tisdag 30 augusti 2016

Vem fan ska regera?


Ju närmare nästa val vi kommer, desto mer brännande blir frågan om möjliga regeringskonstellationer. Spekulationerna är redan igång, allt från en allians-SD-regering till en mittenregering med Socialdemokraterna.

Även om partiaktiva inom borgerligheten drömmer om att åter bilda en alliansregering, som vore det 2006 igen, är det uppenbart för de flesta att en sådan aldrig kommer kunna samla en majoritet i riksdagen. De fyra allianspartierna samlar runt 40 procents väljarstöd just nu, och då har vi varit snälla och ignorerat att Kristdemokraterna egentligen ligger under spärren. Detta skulle bli en lika svag och svajig regering som den sittande rödgröna konstellationen.

Skärholmsmoderaten Tapani Juntunen är en person som gärna sticker ut hakan. Han har föreslagit ett tätt samarbete mellan M, KD och SD och i söndagens Agenda fick Tapani Juntunen ut budskapet att Moderaterna efter nästa val borde lämna L och C och i stället skapa ett nytt samarbete med KD och SD. Den 12 år gamla Alliansen har spelat ut sin roll.

Sakpolitiskt vore det inte omöjligt. Partierna skulle kunna enas om skolpolitiken, försvarspolitiken och migrationspolitiken, sannolikt utan större bryderier nå en uppgörelse om den ekonomiska politiken och även finna beröringspunkter på en rad andra områden, däribland arbetsmarknadspolitiken.

Samtidigt finns det förstås även i sakfrågor uppenbara hinder, inte minst SD:s syn på EU och Nato. Just därför skulle det bli svårt att sitta i regering ihop. Men det betyder inte att partierna inte skulle kunna samarbeta i enskilda sakfrågor samt göra upp om en budget.

Anna Kinberg Batra var tydlig med att detta inte intresserade henne. Hon håller fast vid att det är Alliansen som gäller. Denna kompromisslöshet kan bli borgerlighetens fall i nästa valrörelse. Stefan Löfven kommer att spela kortet om regeringsduglighet. Med fyra år som statsminister kommer han kunna peka på att han klarat av att regera i minoritet i ett prekärt politiskt läge (tack vare att Alliansen tillät det, förvisso). Vad har den spretiga Alliansen att komma med? Ska den regera med stöd av SD?

Här borde Anna Kinberg Batra, för att en gång för alla slippa få dessa frågor, svara klart och tydligt: "Vi söker mandat för en ny alliansregering, men vi är redo att göra upp i enskilda sakfrågor med alla partier som stödjer vår politik. Även SD."

Ett sådant svar skulle inge respekt, ty folk i gemen är inte lika upprörda över SD:s politik som ledarskribenter på DN och Aftonbladet är. I synnerhet inte Kinberg Batras egna väljare. Målet måste vara att skapa en så stabil regering som möjligt och nå konkreta resultat i sakfrågor. Detta borde för varje ansvarstagande politiker vara viktigare än etiketter och prestige.

I stället valde Anna Kinberg Batra att spela rasistkortet. Oklart varför. Det har ju inte fungerat i de två senaste valen.

Lyssna till:
Diskussion om regeringsfrågan i Studio Ett

29 kommentarer:

Anonym sa...

Liberalerna ligger ganska risigt till också.
MP ligger riktigt risigt till.
Nödvändiga kompromisser mellan M och C blir inte helt enkla i en Allians.
Med Hedenmo som startskott går S till angrepp mot Batra.(se dagens Aftonblad)

Ganska lustigt egentligen eftersom de enda som kan tänkas gynnas av det är SD!

Anonym sa...

