onsdag 5 augusti 2015

De har missförstått vad yttrandefrihet är


Under valår är det ett återkommande problem att valaffischer och valstugor tillhörande vissa partier (läs borgerliga och numera även sverigedemokratiska) vandaliseras. Jag skulle gissa att dessa partier är så vana vid detta att svinnet räknas in i valbudgeten.

Politisk reklam mellan riksdagsvalen är ganska ovanlig. Socialdemokraterna körde en kampanj på TV under våren, men i övrigt har det varit tyst på den fronten sedan valet i höstas. Sverigedemokraterna beslöt att annonsera i Stockholms tunnelbana. Partiets vana trogen gjordes en riktad och medvetet provocerande kampanj - en tunnelbanestation kläddes i partiets budskap och udden var riktad mot tiggare.

Protester var således väntade. Men demonstranterna och aktivisterna har missförstått en av grundpelarna i demokratin: toleransen för oliktänkande. Huruvida tunnelbanestationer ska få vara plats för politisk reklam är en separat fråga. SL har agerat helt korrekt utifrån de regler som finns i dag, och ansvariga politiker får väl ta och diskutera saken.

Det tog bara ett dygn för vänsterns aktivister att demonstrera på Norrmalms torg och sedan storma Östermalmstorgs t-bana och riva ned alla affischer medan polisen tittade på. SD låter hälsa att reklamen ska upp igen så snart som möjligt.

Jag tror inte att det är så enkelt som att SD automatiskt vinner väljare när deras valaffischer vandaliseras. Däremot tror jag att de flesta svenskar inte är särskilt positivt inställda till den här sortens tilltag. Framför allt visar det på vänsterns storslagna hyckleri. De säger sig stå upp för allas lika värde, för öppenhet och mångfald, men blir så kränkta och förbannade över politiska budskap de inte gillar att de måste gå till handgripligheter mot både människor och reklambudskap.

Yttrandefriheten, rätten att föra fram sin politiska åsikt utan att bli hindrad, störd eller påhoppad, är grundläggande i en demokrati. Störs denna rätt är vi genast ute på ett sluttande plan. Ty vad betyder egentligen yttrandefrihet om den endast omfattar folkpartistiska mellanmjölksinlägg på DN Debatt? Det är när sexister, rasister, homofober och extremister till både höger och vänster öppnar munnen som yttrandefriheten betyder något.

Jag motsätter mig åt det starkaste att pöbeln tar sig rätten att inskränka andras yttrandefrihet med motiveringen att de känner sig "kränkta". Man kan inte säga att man "gillar olika" och sedan bli så kränkt av andras åsikter att man går och river ned reklamaffischer eller slår på en åsiktsmotståndare. Då är man en hycklare.

Jag viker inte en tum från ståndpunkten att yttrandefriheten måste gälla alla. Vår demokrati bygger på att vi respekterar olikheter. Att vi tolererar att de intoleranta har samma rätt att yttra sig och göra sina röster hörda precis som alla andra. Hela vårt demokratiska system vilar på denna överenskommelse. Den som bryter mot den öppnar upp för att andras rätt att agera likadant.

Jag är rädd för att vi är på väg mot en allt större polarisering i det svenska samhället. Frågan som vänstern måste ställa sig är vad som händer när någon börjar slå tillbaka. Vilket politiskt klimat kommer vi då att få?

Läs även:
HAX

26 kommentarer:

Staffan Ohlsson sa...

Absolut! Men vänsterns åsikter och agerande känner vi ju till sedan länge - intet nytt där inte. Men riktigt sorgligt och illavarslande är däremot polisens icke-agerande. Numera är uppenbarligen också polismakten "rädda". Tillägger vi sedan domstolarnas tilltagande politisering på den goda, rättänkande sidan, framträder bilden av ett rättsväsen i begynnande förfall. Då blir det riktigt otäckt!

Anonym sa...

