måndag 1 februari 2010

Socialdemokraternas skattetrick

Gårdagens partiledardebatt bjöd inte på några som helst överraskningar. Det var lag 1 mot lag 2, rödgrönt mot ljusblått. Vänster mot lite mindre vänster. Och ingen debattör var särskilt bra.

Bäst var Folkpartiets Jan Björklund när han pratade skolan och den svenska insatsen i Afghanistan, två frågor som splittrar oppositionen mitt itu. Han var konkret och gav bra exempel för att konkretisera sitt budskap ytterligare. Här stod Lars Ohly väldigt ensam. Samtidigt gjorde Göran Hägglund, som ofta kan blixtra till i riksdagsdebatter, ett mycket slätstruket intryck.

Oppositionens budskap är att en rödgrön regering bara kommer att höja skatterna för "de som har det gott ställt". Med detta menar Mona Sahlin människor som tjänar över 30 000 kronor i månaden. Alla med lägre löner behöver inte oroa sig, lugnade hon. Men det är förstås en lögn. Det är det gamla vanliga socialdemokratiska skattetricket. Dels är det en så uppenbar lögn eftersom Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet vill rulla tillbaka delar av jobbskatteavdraget. Och det omfattar alla, både med höga och låga inkomster Skatten blir således högre för alla med en rödgrön regering. Så är det bara.

Men framför allt är det ett försök att dölja det faktum att den generella välfärden kräver hög beskattning av låg- och medelinkomsttagare. Detta erkände både Göran Persson och Pär Nuder i intervjuer när de var statsminister respektive finansminister. Att bara beskatta "de rika", som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet älskar att uttrycka det, ger alldeles för små inkomster. De är helt enkelt för få i detta jämställdhetens förlovade land. Du måste klämma åt de vanliga löntagarna för att få in de pengar som krävs för att kunna strö skattemiljarder över a-kassa, sjukersättning och välfärdsinsatser. Detta vill inte Mona Sahlin låtsas om eftersom Socialdemokraterna, fortfarande år 2010, försöker framställa sig som låginkomsttagarnas parti.

Fredrik Reinfeldt försökte påminna om hur stora skattesänkningar som vanliga löntagare har fått under Alliansens år vid makten. Alliansens företrädare bör fortsätta att trumma in detta budskap under valrörelsen. Det har som bekant visat sig, att folk knappt vet att de har fått sänkt skatt.

Indikationer pekar mot ett jämnt val, även om utgångspunkten fortfarande måste vara att det blir ett regeringsskifte. Givet vad som sades i gårdagens debatt, kommer skillnaderna inte att bli särskilt stora vad statsministern än heter nästa jul.

Inga kommentarer: