söndag 7 augusti 2016

Grupp mot grupp


Fjolårets migrationspolitiska kaos var en nyttig påminnelse för Sverige och dess invånare. Den påminde oss inte bara om att landets migrations- och asylpolitik behövde förändras utan också om att resurser faktiskt är ändliga.

Under lång tid har den politiska vänstern drivit en politik med utgångspunkt i idén att det inte finns några gränser. Vare sig för Sverige förmåga att hjälpa andra länders medborgare eller för välfärdsåtaganden gentemot den egna befolkningen.

Vi ska inte välja - vi ska göra allt.

Inom kulturen och lågstadiet är det möjligt att slänga sig med kosmopolitiska paroller som "vi är alla världsmedborgare" och "det finns bara en jord", men när det kommer till kritan kommer de allra flesta se om sitt eget hus först. Det är mänskligt och instinktivt naturligt att du i en krissituation först försöker skydda dina närmaste.

Ett steg i den riktningen på nationell nivå tog Stefan Löfven när han senhösten 2015 beslöt skärpa migrationspolitiken och uppmana asylsökande att söka sig till andra EU-länder. Något som hade varit helt otänkbart bara några månader tidigare.

Plötsligt hade statsministern insett att landets kapacitet var begränsad. Att välfärdstjänsterna inte klarar vilket tryck som helst. Att det behövs bostäder. Man kan som enkel medborgare tycka att den polletten borde ha kunnat trilla ned lite tidigare.

Men har något egentligen hänt sedan dess i det socialdemokratiska tänkandet? Fortfarande använder S det förljugna mantrat "vi ställer inte grupp mot grupp". Trots att alla med egna ögon kan se hur regeringen prioriterar - 30 extra miljarder till Migrationsverket här, några miljarder extra till Arbetsförmedlingen där.

Det är krasst uttryckt detta politik går ut på; att göra prioriteringar, att välja den ene framför den andre. Hela tiden. Det är skolelever mot pensionärer. Låginkomsttagare mot höginkomsttagare. Nyanlända mot barn med särskilda behov. Satsningar måste alltid ges en destination. Politiker måste välja vilken.

Frågan är om det senaste året alls har bidragit med lärdomar som kommer möjliggöra en ärligare valrörelse 2018 - ärlig i betydelsen att landets prioriteringar tydliggörs och att den politiska nationalrevyn "Allt åt alla" går i graven efter så många år.

Tyvärr är jag långt ifrån övertygad. Regeringspartierna och Vänsterpartiet behöver konflikten med borgerligheten och SD. Löfven har gått all-in för att skapa en konfliktlinje om "den svenska modellen" genom att utmåla allianspartierna och SD som välfärdens dödgrävare. Troligen har vi en ännu mer oärlig och smutsig politisk debatt framför oss.

Ty i takt med att fortsatta kostnadsökningar på vissa områden gör prioriteringarna allt tuffare, kommer föreställningen "vi ställer inte grupp mot grupp" att framstå som alltmer verklighetsfrämmande och falsk. Detta kan tvinga in socialdemokratin i ett hörn. Och en pressad sosseadel skyr inga som helst medel när makten står på spel.

Jag väntar fortfarande på det stora pensionärsupproret. Den dagen landets hundratusentals fattigpensionärer får en röst, kommer det gamla arbetarepartiet att darra.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Alex Schulman har förvisso bytt ut Aftonbladet mot Expressen.
Tjänar bra gör han i varje fall på det där blöta fingret han svänger i vinden.
Hur kunde det bli så här, undrar Alex Schulman i dag.
Anledningen att han undrar är att han läst tweets av Kent Ekeroth.
Tweetsen är förbluffande och påminner om nazism tycker Alex Schulman.
Asylsökande har rätt att söka asyl,demonstrera och säga vad de tycker slår Alex Schulman fast.Ingen profilerad politiker har invänt mot Ekeroth.Ingen överhuvudtaget egentligen.Utom då Alex Schulman.
Alex Schulman skräms av normaliseringen.Empatilösheten.Hatet.Orden.
Bland annat.Det är mycket som skrämmer Alex Schulman.
Säger han, och skriver en krönika om det.
Alex Schulman har rätt att söka asyl,demonstrera och säga vad han tycker.
Och skriva krönikor.
Och tjäna sina pengar på det.
Ja hur kunde det bli så här?

Anonym sa...

Nu när Schulman lämnat Aftonbladet så finns väl en reträttpost ledig åt Fredda Reinfeldt?
Han är ju ändå den politiker som oftast uttalar sig där?
Som den visa man han är ser han säkert värdet i ännu en bakdörr om resten av underlaget sviktar?

