torsdag 18 augusti 2016

En ny samordnare, kan det vara något?


Med anledning av det stora antalet bilbränder under de senaste två veckorna kallade regeringen till presskonferens för att presentera förslag på hur problemet ska hanteras.

Primärt handlade det om skärpta straff. Eftersom svenska domstolar verkar ha notoriskt svårt för att använda hela straffskalan är det särskilt viktigt att höja minimistraffen. Regeringen presenterade även nya sätt att hantera unga kriminella, dit hör bland annat fotboja men det lades även förslag på jourdomstolar.

Det är bra att regeringen gör det som Alliansen inte mäktade med när Beatrice Ask var justitieminister. Det går också att notera ett något höjt tonläge - Morgan Johansson sade sig vara "rätt förbaskat trött" på ligister som bränner bilar. Den enskilde har alltid ett val, förtydligade han. Det är en självklar men ändå viktig markering eftersom det i samhällsdiskussionen ständigt letas efter sociala orsaker till att bilar brinner.

Såväl Beatrice Ask som Annie Lööf kräver fler poliser. Som om lösningen ligger enbart där. Huvudproblemet är att polisens arbetsmetoder inte leder någonvart. Vi har exempel på där fullt kravallutrustad polis stått redo för att sedan få order att inte gå in. Poliser vittnar om hur de förväntas ha en dialog med de kriminella i stället för att ingripa och statuera exempel. Det är alltså fler dialogpoliser Ask och Lööf vill ha?

Främst är detta en fråga för polisledningen, inte för riksdag och regering. Vilket förstås gör det lite mer komplicerat. Vill ens dagens polisledning få slut på bilbränder och stenkastning? Bryr de sig? Eller tror de på allvar att det fungerar att vända andra kinden till, att föra dialog med kriminella?

Regeringen vill inte bara skärpa straffen utan också tillsätta en, ja du gissade rätt: nationell samordnare. En trygghetssamordnare ska vara ansvarig för det brottsförebryggande arbete som bland annat Brå kommer vara delaktiga i framgent.

Det är givetvis viktigt att även arbeta preventivt. Men här finns samtidigt en uppenbar risk för slutsatser som handlar mer om fritidsgårdar och "strukturell rasism" än att faktiskt komma tillrätta med ungas kriminella livsstil.

Nästa fråga är vem som ska få det där jobbet som nationell samordnare. Veronica Palm, kanske? Hon är tydligen ledig och uppfyller säkert alla krav som kan tänkas finnas för jobbet i fråga.

Läs även:
Alice Teoderescu, Expressens ledarsida

38 kommentarer:

Anonym sa...

Anmälningsbenägenheten har gått upp och det är bara positivt enligt berättelsen.
We are Sthlms lyckas bra och drar sitt strå till stacken.
Anmälningsbenägenheten ökar också vad det gäller bilbränder landet runt.
Positivt som fan det också.
Inte minst nu när polisen klarat sommaren galant enligt sittande chef.

Om jag som medborgare får min bil uppeldad och min dotter våldtagen är det inte så positivt.
När heller ingen skyldig ställs till svars är det ännu mindre positivt.
I varje fall för mig personligen.
På det personliga planet är den fantastiska statistiken inte fullt så fantastisk.
Det skulle kunna göra att jag väljer att gå med i ett medborgargarde och röstar på de onämnbara eftersom jag känner mig missnöjd och stänger mitt hjärta.Är det någon som tänkt på det?
Finns det med i ekvationen som spin doktorerna ställt upp för att få det att se ljust,rosenskimrande och fluffigt ut? Det kommer att finnas de som förväntar sig någon sorts resultat av sina anmälningar.Någon sorts synlig konsekvens.Vad ska man säga till dem?

Anonym sa...

Hej.

Det är som att rensa ogräs ungefär, att reda ut den här sortens händelser.