Nära nog alla kommenterar utifrån förutsättningen att AKB (Batran) vill vara i regeringsställning. Jag tror att det är fel.
Hennes mål ar att hålla SD borta från maktens grytor så länge som det går. Här skall man inte glömma att hon delar säng och säte med en invandrare, sådant har effekt.
Avsaknad på regeringsalternativ annat än att fortsätta med någon vänsterkoalition kommer att vara svårt att se.
Vi kan hoppas att förödelsen fortsätter, hittills är det ju bara yngre kvinnor som drabbas i någon större grad, och vilken feminist tycker att de behöver skydd?
Situationen kan mycket väl bli den att vi har samma valresultat som förra gången, dvs tre block som vart och ett inte kan regera på egen hand. Med AKB vid rodret i M så kommer hon att lämna över regeringsmakten till vänsteralliansen hur den än ser ut. Förmodligen sitter V i nästa regering.
Skulle SD bli större än M så kommer det aldrig att gå att få till ett samarbete dem emellan, det finns för mycket prestige som står på spel.
SDs stora problem är att besätta alla positioner inför nästa val med kompetenta personer.
Sedan är det en öppen fråga om det blir något val 2018. Sedan DÖ fins det nämligen en överenskommelse mellan Batran och Löfvet att ställa in valet 2018 om det finns en risk för att SD skulle komma in i riksdagen. Man resonerar helt enkelt om att ställa in valet på grund av 'exceptionellt opinionsläge' en formulering som George Orwell skulle ha varit mycket stolt över.
Sedan kan man räkna med en regering med M och S, samt återgång till Reinfeldts 'öppna Edra plånböcker' politik.
Fotnot:
Blev fel på slutet: skall vara hjärtan i stället för plånböcker

Anonym sa...

"Medlemmarna i de politiska partierna blir allt färre och betyder mindre för partiernas ekonomi. I dag står medlemsavgifterna bara för knappt tre procent av intäkterna visar en genomgång av riksdagspartiernas offentliga redovisning som SVT Nyheter har gjort."

Det politiska uppdraget ser kanske inte ut riktigt som vi tror?
Exakt vem representerar man egentligen?
Att uppstickare blir det mest förhatliga som existerar är kanske inte så konstigt?

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/allt-farre-vill-vara-medlemmar-i-partier

Utlandssvensk sa...


Min fråga är: vem fan kommer att rösta på något alliansparti?

Sossarna har åtminstone demografin på sin sida och mängden bidragstagare lär bara öka. V har en hård kärna och gynnas dessutom av MPs kollaps och Fi har en klar öppning med muslimerna.

Men alliansen? KD och L verkar redan vara under eller på 4% spärren. C är väl ett speciellt fall som jag inte riktigt förstår. Någon nämnde att de tar de övertygade immigrationsfanatiska liberalerna från M och det kanske stämmer. Möjligen suger de även upp en del gamla MP väljare.

Fast det parti som torde ha absolut störst risk för allvarliga tapp borde vara M. Som jag var inne på i den förra tråden blir deras hårda fästen nu snabbt tvångsberikade. SD har genomgående varit väldigt svaga där, men det lär ändra sig dramatiskt när de gamla reinfeldtarna nu ska smaka sin egen medicin. Det kommer inte finnas någon gräns för hur hårda tag dessa gamla hycklare kommer vilja ha nu när de drabbas själva. SD kommer att ta MÅNGA väljare.

Att gå till val 2018 på skattesänkningar lär vidare vara helt uteslutet, både staten och kommunerna kommer att vara i desperat behov av mer pengar för att finansiera den absolut explosiva andelen som lever helt på bidrag eller låtsasjobb.

Det vi ser nu av allmänt sönderfall med bilbränder, våldtäkter, kollapsande skola och andra offentliga tjänster kommer nästan helt säkert att vara mycket värre 2018. Det troliga är då att SD kommer att ha egen majoritet bland svenska män. Sossarna har redan tappat de flesta i den gruppen och kommer istället att få en viss tillväxt via fler invandrade bidragstagare. Men M kan lätt tappa ner till 15%, där de ofta har legat historiskt.

Fast självklart kommer inte 7-klövern att acceptera detta. Det blir inget val men däremot kan det nog bli en del åtgärder för att förhindra den produktiva medelklassen från att lämna landet. Flyttskatter känns väldigt troliga, eller varför inte en turkisk lösning där man bara förbjuder de högutbildade att lämna?

Anonym sa...

Hej.

Ett skruvat perspektiv:

SD erbjuder ett regeringsalternativ, inte till socialdemokrati, utan till etablerade maktkonstellationer inom själva det politiska systemet. Ett paradigmskifte, för att återuppliva ett gammalt ny-ord.

