torsdag 25 augusti 2016

Inget ska vara på allvar längre


Klassiska Fråga Lund är tillbaka i SVT. Har statstelevisionen börjat ta sitt public service-uppdrag på allvar igen?

Skämtare där. Självklart inte. Programmet har av allt att döma förvandlats till en modern flamsversion. Så 2010-tal. Det leds visserligen inte av Gina Dirawi (en tredjedel av tablån tyckte kanske även SVT:s programchef var tillräckligt för henne), men väl av Kristian Luuk. Han kan vara ungefär lika tramsig, så slutresultatet blir detsamma.

Jens Liljestrand har skrivit en betraktelse över det moras som är public service numera:
Att göra underhållning av kunskap, visa att det är coolt att faktiskt kunna saker, borde vara ett kärnuppdrag för ett public service som i andra sammanhang sorgligt har övergivit alla folkbildningsambitioner. Och så får vi detta. "Finns det otur?" Man väntar spänt på vad programledaren Kristian Luuk ska fråga härnäst. Finns tomten? Har kungen blått blod? Är månen gjord av ost? Bättre upp: Han frågar, och jag skojar inte nu: "Kan man para en hamster med en giraff?"
Det är som om skaparna bakom Dum & Dummare gjorde ett frågeprogram. Egentligen är det inte ett dugg konstigt att nya Fråga Lund ser ut på det här sättet. Det speglar inte bara vår samtid, där människor inte har förmåga att hålla koncentrationen i längre än trettio sekunder åt gången, utan också det SVT som under de senaste 15 åren har stöpts om till en underhållningscentral med fokus på en tonårig publik.

Detta gäller på alla områden. Under valvakan 2014 hade SVT bjudit in Soran Ismail, komiker, för att kommentera valresultatet. Vad han hade att bidra med? Känslan att han "inte var förvånad". Tack för den analysen. Men kidsen kände förmodligen igen honom i alla fall, och det är ju viktigt att nå nya grupper.

Jag ser framför mig att Bingo-Berra kommer inskumpande i studion under valnatten 2018 för att gratulera segraren, göra high five och fråga vilket djur partiledaren helst skulle vilja vara.

Ja, ni kanske minns att samme Kristian Luuk fick äran att sköta intervjuerna när partiledarna anlände till TV-huset under valnatten 2010. Han påpekade att Lars Ohly, som just hållit ett ilsket tal efter att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen, såg "väldigt stark och glad" ut.

Om public service alls ska ha något existensberättigande, ska det fokusera på det inga andra kanaler eller medier gör. Det som kan göras med en finansiering tryggad utan sponsor- och reklamintäkter. Bildning. Djupare reportage och analyser. Intellektuella samtal där människor får tala till punkt.

Det gamla Fråga Lund hade kunnat passa utmärkt i en sådan satsning. I stället begår SVT ett slags skändning av originalet och anpassar det till dagens snusk- och tramskultur. Vid sidan om Genikampen, Doobidoo och Så ska det låta.

Inget ska längre vara på allvar.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Haha Aftonbladets debattartikel av en Tobias Lagerfeldt verkar ha varit författad och planterad av en ryss.Artikeln är borttagen från AB.Men det som lät så bra med en aktivist som hävdade att vi skulle ge flyktingar och papperslösa rösträtt?
Ja ända tills typ 98% röstade emot och artikeln visade sig vara planterad....
Aftonbladet har väldigt svårt med källkritiken när den underlättar faktaresistensen.
Så kan det gå när det tramsiga KÄNNS rätt!

Anonym sa...

Sammanfattar ganska väl orsaken till frånvaron av TV i mitt hem.

Thomas, Emigranten.

Anonym sa...

Håller med, lite tramsigt, men ändå ett litet trendbrott att man bjuder in personer som både får tala till punkt och vet vad de pratar om (än så länge). Vi får väl trösta oss med att Kristian Luuk "bara" var programledare och att det inte var sådana som han, Soran Israel och Henrik Schyffert som satt i expertpanelen. Kunde varit värre...

Fd moderat sa...

Häromdagen hade jag besök av en TV-pejlare som hävdade att jag hade TV. Självklart nekade jag. Finns inte på kartan att jag skulle betala för den skit de producerar.

Anonym sa...

Hej.

TV? Luuk? Vad är det för något - är det 1900-tals retro nu igen?

Texten i Expressen är rena avrättningen.

Det är väl dock så att vi nu varken har allmän bildning eller allmänbildning, bara inbillning och allas lika värde. Att inte alla är lika vore ju odemokratiskt.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Annika Hamrud,känd för sin opartiskhet,hävdar på dagenssamhalle att mediekrisen gagnar SD.Det är ur det perspektivet man måste bedöma Kristian Luuks insatser.

Anonym sa...

"Fråga Lund" var ett av mina favoritprogram under min uppväxt. Lärdomen gjorde ett enormt intryck på mig, som kommer från ett arbetarhem. "Fråga Lund" var en av flera saker som motiverade mig att satsa på att utbilda mig.

