lördag 27 augusti 2016

Hycklarna


Bokmässans beslut att stänga ute tidningen Nya Tider har väckt debatt. Inte för att folk tycker synd om Nya Tider utan för att Bokmässan först pläderat för och sedan tvärvänt efter kritik och inte verkar begripa att de gjort bort sig.

En serietecknare gjorde en stor sak av att tidningen skulle finnas på plats när hon proklamerade att hon av denna anledning skulle bojkotta mässan. Det är här de kränkta och auktoritära möts - vissa vill stänga ute för att åsikter ska förbjudas, andra för att de själva tar så illa vid sig och känner sig kränkta.

Det har inte förespeglat någon av dem att det finns ett lika enkelt som utmärkt sätt att hantera en monter på Bokmässan som man inte gillar, nämligen att gå förbi? Hur klarar dessa människor av en svensk valrörelse där det både finns affischer och valstugor från partier de ogillar? Tja, det kanske inte är så konstigt att vi varje år ser nedrivna valaffischer och vandaliserade valstugor.

Jag bryr mig egentligen föga om vilka utställare Bokmässan godkänner, ty i sak är det sant att det inte är vilka som närvarar på Bokmässan som avgör om vi har yttrandefrihet i Sverige eller inte. Det jag har så förbenat svårt för är hyckleriet.

Samtidigt som Nya Tider utestängs tillåts vänsterextremister. Tidigare år har osmakliga "Lenins barnhörna" funnits på mässan. Komplett med ballonger och godis. Vi såg inga högljudda protester eller hot om bojkott då eftersom liberaler och konservativa begriper att man kan gå förbi en monter man inte gillar.

Bokmässan avgör givetvis själva vilka som får ställa ut. Men om de godkänner kommunister och utestänger andra för att dessa inte anses dela värdegrund med mässans stiftelse, får vi helt enkelt utgå från att stiftelsen i fråga är kommunistisk.

Se även:
Janne Josefsson sopar banan med Politism i Opinion live

3 kommentarer:

Anonym sa...

I sammanhanget ska man inte glömma vad Politism representerar.Nämligen värdegrunden i all sin prakt.
Naturligtvis har Eric Rosén bara varit på mässan en enda gång, säger han.
Naturligtvis kan han därför inte uttala sig om Lenins barnhörna eller muslimska hatpredikanter, säger han.
Men han kan uttala sig om Nya Tider förstås.Som är extremister och nazister.Som vi inte behöver fler av.
Till skillnad emot Lenins barnhörna eller muslimska hatpredikanter då.
Men det kan Eric Rosén inte uttala sig om.Han har ju bara varit på bokmässan en enda gång.

Anonym sa...

Hej.

Det totalitära tänkandet ligger nära för oss svenskar.

Attevadå?

Jo, vi tänker gärna som så att det bara finns ett av allt. En bokmässa. En fotbollsserie. En vad-det-nu-är-för-förening-eller-företeelse.

Det totalitära inslaget är att överallt finns staten med, eller dess Capo - kommunen. Via anslag, via lokaler till utlåning, via bidrag, och via officiell sanktionering vilket skänker ett skimmer av legitimitet och en air av godhet kring företeelsen. Intet över staten, och inget utanför staten.

Därför sitter värdegrunden, den politiska korrektheten, den goda katekesen så hårt i oss alla. därför reagerar nästan alla svenskar över hela det politiska spektrumet som om de fått rå ingefära i ändan när man säger: "lägg ner alla föreningsbidrag, och alla andra former av stöd till allt som vi kan göra själva, på vårt eget sätt."

Varför bara en bokmässa? Jämför med den amerikanska konventskulturen inom spel och serier. Nog finns det väl plats i Sverige för en bokmässa i Stockholm också? En bokmässa för Norrlands författare? En Öresunds-bokmässa? En feministisk bokmässa? En extremistisk bokbålsmässa?

Gör det själv, gör det på ditt sätt, och gör det till ditt eget. Tyvärr är svenska liberaler mer besatta av att få samla tecknad barnporr, använda centralstimulantia med intelligenshämmande effekt, samt att få köpa sexuella tjänster än mer fundamentala frågor om hur hela samhällets metakontextuella normativa rot fungerar; totalitarismen är självreproducerande men frihetstänkande är ett val, som blir svårare ju mer makt över andra man utövar.

Med ursäkt för OT-tangent,

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

På övre våningen på bokmässan finns "Internationella torget" och där huserar allehanda solidaritetsorganisationer. Jag känner kväljningar av molnen av hycklande godhet och socialistiskt besserwisser-världsförbättrande som slår emot mig när jag kommer i närheten. Men, det är ju bara att gå förbi det man inte gillar! Problemet löst!