torsdag 19 november 2015

Vem vill ha naiva politiker?


Regeringen kallade i dag till ännu en presskonferens. Åter igen stod Stefan Löfven där och såg bekymrad men bestämd ut.

Ett mönster kan anas. För varje presskonferens blir flosklerna allt färre. Det är som om verkligheten, den vars existens vi andra levt i under lång tid och försökt påminna politikerna om, nu plötsligt sjunker in även hos makthavarna. Det är i så fall välkommet.

Men timman är sent slagen. Temat för dagen var det ökade terrorhotet mot Sverige. Det går emellertid inte att separera helt från migrationsfrågan eftersom IS-terrorister under lång tid både kunnat resa fritt till och från Sverige och även ägna sig åt rekrytering i godan ro. Vi har länge hört om pågående radikalisering ute i landets moskéer.

Göteborg uppges vara den stad i EU som exporterat flest IS-krigare per capita. Om detta stämmer är det ett förfärande underbetyg till den socialdemokratiska hemmaborgen. Men det förvånar egentligen inte. Minns ni Uppdrag gransknings reportage om jihadisterna i Sverige? Göteborgs stads ansvarige för arbetet mot våldsbejakande extremism, Sven-Johan Dahlstrand, förmådde inte ta avstånd från IS utan formulerade sig så här angående de som reser från Sverige för att delta i kriget på IS sida:
Vi har ju haft svenska medborgare som har rest både till det spanska inbördeskriget och finska vinterkriget. Bosnienkriget fanns det ju också folk som reste till. Nu är det konflikten som är i Syrien. Folk har rest av olika anledningar, så det är viktigt att se på frågan brett.
Så talar någon som inte förstår frågans allvar. Månne var Dahlstrand en av de personer som Stefan Löfven avser när han på presskonferensen uttalade de numera obligatoriska orden efter ett politiskt misslyckande: "Sverige har varit naivt".

Ty han kan inte rimligen avse alla som i åratal har varnat för denna utveckling, som har bloggat, skrivit artiklar, krönikor och velat diskutera de risker som terroristsympatisörer på hemmaplan kan få för Sverige men som avfärdats som islamofober och svartmålare.

Löfven förklarade naiviteten med att det "kanske har [...] varit svårt för oss att acceptera att det i vårt öppna samhälle finns människor, svenska medborgare, som sympatiserar med mördarna i ISIL". Det är skrämmande att höra landets statsminister komma med detta medgivande. Makthavare ska förhålla sig till verkligheten och agera utifrån den, inte vägra att acceptera den!

Det räcker inte att säga att man har varit naiv. Det duger inte på ditt jobb och det duger inte på mitt. Ingen chef skulle acceptera en sådan förklaring när du har misskött ditt jobb. En liknande måttstock måste gälla för landets lagstiftare.

Jag vill inte ha politiker som stänger världen ute och sedan ursäktar sig med att de varit naiva. Jag vill ha kloka, förutseende och intelligenta politiker som förmår hålla huvudet kallt. Som använder hjärnan och inte bara hjärtat i sitt beslutsfattande. 

Stefan Löfven bär naturligtvis inte ensam ansvaret för denna situation. Huvuddelen av ansvaret bärs av de två alliansregeringar som under åtta år förde en oansvarig migrationspolitik och blundade för den islamistiska radikaliseringen ute i landet. Politiken har varit på tok för fokuserad på Stockholms innerstad under alltför lång tid. Det är dags att se att det finns en verklighet utanför tullarna också, och att det händer väldigt obehagliga och illavarslande saker i många segregerade förorter.

Nu kommer regeringen försöka få igenom utökad massövervakning genom så kallad hemlig dataavläsning av vad Löfven kallar "ny teknik" (dit hör tydligen Skype om man får tro statsministern). Fler åtgärder är att vänta nu när Sverige går in i ett skyddsläge. Dammluckorna står på vid gavel och i stort sett vilka förslag om utökad övervakning kan klubbas utan protester.

Alliansen lär inte lägga några fingrar emellan och Sverigedemokraterna kommer slicka sig om munnen när landets säkerhetsapparat får större befogenheter att övervaka alla och envar.

Samtidigt får polisen inte ens göra ID-kontroller baserade på människors utseende. Även där kanske politikerna i framtiden hävdar att de varit naiva. Det ligger ju i tiden.

Tidigare bloggat:
Den naiva politikens offer
Naivitet som religion

Läs även:
HAX, Ivar Arpi

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Sverige 2015: 'Skype' är ny teknik... 'Idiot' stavas 'naiv'... Även fats det nu är skarpt läge, där en eller flera angripare är i landet och förbereder attentat skall det ändå läggas tid på att skylla ifrån sig, på att bortförklara och på att inte göra det som behövs: rensa ut hotet med full kraft. Jag ser skrämmande paralleller mellan regeringen och dess ministrars agerande och uttalanden, och de barn jag möter på jobbet: en total brist på verklighetskontakt, inget konsekvenstänkande (ty barnen är från övre medelklass, de där med nuttiga socialliberala NIMBY-värderingar) och ingen som helst impuls till ansvar, bot och bättring.

