onsdag 24 februari 2010

Klåfingriga Sverige

Nya EU-ministern Birgitta Ohlsson upprörs över att det från EU föreslås en obligatorisk sex veckor lång mammaledighet - två veckor före födseln och fyra veckor efter - i hela unionen. Den som vill jobba kort före förlossningen och kort efter, nekas alltså detta.

Det är naturligtvis fel. Och till skillnad från vad DN påstår, bör föräldraledighet inte vara någon EU-angelägenhet över huvud taget. Varje land måste självt få bestämma hur familjepolitiken ska se ut. Men egentligen ter sig Ohlssons invändning ganska märklig. Hon är själv en förespråkare av så kallad "individualiserad" föräldraförsäkring, alltså den modell där politikerna tvingar föräldrarna (utan hänsyn till familje- och arbetssituation) att dela lika "för jämställdhetens skull". Då är plötsligt de enskilda mammornas och pappornas egna val inte ett dugg värda.

Vi ska alltså säga nej till klåfingriga EU men tacka ja till klåfingriga Sverige. Allt i överensstämmelse med den svenska jämställdhetsdiskursen: inskränkningar är OK så länge de sker inom denna diskurs. Ty endast Sverige svenska värderingar har.

DN hoppas, i likhet med Birgitta Ohlsson, att övriga EU ska ta efter den svenska jämställdhetsdiktaturdiskursen där män och kvinnor tvingas vara hemma med barnen precis så mycket som politikerna tycker att de ska vara. Låt oss hålla tummarna för att det möter protester från andra EU-länder åtminstone.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hon är ju politiker - klart att hon hycklar och hennes regler skall bara gälla oss andra. Själv är hon ju överlägset upplyst och vet bäst. Hon är enligt egen utsago inte gift med en dinosaurie utan en modern man(en farbror Barbro velourgosse). Men va fan superfeministen dumpar ungen på fadern för ministeräran. Då skall inget delas 50/50. Förmodligen kan denne man väl amma också för det är ju viktigt att babyn får råmjölk och därmed immunförsvaret kickstartat. Feminismen är ond och totalitär och fan vet om inte ministern är det också? Självklart skall Svea Klibbfinger hålla tassarna borta från enskilda familjers frihet att dela upp föräldraledigheten så som det bäst passar dem! Som totalt onödig EU-minister kanske hon ändå kan hindra EU att interferera på familjenivå?