måndag 29 augusti 2016

När polletten trillar ned


Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt har i ett av sina få politiska utspel sedan sin avgång påpekat att det var fel att i höstas prata om "systemkollaps". Vilka ord, frågade sig den förre moderatledaren, har vi då för att beskriva det som sker i Syrien? Jag föreslog "inbördeskrig".

Tanken på att vi i Sverige åtminstone har det bättre än folket i Syrien, Afghanistan och Somalia syns och hörs lite varstans. Det säger lite grand om tillståndet i ett rikt västland att vi måste jämföra oss med några av världens absolut värsta länder för att känna oss nöjda med vår situation.

Nej, Sverige är förstås inte Syrien eller Afghanistan, inte ens nära. Men att människor vill att Sverige ska förbli ett stabilt och tryggt land att leva i borde inte vara provocerande. Tvärtom.

Det finns emellertid goda skäl till oro just nu. Vi lever i sviterna av mångårig stor asylinvandring och misslyckad integrationspolitik. En dålig combo. Addera en skolpolitik som misslyckats, en vettlös socialistisk politik som skapat en bostadsmarknad där endast de rikaste och de med mest tur lyckas hitta ett boende till rimligt pris samt en polismyndighet som alltmer verkar tappa greppet.

Detta är inga småsaker ens var för sig, men sammantaget riskerar de att skapa en perfekt storm av olyckliga omständigheter som river sönder samhället och skadar tilliten mellan människor. När skolan misslyckas kommer fler hamna utanför arbetsmarknaden. Vilket ökar risken för kriminalitet. Migrationspolitiken har under decennier fyllt på arbetslöshet och bidragsberoende i landets utanförskapsområden. Vilket fått brottsligheten att öka. Bostadspolitiken har gjort människor desperata, vilket ökat antalet bostadsbedrägerier. Och mitt i allt detta har vi alltså en polis som inte har vare sig förmåga eller manskap att beivra de brott som begås.

Gemensamt för de problemområden som räknats upp ovan är att de inte har uppstått i går eller ens för fem år sedan. De är gamla och kända. Politiker har gnabbats i decennier men misslyckats med att lösa dem. Dock tror jag att det är först nu, när problemen vuxit sig så pass stora, som polletten börjar trilla ned.

Situationen kommer oundvikligen att leda till ökat missnöje, ty nu gör nämligen stat och kommun just det som mantrat sagt att Sverige inte ska göra: ställer grupp mot grupp. Det är provocerade för många att deras barn inte kan få en studentbostad, att de tvingas till att betala ockerhyror för osäkra andrahandskontrakt och att vanligt arbetande folk väntar med att skaffa barn för att de inte har råd att flytta när kommuner samtidigt köper bostadsrätter åt nyanlända.

Kommunerna har inget val eftersom lagstiftaren kräver detta av dem, men agerandet måste vara själva definitionen av att ställa grupp mot grupp.

Polletten har trillat ned, men i vissa fall är det förmodligen redan för sent. Siffror från Arbetsförmedlingen visar att 42 procent av de inskrivna är utrikes födda och att hälften av dessa har som mest grundskole-utbildning. Per-Arne Andersson, chef för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges kommuner och landsting, tror inte att det kommer bli möjligt att ge ens alla unga vuxna en motsvarande gymnasieutbildning. Givet att det saknas tusentals lärare i landet är det ett rimligt antagande.

Resultatet av detta misslyckande blir ett permanent utanförskap och en segregation som biter sig fast. Det betyder högre kostnader för kommunerna (läs: skattehöjningar) och ökade sociala spänningar. I ett sådant läge känns det inte särskilt betryggande att veta att polisen inte har förmåga att hantera situationen ens i dag. Vad händer om eller när det blir värre?

Från politiskt håll kan vi under de kommande åren räkna med fler verkningslösa integrationssatsningar, fler seminarier och inte minst fler subventionerade anställningsformer som givetvis kommer få bort folk från arbetslöshetsstatistiken men som fortfarande inte betyder att människor blir självförsörjande.

När ett problem har tillåtits växa sig större för varje år för att slutligen glida en helt ur händerna återstår bara paniklösningar. Vi kommer få se mer av den varan under de kommande åren.

Läs även:
Johan Westerholm, Fnordspotting

19 kommentarer:

Anonym sa...

