lördag 13 augusti 2016

En onödig avgång


Toleransen för misstag inom politiken är minst sagt splittrad.

Å ena sidan kan statsråd vansköta sina uppgifter politiskt utan minsta åtgärd. Vi har haft djupt opassande justitieministrar som suttit i åtta år, katastrofala skolministrar och empatistörda kommunikationsministrar som alla fått behålla sina jobb. Detta eftersom inga "formella fel" har begåtts. Att vara allmänt usel och bedrövlig är inte olagligt.

Å andra sidan kan minsta misstag - en obetald TV-avgift eller svart städhjälp - leda till avsked på dagen. Den socialdemokratiska gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic drabbades i dag av det senare.

Hon har åkt fast i en nykterhetskontroll i vilken hon blåste 0,2 promille, precis på fel sida om den gräns som är tillåten enligt svensk lag. Därmed gjorde hon sig skyldig till rattonykterhet och kommer få dagsböter. Hadzialic begick ett misstag. Hon gjorde en felbedömning.

Det finns inget som framkommit som säger att hon skulle ha alkoholproblem av den typ som miljöpartisten Per Gahrton uppvisat upprepade gånger (som jämförelse blåste han vid sin senaste snedsegling i automobil 1,89 promille, vilket är en omskrivning för "stupfull").

Hon gör något rakryggat när hon tar konsekvenserna av sina handlingar, kallar till presskonferens och erkänner utan omsvep i stället för att smita ut bakvägen. Detta kan ha räddat hennes politiska karriär.

Men Hadzialic avgång känns förhastad - och onödig. Bättre hade varit att Stefan Löfven vägrat ta emot hennes avskedsansökan och själv kallat till presskonferens där han förklarat vad som inträffat, sagt att han tagit sin minister i örat och påtalat hur allvarligt detta är men kommit fram till att han vill behålla henne i regeringen eftersom han tror på henne. Alla kan göra misstag.

Nu blev det inte så. Vilket jag beklagar. Aida Hadzialic har en flummig portfölj (bara begreppet "kunskapslyftsminister" ger mig kalla kårar) på ett splittrat departement, men hon har på sistone varit en av få inom det rödgröna blocket som rakryggat tagit avstånd från identitetspolitiken. På så vis har Hadzialic varit ett friskt tillskott i en i övrigt sunkig ministär. Nu är risken stor att hon ersätts av en identitetspolitiker från nyvänstern.

Identitetspolitikens tillskyndare kan just ha vunnit ännu en rond.

26 kommentarer:

J.G sa...

Kanske ville hon avgå för att rädda sin politiska karriär? Vem vill bli förknippad med nuvarande regering?

Anonym sa...

Det är inte korrekt att avskede henne, det anser jag inte. Men hur många sverigedemokrater har inte Jimmie och anhang sållat bort och rensat pga. de ska ha locka fler väljare och inte ge förklaringar. Politkerna rensar bort allt som kan besvära dem och ge deras parti lägre siffror i kommande val.

Någon som såg hur Trump agerade när hans kampanjchef blev anklagad för att ha kastat omkull en journalist som ville ta sig fram till honom? Videon visade tydligt att det var en blockering från kampanjchefen, att hon inte skulle fram till Trump. Trump försvarade hans agerande och sa att om han avskedade honom skulle hans politiska karriär kanske vara över, eller åtminstone skadad i en tid framöver. Trump avskedade inte honom. Videon där Trump försvarar sin kampanjchef: https://www.youtube.com/watch?v=bFyuL0UA9xU.

Sätter jag det i perspektiv skulle medierna dreva mot detta och bloggkommentarerna här på motpol skulle kalla personen för idiot och korkad, ifall personen var en sverigedemokrat.

Magne

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Ja titta bara hur ansvariga fick sitta kvar på riksrevisionsverket trots omfattande korruption där man anställt kompisar och varnat instanser man skall granska...

