torsdag 3 juni 2010

Men hallå...

USA:s vicepresident Joe Biden hävdar att Israel hade rätt att borda fartygen på internationellt vatten eftersom de har "rätt att ta hand om sina säkerhetsintressen" och "vi [inte] vet vad som fanns ombord" (är Henning Mankells rakhyvel ett hot mot det israeliska folket?). När ska USA vakna upp ur sin kärlekssaga med Israel? Antingen är Biden dum eller blind eller både och.

Det känns verkligen som att Israel kan göra precis vad som helst och nog tusan finns det en säkerhetspolitisk ursäkt för det, som övriga världen skakar på huvudet åt men som accepteras av USA. Även fosforbomber på civila är säkert ett krav för att värna staten Israels säkerhet.

4 kommentarer:

peter adler sa...

Dick Erixon citerar intressanta annorlunda argument från Alan Dershowitz vid Harvard i Huffington Post
http://erixon.com/blogg/2010/06/israel-agerade-enligt-internationell-ratt/

gustav sa...

"Säkerhetsintressen" används ju alltsom oftast av stater som har något fuffens för sig, vilket inte går att försvara på ett vettigt vis, men som de inte vill visa upp för världen.

Har sällan eller aldrig läst hur det använts om något som faktiskt är ett uppenbart hot mot säkerheten, utan det är rutinmässigt demokratiernas(?) försvar för att agera som diktaturer.

Anonym sa...

Menar du att Israel visste om rakhyveln? Jag förstår inte ditt resonemang/mening.
Självklart har Israel rätt att hindra införsel av vapen till Gaza. Du brukar ha smarta åsikter men när det kommer till Mellanöstern undrar man vad fan du tänker.

Hans Li Engnell sa...

Jag väntar med spänning på att Israel i direktsändning visar när de lastar av alla tunga vapen från fartygen. Det kan nog bli lika spännande som när USA och Storbritannien letade massförsörelsevapen i Irak.