Det är därför vi har mantran som "Sverige har råd" och "Sverige kan bättre" etc.
På det viset kan vi se optimistiskt på framtiden och lita på att politikerna faktiskt har en plan.
Den nyupptäckta GALTAN-skalan visar det.En vertikal linje har fått ett horisontellt tillägg.
Om vi bortser från att en drös småpartier egentligen kanske inte ens finns så visar GALTAN troligen att politikerna har en plan.Då så, då kan vi vara nöjda.

Anonym sa...

Hej.

Följer man din genomgång blir det alltså mångkultur av Sverige.

Självklart står grupper mot varandra. det följer av att man dels alltid har ändliga resurser, och dels skapar grupper via klassificeringssystem. Något annat är inte möjligt.

Sveriges regeringar sedan beslut om mångkultur togs, samt samtliga riksmöten, har förrått Sveriges folk och svikit sin plikt och uppgift att styra landet efter folkets vilja och till folkets fromma. Därmed har Sveriges regeringar och riksmöten förverkat sin auktoritet och sin legitimitet. I skenet av de senaste trettio årens allt hårdare politiska styre av tjänstemän, myndigheter och verk (eller de senaste trettio årens placering av beslutsmakt bortom medborgerlig insyn och påverkan, skulle man också kunna säga)) saknar även det nuvarande politiska systemet legitimitet.

Det kan vara en övning i att upptäcka sin egen grad av domesticering och indoktrinering att fråga sig om man instämmer i påståendet: "Sverige är svenskarnas." Än roligare (?) är att fråga internationalister (eller kosmopoliter som det egentligen heter) samma fråga.

Som jag ser det har varje svensk nu två plikter: att med vapen försvara sig och sitt folk, samt att samarbeta för att avföra den skendemokrati som med rätta benämns demokratur.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Utlandssvensk sa...

@ Rikard,

"att med vapen försvara sig och sitt folk"

Jag tror att det är ganska sannolikt att det redan sker en kapplöpning i det tysta mellan olika grupper som önskar använda vapenmakt för att påverka utvecklingen. Det maktvakuum som Sverige nu är måste vara extremt inbjudande.

Å ena sidan har vi de ytterst fragmenterade invandrargrupperna. Det finns gott om mellanstora gäng och klaner med hygglig beväpning. De flesta är dock troligen bara inriktade på att tjäna pengar. Men det finns även en del verkliga ledartyper, t.ex tidigare höga militärer från olika MENA diktaturer. Säkert finns det redan spännande möten mellan sådana figurer och muslimska organisationer.

Å andra sidan har vi de av hävd närmast komatösa svenskarna. Det senaste året har det äntligen börjat komma verkliga tecken på att delar av den gruppen håller på att vakna. Men det är en process från det att de öppnar ögonen tills att de inser den fulla vidden av problemen. Oftast tar det en del tid men vi är nog nu, för första gången, vid den punkten att det finns meningsfulla mängder av individer som har gjort denna resa.

Det som nu börjar ske är att svenskarna, långsamt och försiktigt, börjar fundera över defensiva åtgärder. Man beväpnar sig och går även samman i olika typer av medborgargarden. Men det finns nog knappast mycket till tankar på offensiva åtgärder. Min gissning är att detta kan förändras när eller om svenskarna ser att den demokratiska vägen är helt stängd. Det borde ha skett redan vid DÖ, men förmodligen kräver svensken ännu mer konkreta bevis. Med all sannolikhet lär de få detta i samband med "valet" 2018.

Vi bör inse att det finns en verklig risk redan nu att något liknande ISIS försöker att ta makten, i hela eller delar av landet. Om detta inte sker de närmaste åren, finns även en påtaglig risk för att någon gruppering av etniska svenskar försöker.

Det som torde stå klart är att oavsett vilka som inleder en väpnad kamp, så lär svenska staten snabbt bli betydelselös. Den lilla militär och polis som finns kommer ganska direkt att splittras upp efter etniska och/eller religiösa linjer.

Eftersom det i stort saknas tyngre vapen i Sverige, lär det bli en absolut fruktansvärt grym och blodig konflikt om inte någon sida vinner snabbt. Vidare gäller att i en sådan konflikt kommer antalet unga män som är villiga att strida för de olika sidorna att vara avgörande och det är verkligen inte uppenbart att de etniska svenskarna kommer att ha en numerär fördel.

Det är inte lätt att gissa hur det går, men följande gäller ganska säkert:

1. Tiden jobbar väldigt starkt emot svenskarna. Varje år som går gör att de har lägre sannolikhet att vinna. Om nuvarande demografiska utveckling fortsätter är alla möjligheter till seger troligen borta inom 10 år och om 20 år är det helt definitivt så.