Därför är AKB och Alliansen inte intresserade av regeringsmakten - de har all makt de behöver och kan hantera för överskådlig framtid, och är nöjda med att fungera som stödparti till Löfven. De borgerliga partierna tjänar inget på att vara i regeringsställning av enligt mig följande skäl:
1. De får ansvar, utan makt i proportion.
2. De saknar kompetens att faktiskt genomföra goda reformer.
3. De vill undvika de interna maktstrider som blir följden av regeringsinnehavet - folk befordras uppåt i partiet och aktbalansen intern ändras.
4. De ser till sig själva först; inte Sverige.

Med en regeringskoalition mellan SD, m och Kd skulle den moderata partiledningen vara tvungen att vräkas av medlemmarna, eller frivilligt avgå - det krävs alltså att moderater ute i lokalavdelningarna faktiskt revolterar. Eftersom det innebär risk för förlust av personlig prestige, kontaktnät och möjlighet att berika sig, är det inte goda odds för detta. För SD:s del är det annorlunda. Givet paria-statusen har det inget något att förlora på att aktivt arbeta för Sveriges bästa via det partiet, vilket gäller dubbelt när man ser till individerna i partiet.

Det svenska politiska systemet är utmanat av ett parti som inte har en plats vid bordet, och istället för att maka på sig och arbeta för att både göra kakan större, samt maximera sin egen del, leker de sju socialmoderata svenskhatande rasistiska massinvandringspartierna 'Hela Havet Stormar'

Jag vidhåller att det bara finns två lösningar ur denna grenklyft: auktoritär diktatur i syfte att återskapa förutsättningar för liberal nationalistisk folkomröstningsdemokrati med ett parlament bundet av konstitution och med skarp maktdelning, eller balkanisering, sammanbrott, korporativ totalitär oligarki med sekterism och eviga lågintensiva krig, så som i så gott som alla mångkulturella stater. Ur kaos kan ordning skapas, men det blir i så fall en ordning med blod händerna; än mer än vad de sju socialmoderata partierna redan har.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Hej.

Tillägg:

@Utlandsvensk:

En grupp invandrade män som, i min personliga erfarenhet, hyser ett starkt men skeptiskt, stöd gentemot SD är män från Östeuropa och Balkan. Kommentarer i stil med: "Sverige måste kasta ut muslimerna innan det blir krig här också!" är inte ovanliga.

Vi kan komma att få se en tydlig uppdelning mellan araber, afghaner, afrikaner å den folkmordsröda sidan, och polacker, ungrare, bulgarer, rumäner och jugoslaver å den nationalistiska och patriotiska.

Jag skulle säga att skillnaden är att Östeuropéer i min erfarenhet inte har någon vilja att avskaffa eller ersätta Sverige, medan den muslimska invandringen (med- eller omedvetet sett till den specifika individen) syftar till nationens upplösning. Kalifatet är ju under gud, och inte enligt etniska skiljelinjer (i teorin); där ligger väl förutom judehatet en av de naturliga allianspunkterna mellan socialdemokrati och deras blodiga stödhjul och islam.

En allians, i brist på bättre, mellan SD som politisk gren och gästarbetare från Östeuropa som fotfolk skulle kunna vara en stark axel att svänga Sverige tillbaka från avgrunden.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

JohJoh sa...

@Anonym 10:38

"Här skall man inte glömma att hon delar säng och säte med en invandrare"

David Batra är född i Lund. Tycker inte det kan räknas som en invandrare.

Utlandssvensk sa...

@ Rikard,

"Vi kan komma att få se en tydlig uppdelning mellan araber, afghaner, afrikaner å den folkmordsröda sidan, och polacker, ungrare, bulgarer, rumäner och jugoslaver å den nationalistiska och patriotiska."

Mycket möjligt! Fast troligen kommer många av de från de gamla östländerna bara att flytta hem istället. Ungern eller Polen är väl redan rena paradiset jämfört med Sverige. Vilket land skulle du själv välja, om du hade små barn och kunde alla språken? Även t.ex Kroatien eller Serbien börjar nog att framstå som ganska ok.

MENA figurerna lär däremot inte lämna frivilligt!

Anonym sa...

Hej.

@Utlandssvensk:

Polen, utan tvekan. På andra plats Tjeckien, och på tredje Estland.

Min uppfattning är att många har så pass djupa rötter i Sverige nu, med barn och barnbarn, att de ser det som en sorts plikt att försvara Sverige, även om svensken har blivit för mycket 'kurva' för att fatta det själv.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...


