måndag 23 november 2015

Det en man gör gäller för alla män


Krönikören Matilda Ca Andersson har blivit arg på män. Det måste förstås bli en krönika i Aftonbladet av den ilskan. Sex stycken män har nämligen betett sig illa på det flygplan hon satt i genom att prata sexistiskt och högljutt.

Totalt hur många män kan ha varit ombord på planet? Kan det ha varit ett hundratal? Sex stycken betedde sig alltså illa (ja, jag instämmer i att deras beteende, om beskrivningen är korrekt, var klandervärt). Beteendet hos dessa uppskattningsvis sex procent av den manliga totalen på ett flygplan får krönikören att avsluta sin berättelse med att hon minsann hoppas att beteendet "inte sitter i generna".

Det är verkligen hårresande hur någon kan uttrycka sig på det sättet om halva befolkningen utifrån en enskild erfarenhet på ett flygplan. Inte om någon annan grupp hade detta varit acceptabelt, än mindre publicerbart. Skriver man om hur "män" (inte enskilda individer) har betett sig är det emellertid fritt fram att generalisera och till och snudda vid rasbiologiska resonemang.

Låt oss göra ett experiment och byta ut dessa svenska män med smak för öl, porr och kvinnor mot låt säga muslimska diton. Föreställ dig denna text i valfri stor tidning. Och föreställ dig reaktionerna.
Redan vid incheckningen till det tjeckiska lågprisbolaget la vi märke till dem, det muslimska grabbgänget på sex personer. Mycket skägg, vrålande stämmor. 
Vi hade oturen att hamna på raden bredvid. 
Jag ber om ursäkt för orden som nu följer. Men de är vidriga ­exempel på en kvinnosyn som finns inom islam och som vissa ­njuter av att skylta med.  
Planet hade inte ens hunnit ta sikte på startbanan innan det började med att en av skäggrabbarna konstaterade att denne köpt till extra mobilsurf för att kunna lyssna på obegränsat med böneutrop och IS-propaganda under resan. Det följdes av ett kollektivt skrockande kring hur många fruar de skulle ta samtidigt. Därefter vrålade de om gamla minnen i form av vilka fruar som varit sköna respektive osköna. Hur de hela helgen skulle ropa vattenpipa och närstudera kvinnors klädsel. Och se till att skaffa fler fruar. De gick in på detaljer, beskrev vad de skulle göra med fruarna om de inte klädde sig rätt och respekterade profeten. 
Jag glömde skriva att det var barn med på planet. Flera stycken. 
Och jag glömde skriva att grabbarna i gänget alla var i trettioårsåldern. Och att flera var småbarnspappor. Men ­barnen var hemma med fruarna. "Hon tar hela föräldraledigheten, det är ju kvinnans jobb att passa barn medan mannen sköter det ekonomiska."
Av de engelsktalande flygvärdinnorna beställde de så mycket halalkött de kunde – och avslutade med att be flygvärdinnorna att klä sig anständigt. Jag vet inte vad flygvärdinnorna tänkte, men de sa inget. 
Och det dröjde innan någon av oss ­andra sa något. För vem vågar bråka med sex skäggiga karlar på 10 000 meters höjd? 
Men till sist, när vi närmade oss slutdestinationen fick en kvinnlig passagerare nog och sa ifrån. Hon skrek åt dem att sluta, att ingen ville höra. Skäggrabbarnas svar? Att hon borde veta att kvinnan finns till för att lyda mannen.  
Då brast det för mig med. Jag vände mig om och försökte stirra varenda en av dem i ögonen. Sa att de kränkt mig och övriga passagerare med sin vidriga kvinnosyn. Jag som sällan använder ­ordet kränkt. Men det var precis så det kändes. 
Hälften av dem tystnade eller mumlade något ohörbart. Någon försökte ­göra sig rolig men fick för vagt gensvar för att fortsätta. Kort därefter landade vi. 
Jag hatar att behöva skriva den här texten, men jag hann aldrig säga ­något till kvinnan som var den första att säga ifrån. Så jag säger det nu. Tack för att du vågade stå upp för resten av oss. Tack för att du visade att vi vägrar låta deras ruttna kvinnosyn slå ner på oss. Det är sådana som du som får ­resten av oss att också våga – och förhoppningsvis, till sist, få de muslimska kvinnohatarna att förstå. 
För ju fler vi blir som säger ifrån, desto färre blir de.(Och satan vad jag hoppas att de där männens kvinnosyn inte ­sitter i generna.)

9 kommentarer:

BITTERPITTEN sa...

Jag har som mycket ung blivit sextrakasserad av medelålders kvinnor när jag jobbade på långvården.Det var inte roligt,men inte skrev jag några elaka krönikor för det.Hade det varit nu när jag är 50 så hade jag nog uppskattat det lite mer.

utlandssvensk sa...

"Det är verkligen hårresande hur någon kan uttrycka sig på det sättet om halva befolkningen utifrån en enskild erfarenhet på ett flygplan. Inte om någon annan grupp hade detta varit acceptabelt, än mindre publicerbart."

