måndag 16 november 2015

Låt den rätte komma in


Reaktionerna på en terrorattack följer ofta ett bekant mönster. Vanliga medborgare tänder ljus och visar sympati med symbolhandlingar. Politiker, däremot, vill visa handlingskraft. I ett uppskruvat känsloläge är det inte alltid det långsiktigt bästa.

Som ett brev på posten lägger politiker nu förslag på utökad massövervakning, skärpta säkerhetskontroller på flygplatser och så vidare. Som om det blir lättare att fånga terrorister för att vanliga resenärer får en krångligare vardag.

Frankrike har en stor säkerhetstjänst. Precis som andra länder har den tillgång till resultaten av den massövervakning som genomförs av allierade. Ändå har Frankrike under året drabbats av ett flertal terrorattentat. Allt går inte att förhindra, inte ens genom att spionera på alla hela tiden.

Vanligt folk få nu alltså betala för säkerhetstjänsternas missar med sin personliga integritet. Det är inte rimligt, i synnerhet inte som massövervakningen inte lyckats förhindra vare sig terrordåden i Paris, London, Madrid eller Moskva. Det är helt enkelt inte effektivt att ta in information om alla hela tiden.

Ändå får vi räkna med att det är mer av samma som kommer att föreslås. I Frankrike finns sedan Charlie Hedbo-attacken en ny långtgående avlyssningslag på ingång. Kampen mot kryptering har pågått länge och attacker som dem i Paris kommer i allmänhetens ögon inte direkt stärka argumentet för vår rätt att kommunicera anonymt. Tyvärr.

Det finns även en annan sida av problematiken som är delvis kopplad till den nuvarande folkvandringen genom Europa. Det handlar om vem som kommer till landet. I Sverige har det nämligen så här i elfte timmen börjat uppmärksammas att syriska pass säljs öppet på nätet. Problemen med passens tillförlitlighet har funnits länge, men det är först nu de senaste dagarna som svenska medier yrvaket har börjat rapportera om detta bekymmer.

Det är inte sällan IS som säljer passen, vilket betyder att Sverige genom en slapp asyl- och migrationspolitik byggd på vackra ord och naiva visioner om att alla är ärliga och snälla, i praktiken hjälper till att delfinansiera världens grymmaste terrorsekt. Så kan vi inte ha det.

Tanken på att det varje vecka eller månad kommer in IS-sympatisörer till Sverige är förfärande och skakande. Säpo har bråda dagar framför sig, men det som oroar mig mest är att vi under så lång tid har haft ett inflöde av människor som inte ens har sökt asyl. De befinner sig redan i Sverige. Att se filmer på svenska IS-krigare som skämtar ger kalla kårar.

EU:s yttre gräns behöver återupprättas. Men i väntan på att det sker måste Sverige värna sin egen säkerhet genom att förstärka gränsen. Vi behöver helt enkelt veta vilka människor som kommer in i landet, och det kommer inte vara möjligt om det fortsätter att komma 10 000 människor varje vecka. Därför måste regeringen kopiera Moderaternas förslag om att avvisa asylsökande som kommit till Sverige via annat EU-land.

Sverige ska inte stänga gränsen. Men vi måste just nu ha bättre koll på vilka som kliver över den.

Läs även:
Fnordspotting, HAX

21 kommentarer:

Anonym sa...

Om man räknar länder som Thailand eller Filippinerna som mindre utvecklade länder,så har de mycket bättre koll på vilka som kommer in i dessa länder.Här premieras allas lika värde,vilket gör att en Islamist är lika välkommen som en munk från Thailand som inte ens gör en fluga förnär.

Anonym sa...

Kan ingen lyssna med Migrationsverket hur länge de haft kunskap om de syriska passen?

Antingen är företeelsen

- helt ny eller
- känd sedan ett bra tag

Är detta helt nytt så väntar vi bara på ett omedelbart och kraftfullt agerande från Mig, inte en utredning som avses vara klar våren 2017.

Har företeelsen varit känd så har vi ett stort, stort svenskt problem. Då handlar det om att individer inom Mig uppsåtligen låter folk erhålla PUT trots att de känner till att passen kan vara falska.

Vad har man för agenda då?

Nå, Mig, hur länge har ni känt till detta?

Eller är det svenska politiker som håller tillbaka, precis som man gjort med de "borttappade passen i ett decennium? Ingen allians, ingen opposition gjorde någonting under alla år, trots kännedomen. Ingen brydde sig.

Svensk elit? Agenda?

Amnexis sa...

Har faktiskt inte hört några svenska politiker ropa efter mer övervakning (jag kan dock ha missat det), däremot var ju budskapet från regeringen och Mona Sahlin, via SVT, att vi ska möta terrorhotet med mer öppenhet och ta emot ännu fler migranter utan ID-handlingar...