Ogräs skall bort, och rötterna grävas upp. Sedan skall det omhändertas så att inga rottrådar eller frön sprider sig till andra platser, vartill det finns ett flertal metoder beroende på situation.

Därefter kan jorden göras i ordning för nyplantering, vilken måste skötas minutiöst, och ogräs och skadedjur hållas väck. Det arbetet tar aldrig slut, och kan därför inte planeras och samordnas utifrån en utgångspunkt att det går att bli av med permanent.

Man kan inte rensa hela lotten samtidigt, utan får hägna in den och rensa en bit i taget, samt se till att det inte sprider sig tillbaka till rensat område.

Visst material måste köras bort från tomten och dumpas på destruktion , annat kan komposteras och bli till nytta, och vissa ogräs kan tuktas till en nyttofunktion. Det är trädgårdsmästarens lathet och ambition parat med kunskap och förmåga som avgör ur resultatet blir.

Vad den som är grannen till en illa skött, eller rentav en ödetomt, tycker är lätt att förstå.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Självklart behövs en trygghetssamordnare. Hur ska annars de stackars små stenkastarna och bilbrännarna fås att känna sig trygga. Det är också viktigt att polisens resurser utökas, så att alla kan få kaffe och grillkorv snabbt.

Anonym sa...

Hårda tag idag, eller ruskigt brutala tag imorgon. Så ser valmöjligheterna ut för Sverige, om rättsstat och våldsmonopol ska kunna upprätthållas. Om något gott kommer ur annalkande anarki så bli det förhoppningsvis socialismens, identitetspolitikens, och kulturmarxismens död. Sverige kommer att vara ett varnande exempel för andra.

Anonym sa...

Ser att MSM skriver att bilbränderna är ett mysterium för polisen.
Själv tror jag att om man tar fast och låser in förövarna så slutar det brinna.
Om nu inte bilarna är självantändande förstås.
Eller om förövarna får permis från inlåsningen förstås.
Men annars kunde det kanske vara ett tips?
En liten hjälp på vägen eller så..

Anonym sa...

Aftonbladets Daniel Swedin har i ett lika ödmjukt som plötsligt anfall av genialitet knäckt koden.
Om man kortar sommarloven så finns det ingen tid att springa runt och tutta på bilar liksom ba.

Det finns nog en särskild himmel för imbecilla socialdemokrater som skriver imbecilla ledare på Aftonbladet.Daniel Swedin är definitivt välkommen dit.

Jacobssons tankar sa...

Förslaget lades av SD för länge sedan.

Anonym sa...

En bra början är att utse en samordnare som samordnar samordnarna som skall samordna arbetet med att utse en samordnare.

/Eskil

Crille sa...

Men det är väl klart att vi måste ha en trygghetssamordnare i trygghetsnarkomanernas land (Eberharts bok - läs den!!). Att vi inte har kommit på det tidigare!!??

Hans Li Engnell sa...

Det behövs ett samordningsdepartement.

PerH sa...

Mr. Chance for President, kloka ord från en trädgårdsmästare.

Anonym sa...

Orsakssamband enligt GP!

http://www.gp.se/ledare/cwejman-det-våras-för-rasideologerna-1.3705398

Anonym sa...

dags för en ny nationalsång,
"Tänd en bil och låt brinna, låt aldrig hoppet försvinna, tänd en bil nu för världens barn, etc,etc"

Minister Ynkeman representerar dumhetens och impotensens regering, vilket skämt han och den där är, de kommer aldrig komma med annat än svammel,

Utlandssvensk sa...


"Främst är detta en fråga för polisledningen, inte för riksdag och regering. Vilket förstås gör det lite mer komplicerat. Vill ens dagens polisledning få slut på bilbränder och stenkastning?"

Det är ingen slump att man tillsätter en person som Eliason, utan det finns något man vill uppnå. Här finns det inte mycket till tvekan: Eliason är tillsatt för att jaga "högerextremister" och "hatare". Sen har han inte hunnit fokusera på detta ännu, pga. det snabba och öppna sönderfallet.