2. Långsiktig samexistens mellan de olika folkgrupper som nu finns i Sverige är omöjlig.

3. En delning av landet utifrån etniska och/eller religiösa linjer är ett best case scenario.

4. Det mest troliga utfallet är att någon folkgrupp fördriver eller utrotar de andra grupperna.

Anonym sa...

Har länge funderat över detta.En indikation på ett svenskt motstånd vore att någon högprofilerad motståndare utsattes för ett attentat.Tänker mig Sahlin,Reinfeldt eller någon på den nivån.De livsfarliga nazisterna borde i så fall vara inblandade.I varje fall om man ska tro Lindberg,Rosen och liknande.
I verkligheten skickar de ut "kampgrupper" som delar ut flygblad och sätter upp klisterlappar.Varning!Varning!

Anonym sa...

Expressen visar återigen prov på hur de pressetiska reglerna ska tolkas.
"Riksdagsledamoten Anders Forsberg (SD) utreds för förskingring.
En förundersökning har nu inletts – men åklagaren är förtegen om utredningen.
Politikern har tidigare nekat till anklagelserna."

Namn,nummer och bild.Men var är dömda våldtäktsmän och mördare Expressen?
Eller dom som bara utreds? Nä just ja, dom pressetiska reglerna ja.Dom gäller just då.
Det kan knappast bli tydligare att reglerna är riggade och så länge dom följs har en sida alla fördelar.Men det är väl just därför vi har pressetiska regler?
Så klart.Är spelet riggat och man följer dom är man torsk!

/Je suis Charlie Hebdo

http://www.expressen.se/gt/sds-riksdagsledamot-utreds-for-forskingring/

Anonym sa...

Någon länkade till den klartänkte Cornu här om dagen.I dag ser Cornu möjligheten att mängder med journalister är köpta för att sprida Putin-vänlig desinformation.
Jag kan ju bara gissa att det är alla SD-journalisterna han tänker på där under foliehatten.

Anonym sa...

Vi har jämfört oss med tredje världen sedan 70-talet. Men sedan dess har åtskilliga av de "stackars fattiga" länderna - framförallt i Asien - blivit hyggligt fungerande industriländer, och numera är det enbart i jämförelsen med verkliga "failed states" som Sverige kan framställa sig som lyckat.

Frågan är förstås om inte Sverige är mer "failed" än t ex Somalia. Varken vi eller de har någon fungerande statsapparat, men de slipper i alla fall betala världens högsta skatter för det.

Somebody is wrong on the internet sa...

Sveriges ekonomi går just nu bra, men trots högkonjunktur, negativa räntor, enorm skuldtillväxt hos hushållen som gynnar konsumtionen och höga skatter så måste staten låna för att få det att gå ihop. Dessa faktorer är alla cykliska förutom de höga skatterna så klart. Att räkna ut vad som händer när dessa förändras är inte så svårt.

De som kom hit 2014 och 2015 kommer så småningom att få sina besked och börja att ta hit sina anhöriga. Under 2016/17 kommer de att kommunplaceras och 2018 och framåt så blir kommunerna skyldiga att via skattebetalarna ordna deras försörjning. Då börjar problemen och motsättningarna på allvar. Kom ihåg att enbart 30% väntas ha en heltidstjänst år 2030.

Vi har inte ens sett början på polariseringen i samhället och en välfärdsstat i sönderfall. Vad som händer i nästa djupa lågkonjunktur vågar jag inte tänka på.

Anonym sa...

Hej.

@Utlandssvensk:

Jag tror som du i det stora hela, men när ett hopp om att någon sorts sammanslutning kring viljan till ett välordnat samhälle skall kunna bli en faktor. Naivt, kanske, men ändå.

Mer sannolikt är väl en fortsatt förhöjd andel inkompetenta politruker bland landets partier på riksnivån - något uppror från partiernas lokalavdelningar är inte sannolikt än på ett par år.

När det gäller våldsam utveckling tror jag att en kombination av våld och eftergiftspolitik kommer att vara den politiska kastens lösning: stamhövdingar och religiösa ledare för diverse enklaver hålls lugna via "riktade satsningar mot utanförskapsområden, förvaltade av boende med god insyn i problematiken och stark förtroendeställning i sitt område" - alltså gäld för frid. I övrigt håller sig den svenska polisen utanför området, och ingriper bara i samförstånd och samarbete med de lokala företrädarna. Jag ser på det snabbt ruttnande England som föregångare här.