Vi har en regering vars medlemmar resonerar som bortskämda barn i nedre tonåren, men utan ursäkten att vara just barn.

Se er för i julträngseln: en hednisk, hädisk och hedonistisk högtid borde vara ett drömmål för kulturberikare. kom ihåg: misstänk inte - slå larm.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Staffan Ohlsson sa...

"Sverigedemokraterna kommer slicka sig om munnen....."; kan du förklara? Jag förstår inte med den godaste vilja. För övrigt håller jag naturligtvis med. Jag är imponerad
av alla vettiga människor som orkar fortsätta skriva om eländet. Före egen del har jag för det mesta en stor, dov känsla av surrealism.

Anonym sa...

Politiker som gör något dumt och sedan erkänner att de hade fel har jag respekt för om de gjorde som de gjorde av en anledning. Att skylla på inkompe... förlåt, naivitet får mig inte att respektera dem, tvärtom!

Hans Li Engnell sa...

"kan du förklara?"

SD är det parti som vill gå längst när det gäller att bygga ut övervakningsstaten. När datalagringsdirektivet skulle implementeras lade sig regeringen på den lägsta obligatoriska nivån av datalagring (6 månader). SD vill, tvärtemot alla andra partier, att informationen skulle lagras längre. Partiet har därtill varit helt frånvarande i integritetsdebatten.

Anonym sa...

"...frånvarande i integritetsdebatten"
Det kan väl ingen ha missat var SD står i integrationsdebatten och vad gäller invandring eller..?
//tompas11

Hans Li Engnell sa...

Nu läser du slarvigt. Jag skrev om personlig INTEGRITET, inte integration.

Anonym sa...

Vilken integritet visade terroristerna de människor de slaktade i Paris?minns rabaldret över Guantanamo,hur det svenska regeringsplanet hämtade hem vår terrorist/kriminelle Ghezali,svensk politik går tydligen ut på att visa dessa figurer största möjliga integritet.När de istället behöver övervakas dag och natt,av en underbemannad polis med för få befogenheter?med en halv miljon migranter ytterligare till 2018 kan det bara sluta med katastrof.

Anonym sa...

OK Hans, jag läste tyvärr lite slarvigt, ber om ursäkt för detta. Rätt ska vara rätt. I övrigt så håller jag med dig fullständigt. :) //tompas11

Anonym sa...

Aftonbladets Anders Lindberg vill fortsätta vara naiv säger han.Kanske borde Stefan lyssna mer på Anders och Henrik igen om verkligheten blir för svår?

Anonym sa...

Man får väl kvotera ID-kontrollerna. För varje arab- typ realism) kollar man upp sven andersson- typen (korrekt). Låt sen Soran Ismael följa upp med prohramserie i
SvT (ddr 1 alt ddr 2)

Ja, jag vet, jag är hemsk.

Hans Li Engnell sa...

Vilken integritet visade terroristerna de människor de slaktade i Paris?"

Jag säger inte att polisen inte ska kunna övervaka misstänkta terrorister. Det jag säger är att polisen inte samtidigt ska övervaka dig och mig när de gör det.

Anonym sa...

@Anonym 22.51

De som hyllar tortyrlägret i Guantanamo och som ropar efter total övervakning verkar missa att varje gång vi ger mer makt till staten så missbrukar staten makten.

De ropade på mer övervakning av kriminella och terrorister på nittiotalet, på 00-talet och de ropar fortfarande, men varje gång så får vi mer övervakning och krångligare vardag för vanliga svenskar, och ännu öppnare gränser och större vapentillgång bland kriminella och terrorister.

Om det nu verkligen är så här. Jag misstänker att många, om inte de flesta, bloggkommentarer som hyllar massövervakningen i själva verket är bottar drivna av underrättelsetjänsterna och statsmakten i syfte att ge sken av folkligt stöd och inge hopplöshet hos de som är motståndare till 1984-samhället.

A nonym sa...

Anonym 22.51:

Med tanke på att de redan var under övervakning och varnade om, vad mera för övervakning är det du vill ha? Vad spelar mera övervakning för roll när den redan befintliga informationen ignoreras, se även parallellen med vårt Säpo som inte ens läser sin egen mail.

Nej det behövs inte mer massövervakningen!

Anonym sa...

En av dom mest intressanta sakerna är att politikerna måste gå ut själva och säga att dom är naiva, för att svenska folket ska tala om att politikerna är naiva.