"Hela vårt demokratiska system vilar på denna överenskommelse"
Det är precis det som är grejen.Hela vägen från DÖ till vuvezelor och vandalisering.Det är det som är den gemensamma värdegrunden.Eller underkastelse under den gemensamma värdegrunden.
Polis och vakter stod på sidan och betraktade spektaklet på tunnelbanestationen.Naturligtvis på order av någon.Precis som man står på sidan när det smäller i "orten".Precis som man alltid liberalt står på sidan när det passar.Jag är Charlie/Pride/Jason/Zara/tiggare.
Gilla-knappen är ju djävligt gratis.
Det demokratiska systemet svajar betänkligt kan man säga.Det är också därför SD är ett sånt hot.Ett växande hot.Politisk inkompetens och naivitet har målat in sig i ett hörn.Naturligtvis kan man inte erkänna att man är oduglig och tjockskallig så det fortsätter.
Polariseringen blir då absolut tvungen.Ett måste.Nu är vi där.
Med 20-25 % av väljarna bakom sig är det inte troligt att SD viker ner sig eller försvinner. Eller hur? Om inte systemet medger att man arbetar demokratiskt för det man tror på återstår bara en sak.
Vänsterextremisterna kunde sätta kanske 1000 nyttiga idioter på fötter.Det finns ingenting som säger att inte den andra sidan kan få fram 2000.
Media och forskning har redan konstaterat att de är nazister.fascister och rasister.Många gånger.Och det när man arbetade inom det demokratiska systemet.

Anonym sa...

Signaturen Hax berörde i sitt inlägg Turkiets Erdogan som har den synen på demokrati,att du åker med så länge det gynnar dig.Det tycker jag gör det problematiskt att då säga, yttrandefrihet gäller för alla.och att vi skall vara toleranta mot intoleransen.Varför vara tolerant mot de som vill underminera vårt samhälle?vårt sätt att leva,kommunismen och islam är historiskt sådana rörelser som utnyttjat friheten till att upphäva den.Tror tyvärr på ordspråket att rätten sitter i spjutstångs ände,dit är vi på väg.

Anonym sa...

Det är ju det som är liberalernas stående problem.Man är så skitnödigt skrajsen för att stöta sig med någon.Så man dansar och man dansar.Tills det som finns kvar bara är en stor ändlös komocka av meningslösa ord som ligger och pyser.Beaktar man att den politiska eliten numera rekryteras bland verklighetsbefriade broilers så är det som att vattna mockan med ni vet vad.
Det går fort nu.Fort utför.

Anonym sa...

Den här gruppen som säger sig kämpa för demokrati har bråk och förstörelse som mål, definitivt inte yttrandefrihet. Finns det något mer som styr dem så verkar de inte ens medvetna om det själva.
Vi som bor i Göteborg såg spåren efter dessa vänstergruppers framfart för några år sedan men vi såg också vilka ungdomar det var. Göteborg i centrum är fortfarande en liten stad. Det var ungdomar som aldrig behövt lära sig ta hänsyn till andra och de tänker inte lära sig heller. Försörjning behöver de inte tänka på. Detta gäller inte alla men tillräckligt många för att de ska få stöd av väletablerade starka föräldrar.
Därför så listigt av SD att välja den station de valde för sin reklam, för just där mer än någon annanstans visar sig motsättningarna inte minst mellan vad man säger och vem man är. Vilka som ska tystas och vilka som kan ta sig friheter. Att polisen inte ingrep förvånar mig inte. De problem de får av centrums ungdomar är inte desamma som i förorten.

Anonym sa...

Den där Hax är en ganska patetisk kvarleva från det avsomnade piratpartiet som mest skriver förvirrade inlägg om hur bra världen vore om cannabisen släpptes fri i Sverige och stänger av kommentatorsfunktionen för att undvika kritik.Men tydligen går det att hitta ett och annat guldkorn där med.Imponerande.

Riga sa...

Lite läskigt detta, det genialiska i denna kampanj, till slut kommer de åt de storstadsbor som lyckats blunda, och det kommer ge SD nya idéer.
Om dumvänstern (eller vad de nu ska kallas) får bete sig såhär med polisens goda minne,vad säger att SD inte skaffar sig ytterligare ett antal prejudikat och sedan slår tillbaks hårt med samma mynt. Den polarisering någon nämnde kan bli stor och otrevlig.
Och som sagt, SD blir listigare i takt med att de växer, påtvingat av en dumvänster som tack vare sina barnsliga och rättsvidriga metoder driver SD mot list och demagogi istället för att med argumentation antingen få folk att låta bli att rösta på SD eller tvinga SD till att bli ett trovärdigt och kompetent regeringsalternativ.
Tyvärr tror jag politiker och media har försatt chanserna till det första alternativet genom ljug och stigmatisering, och nu håller dumvänstern på att förstöra chanserna till det andra.
Vad det tredje alternativet är vet nog ingen, men det är inget trevligt.

Anonym sa...