Jacobssons tankar sa...

Om jag fattat saken rätt så säger SÄPO att det inte finns någon risk för ett muslimskt terror dåd så dom kommer istället att lägga krut på att hålla ett öga på högerextremer som kan tänkas utföra dåd mot muslimer som någon form av vedergällning.

Fd moderat sa...

Känner personer som applåderar alla som kommer hit. De verkar tro att alla som kommer är jättegulliga och snälla. Att det kommer att urholka den stora tillit som finns i Sverige och förändra Sverige kulturellt på ett sätt de knappast önskar bekymrar dem inte.

Anonym sa...

Så länge politikerna väljer att bekämpa terror med öppenhet, eller vad som också kunde kallas invandring utan gräns eller kontroll, är det bara övervakning av alla andra som kan beskrivas som om "man gör någonting".Det är samma bakvända logik som gör att polisen inte ska spana efter utlänningar som ser utländska ut för att komma till rätta med illegal invandring.Spaning på svenskar som ser utländska ut är ju inte heller möjlig så då återstår bara svenskar som ser svenska ut egentligen...
Eftersom som vapen, sprängmedel och potentiella krigare fortsätter välla in okontrollerat återstår inget annat än att jaga terrorister på nätet.Alltså blogginlägg, Skype, Facebook,tweets och email.Nu kunde man iofs misstänka att terrorister är listiga nog att kryptera sin trafik men så då får man peka på att högerextremister är ett minst lika stort hot.De är dessutom inte så listiga.
Sammantaget bör det betyda att allt är som förut med den skillnaden att journalisterna kunde skriva minst en artikel till och några IT-nissar fick lite mer att scanna under tiden politikerna funderar vidare på hur andra EU-länder ska förmås att ta sitt ansvar.

J.G sa...

Behöver man ens pass för att komma till Sverige? 90% av alla som söker asyl saknar ju identitetshandlingar...

Anonym sa...

Enligt mig är en mera passande beskrivning av Sveriges gränskontroller: "Sverige är som en urspårad hemmafest: alla får komma."

Magne

Anonym sa...

Polisen får inte spana efter utlänningar genom att göra observationer av deras yttre.

Hur gör svenska journalister när de skapar sina asylsnyftare, går de bara på mängder av random personer tills de träffar på en asylsökare?

Idioter.

Fd moderat sa...

Migro förnekar sig inte. Deras okunnighet är gränslös.

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/mycket-kan-vi-oeverge-men-inte-flyktingarna-20109?pack=17977

Utlandssvensk sa...


"Vi behöver helt enkelt veta vilka människor som kommer in i landet, och det kommer inte vara möjligt om det fortsätter att komma 10 000 människor varje vecka."

Möjligt? Det har inte funnits någon som helst vilja att ta reda på vilka som kommer de senaste 25 åren. De flesta västländer har infört spärregler för folk som slänger sina ID handlingar, men inte Sverige. Resultatet är helt självklart att nästan alla kommer utan pass och så har det varit mycket länge. Alla som har föreslagit skärpningar har blivit brännmärkta som RASISTER.

Detta har också inneburit ett helt extremt negativt urval. En stor del av de absolut värsta människorna har kommit till just Sverige.

"Omkring 1 500 krigsförbrytare som flytt från väntade straff i sina hemländer uppehåller sig i Sverige. Uppskattningen av antalet gjordes 2007 när Migrationsverket, Polisen och Åklagarmyndigheten publicerade rapporten Internationella förbrytare i Sverige, pdf. Siffran kan vara betydligt högre."

Det var en uppskattning från 2007! Hur många tror ni att det är nu? Ingen har en aning, så allas gissningar är väl värda lika mycket.

Här är en liten genomgång av ett antal fall av rent fruktansvärda figurer som har fått fristad i Sverige:

http://snaphanen.dk/2010/06/06/s%C3%B8ndagskronik-ett-paradis-for-krigsforbrytare/

Betänk att den är från 2010 och redan då var det en ytterst liten andel av förbrytarna som blev identifierade. De flesta kommer utan pass och uppger falskt namn.

Här är ett annat väldigt uppseendeväckande fall:

"Den 10 februari 2011 avslår justitieminister Beatrice Ask (m) den rwandiska åklagarmyndighetens begäran. Den man som efterspanas som delaktig i folkmordet på nästan en miljon människor i Rwanda 1994 heter Stanislas Mbanenande och är född 1958. Sedan 2008 är han svensk medborgare."