Förmodligen vill han likväl att bränderna och stenkastningen ska upphöra, eftersom det stör övriga planer. Men det finns flera sätt att lösa problemen. Att göra det som många verkar anse önskvärt, dvs. möta buset med järnnäve, saknar all realism. Det finns inte på kartan.

Istället finns det i grunden två vägar: Antingen satsar man hårt på att förneka och lägga ut dimridåer. Detta har faktiskt fungerat otroligt bra under 30-40 år vad gäller den exploderande våldsbrottsligheten, även om det nu börjar bli svårare. Eller så gör man helt enkelt upp med de i förorterna och ger de det de vill ha. I praktiken innebär detta sannolikt att gängen och islamisterna lämnas i fred mot att de ser till att det inte blir någon synlig brandrök.

Jag tror starkt på det senare alternativet.

A nonym sa...

Ja vilka är det som tjatar om ras hit och dit, jo vänstern de riktiga rasisterna som inte ser individerna för all hudfärg.

Fd moderat sa...

Vi hade en extremistsamordnare som i stället för att göra en rapport hoppade av för att hon inte kunde skilja på sitt eget och skattebetalarnas. Vad hände med den rapporten? Varför presenteras ingenting av det innehållet?

Utlandssvensk sa...


@ Fd moderat,

"Vi hade en extremistsamordnare som i stället för att göra en rapport hoppade av för att hon inte kunde skilja på sitt eget och skattebetalarnas. Vad hände med den rapporten? Varför presenteras ingenting av det innehållet?"

Viken rapport menar du? Sahlin såg ju till att ett mästerverk levererades redan 2005:

"Under förra vintern och våren skakades samhällsforskningen av en strid av sällan skådat slag. Det började med att flera forskare med utländsk bakgrund hoppade av referensgruppen till den integrationspolitiska utredning som regeringen tillsatt. Avhopparna kritiserade utredningen för att inte vilja se den etniska diskrimineringen i Sverige.

Dåvarande integrationsministern Mona Sahlin grep in och avsatte i praktiken utredaren, statsvetardocenten Anders Westholm. Han fick inte skriva något slutbetänkande, även om de planerade rapporterna har givits ut. I stället tillsatte Mona Sahlin den främste kritikern, sociologiprofessorn Masoud Kamali, som ny utredare.

Utnämningen skapade starka protester. Omkring 70 statsvetare och samhällsforskare skickade brev till ministern och tog avstånd från politisk styrning av forskningen. Mona Sahlin talade om att det fanns en rasistisk underton i många av protestbreven, vilket ledde till ännu fler protester.

På onsdagen presenterar Masoud Kamali den första delen av sin utredning på en presskonferens i regeringskansliet i Rosenbad. DN har tagit del av Kamalis delar av rapporten.

Han kritiserar tillsammans med ekonomhistorikern Paulina de los Reyes att grunden för den svenska integrationspolitiken "utgår från två fördefinierade och hierarkiskt rangordnade kategorier; ett 'vi' som ska integrera och ett 'de' som ska integreras".

Integrationstänkandet utgår också från att det finns ett väl fungerande välfärdssamhälle som människor ska integreras i. Men den bild som utredningsrapporten ger av Sverige är bilden av ett rasistiskt land där de vita är överordnade och de andra diskrimineras på arbetsmarknaden, i skolan, i medierna och på en rad andra områden."

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-rasistiskt-enligt-statlig-utredning/

Anonym sa...

Den i särklass snabbaste lösningen på kort sikt vore att omedelbart avskaffa 2/3-frigivningen. Kräver rimligen endast ett riksdagsbeslut med enkel majoritet så MP, V, L och C kan inte obstruera.


Hans Li Engnell sa...

Facket låter sig inte nöjas med regeringens förslag, vilket är positivt.