@ Rikard,

Många av mina Polska vänner förbereder sig nu för att återvända. Man köper tomt, hus eller lägenhet i hemlandet, om man inte redan haft det. De har noterat att Polen redan gått om Sverige på viktiga punkter.
Som min vän Bogdan sa. "Varför skulle jag stanna och kämpa när Ni själva inte är beredda till det?"
Ännu så länge avvaktar de flesta men med höjt "beredskapsläge".

Thomas, emigranten.

Anonym sa...

Motpol; För mig är det endast SD som tänker rätt. Och egentligen, vilken nytta har Sverige haft av EU? Visst var vi nettobetalare dit, samtidigt som vi tar emot flest migranter per capita. SD.s inriktning om folkomröstning är väl utomordentligt god, enligt demokratiska principer.

Hans Li Engnell sa...

SD.s inriktning om folkomröstning är väl utomordentligt god, enligt demokratiska principer.

Jag är ense med SD i denna fråga, och tycker att det är synd att så få borgerliga driver en befogad och relevant EU-kritik.

Anonym sa...

AKB är tydlig och förkunnar i Expressen att SD:s väljare inte är rasister och välkomna tillbaks till M.Det var väl det jag tänkte..

Anonym sa...

Fru Batra-kinberg kommer inte bli statsminister, den smartaste moderaten i Stockholm är uppspelad på läktaren av lantisen Löfven.
Grundtipset är att steffe "vinner" valet 2018 och att kruåtosossarna i (m) byter partiledare till valet 2022 eller går upp i (s) och bildar på nytt den s k kanslihushögern inom sosseriet.

Utlandssvensk sa...


Jag hittade en site där man kan jämför graden av brottslighet i olika städer. Jag vet inget om hur de gör eller hur tillförlitlig den är, men det kan ju vara kul att kolla lite.

Här är Belgrad mot Malmö:

http://www.numbeo.com/crime/compare_cities.jsp?country1=Sweden&country2=Serbia&city1=Malmo&city2=Belgrade&tracking=getDispatchComparison

Warsawa mot Malmö:

http://www.numbeo.com/crime/compare_cities.jsp?country1=Sweden&country2=Serbia&city1=Malmo&city2=Belgrade&tracking=getDispatchComparison

Utlandssvensk sa...


Oj det blev Malmö-Belgrad 2 gånger!

Här är Malmö-Warsawa:

http://www.numbeo.com/crime/compare_cities.jsp?country1=Sweden&country2=Poland&city1=Malmo&city2=Warsaw

Väldigt, väldigt dramatiska skillnader......

Utlandssvensk sa...

@ Thomas,

"De har noterat att Polen redan gått om Sverige på viktiga punkter."

Om du har tid och lust får du gärna berätta mer om detta.

Anonym sa...

Det finns en chans att SD vinner de mest empatiska väljarna. Man tar gärna parti för de som lämnas i sticket, smutskastas får sämst vård, hamnar sist i alla välfärds-köer. Outbildade, rasister, urinfläckade byxor bla bla blaa med allehanda skälls-ord. Såklart man tar parti för SD. Nu vet man hur de flesta sk. nyanlända flyktingar är och de hör sällan till SD-väljarnas oförstådda skara. Stoppa de uppkäftiga och krävande bidrags-turisterna dvs. 98-99 % av all invandring med olagliga eller felbedömda asyl-skäl. Mycket pga. de ljuger som borst-bindare. Sverige har inte skapat sitt samhälle för att hela världen, skall flytta hit och dela välfärden som de inte ens varit med och bidragit till. Vem har hittat på de vansinnigheterna?

Utlandssvensk sa...


Lite ståndsmässiga fastigheter i norra Polen:

http://www.sothebysrealty.com/eng/sales/gdansk-pm-pol

Det kanske snart är dags att köpa något sådant och öppna förläggning för svenskar?

Anonym sa...

Svaret på frågan är enkel, Stefan L regerar vidare , AKB och hennes urusla parti står kvar på perrongen!

Anonym sa...

Jag skulle nog säga att AKB gör ett ganska skitnödigt intryck just nu.
Och inte lär det bli bättre när Freddan Reinfeldt och Henkan Arnstad tagit henne i örat.Någon djävla måtta på hur många ben ett parti står på får det väl ändå lov att vara?