Löfvens stödtrupper som uppviglats av Aftonbaldet visade alltså rasisterna var skåpet ska stå.På Östermalm.
Arbetarklassen reste sig som en man och protesterade när demokratin och alla människors lika värde hotades i överklassens grannskap.
Nu kan vi att se fram mot blåhåriga tanter i mink och kostymerade "de grå tinningarnas charm" som slåss med poliser,misshandlar fotografer och vandaliserar reklam.
När SD snart gör reklam längs gröna eller blåa linjen alltså...

Utlandssvensk sa...


"Under valår är det ett återkommande problem att valaffischer och valstugor tillhörande vissa partier (läs borgerliga och numera även sverigedemokratiska) vandaliseras."

Organiserade mötesstörningar och vandalism i stor skala inleddes inför valet 1998. Då var måltavlan Det nya partiet. Sen har det i princip blivit stadigt värre, men med SD som måltavla.

Inför valet 2006 var det t.ex riktigt, riktigt illa. Vänsterextremister härjade fritt och kunde göra nästa vad som helst utan risk för påföljd. SD kunde knappt hålla möten, pga massiv uppslutning av aggressiva "motdemonstranter". Men man drev även, helt öppet, kampanjer som normalt inte kan förekomma i demokratiska länder. T.ex gick man runt och tog SDs valreklam ur folks brevlådor samt rensade bort deras valsedlar från vallokalerna. Vidare hotade man många av deras kandidater, t.ex genom att sätta yxor i deras ytterdörrar.

Brussel Journal skrev en kort artikel om detta:

"The most remarkable part of the story is perhaps that the Antifascist Action (afa, Antifascistisk Aktion) can document and brag about its sabotaging the election process at several places, while the police (or the press for that matter) doesn't seem to do anything against them. Here's a shortlist of some of their «heroic» deeds of the last weeks before the elections:

The party's election posters were systematically removed from the streets;
The party's election propaganda was systematically removed from the libraries;
The party's election propaganda was taken out of people's mail boxes;
Election candidates of the sd received (personal) threatening letters to withdraw from the elections, and as a result some actually did withdraw because they couldn't take the pressure;
An election speech in Västerås by the National Democrats (nd, Nationaldemokraterne), another party of the far-right, was effectively disturbed.
The most serious part is probably that the voting ballots for the sd were systematically taken away from the polling-booths, both on the day of the elections and before."

http://www.brusselsjournal.com/node/1359

Nu fungerar inte länkarna längre, men i många år låg de uppe helt öppet, dvs. AFA deklarerade stolt vad de hade gjort. Polisen gjorde ingenting och medierna i Sverige struntade i att rapportera.

Sen under valet 2010 fick vänsterextremisterna stöd från högsta ort, när statsministern öppet deklarerade att SD politiker som blev misshandlade och knivhuggna hade sig själv att skylla. Utrensningen av valsedlar fortsatte, valafficherna blev vandaliserade, etc, etc.

Sverige är inte en fungerande demokrati och danska politiker har länge uppmärksammat detta och argumenterat för internationella valobservatörer. Men det lär knappast tillåtas, eftersom resultatet helt uppenbart skulle avslöja den sittande elitens massiva hyckleri.

Anonym sa...

Själv är jag mest nyfiken på om Anna Kinberg Batra,moderaternas ljus och räddning undan mörkret och glömskan, anser att transpersoner ska få åka till Syrien eller om de ska få en särskild stämpel i passet som förhindrar det?

Anonym sa...

Jag har svårt att tro att tiggeriet inte är organiserat. Det beror på att jag de senaste månaderna sett hur tiggare hittat till sommarkioskerna. Tidigare förundrades jag över hur tiggare kunde sitta utanför ensligt belägna affärer. Hur kan folk som inte är anställningsbara i sitt hemland hitta så många tiggerilämpliga platser i ett annat medlemsland. Sen kommer frågan hur de kommer dit, det är ju knappast gratis att åka till och från kåkstäderna till olika tiggeriplatser.
Sedan är frågan om vi egentligen hjälper tiggarna genom att skänka dem lite pengar. Jag tror att tiggeriet gör livet svårare för dem eftersom de knappast har någon chans att förändra sin livssituation medan de använder sin tid till att sitta och tigga i Sverige. Om de stannat i sitt hemland hade de kunnat sträva efter att komma vidare i livet. Nu är deras enda möjlighet att återvända till den misär de lämnat när tiggeriet i Sverige tar slut och det kommer att ta slut. Frågan är bara hur, om tiggeriet tar slut genom att det blir olönsamt eller om det tar slut för att vårt samhälle agerar.
Nu vill jag inte förbjuda tiggeri. Det kan väl vara OK att ge en A-lagare en skärv då och då. Men det är en helt annan sak att försörja folk som gjort tiggeri till sitt ”yrke”. Därför bör tiggeri från stationära platser förbjudas.
Jag tycker att vårt samhälle skall agera och kräva att alla unionsmedborgare som kommer hit själva har ordnat för sin försörjning. Om de inte har ordnat sin försörjning skall de skickas hem och medan de är i Sverige skall våra kommuner svara för deras uppehälle och sedan för hemtransport. Det är standarden inom EU och det bör gälla för alla unionsmedborgare. Slutligen vill jag påpeka att jag inte anser att tiggeri kan anses som att man ordnat för sin försörjning.