"Vi har föreslagit sedan flera år tillbaka ett minimumstraff på fem år för den som hotar eller angriper blåljuspersonal. Vi vill också ha ett tjänstemannaskydd för blåljuspersonal, säger Henrik Johansson."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6498988

Anonym sa...

I Sverige har det alltid kastats brandbomber, så det är ingenting som har kommit med invandringen. Minns t.ex. när slottet tre kronor brann ned till grunden 1697.

Förstår ni inte att det är klimatförändringarna som höjer temperaturen och ökar risken för att bilarna tar eld? Därför blir det fler bränder, det är ett enkelt statistiskt samband och ingenting man måste ta till några hatsajters konspirationsteorier för att förstå.

Anonym sa...

Frågan är varför Morgan Johansson egentligen gör detta utspel. Normalt sett bryr sig ju inte politikerna ett dugg om kreti och pleti, och det är långt till nästa val.

Morgan Johansson är väl dock själv från Malmö och spenderar tid där emellanåt? Kanske är hela denna ihåliga uppvisning blott ett sätt att visa sig tuff och handlingskraftig inför någon liten jänta?

Anonym sa...

@Utlandssvensk 13:06

Du har rätt, men glöm för all del inte fotoförbud för allmänheten. Röklukten i Malmö kommer naturligtvis från de många och ologiskt billiga kebabgrillar som förser oss med livets nödtorft, och det är bäst för dig att du inte påstår något annat.

Fd moderat sa...

@ Utlandssvensk,

haha, det måste vara en av de största kalkonrapporterna i Sveriges historia.

Den rapport jag avsåg är den hon skulle presentera i juni i samband med att hennes troligen sista uppdrag upphörde.

Utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

"Den rapport jag avsåg är den hon skulle presentera i juni i samband med att hennes troligen sista uppdrag upphörde."

Jo, jag misstänkte det, men kunde inte låta bli att lyfta upp den gamla klassikern från 2005.

Men att detta skulle ha varit Sahlins sista uppdrag, det tror jag inte på. Den tanten har betydligt fler liv än en katt! Hon kan väl bli vice statsminister under AKB efter 2018? Löfven är nog ganska villig att lämna skutan vid det laget.... AKB och Sahlin skulle nog funka utmärkt tillsammans! Reinfeldt gillar båda skarpt och kan väl fungera som grå eminens.

Anonym sa...

Samordning
av sociala mediers opinionsbildare angående det fria ordet av opartiska Sveriges Radio.
Expo är sura.Lina Neidestam är sur.Mona Sahlin är nog sur om hon sitter kvar på Expo, annars är hon sur ändå.Troligen surar också Eliasson och Palm.Det är i varje fall sannolikt.

Det är tur att SR samordnar fast det inte ens ingår i uppdraget.
Ämnet är ju yttrandefrihet.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6499049

Tompa sa...

För att inte tala om brandskattningen av Visby redan på medeltiden. Då var det en vit cis-man som hotade bränna ner hela staden. Det har egentligen alltid brunnit bilar. Det är bara anmälningsbenägenheten som ökat, vilket är jättebra!

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 16:00,

" Röklukten i Malmö kommer naturligtvis från de många och ologiskt billiga kebabgrillar som förser oss med livets nödtorft, och det är bäst för dig att du inte påstår något annat."

Jag är en hatare som tror att kebaber växer på träd. Orsaken till alla problem vi ser nu är att sådana som jag har tillåtits att sprida vår propaganda, samtidigt som vi har använt våra bidrag till att gluffa i oss de söta frukterna av mångkulturen, dvs. kebab och pizza.

Men lyckas man bara bura in alla hatare lär allt ordna sig! Vi vet ju alla att det knappt brann några bilar innan SD kom in i riksdagen! Det säger väl allt!

Samtidigt är det ett faktum att exakt lika många bilar har brunnit varje år sen 1950, men mörkertalet och anmälningsbenägenheten har varierat.