Anonym sa...

Ja hon såg nog vart de barkar med Löfven & Co. Sen gissar jag att hon är utbränd. Det är ingen lätt uppgift att umgås med knallkorkar på jobbet hela dagarna.

Anonym sa...

Jag har grubblat några timmar nu över vad som kan vara den verkliga anledningen till att hon avgår.

Anonym sa...

Visst verkar det väl förhastat men, som sagt kan det ligga allvarligare saker bakom, som inte kommer fram. Verkar tillhöra de hedersamma politikerna, enligt det lilla jag vet. Men vad vet man egentligen?

Anonym sa...

Det jag har sett av henne har gett mig intrycket att hon är en intelligent kvinna. Det kan man inte säga om alla hennes kollegor.

Jacobssons tankar sa...

Kan Löfvéns ovilja att rädda sin minister bero på att hon vill förbjuda religiösa friskolor? Nu behöver han ju inte förklara för muslimerna varför dom inte får driva friskolor, en drink räddade honom.

lensof sa...

Hon är en intelligent, kompetent person. Därför avgår hon.
Hon passar inte in i det träsk som kallas regering. Kanske har hon inte insett detta förrän nu. Status och pengar kan locka till en början tills man inser allvaret.
Frågan jag ställer mig är om inte allt detta med rattfylla är arrangerat för att kunna förklara hennes avgång. Jag har kört bil i mer än 35 år och aldrig behövt blåsa. Nu är det sommar med polisbrist. Ja, ja den som vill tro på det kan ju göra det. Jag tror att det finns annat bakom.

Anonym sa...

Som kvinna och muslim och vindrickare hade hon ingen backning av herr statsministern själv när hon äntrade podiet.Man kan alltid jämföra det med när Kaplan som icke-sosse och muslim efter felaktigt middagssällskap gjorde detsamma.Det är inte utan att man anar ugglor i mossen eller minst en gravad hund?.

Anonym sa...

@ Anonym 19:00

Är det någon som vet var Löfven befann sig i dag? Hade han över huvud taget möjlighet att närvara vid presskonferensen?

Anonym sa...

Vi har skapat ett system där genuin inkompetens är fullt acceptabel(exempelvis fd justitieministern under 8 år) men ett brott mot Sveriges "moralaga" för en handling som i de flesta civiliserade länder inte betrakas som något brott leder till avgång.

Meritokratin har uppenbarligen ingen betydelse i dagens politiska system. Ha rätt identitetspolitisk profil är uppenbbarligen det enda som räknas.

/Eskil

Anonym sa...

Hon är en broiler, aktiv sedan hon var 16 i röda pionjärerna(SSU), kommunpolitiker vid 19, lägg av med snacket att hon är en tillgång och att det är synd att hon avgår, hon kan dra åt h-e!

Hans Li Engnell sa...

Nyanserad inställning.

Anonym sa...

Signaler om en försonligare inställning från Aftonbladets Marçal.
Vad händer?
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinemarcal/article23336060.ab

Anonym sa...

Hej.

Jag tror det ligger mer bakom än en rattfylla.

Tydligen saknar hon intern maktbas - är det någon som vet om hon står i opposition internt till Bommersviksadeln, vad hon har för kontakter inom LO, Bjerelds muslimslickare och andra sådana organ?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Aida ses som alldeles för europeisk och som husblatte.Identitetsvänstern har fina argumenten kvar.En svensk imam,med utländsk imam-examen,anser Aida för integrerad.Hon drack ju vin och uppträdde västerländskt.Biskop Antje och statsvetar-VU-Tro&Hopp-Bjerreld instämmer under rungande applåder.
Löfven fanns inte på plats med sympati och tillhörande handskak.Jag gissar att man ska försöka smyga in en mer Kaplanskt framtonad identitetspolitiskt korrekt person.

Anonym sa...