Tja, det reflekterar väl bara gällande rätt i Sverige. Att "uttrycka missaktning" är förbjudet vad gäller nästan samtliga grupper, med undantag av svenskar och män. Så har det varit länge och så vill sjuklövern att det ska vara. Det ligger för övrigt helt i linje med klassiska folkmordsmetoder, dvs den grupp som ska elimineras får man fritt avhumanisera medans denna grupp inte har rätt att kritisera andra.

Riga sa...

Tja, lustigt.

Var på en mycket intressant filmvisning av en dokumentär om Moberg för några dagar sedan. Efteråt skulle regissören berätta om filmen och även svara på frågor. Två minuter fick han prata sedan togs diskussionen över av ett par damer i 50-60 års-åldern som som ville visa sin kunskap men även ha synpunkter på filmen och insinuera att Moberg drack för mycket(vad nu det har med nåt att göra). I mitt stilla sinne tänkte jag, batikhäxor, och gick därifrån.
Det kommer däremot inte bli någon krönika om kvinnors generella uselhet, eftersom jag är helt övertygad om att även dessa kvinnor är goda varelser. Just då synkade vi inte helt enkelt.

Anonym sa...

@ utlandssvensk

Det har alltid varit fritt fram att uttrycka missaktning mot och avhumanisera de flesta regionala kulturer och grupper i Sverige. SD och nationalvänstern är rörande överens om att centralkultur och centralfald, skall gälla istället för mångkultur och mångfald:

https://soundcloud.com/nyhetsbubbla/brev-om-svenska-secessionsrorelser-som-inte-uppmarksammades-i-forra-sandningen

utlandssvensk sa...

Off Topic:

Mycket läsvärd artikel på Mises.se. Alla som inbillar sig att fri invandring är någon form av universiell ståndpunkt bland libertarianer, vilket man lätt kan tro om man bara följer svensk debatt, bör läsa den:

http://www.mises.se/2015/11/23/oppna-granser-och-privat-egendom/

Det som presenteras där är i högsta grad mainsteam bland libertarianer utanför Sverige. Visst, det finns de som argumenterar för fri immigration där med, men de är absolut inte dominerande. Författaren av inlägget, Lew Rockwell, är själv ett av de tyngsta namnen bland libertarianer i USA och de han refererar till, främst Hoppe och Rothbard, är bland de mest framträdande akademikerna.

Thomas sa...

Naturligtvis är det en misandrisk krönika, dessutom riktigt dåligt skriven, men den är jämväl ett exempel på den allt vanligare genren "Igår såg jag en kvinna/en blatte/två flator bli kränkta och halvt lynchade opå tunnelbanan/bussen/flyget/torget, lyssna bara nu hur det lät...men så sade jag (krönikören) IFRÅN!!". Det inträffar mycket ofta på tunnelbanan, och det finns nästan aldrig några andra vittnen som har hört om det som hände (i detta fallet fanns det en person på FB som high-fivade krönikören och sade att hon själv varit där, men hennes sannfärdighet kan nog ifrågasättas)

Det finns en underhållande tråd på Flashback som plockar isär hennes överlastade text och gräver fram de många osannolika eller orimliga punkterna (sedan när brukar grabbgäng av den här typen t ex dricka ful-absint på lågprisflyget? vodka eller bärs är väl troligare?) ;)

Narrative journalism, heter det visst. Klintbergare, säger vi andra.


PS. Vilken fantastisk "total recall" av regeringen på presskonferensen nyss. Från vidöppna dörrar, öppna hjärtan, PUT, familjeinvandring och noll åldersundersökningar till hård handbroms, närmast rigid asylpolitik och TUT till i stort sett alla som släpps igenom (?)...på två, tre månader. Men hur lång tid tar det att implementera detta? och kommer någon att hängas (ut) för den tidigare sanslösa politiken?

Anonym sa...

"Framöver kommer det krävas väldigt mycket från regeringens och Miljöpartiets sida för att gottgöra detta. Man bör så snart som möjligt låna mer pengar och på andra sätt stärka inkomsterna till statskassan genom att slopa avdrag och i vissa fall höja skatter. På så sätt kan vi öka kapaciteten i flyktingmottagandet, snarare än att stänga människor ute."

Lorentz Tovatt

Språkrör Grön Ungdom

http://www.expressen.se/debatt/miljopartiet-borde-ha-lamnat-regeringen/

Anonym sa...

@ utlandssvensk

Då är världens främsta libertarianska radioprogram Free Talk Live, vilka behandlade Lew Rockwells artikel i två avsnitt för några dagar sedan, alltså inte mainstream?

https://www.freetalklive.com/podcast/episode-november-17th-2015

https://www.freetalklive.com/podcast/episode-november-18th-2015

Kränks invånarnas äganderätt i Storköpenhamn, som är uppskuret av en "Berlinmurs-liknande" statsgräns, om man tillåter alla att komma in från den danska till den skånska delen av samma lokala stadsområde?

Men inte om man tillåter alla från Lappland, vilket är på samma geografiska avstånd som norra Italien, komma in till den skånska delen av stadsområdet, bara för att de bor inom samma statsimperium?

Och den polisstat strängda gränser kräver, är jättelibertarianskt, eller hur? ;-)

Frihetsgudinnan sa...

AB's krönika är väl lika sann som den skröna om brandmannen i Boden som den kreativa journalisten skrev om förranåret, som hade blivit rasistmobbad och tvingad att sluta.