De bättre bemedlade svenskarna köper sig frid (eller i realiteten illusionen av frid och frihet), utan att förstå hur situationen ser ut. Hur många av moderaternas eller socialdemokraternas väljare kan göra en analys som sträcker sig längre än nästa deklaration?

Vad en eventuell svensk motståndsrörelse behöver (nej, inte den gruppen som tagit det namnet) är ledarskap med av rätt slag, backning av ekonomiska intressen, samt en ideologisk kärna som är snabb och lätt att förklara men ändå harmonierar med svenska värderingar. Jag tror inte att vi har tiden med oss i det här fallet. Det ligger en viss visdom bakom att ha inkompetenta chefer av Eliassons kaliber; noll ambition, noll patriotism, total lydnad mot den politiker som göder honom, samt total ansvarsfrihet. En nyttig idiot. Tänk vad en ÖB eller rikspolischef av mer sydamerikansk eller arabisk härkomst kunnat göra i samma sits, i sitt land.

'Det vare en gång ett land, som hette Sverige...'

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Ps Ett ljus i mörkret; en bekant inom den mörkröda vänstern berättar att man med allt större sannolikhet närmar sig interna uppgörelser om islam och identitetspolitik. Ds

Anonym sa...

Tills vi kan få en offentlig debatt om vem som har mest rätt till svenska skattemedel en svensk medborgare eller någon utan svenskt medborgarskap som aldrig har betalat in skatt i detta land så kommer folk sova vidare.

Anonym sa...

Somebody is wrong...:

Blir i sådant fall, vid en lågkonjunktur eller en allvarligare rubbning, vanligare med obligationsköp och helikopterpengar som riksbank, riksgäld och stat gemensamt kan använda sig av. Det tidigare använder vi redan, det senare kan komma att användas, t.ex. ifall vi upplever lågkonjunktur.

Scenario: Sveriges regering ser att stat och kommun måste låna och pröjsa upp mycket för invandrare som kostar mycket genom att de har en sysselsättning på 1 timme per vecka (alltså räknas de som sysselsatta i den kända sysselsättningsgraden, eller var det pysselsättningsgraden (ironi)) och nyanlända ska få etableringsstöd och därtill alla anhöriginvandrare likaså. Riksbanken agerar panikartat genom att trycka ut stålar (obligationsköp) för fullt fast infationen är på 4 procent medan helikopterpengarna, säg, 300 000 kronor skickas ut till varenda enskild person i Sverige för att de ska vara muntra och fortsätta bjuda högt på bostadsrätter och villor.

Helikopterpengar på 300 000 till varje person i Sverige, alltså 10 miljoner personer, blir sammanlagt 3 000 miljarder kronor men påverkar inte statsskulden eftersom riksbanken kommer överens med staten om att skriva av obligationerna. Skinsley och andra som antagligen röstar borgerligt kommer se sin värdering på fastigheten öka och vissa förstår också att valutan kraschar inom kort och sätter stålarna i CHF, USD eller EURO.

Magne

Anonym sa...

Grupp mot grupp?

I alla samhällen som saknar obegränsade reurser, som exempelvis det svenska, måsta man ställa olika intressen mot varandra vilket i praktiken innebär att man måste ställa grupp mot grupp. De som inte vill erkänna denna obekväma sannning är antingen idioter eller djupt oärliga. Vad som man anser värst kan man allid diskuttera. Oberoende resultatet av denna diskussion kan man konstatera att dessa personer, oberoende av slutsats om deras karraktär, måste hållas långt borta från positioner i samhället som har något inflytande över hur landet styrs om man inte önskar att i grunden rasera det nuvarande samhälle.

Men det är kanske önskvärt? Men då skall också berätta vad man vill ha istället och vad det innebär för de olika grupper som då ställs mot varandra..

/Eskil

Utlandssvensk sa...


@ Rikard,

Min uppfattning är att vad gäller både "gäld för frid" med migranterna och att "bättre bemedlade svenskarna köper sig frid", så är det just det som har hänt under en längre tid. Men vi håller nu snabbt på att nå vägs ände för båda dessa processer.

Tydligast gäller detta för "white flight". Det håller väldigt snabbt på att bli omöjligt inom landet för den produktiva medelklassen. De vita etniska enklaver som man har kunnat köpa in sig i blir nu i mycket snabb takt också berikade och några "gated communities" finns inte. Många läkare, entreprenörer, bankirer, etc kommer att lämna landet de närmaste åren.