" Genom vittnesmål från målsägande och överlevande är han utpekad som delaktig i mord och massakrer på tiotusentals människor på sex brottsplatser i västra Rwanda mellan den 6 april och 30 juni 1994.
Vittnen berättar hur han har gått fram som en veritabel mordmaskin, skjutit med automatvapen rakt in i stora folkmassor och slagit ihjäl obeväpnade civila med grova tillhyggen. Han har haft en aktiv och ledande roll i folkmordet i västra Rwanda; rekryterat, lärt upp och lett ungdomar och andra i hutuextremistiska dödspatruller med ett enda mål: att utplåna folkgruppen tutsi."

http://snaphanen.dk/2012/12/15/sondagskronika-mordmaskinen/#comment_startAnonym sa...

Vad blir konsekvenserna om man börjar underkänna syriska pass? Ja just det, PUT i alla fall.

Så, om man ska tro våra politiker, journalister och säkerhetspoliser:

Att skicka pengar till IS och köpa ett falskt pass, sedan åka tur och retur till mellanöstern och halshugga folk = modernt svenskt beteende, inget att anmärka på, gratis lägenhet och förtur till jobb.

När gamla Agda vill sätta in pengar ur madrassen på banken = misstänkt terrorbrott.

Donera pengar anonymt till WikiLeaks = solklart fall av terrorism!

Anonym sa...

Utlandssvenk - man vill veta vilka etniska svenskar som kommer in i landet, eller reser ut. Dom andra bryr man sig inte om.

På samma sätt vill man detaljregler och helst förbjuda älgstudsare, men AK-47:or i Biskopsgården är inget att bråka om.

Om företagets styrelse saknar genusplan - fullskalig attack från staten. När "vissa" anställer alla sina släktingar för att ta hand om din påhittade invalidisering, inga problem.

Om din kondom går sönder under samlag - internationellt jagad i decennier. Våldtäkt på skolgården? Välkommen till det moderna Sverige!

Anonym sa...

@Amnexis

För det första, hur skulle vi rent praktiskt kunna ha mer övervakning? Vi ligger nog ungefär på det praktiskt genomförbaras frontlinje vad gäller sådant.

För det andra så brukar politikerna inte tycka att man behöver diskutera nya övervakningstilltag särskilt mycket. De ska helst införas i det tysta.

Anonym sa...

Verkar som Hollande är under press.Tydligen vill han att Schengen kasseras.Marie Le Pen och Front National är inte riktigt lika medgörliga som AKB och de nygamla moderaterna.

Anonym sa...

Hur går det egentligen med Löfvens krav på att andra ska ta sitt ansvar?
Det har varit lite tyst om det nu.

Anonym sa...

Eftersom Hans Engnell tycker gränskontroller och att ha "bättre koll på vilka som kliver över" imaginära linjer är en bättre idé än generell brottsbekämpning inom gränserna eller begränsa de sociala systemen/välfärdsstaten istället för människorna, som har oförskämdheten att passera godtyckliga streck uppritade på kartor – resultat av krig, fördrag, "uppgörelser" och andra aktiviteter som politiker/kungar/härskare ägnat sig åt – såsom t.ex. den mitt i Storköpenhamn eller Haparanda/Torneå i Tornedalen, borde vi kanske återupprätta dessa vid stads- och landskapsgränserna liksom på medeltiden?

Järnridån i Öresund som var mer långlivad än Stalins, liksom den mellan Engnells hemland Jämtland och Tröndelagen var ju en bejublad succé...

https://web.archive.org/web/20081119061242/http://www.maltelewan.com/skanelandwebben/skaane-danmark.html

Inte snart dags att ändra profilbeskrivningen från "liberal" till statsnationalistisk reaktionär, herr Engnell? ;-)

Hans Li Engnell sa...

Herr Anonym,

Det är svårt att se att ett fristående Jämtland skulle lösa särskilt mycket just nu.

Anonym sa...

Det är lite ny-ordning på gång vad det verkar..

Anonym sa...

Avvärjda terrorangrepp avhandlas inte i pressen under dagar (eller t o m veckor) som genomförda dito.

Anonym sa...

Varför har inte polisen handterminaler när de screenar inresandes ID-handlingar? En handterminal borde kunna sortera ut ID-handlingar som är kända som ogiltiga. Säkerhetspolisen borde kunna snappa upp intressanta personers resor. Osäkra ID-handlingar skulle kunna registreras och kontrolleras i efterhand och om det visar sig att de är ogiltiga kan polisen agera nästa gång någon använder den aktuella ID-handlingen.
Sedan har jag funderat över de ID-handlingar, ofta syriska pass, som kan köpas på nätet. Betalas inte dessa med kort eller genom transferering till bankkonto? Om så är fallet kanske det är möjligt att följa transfereringarna och på så sätt hitta de köpta ID-handlingarna.