Sossarna håller på och går samma väg som Labour.
Pasokfiering åt alla.Tom Aftonbladet fattar att det skiter sig.
Borgerlig Framtid gör det Alliansen inte törs dvs man tar tag i årorna.

Ådärkomdenja sa...

Hon är inte "avskedad", som bl a skrivs i ett inlägg. Hon har begärt entledigande, vilket beviljats av Löfven. Och medför väsentligt bättre ekonomiska villkor för henne, vi talar om sjusiffrigt belopp.

Anonym sa...

Precis. Ingen snackar tex om olämpligheten att en före detta statsminister inom ett år börjar arbeta för en av världens största investmentbanker (för 8000000kr/år). Internationellt (och av FN) betraktas det som korruption, i Sverige fullt reglementsenligt. Men det blir alltid ett herrans liv om någon råkar bryta mot någon obskyr etikettsregel..

Anonym sa...

Kanske kan det vara en variant på det här?
Södertörn och brandmännen rekommenderas för den som inte sett den.

https://www.youtube.com/watch?v=_Zm3NQoJuQw&sns=tw

Anonym sa...

@ Anonym 13:46

Ja, Borgerlig Framtid är ett intressant parti. Synd att man hör så lite från dem! Eller missar jag nåt?

Anonym sa...

Borgerlig framtid?
Hur många är dom?10 stycken eller?

Verkar vara några köksbordsliberaler som aldrig kommer till skott

Anonym sa...

Har följt Ilan Sadé,Josefin Utas och Mons Krabbe på deras bloggar.Tycker initiativet är intressant.Naturligtvis har de samma problem som alla andra att synas och höras i början.Men det är inte länge sedan SD,MP och KD dömdes ut av samma anledning.SD:s utveckling kan man inte klaga på ur det perspektivet.

http://www.borgerligframtid.se/

@ Anonym 15:02
Tack för länken till Youtube.Att det var illa ställt visste man men faktiskt inte hur illa det var!

Björn i Bromma sa...

Ja visst är det töntigt, jämfört med storKaplan och lillKaplan.

Anonym sa...

Anonym 9:08 har naturligtvis helt rätt.

Att Aida avgår så snabbt bådar dock inte gott, det rör sig troligen om en strategisk avgång för att slippa mediedrev och snart kunna komma tillbaka som om inget hade hänt.

En principlös broiler som dessutom är kvinna, invandrare, muslim, ung, från jugoslavien, och som troligen är alkholiserad nog för att skapa smaskiga hållhakar (det är många politiker, särskilt de med lång karriär i ungdomsförbunden, som lockar sina unga medlemmar framför allt genom att "köpa ut" skattefinansierad sprit) - det är alldeles för många rutor kryssade för att politrukerna ska slänga henne på sophögen.

Att hon skulle ha drivit någon linje mot religiösa friskolor är rent nys. Hon fick uppdraget att låtsas vara "hård mot invandrare" för att stoppa en del av sossarnas väljarflykt till SD, och valdes ut för att ingen kan kritisera en ung, muslimsk kvinna. Ni förstår varför hon är en ovärderlig tillgång, och hon och hennes hanterare är väl medvetna om hennes marknadsvärde inom politiken. Avsaknad av politisk plattform gör bara saken ännu bättre, ur elitens perspektiv, eftersom hon då blir helt beroende av dem för att behålla sin livsstil.

Hon skulle lika glatt driva frågan att Saudi-Arabien ska få driva wahabitiska skolor eftersom alla människors lika värde. Hon skulle lika glatt driva den frågan samma vecka som hon tog krafttag mot pingskyrkans friskolor (som inte finns).

Hörde ni inte hennes inövade avskedtal? Hon lät precis lika sliskigt förprogrammerat själlös som vilken svensk toppolitiker som helst, vilket inte är så konstigt - samma manusförfattare och regissör.

Hon är snart tillbaka. Förmodligen redan till nästa val.