Anonym sa...

Som vän av någon sorts ordning undrar jag hur kul Aftonbladet skulle tycka det var att utsättas för breda folkliga protester av utomparlamentarisk karaktär?
Ett litet kuvert varje dag.Med ett vitt okänt pulver i.Eller ett bombhot, som efter ett par dagar rings in på de andra tidningarnas växlar?
Till en minimal kostnad skulle problemtyngda rikstidningen snart ha stora problem.
Anders,Oisin,Åsa och Fredrik ska ha betalt ändå.Så gratis är de ju inte.
Varje gång kommer polisen.Stänger av och genomsöker.
Hur kul skulle det vara på en skala?

Anonym sa...

Anna Kinberg Batra har konsulterat vice statsminister Åsa Romson i frågan om vem som ska få åka till Syrien.Hennorna har ingående dryftat frågeställningen och kommit fram till ett gemensamt svar.De enda som inte får resa in i Syrien är vita medelålders män som åker SUV.De ska exkluderas med en stämpel i passet och en i körkortet.
-Vita medelålders män som åker SUV har alltid varit gynnade i Sverige framförallt utanför Stockholm uppe i fjällen och så, säger Anna Kinberg Batra moderat oppositionsledare, och nu ska vi ta och ändra på det.Det kommer att tjäna Sverige väl och Sverige kan bättre!
-Vita medelåldersmän ska stanna i Stockholm och betala sin trängselskatt.De befinner sig i landet på nåder, säger vice statsminister Åsa Romson, och då ska de betala!

Anonym sa...

När jag läste om hur Chang Frick blev misshandlad, och hur poliserna inte ingrep mot pöbeln, så kom jag att tänka på Axel von Fersen och hur han dog...

Från Wikipedia: "Fersenska mordet kallas lynchningen av Axel von Fersen den 20 juni 1810 utanför Bondeska palatset i Stockholm. Axel von Fersen var Sveriges riksmarskalk och blev, i samband med kronprins Karl Augusts likprocession, attackerad och brutalt misshandlad till döds av en uppretad folkmassa utan att de utposterade soldaterna ingrep."
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fersenska_mordet

Gissar att det finns folk som har något slags emotionellt behov av att ingå i en rasande mobb.

Anonym sa...

Ska polisen ha ingripandeplikt mot vänsterextremister nu också?
Snart ska dom väl tvingas att ingripa i förorterna också då?
Förstår ni vad det är ni skriver?

Anonym sa...

AFTONBLADET firar folket seger med jubel och applåder.Aktivister kan ramla ner när de vandaliserar så reklamen måste stoppas hävdar SL.
Borde inte samma gälla SVT? Man kan skada sig när man försöker stänga av miljöpartistens floskelrabblande?


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21216153.ab

Anonym sa...

Ja djävlar det här blir bara bättre och bättre!
Polisen bör inte heller ingripa om någon kan skada sig.Vi behöver inget försvar eftersom någon kan skada sig när de angriper Sverige.Yttrandefriheten gäller ända tills någon kan känna sig kränkt eller skada sig.
Det demokratiska systemet är i gungning och ingen vet vad de ska ta sig till överhuvudtaget.
SL,polisen,politiker och media står där med brallorna nere vid fotanklarna.
Vänsterpöbeln firar något de tror är en seger tillsammans med alltid närvarande Aftonbladet.
Är det här den sortens demokrati som liberalerna i Alliansen köpt i och med Decemberöverenskommelsen?
För om det här är demokrati och värdegrund så är det dags att rösta på SD så fort det går!

Anonym sa...

Roande att höra dig oroa dig för polisering.

Anonym sa...