Att muta migranterna kommer att bli allt svårare pga. att de har blivit många fler samtidigt som skattebasen lär börja krympa snart när framgångsrika individer och företag i stor skala lämnar landet.

Det här händer nu. Lidingö, Danderyd, Vellinge, etc kommer alla att få uppleva gruppvåldtäkter, bilbränder, rån, etc i stor skala från och med detta år. Det har redan börjat. De som bor där har ofta helt andra möjligheter än vad som var fallet för innevånarna i betongettona och småstäderna där man tidigare lämpade av migranterna. Många kommer att lämna landet och ta med sig kompetens, företag och pengar.

Nu ska jag betona att jag absolut tycker att det är rätt åt den stora majoriteten på dessa orter att de slutligen drabbas av mångkulturen, men det förändrar inte det faktum att skadan för Sverige kommer att bli enorm.

Om man sen ska kunna muta migranterna till att hålla sig någorlunda lugna i framtiden, lär det kräva helt drakonisk besparingar på allt annat, kombinerat med rejäla skattehöjningar. Kanske går det ett tag men inom 5 år lär det vara direkt ohållbart. Nästan inga av de 340 tusen asylanter som har kom 2012-1015 kommer att generera några skatteintäkter, men de kommer garanterat att skapa helt enorma kostnader när de börjar ta hit anhöriga och bilda familjer.

Somebody is wrong on the internet sa...

Mange

Det som du beskriver skulle innebära en samhällskollaps, så klart, med skenande inflation.

Det kan bli nåt liknande fast i mindre skala, samordnat med ECB, FED, BOJ mfl.

Anonym sa...

Rikard skrev: "Ps Ett ljus i mörkret; en bekant inom den mörkröda vänstern berättar att man med allt större sannolikhet närmar sig interna uppgörelser om islam och identitetspolitik. Ds"

Så häpna åsiktsabonnenterna kommer att bli när de helt plötsligt får annat innehåll i paketen!

Anonym sa...

"Men då skall också berätta vad man vill ha istället och vad det innebär för de olika grupper som då ställs mot varandra.."

De vill ha din röst och ingenting mer. Kan det låta bra och du manipuleras till att rösta på dem så är det bra så. Batra tänker inte längre än så, Reinfeldt hade däremot en plan om att skapa sitt nyliberala kalifat. Amerika var den stora förebilden för Reinfeldt och han var i princip villig att sänka landet till vilket pris som helst för att få välfärdsstaten att luckras upp och i dens plats skulle det Reinfeldska nyliberala kalifatet uppstiga.

Magne

Anonym sa...

Inbördeskrig ?
http://www.thenewamerican.com/world-news/europe/item/22250-swiss-army-chief-to-countrymen-arm-yourselves

Anonym sa...

Anonym 18:08 Lars Wilderäng / Cornucopia håller på att bli statsbetald mångmiljonär genom att SVT ska göra TV-serie av hans bok och även propagera för den utomlands. Han har redan gått händelserna i förväg och dumpat fru och barn för en 20 år yngre bimbo.

Då kanske det inte är så konstigt att han numera alltid kör Elitens linje om Ryssarna och att SD är nazister.

Han är ju trots allt inte ointelligent utan bara själlös, och han har observerat hur Malena Ernman och Henrik Schyffert i praktiken blivit adliga med livstids statsförsörjning sedan de smörat för makten på rätt sätt.

Självklart är han medveten om hur Sverige är påväg rätt ner i diket, men han hånskrattar åt dig för att du tvingas skicka en del av dina skattepengar till honom medan dina barn sextrakasseras i skolan och din gamla mamma kan glömma höftoperationen.

Sedan spottar han på dig och flyttar utomlands så fort det blir för obekvämt i Sverige. Väl utomlands har han inga problem att vända kappan efter vinden och låtsas att nä så där har jag aaaldrig sagt! Och så hånskrattar han i mjugg åt dig och mig ännu en gång.

Det är för övrigt Lars själv som är Ben Dover, om någon vill veta hur hans inre fungerar när det får uttrycka sig fritt.

Anonym sa...

Dags att uppdatera den gamla arne anka klassikern till 2016.
https://mobboffer.wordpress.com/2016/09/03/dags-att-uppdatera-den-gamla-arne-anka-klassikern-till-2016/