Låter detta förvirrat och rörigt? Ingen fara, det är bara att hämta tillbaka Mona Sahlin! Hon kan utan problem få allt detta att gå ihop, möjligen med lite hjälp från Masoud Kamali.

Anonym sa...

- Brann granen?

- Nä, men bilen. Och fritidsgården. Och skolan. Och hela j-a förorten.

- Jaha, men då så.

(För Reinfeldt är det antalet granbränder som har relevans.)

V

Utlandssvensk sa...


Jag ber om ursäkt om det blir för mycket satir, men när vi pratar kebaber kunde inte låta bli att tänka på en episk intervju med Beatrice Ask från 2015. Det är väl värt att lyssna på hela, men efter cirka 5 min konstaterar hon att det knappt skulle ha funnits några restauranger i Norrland om det inte vore för invandringen. Varför det dock likväl finns kebab och pizza i Estland och Finland kunde hon inte riktigt svara på:

https://www.youtube.com/watch?v=_3gBxJDZ0FQ

Anonym sa...

S börjar bli riktigt underhållande!
Även om MP är roligare ändå.
Nu sitter man och smygläser SD:s förslag och låtsas att de är deras egna i orginal.
De stackars väljare som röstar S-MP måste bli helt kollriga i kolan av alla svängar.
Så här har vi tyckt hela tiden.Det är bara anmälningsbenägenheten som har gått upp.
Det finns inga gränser sa man för några månader sedan.Den enda gräns som saknas nu är en bortre för samarbetsregeringens totala fiasko!

Anonym sa...

Säga vad man vill om de arabiska folken, men nog är vi alla glada att de uppfann pizzan.

Anonym sa...

@Utlandssvensk 18:19

Man tar sig för pannan! Till saken hör att de flesta norrländska restauranger och vägkrogar etablerades av en och samma entreprenör under 70- och 80-talet, en som lyckades skaffa sig nästan ett monopol inom denna nisch, och han var en oerhört svensk vit man.

Det är synd att Beatrice Ask inte stannade i frisörsalongen (och man undrar vem hon var älskarinna åt) för nu är det klippt för stackars gamla Sverige.

Anonym sa...

Jag läser på www.tino.us att polisen hela tiden varit fullt medvetna om att den absoluta majoriteten av våldtäkterna, misshandeln och framförallt "tafsningarna" begås av utländska män, men att man ljugit för att inte gynna SD.

Tino klär av myndigheternas lögner med statistik och logik, som vanligt.

I bråkdelen av en sekund undrar jag lite varför Tino gör så, han "går ju rasisternas ärenden" genom att utnyttja sin okritiserbara position som varandes kurd med ett osvenskt namn.

Sedan sliter sig min hjärna ur statspropagandans grepp och jag inser att varje gång media hånljuger för svenskarna om bilbränder eller gruppvåldtäkter så är de som drabbas allra hårdast, åtminstone på kort sikt, hederliga invandrare som försöker skapa sig en bättre framtid i Sverige.

Medias enträgna och lömska vi-mot-dom-propaganda får en lätt att se invandrare som en enhet, vilket ju är precis vad media vill.

Men en doktor i ekonomi som Tino har naturligtvis ingenting att göra med patrask som överfaller småflickor, även om Tino så skulle råka härstamma från samma kurdiska by som gärningsmannen.

Otroligt att propagandan biter, om än bara för en bråkdels sekund, även på en annars luttrad cyniker som jag. Grattis, patraskmedia.

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 21.22,

"S börjar bli riktigt underhållande!
Även om MP är roligare ändå.
Nu sitter man och smygläser SD:s förslag och låtsas att de är deras egna i orginal."

M och KD gör väl exakt samma sak? Fast de började kanske några månader tidigare.

Läs SDs 33 punkters program om migrationspolitik från 2005, så kommer du att återfinna i princip samtliga förslag som olika 7-klöver partier har presenterat eller pratat om det senaste året. T.ex finns förslaget om TUT istället för PUT där. Detta ansåg samtliga övriga partier var helt fruktansvärt under 10 år, för att sen tvärvända. Likväl kan KD och M sen stå upp och påstå att de var "tidiga" med detta.

