söndag 14 augusti 2016

Bilder av befrielse

Den syriska staden Manbij, nära den turkiska gränsen, befriades härom dagen efter att ha hållits av IS sedan 2014. Människor som levt under IS förtryck i flera år sågs jubla på gatorna.

Kvinnor brände burkor, män rakade av sig skägget och en kvinna fotograferades när hon tog sig en cigarett. "Må Gud döda varenda en av dem", skrek en man om de IS-krigare som nu flytt fältet.

Nedanstående bilder ger en liknande känsla som när jublande östtyskar klättrade på och över Berlinmuren. De är ögonblick av återvunnen mänsklig värdighet.

12 kommentarer:

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Fantastiskt. Konstigt bara att omvärlden varit så senfärdiga...

Fd moderat sa...

Så finns det liberaler och vänstermänniskor som hävdar att burqan bärs frivilligt.

Anonym sa...

Sverige går som sagt i motsatt riktning... Demokraturen och flirtandet med diktaturer medförde att grunden för svenska folkets ofrihet redan var lagd. Man har gått från antikapitalism, till feminism, till islamisering. Det är inte ideologin som är det centrala, det är ofriheten.

Anonym sa...

Då kan väl borgerligheten släppa högervridningen och återgå till en mer generös invandringen igen?
DN hävdar att boendet per kvadratmeter utnyttjas alldeles för dåligt så en socialliberal lag som ger plats och knör in några flyktingar som flyr för sina liv i var mans hem är nog inte långt borta?

Anonym sa...

Frågan är väl mer ifall dessa personer som nu befriats från IS kan komma till Sverige? Det borde bättra på chanserna för dem att skapa sig ett ekonomiskt välstånd som gör att de blir förmögna att köpa en enkelresa till Sverige.

Jag gläds med folken i Manbij, det gör jag. Kan dock inte se att Sverige har mer med detta att göra än att vi kan glädjas åt att de befrias från IS.

Magne

Anonym sa...

+1

Lars Åhlin sa...

Det finns säkert hederliga och goda människor också i Manbij, och jag vill inte ifrågasätta glädjen hos dem på bilden. Men Syrien är ett sådant getingbo att man inte kan ta något för givet, särskilt inte i områden dominerade av sunniaraber såsom Manbij.

Anonym sa...

En liten motbild bara:

"– Vi tänker inte äta förrän det här problemet är löst, säger Ofman Hijazi som är en av de asylsökande som protesterar.

Ofman Hijazi menade igår att de nu ska inleda en hungerstrejk. Men enligt personalen på boendet så hade ingen vägrat äta under middagen på lördagskvällen.

Protesterna har även retat upp folk som bor i närheten. Natten till lördagen dök en bil upp på platsen och skrek åt de få som befann sig i bussen. Men de flesta av dom protesterande har spenderat nätterna i sängar på boendet. Några har stannat i bussen utanför för att se till att den inte lämnar."

Man protesterar alltså genom att säga att man inte tänker äta men äter och ockuperar alltså bussen genom att sova i sängar på boendet medans någon/några håller vakt.OMSR beskriver sanningen så här så kan ni fundera på hur det ser ut i verkligheten!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6496167

Anonym sa...

Hej.

Mina lyckönskningar till de befriade, och mina förhoppningar att de fortsätter vara fria.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

"Tvingades lämna ockuperad buss" skriver SvD.
Visst är det nåt alldeles för djävligt?

Rätt var det är måste man väl lämna tillbaks sånt man snott också?
Betala för bilar man eldat upp?
Sitta i fängelse för dom man mördat?

Vad är det för fel på det här landet?

http://www.svd.se/tvingades-lamna-ockuperad-buss

Jacobssons tankar sa...

Liknande scener som i Berlin 9 november 1989.

Anonym sa...

Objektiva SVT oroar sig för att det som kommer istället för IS kommer vara ännu mycket värre.
Grunderna för den oron är inget man direkt redovisar.Kanske betyder det att det varit bättre om IS varit kvar? Man vet vad man har men inte vad man får på SVT.