att hon plötsligt sträckläst Mein Kampf och blivit nazist (även det oroväckande)? Att hon har drabbats av personlighetsklyvning?

Jag drar istället slutsatsen att hon ljuger helt ogenerat, och att alla dessa nya "krav" är värda lika mycket som en moderat partiledares principer.

Anonym sa...

det bör påpekas att det finns en väsentlig skillnad mellan att ta kontroll över gränserna och att stänga in människor bakom en mur. Vilket nog de flesta begriper.

Fråga palestinierna och deras närmaste grannar.

Anonym sa...

Hej.

Tja, det var ju gulligt av AKB att sticka ut hakan och doppa tårna med en signalpolitisk testballong som ett vått finger i kappvändarvinden, för att frossa i floskulösa metaforer. Den som tror att det går att stänga någon sorts gräns här i Malmö kan ta en sväng förbi brofästet och Hyllie station, och fundera på hur man skall bygga om, var interneringslägret skall vara, var taggtråd och vakttorn skall placeras och liknande små praktiska bekymmer. För manskap till Migrationssvekets kontrollverksamhet finns inte, och så länge de av AKB:s parti införda undantagen för anhörigåterförening är i effekt så är hennes ord bara ord, CO2 som flyktar för vinden. Polis och militär personal med relevant träning och mandat existerar inte. Om en fungerande gränskontroll skall kunna upprättas måste hela brofästet med tillhörande motorväg byggas om och ut, och det tar sin lilla tid även om kringliggande mark (naturreservat, camping, gammalt skjutfält med mera) exproprieras i morgon.

Dessutom finns det i Malmö med omnejd ett icke oansenligt nätverk med vänsteraktivister som aktivt hjälper smugglarna med transporter. De åtgärder som nu viskas allt högre hade varit alldeles utmärkta att ta i bruk kring 2003 ungefär. Nu finns det inga demokratiska, humanistiskt etiska metoder att ta till. Allt en skärpt gränskontroll blir i nuläget, med nuvarande bemanning och befogenheter (och regelverk/praxis), är en ren symbolhandling. Majoriteten kommer helt enkelt att passera förbi i det vanliga trafikflödet, för ingen tror väl ändå att man kommer att stänga bron?

Moderaterna är lika skyldiga till detta som socialisterna, och AKB:s utspel är bara för att etablera en egen maktbas i partiet, fri från Renfields vidhängande stank.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

utlandssvensk sa...

@ Rikard,

"Moderaterna är lika skyldiga till detta som socialisterna"

Verkligen INTE. Det är ungefär som att säga att finnarna var lika skyldiga som tyskarna till WW2.

M bär det absoluta, helt 100% kristallklara huvudansvaret.

Någon som kommer ihåg året innan valet 2014?

Vem var ute och jobbade stenhårt för att garantera att SD inte skulle få inflytande efter valet?

Vem gick ut först och garanterade att han skulle ge sitt stöd till det block som blev störst?

Vem pressade skoningslöst för att alla partier i sjukövern skulle ge samma garanti?

Vem var det som såg till att det i princip inte fanns något annat alternativ än DÖ efter valet?

Vem var det som såg till att oavsett valresultat skulle alliansens immigrationspolitik ligga fast?

Någon som kommer ihåg?

Christoffer sa...

Jag tror inte Miljöpartiet behöver sparkas ut. Om Löfven går M till mötes o regeringens vägnar så blir det nog för mycket för MP, som då lämnar självmant. Vänsterpartiet hoppade ju av redan när den förra överenskommelsen förhandlades fram, vilket jag tror att MÅ också hade gjort om dom inte satt i regeringen. Då krävs lite mer, men gränsen är nog snart nådd för dom ändå.

Amnexis sa...

Vi får se om det blir någon verkstad av AKBs snackande. Första steget in i verkstan blir att fälla regeringen med stöd av SD. Då kan vi börja tala om att M öppnat porten till verkstaden och inte bara står utanför o hojtar i ren desperation över väljarflykten till SD...

Anonym sa...

Ett land som inte kontrollerar sina gränser förtjänar inte att ha några.

Lars Åhlin sa...

Amnexis har helt rätt; låt oss vänta med att jubla tills dess att AKB skrider till handling.

Hans, du länkar här till ledare av dels Anna Dahlberg, dels Ivar Arpi. Ingen av dessa är riktigt lyckad. Arpi skriver som om problemet var att akut hitta boende åt dem som nu anländer, när det istället är den ackumulerade, ständigt växande, mängden asylsökande och "nysvenskar" som borde oroa. Gränsen måste naturligtvis stängas, asylprövningen av dem som redan kommit måste göras utifrån stramare regelverk, avvisning/utvisning måste bli oerhört mycket mer effektiv. Men även med allt detta på plats är utmaningarna oerhörda vad gäller boende, arbete osv åt de nyanlända som redan fått, eller kommer att få PUT eller TUT.