Lars Åhlin sa...

http://www.svd.se/vilka-moraliska-plikter-har-sverige är länken till Per Bauns utomordentligt klargörande artikel i ämnet. Läs den!
Dessutom: Svenska statens (och kommunernas) har oavvisliga - om inte banden mellan individ och samhälle skall brytas helt - plikter mot sina medborgare och övriga som lovats skydd (personer med uppehållstillstånd och i vissa delar också de med enbart uppehållsrätt). Mot övriga - asylsökande i Sverige och dem utan formella band till Sverige alls - har staten enligt Per Bauhns "räddningsplikter" (hjälp mot en akut livsfara som kan ges utan större uppoffring) men inte mer, definitivt inte den underhållsplikt som behöver infrias om den asylsökande beviljas uppehållstillstånd. Denna moraliska distinktion måste styra Sveriges egna lagar och valet av cilka internationella konventioner Sverige skall ansluta sig till.

A nonym sa...

Sedan har vi gruppen skolbarn/ungdomar som hoppas få en lärare nu när det saknas 5000st(!) till skolstart, men är väl klart att våra barn ska vara glada granen brinner ju inte (än).
Skolvärlden: 5000 lärare saknas till skolstarten

Anonym sa...

Varför kan inte en enda jädra journalist någon gång ställa frågan:

"Men att ställa grupp mot grupp och därmed prioritera, är inte det politikens själva essens? Vad är annars politik?"

Rickard Olsson sa...

(Fast bilden är från 2007) :-)

Hans Li Engnell sa...

Bilden känns nästan tidlös. Det fanns förstås fattigpensionärer även för nio år sedan, och de lär inte ha blivit färre sedan dess.

Anonym sa...

Det mest fantastiska är väl tjatet om att inte ställa grupp mot grupp?
Man kunde åtmindstone poängtera att man inte vill ställa grupp mot grupp MEN osv.
Men nej då, här låtsas vi som om inte så är fallet.
Nu drevas det mot SD.Låt det gå några månader.Demonstrationer spårar ur, eller en icke-muslimsk ensamvarg ropar på hjälp (alltså hugger ned någon)eller något liknande.
Vad är då alla experters och journalisters åsikter värda?
Inte ett skit som vanligt.Det är bara åsikter.
Menar Ygeman allvar med sina 60 - 80 000 utvisningar är det helt nödvändigt med transitläger och ett visst bruk av våld vid verkställandet.Hur kan man tro något annat? Det riktigt allvarliga med SD:s utspel var att det är SD:s utspel.När KD sa ungefär samma lika var det inte så nazistiskt av någon anledning.När Ygeman snart säger samma sak kommer det på sin höjd vara nödvändigt.

Anonym sa...

Vi har ett samhälle med begränsade resurser och det måste vi lära oss att leva med vare sig vi vill eller inte. I ett sådant samhälle är det centrala politiska uppdraget att väga olika intressen mot varandra, vilket i praktiken innebär att ställa olika grupper och dess intressen mot varandra.

De personer som inte inser eller vågar stå upp för verkligheten som den ter sig i den verkliga världen och de begränsningar och intressekonflikter det innebär har inget i politiken att göra oberoende på kulör.

/Eskil

Anonym sa...

Allting Ygeman sagt om utvisningar var bara ett sätt att förhala. Nu är "katastrofen avvärjd" enligt en enig mediekår, men i själva verket så fortsätter det att välla in invandrare i en mängd flera gånger större än vad vårt land har möjlighet att klara av. Och så kommer det att fortsätta.

På samma sätt är det med Brexit. Eliten förhalar och förhalar och ett tu tre har tiden gått och finns det inte något att göra. Hoppsan!

Anonym sa...

Vad är det man väntar på? Ingen ta ansvar, ingen vill ta beslut som skulle innebära en verklig förändring. Det är för sent att bara stoppa inflödet, även om det är absolut nödvändigt. Man måste förändra välfärdsystemet och villkora det. Retroaktivt. Ange ett antal år man måste ha betalat inkomstskatt innan man får ta del av välfärden. Sätta ett tak på hur mycket pengar man kan få utbetalt om man aldrig betalat in något. Men beslut av den arten verkar vara för svåra för politikerna att fatta. Är de rädda för att tappa ansiktet då de kovänder? Rädda för media och gråterskor? Vill de inte? Vill de se landet haverera? Spelar det ingen roll att lojaliteten med samhällssystemet urholkas i rask takt? Jag har tappat förtroende för regering, riksdag, rättsväsende...jag har helt tappat viljan att bidra till samhället.

Anonym sa...