En enda snabbfabricerad och lindrigt sagt töntig ursäkt var allt demokratin behövde för att ännu en gång vika ner sig för vänster-pöbeln.Inte ett ord om afa-aktivisten och V:s fd nämndeman som misshandlar en journalist.Inte ett ord om att polisen inte gjorde vad de är till för.
Så var det med det liberala samhället och dess demokratiska grundsyn!

Anonym sa...

Polisering? Är det när polisen står bredvid och tittar på?

Anonym sa...

Så nu är alla liberalerna och fascisterna vansinniga för att vi stoppade den öppna rasismen och hånet av de mest utsatta i tunnelbanan?Det finns ingenting i yttrandefrihet som ger rätt till öppen rasism och det vet ni.Men högern förnekar sig aldrig.Det gäller att ställa olika grupper mot varandra som vanligt.När man gör det i demokratins namn är det tydligt var man har sina sympatier!

Hans Li Engnell sa...

Struntprat. Man kan inte inskränka yttrandefriheten i demokratins namn. Det ni gjorde var att ta er rätten att bekämpa era politiska motståndare med handgripligheter i stället för ord. Med samma argument som när valstugor vandaliseras och åsiktsmotståndare misshandlas. Det finns bara ett ord för det: skäms.

Anonym sa...

Man kan bara citera en rikskändis,rockikon och nationalskald som Tåström en dag som denna: Beväpna er!
Och det gäller så klart alla sidor! Någonting är sönder i Sverige som de brukar säga.

Anonym sa...

"Jag är rädd för att vi är på väg mot en allt större polarisering i det svenska samhället. Frågan som vänstern måste ställa sig är vad som händer när någon börjar slå tillbaka. Vilket politiskt klimat kommer vi då att få?"

Detta är den springande punkten och jag tror att vi av nödvändighet kommer vara där inom kort annars kommer valrörelsen 2018 bli en ren slakt. Om polisen inte agerar måste någon annan göra det. Före eller senare får några nog och börjar bjuda fysiskt motstånd och då har vi gatustrider i Sverige.

/Opie

Anonym sa...

5 augusti 2015 18:01:

Om ni verklighetsfrånvända vänstermänniskor kunde lyssna till sunt förnuft för en gångs skull. En välfärdsstat bygger på att folk arbetar och betalar mer i skatt än de konsumerar. De tiggande zigenarna ber om pengar från människor i systemet, vilka arbetar och betalar sin skatt för att de som har det sämre ska få det lilla nödvändiga för att klara sin vardag, barn-, soc.-, mat-, glasögon-, taxibidrag etc. Dessa bidrag är konstant i flöde, men helt sonika ramlar det in några tusen zigenare från Europa, och de ska ha rätt till tandvård, få gå i skola etc., och detta utan att göra något annat än att sitta och tigga. De kunde väl ta en snabbkurs i svenska, öppna restaurang och annat, så som östasiater som kämpar för att ta sig in i samhället gör? Det är väl det minsta man kan begära, att de åtminstone ska försöka försörja sig själva om de nu vill bo i Sverige permanent eller temporärt, eller vad de nu vill.

Då kommer vänstermänniskor in och ropar "vi är rika, ge allt åt zigenarna, ge dem bostad, tandvård, mark", sådant som vanliga Svenssons måste arbeta och betala skatt för att få tillgång till. Nationalstaten har helt enkelt släppt skattesystemet för vissa grupper. Vem är det som ställer grupp mot grupp? Den som vill ha lika rättigheter för Sveriges medborgare, eller de som vill ha särrättigheter för vissa grupper pga. det moderna ordet "strukturer"? Jag tror du inser själv vilket skämt du utgör när du påstår att konservativa liberaler är de onda här, vi är ju de Goda!

Magne

Anonym sa...

"Vilket politiskt klimat kommer vi då att få?"
Det klimatet har vi redan eller hur? Frågan är bara när tillräckligt många människor inser att de inte omfattas av demokratin även om de följer reglerna. Det är en tidsfråga bara nu.
När 20-25 % av väljarna inser att det inte är någon ide för den demokrati som vi påstås ha är anpassad till ett litet partis yttersta svans dvs det som tex SVT försöker beskriva som en folkrörelse eller på vanlig svenska kommunisterna.Det är inte alls omöjligt att vi egentligen talar om 30-35 % efter den senaste tidens utspel.

Det finns en och annan som borde packa väskan och köpa flygbiljett i tid inför den svenska våren!