Särskilt positiva minnen har jag av Jan-Öyvind Swahn, Birger Bergh och Bodil Jönsson. De bägge förstnämnda är dessvärre inte med oss längre, men Bodil Jönsson borde vara självskriven när "Fråga Lund" nu har återuppväckts. (Jag utgår från att hon inte är med.)

Redan som tonåring på 80-talet började jag tröttna på trenden att folk inte fick prata till punkt - och det har ju bara blivit värre sedan dess. Intelligenta tankar måste få ta tid!

Ett annat program som gjorde stort intryck på mig var en dokumentär som jag måste ha sett någon gång i början av 80-talet och som handlade om Linné och andra svenska naturvetare på 1700-talet. Det var så oerhört inspirerande att få ta del av hur de systematiskt utforskade världen runt omkring. Där någon gång såddes ett frö inom mig - ett nyfikenhetens frö. I mitt fall är inte naturen föremål för nyfikenheten, utan snarare samhället - hur har vi människor organiserat våra samhällen genom tiderna? Jag vet inte om det visas sådana dokumentärer alls nu för tiden i SVT, men jag kan tack vare Internet när som helst se den typen av intressanta program på utländska TV-kanaler eller på Youtube - vilket jag också gör! Det verkar som om ytligheten, självupptagenheten och fixeringen vid underhållning för stunden i dag är förhärskande inom svensk media över huvud taget, vilket gör den mindre intressant för mig.

Björn i Bromma sa...

Helt apropå :
"Vart är vi på väg?"

Anonym sa...

Dagens journalister är så PK och onintressanta, även om Luik försöker! När större delen av befolkningen börjar tänka och reflektera själva, finns bara SD!

Anonym sa...

Det är avgörande att det får rulla.Luuk eller Loket,det behövs någon trivselgubbe så att man slipper allt det jobbiga.
SVT anställer opartiska medarbetare från tex Researchgruppen och har samma syn på yttrandefrihet som bokmässan.Man har ju ett uppdrag...faktiskt.
Stiftelsen Expo,som omkramats som ledande expert på höger och högerextremism har låtit sig finansieras av Soros.Frågor på det?
Aftonbladet står med skammen efter att ha avslöjats med en debattartikel som antingen är planterad eller påhittad (som i skriven av Lindberg på semester?).
Då behövs Luuk och Zara Larsson.Eller någon som skiljt sig eller gift sig.
Kändisar mot plastpåsar i Östersjön eller bara Idol.
Marx hade fel.Media är opium för folket.

Anonym sa...

Nu såg jag inte på tramset, men fråga Lund kan nog anses en aning obsolete i dag, när man närhelst man vill kan fråga Google. //tompas11

anders sa...

Ja, vi har ett utbrett kultur- och allmänbildningsförakt. Det var t.o.m någon på radions "Kulturnyheter" som dissade detta program. Då måste det vara riktigt dåligt. Jag ser med nöje t.ex universitetsmästerskapen i allmänbildning på BBC. På fransk TV fanns ett underhållningsprogram om fransk grammatik på lördagkvällar kl. 8.

Anonym sa...

Och i SVT står en gammal bitter Birger Schlaug tillsammans med någon annan väldigt föredetta och är upprörda över att det går åt helvete för miljöpartiet.
Schlaug hoppas på någon Facebookgrupp med elvahundra medlemmar som ska nystarta partiet.Elvahundra säger Schlaug gång på gång.Då återinförs den fria invandringen och grön politik.Alla dessa elvahundra kräver det!
I och för sig var inte Luuk där men en annan kvinnlig programledare gjorde sitt för att få oss att förstå att nu är det andra bullar i ugnen.Elvahundra personer kräver det på Facebook!
SVT:s bildningsideal har kantrat fullständigt och matematiken är vad som kantrat mest.Påminner beklagligt väl om något annat för den som är observant.
Elvahundra miljöpartister på Facebook är inte mer än en elefant.
Elvahundra miljöpartister på Facebook är inte mer än en socialdemokratisk betong-häck.
Elvahundra miljöpartister på Facebook är inte fler än det där partiet miljöpartiet utmanade om tredjeplatsen för den delen.Matten stämde visst inte den gången heller.
Schlaug,och för den delen Fridolin får lära sig leva med det.Detsamma gäller Luuk och den där långa smala kvinnliga programledaren ni vet.
Det är sånt man får räkna med.

ua sa...

Axess tv-kanal har just det utbud du säger "ingen annan kanal har".
Intressanta och bildande program.

Anonym sa...

Såg just det första avsnittet. Hade mina onda aningar, men jag blev positivt överraskad. Man håller en seriös, om än lättsam, ton, och behandlar frågorna utifrån vetenskaplig kunskap. Bättre än jag trodde. Jag såg också den första upplagan av"Fråga Lund" i början av 60-talet, och om man bortser från den moderna TV-tekniken, tyckte jag nog att jag kände igen mig till viss del.

Anonym sa...

De som är med att svara är säkert kvalificerade. Men jag ger dej rätt i att det kändes inte helt seriöst, mer underhållning. Ser gärna fler program, men hoppas på lite mer djup med humor :)

Anonym sa...

Min reflektion är att den arga snickarn orginal borde ta över så att vi slipper den skruvade Luuk.Fel svar skulle dessutom ge en välförtjänt avhyvling!