Kan inte se att mini-ster Morgan Johansson,den lille spelevinken,tar ställning annat än till demonstrationsrätten.Den ligger S varmt om hjärtat, framförallt i maj.
Den lille spjuvern håller korten tätt intill och vill inte visa upp dem.Man vet aldrig tänker den lille skälmen,det har visat sig förr hur det kan gå med dyra och heliga löften.
För alla,utom för mini-ster Morgan Johansson,handlar det om transitzoner,förvar och inlåsning.Från Ekeroth till Busch-Thor.Ja ända från Schulman till Schyman med vägen över Loan Sundman.Vem vet om inte stämningen sjönk ett par grader i Alliansen också?
Nu var den inte så hög innan men det blev dags för kofta-på.
Inte så det hörs (än) men Lööf går nog i andra tankar när hon ammar?
Mini-ster Morgan Johansson vill helst inte säga för mycket om han ska vara lojal med Anders Ygeman.Följdfrågorna kan riva som taggtråd.

Anonym sa...

Daniel Swedin på Aftonbladet har tråkigt.Jättetråkigt.
Så tråkigt att han kom ihåg sitt nyårslöfte om att skriva saker som får honom att framstå som intelligent.Med den arbetsgivaren är det inte det enklaste här i världen.
"Du kanske är extremist för att du har så tråkigt" når väl samma nivå som kollegan Anders Lindbergs famösa inlägg om Dysterkvistar.Så kan det gå när ribban ligger lågt.
Nyårslöften blir så mycket svårare att hålla när de är omöjliga redan från början.

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article23299740.ab

Anonym sa...

Är det amnesti Löfven vill ha?
http://www.barometern.se/ledare/ar-det-amnesti-lofven-vill-ha/

A nonym sa...

Är väl därför de är så tafatta och sendraga, de hoppas på att det mediala trycket för amnesti ska bli så stort att de kan skylla på att följa "folkviljan" så slipper det jobbiga med att avhysa 80t pers

Fd moderat sa...

Det är mer lockande för politiker att flirta med muslimska invandrare än att flirta med svenska fattigpensionärer.

Anonym sa...

Fem riskerar livstid meddelar MSM.
Det kan bli så när man skjuter med automatkarbin mot folk på krogen tänker jag.
De som dog där har vare sig risker eller chanser kvar eftersom någon tog det ifrån dem.
Faktum är väl att man kunde tycka att fem förtjänar livstid också i MSM?
Men det finns väl socio-ekonomiska faktorer som förklarar det bagage som föranleder dessa nyanlända svenskar att skjuta automatkarbin förstås.Alltså riskerar dessa stackars pojkar livstid efter sitt lilla pojkstreck.

Anonym sa...

Så vi ska inte ställa grupp mot grupp sa ni? Bra, då slutar vi beskatta vissa grupper mer än andra då.

Anonym sa...

Särintresset Fredrik Reinfeldt räcker i varje fall inte upp sin hand.
Det går just ingen nöd på honom där han susar fram ovan molnen.

http://www.dagensopinion.se/n%C3%A4stan-10-miljoner-vinst-fredrik-reinfeldt

Anonym sa...

En pojke "jagas" av polis för att ha satt eld på en polisbil igår.
En annan ung man,nästan pojke faktiskt,fick psykvård eftersom han dödade sin boendeassistent.Två ytterligare några år äldre pojkar,nästan vuxna män faktiskt,fick livstid eftersom dom sköt en konkurrent och några till.
Hihi vad dom ställer till det dom där pojkarna!På min tid pallade vi äpplen och körde trimmade mopeder när vi busade.Men det är klart,det är andra tider nu.Det är tufft i skolan med alla krav och inga fritidsgårdar har dom.På något sätt känns det tryggt att veta att vi har Gustav Fridolin som styr upp det här innan buset alldeles går över styr.

Anonym sa...

SD:s Kent Ekeroth svarar på drevet.
http://www.gp.se/nyheter/debatt/kent-ekeroth-asylf%C3%B6rvar-%C3%B6kar-v%C3%A5r-s%C3%A4kerhet-1.3540178
Moderaternas Hanif Bali kallar profeten för pedofil och ökenkrigare.
Det är nog som Tino Sanandaji säger att identitetsvänstern inte klarar att debattera med dem som inte låter sig skrämmas.Nu får dom betala för det!

Anonym sa...

Jag tror inte heller att Aftonbladets publicering av foton på de livstidsdömda i Göteborg utan avpixling har ett dugg med Aftonbladets sjunkande upplaga att göra.
Man ville bara ge objektiva fakta i målet till sina läsare.

Somebody is wrong on the internet sa...

Vi ska absolut inte ställa arbetare mot företagare eller kapitalister.

Inte ställa rik mot fattig, eller låginkomsttagare mot höginkomsttagare.

Det vore ovärdigt en seriös debatt.

Anonym sa...

Slår vad om vad som helst att det blir allmän amnesti för illegala invandrare innan nästa val!