torsdag 20 augusti 2015

Alternativa medier växer


Vilka medier vänder du dig till för att tillgodogöra dig de senaste nyheterna? Kvällspressen? Lokaltidningen? Public service?

Om du frågar en genomsnittlig svensk är svaret allihop. Men i allt högre grad konsumerar vi alternativa medier. Detta har Martin Borgs kunnat konstatera genom att undersöka från vilka vi konsumenter delar nyheter. Han tittade på de tio mest delade artiklarna och fann detta: efter Aftonbladet och Expressen hittar vi SVT - och Fria Tider. Följda av Nyheter I dag, Sveriges Radio och Avpixlat.

Det är ingen hemlighet att de traditionella medierna alltid har sett ned på uppstickarna. Bloggosfären har kallats för "en kloak", så det är inte svårt att lista ut vad etablissemanget tycker om de framväxande medierna.

De alternativa medierna har vuxit och blivit betydligt större än vad jag hade kunnat tro (men i ett läge när SD blir Sveriges största parti i Yougovs mätning, säga vad man vill om den, kanske vi inte ska förvånas över någonting). Tillväxten är ett tecken i tiden. Ett tecken på hur allt fler medborgare har förlorat tilltron till de traditionella medierna och söker information i alternativa kanaler. Kommer detta påverka de gamla mediernas bevakning? Det är frågan.

Detta är en fascinerande utveckling. Inte minst för att vi bland de största alternativa medierna nämligen inte hittar någon uttalad vänstersajt. Faktum är att förutom Aftonbladet, som får kallas uttalat vänster, och public service, som vi kan kalla outtalat vänster, saknas det vänstermedier bland de mest delade som Martin Borgs undersökte.

Att mäta delningar är förstås inte detsamma som att mäta läsare/tittare/lyssnare. Men jag tror att det säger något mer. Dels hur aktiva konsumenterna är, dels hur spridningen ser ut. En delad artikel på Facebook eller Twitter kan potentiellt nå tiotusentals andra.

Det är onekligen anmärkningsvärt hur snabbt de alternativa medierna har vuxit, och jag gissar att det är nog för att få mediechefer på de gamla mediehusen att börja bita på naglarna. Inte minst som få av dem ens tjänar några pengar längre.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Aftonbladets barnsajt politism går back månad efter månad.Än så länge bekymrar det inte ägarna(Schibsted,kommunal och LO).Lönsamheten kan bli ett lika stort problem för de riktiga dagstidningarna.Ägandet är med förlov sagt ganska koncentrerat.Vi får väl se hur länge de är roade..

Anonym sa...

I MSM finns ingen samhälls- eller samtidsförståelse. Där finns det journalister och professorer som tagit sina examina och därefter fått en tillrättalagd bild av hur man ska tänka och tycka. Jag kan aldrig läsa en positiv eller för den delen nyanserad bild av Donald Trump, Putins Ryssland, Viktor Orban och hans Fidesz (som jag tycker är på helt rätt spår när de menar att hela Europa håller på att förändras till ett icke-Europa pga. massinvandring, detta hotar hela den europeiska civilisationen), Sverigedemokraterna eller Front National. Här har tyckareliten helt enkelt alltid ett enkelt svar: Det är rasistiska och människokränkande partier och personer. Då måste jag vända mig till Fria tider, bloggar (bl.a. denna blogg: motpol), Fox News, Russia Today, konservativa tankesmedjor så som motpol.nu etc. Därtill är Flashback ett sätt att få igång lite samhällsdiskussion och Motgift har en del viktiga samhällsanalyser, men är ingenting som jag närmare stöttar. De olika magasinen/tankesmedjorna Magasinet Neo, Axess och Timbro är ingenting för mig. De vågar inte eller vill inte ge sin sympati för ovan nämnda partier och personer.

Magne

Anonym sa...