Helt, totalt makalöst.......

Anonym sa...

Jag tycker man kan sluta tala om utanförskap och fattigdom. Det finns ett gammalt paradigm att man gör sig förtjänt av fördelar eller nackdelar i livet. Om man inte respekterar det har man inte förtjänat några fördelar. Det finns massor av människor i världen, som har mer fattigdom och utanförskap utan att hämnas på omgivningen.

Anonym sa...

Ja Herrre du min Skapare vad dom kan!
MP långt under spärren men SD tappar mest av alla och ovanpå det så kan ett förslag om gemensam invandringspolitik i EU förhindra en framtida svensk generös asylpolitik.
Ovan på det en partisekreterare som "vet hur man vinner val" när valet fick tas om i det området pga oegentligheter OCH Shekarabi som kopplar strypgrepp på MP.
Troligen är det meningen att samarbetsregeringen ska spricka nu?

Anonym sa...

Ni här i kommentarsfältet trodde inte på mig när jag sade i början av 2015 att man snart skulle chockhöja invandringen, inte heller trodde ni på mig när jag sade att man skulle chockhöja invandringen till en takt av 500000 om året ett kort tag för att sedan "chocksänka" den till en nivå som ändå var mycket högre än den redan ohållbara nivån man redan hade (till 100000+ om året so det är nu, om man granskar statistiken). Denna extremt höga och ohållbara nivå är sedan det nya normala och alla måste låtsas att det alltid har varit så.

Nu säger jag: vi kommer att få en samlingsregering efter valet med moderaterna + socialdemokraterna, och SD kommer att vara största parti men stå utanför regeringen.

Sossarna kommer att göra allt för att hindra etablerandet av ett islamistiskt parti, vilket de kommer att göra genom att själva låtsas vara ett sådant. Det enda sättet att göra det och att samtidigt hindra att LO blir en ren gren av Sverigedemokraterna är att ca 1 år innan valet göra en regeringsombildning och visa upp hälften muslimska invandrare på "ledande poster", varav 2/3 kommer att göra tomma men högljudda utspel om "hårda tag mot invandrarbrottslingar". Många av dessa kommer sedan att visa sig ha brottsligt förflutet och få avgå snart efter valet.

Detta kommer att leda till de bara får ca 15 procent av rösterna (hälften pensionärer, hälften invandrare) i nästa val. Samtidigt får man 95% av invandrarrösterna. De svenskar som lämnar (s) går framförallt till (m), givetvis många till (sd) också. Valdeltagandet sjunker kraftigt, särskilt bland unga.

Moderaterna får 25% och folkpartiet eller miljöpartiet 5%, så samlingsregeringen har bara stöd av 45% av rösterna.

Jag ska erkänna att jag är inte säker på om detta kommer att ske till valet 2018 eller 2022. Hade det varit val 2020 hade jag varit säker. Jag är inte helt säker på att det blir något val alls 2022, eller att Sverige fortfarande existerar som nation.

Nästa partiledare för (s): Ylva Johansson. Ygeman som utrikesminister.

Utlandssvensk sa...

Anonym 14:29

Allt är väl möjlig!

Man får inte glömma den första järnlagen i modern svensk politik:

Det är aldrig så illa att det inte kan bli ännu värre.

Jag trodde på S+M regering redan efter valet 2014, men istället kom den helt absurda DÖ. Sen blev den på papperet upphävd, men förefaller likväl i praktiken vara i kraft.

Kanske får vi en minoritetsregering bestående av bara C efter 2018? Annie kanske är den enda som är kvar som är dum nog styra skeppet när isberget är det enda som går att se från styrhytten och rodret är låst. Hon kan ju få lalla runt i några år medans resten av sjukövern ser till att fylla bankkontona och köpa hus i utlandet.