Anonym sa...

AKB är omöjlig. Med nuvarande konstellation återstår under hösten bakslag på bakslag för M är min hypotes. Valet kommer troligen sluta med ett mittenhopkok där S bildar regering med L + C, och ev med Mp på släpkärra (samma roll som V har för Löfven nu). Kd åker troligen ut, borde ha medvind men bytte Göran Hägglund mot Livets Ord.. istället. Kd har samma typ av problem/bristande sjukdomsinsikt som M, presumtiva väljare skräms iväg.

Utlandssvensk sa...

Jag gick in och kollade vad M har att säga om sin migrationspolitik.

Smaka på detta:

"Sverige behöver en tillfällig paus i flyktingmottagandet. Det betyder att den som kommer till Sverige för att söka asyl från ett annat säkert EU-land, såsom Danmark eller Tyskland, som huvudregel ska nekas inresa (direktavvisning). Med förslaget respekteras FN:s flyktingkonvention."

http://www.moderat.se/migration-och-integration

Läs sista meningen igen! Det stämmer förvisso, men samtidigt erkänner de här helt öppet att de (och övriga 7-klövern) har ljugit under mer än 10 års tid! Om man är insatt i frågan har man vetat detta hela tiden. Vi har aldrig varit skyldiga enligt internationella konventioner att ta emot mer än några få procent av de som har kommit.

Denna extremt fräcka lögn har varit något av grundbulten i processen som helt håller på att förstöra Sverige. Ska man bara strunta i detta och ge lögnarna förnyat förtroende?

Varför, varför, VARFÖR kan någon tänka sig att rösta på dessa figurer???????????

Anonym sa...

@ utlandssvensk.

Bättre skola (enl. PISA), högre andel högutbildade per capita, fler sjukhusplatser (enl. OECD) är väl de 3 viktigaste. De har dessutom EU:s snabbast växande ekonomi (visserligen från en låg nivå). Den viktigaste faktorn är nog dock att man är "hungriga".

Thomas, Emigranten

Anonym sa...

AKB:s man, komikern, skulle få det svårt om hon inte spelat rasistkortet.

Björn i Bromma sa...

Det absolut bästa vore naturligtvis att införa direktdemokrati så att Verkligheten får styra istället för saga och dikt, luftslott och elfenbenstorn.

Anonym sa...

AKB gick utanför manus för andra gången.Den förra gången var när hon var i fjällen i Falun.
Nu blev SD rasister, alltså inte SD:s väljare eftersom de är moderater egentligen, utan de andra som inte är eller aldrig kommer att bli moderater.Falufjällen framstår inte längre som osannolika i sammanhanget.
-Nu blir det kvarsittning och självstudier över läxlovet (f.d höstlovet), sa mediatränaren.

Utlandssvensk sa...

@ Björn i Bromma,

"Det absolut bästa vore naturligtvis att införa direktdemokrati så att Verkligheten får styra istället för saga och dikt, luftslott och elfenbenstorn."

Jo, helt klart! Det bästa vore att kopiera i princip hela det schweiziska samhällssystemet.

Men det lär inte ske, eftersom en väldigt påtaglig effekt av direktdemokrati är att hela den politiska klassen bara försvinner. De behövs inte längre. I Schweiz är det omöjligt att leva på att vara politiker. Sverige är motsatsen, dvs. det land med i särklass flest människor per capita som enbart lever på att vara politiker. 349 riksdagsledamöter!!!! Med feta heltidslöner!!! Som gör INGENTING utom att trycka på rätt knapp ibland.

Nu har jag inte kollat på senaste, men under Reinfeldt så arbetade en av tusen anställda i hela Sverige på regeringskansliet. Det är helt, totalt groteskt.

Sen är fullt med heltidspolitiker både i landsting och kommuner, gamla politiker som styr myndigheter och statliga företag, etc, etc, in i evigheten.

Dessa figurer kommer INTE att lämna köttgrytorna frivilligt. Att landet går under tror jag faktiskt att de flesta av dem helt struntar i.

trött sa...

Eller också blir det en S-SD koalition efter nästa val. Den som tror på S, MP, C, L och V förutsätter att de skrapar i hop en majoritet, det är faktiskt inte helt säkert. I realiteten skulle det bli en samlingsregering mot SD med passivt eller aktivt stöd av M.