Dagens YouGov-rapport visar tydligt att det gäller att välja rätt vänner. Själv har jag av regel valt bort tjejer med olämpliga väninnor (rabiata feminister, oärliga, manipulativa m fl). Denna selektionsregel har visat sig vara klok när jag ser vad som hände de killar som inte valde bort tjejer med sådana väninnor. I politiken ser vi hur både m och s slåss om mps gunst. S och M borde samarbeta istället. Ett sådant samarbete skulle kunna baseras på att s slipade av vänsterkanten och m putsade längst åt höger. Detta skulle ha gett oss en “lagom regering”. Vad kan vara bättre för “Landet Lagom”?
Egentligen tror jag inte att en fjärdedel av svenska folket vill ha en sd-regering. Däremot är jag övertygad om att huvuddelen av svenska folket inte vill ha mp i regeringen. Det var ju mer än 93% av de röstande i senaste riksdagsvalet som inte ville ha mp!
Dagens lärdom är således att politiska partier måste välja sina vänner annars blir de bortvalda själva.

Anonym sa...

Klart att besvikna och misslyckade journalister nu måste sprätta skit vilt omkring sig och hoppas att det fastnar någonstans i varje fall.När den egna karriären står på spel är det inte så noga.Skit som skit, bara det fastnar så.
För ägarna ser det annorlunda ut som påpekas ovan.Det är många sköna kronor sol som ligger och skvalpar i vågskålen.Någon betalar ju Åsa Linderborgs, Karin Pettersons och Niklas Svenssons lön också.Det nöjet blir nog bara dyrare och dyrare.

Anonym sa...

MSM-pöbeln (jag skriver så eftersom nätpöbeln är accepterat uttryck för det som inte är MSM) går löpande i mer och mer baklås.

Helst av allt skulle de nog vilja förbjuda alternativa nyhetskällor och återgå till den goda tiden med kontroll av informationsflödena. Genom nätpöbelns agerande så dras byxorna ner varenda dag på MSM-pöbeln när det lätt visas gång efter annan hur MSM-pöbeln väljer sina nyheter och hur de väljer att genomgående följa en agenda i sin "nyhetsförmedling".

Wolodarski sjösatte stolt som en tupp agendabegreppet när han tillträdde som chefredaktör vid DN och han levererar, Gud vad han levererar! En av de främsta inom MSM-pöbeln.

Anonym sa...

Aftonbladet har lyckats hitta en mot-nyhet efter mycket grävande av närstående inhyrda grävare.SD har blivit för stora igen så nu ska tunga artilleriet fram.
En SD:are som facebookat att Reinfeldt borde avrättas för landsförräderi.

Att Reinfeldt borde ställas inför rätta för landsförräderi precis som hemkommande IS-krigare är väl inte så mycket att orda om.Däremot har Sverige avskaffat dödsstraffet sedan länge.
Aftonbladet trodde nog de var fiffiga.Man räknar med att liberaler tar anstöt av så allvarliga anklagelser mot fd landsfadern.Jag kan erkänna att jag hört åsikten i flera år nu. Av fler än SD:are.
Så som nyhet betraktat är nog Yougov:s resultat större ändå.Sorry Aftonbladet!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21282218.ab

Anonym sa...

Svd har ledarsidan, i övrigt helt platt. DN har inte ens det och är märkligt stel och intetsägande. Om man är rädd för alla ämnen, varför då hålla på öht? vill man inte göra en tidning? Wolodarski verkar närmast förvriden i präktighet, blir nästan pekoral. Gissar på karriärplanering, siktet är kanske inställt på public service?

Aftonbladet, Expressen är oläsbara och funkar på sin höjd som sök-uppslag. En källa räcker inte.

Anonym sa...

Ola Sigvardsson Pressens Opinionsnämnd tycker inte sociala medier och bloggar är nåt roligt längre.
– Traditionell journalistik präglas av en vilja att förutsättningslöst söka efter sanningen, säger han och tycker att det kan bli nödvändigt att inskränka yttrande- och tryckfriheten i framtiden.

http://www.friatider.se/politiker-ger-oss-r-tten-att-yttra-oss-b-r-inskr-nkas-om-f-r-m-nga-l-ser-fria-tider

Christoffer sa...

Problemet är att många alternativa medier är lika vinklade dem, bara från en annan vinkel. Man bör hämta sin fakta från en rad olika håll. Både traditionell och alternativ media, samt både svensk och utländskt. Enda sättet att få sig en så mångfacetterad bild som möjligt.