tisdag 16 februari 2010

Sopkaos

Av ett Rapportinslag att döma skulle sopåkarna i Stockholm vägra att hämta sopor där de tvingas bära på ett sätt som bryter mot arbetsmiljölagarna (dessutom är de tydligen inte nöjda med ett nytt lönesystem som innebär en lägre månadslön). Jag trodde dock inte att mitt hushåll skulle drabbas eftersom sophämtningen sker vid markplan. Soporna ligger i stora hjulförsedda plastcontainrar. Det finns knappt ens en tröskel. Huset ligger vid en stor och välskottad gata.

Men av situationen i soprummet att döma vägrar de tydligen ändå. I vanlig ordning är det tredje person som drabbas. Lika var det under sjuksköterskestrejken. Det finns ett antal samhällsfunktioner som är så pass viktiga att de bara inte får störas. Sophämtningen är visserligen inte på liv och död, men den sanitära situationen blir synnerligen oangenäm på kort tid. Det är ett både barnsligt och själviskt sätt att förhandla på. Att ge fan i att göra sitt jobb borde leda till avsked.

12 kommentarer:

Andreas sa...

Att ge fan i att göra ett jobb som leder till permanenta skador låter som fullt sunt, ja, det är än så länge än rätt man har i Sverige - åtminstone i teorin. Men du anser att valet ska stå mellan (1 skador för livet på kroppen 2) avsked.

Larvigt sätt att förhandla? Haha, tror du förhandling sker mellan två jämlika parter? Det är inget annat än maktkamp. Arbetsköparen har övertaget, hen kan hota med avsked - arbetstagarna hotar med att följa regelverket. Man använder de verktyg man har.

Hans Li Engnell sa...

Frågan är med vilken rätt denna maktkamp ska få föras på tredje mans bekostnad. Det är nämligen alltid en oskyldig part (patient, kund etc.) som drabbas.

nilwik sa...

"- Inom staden håller man på att byta ut alla säckar mot kärl för att soporna ska kunna vägas."

Va fan är det nu för djävulskaper på gång???

Osmo Vallo sa...

Buhu.... Varför ska dom bry sig när dom blir satta i rävsaxen av arbetsköparna som får använda vilka jävla metoder som helst utan att nån höjer ett ögonbryn.

Varför ska vi vanligt folk bara ta skit när arbetsköparna får göra vad dom vill? Jag tycker det är positivt att den borgerliga LO-samförståndstanken äntligen kommer på fall.

Arne sa...

Att sopåkarna har "jobbigt" att hinna göra sitt beror kanske på att de utför mycket stora mängder svartjobb åt näringidkare i stan. Inte bara gör man svartjobb, utan man använder arbetstid, arbetsgivarens tunga fordon samt uppdragsgivarens infrastruktur för det. Mitt inlägg censuredades bort på en vänsterblogg, får det finnas här? Hm, undrar om får snuva arbetsgivaren och staten på pengar i Nord-Korea?

Hans Li Engnell sa...

Arne: Många vänsterbloggare både tar bort och klipper i kommentarerna. Jag är för yttrandefrihet och tar således endast bort uppenbart spam, rasistiska tillmälen och kommentarer som inte har med ämnet att göra.

Rgd sa...

Sanningen är väl antagligen att så länge sopåkarna tjänade mer pengar på att bända reglerna (beting/premielön) så gjorde de så. Om de plötsligt bara är en nersida med att se mellan fingrarna med reglerna så, tja, vad väntar du dig?

Sedan, den enkla anledningen till att sopåkare oftast är välbetalda är att så få vill jobba med det. Kort sagt, detta är resultatet av en fungerande marknadsekonomi.

När dessutom de etablerade bolagen som Sellbergs och Sita inte ens vill bjuda på jobben så blir det än klarare: Stockholms kommun vill inte betala för kvalitén, och resultatet är att man inte heller får det. Samtidigt som man har minskat inköpskostnaderna för sophämtningen så har man höjt sophämtningsavgifterna i Stockholm vid årskiftet...

Arne sa...

Kan det inte vara så att marknadsekonomin är satt ur spel i det "socialdemokratiska" Sverige. Stora mängder folk går ju de facto sysslolösa och får pengar i alla fall.

Johan sa...

Meh, du är just en snygg libertarian. Du vill på allvar använda statligt tvång för att "lösa ett samhällsproblem"...

Och du är positiv till svenska krigsinsatser dessutom. Jeesus! Jag är glad att jag inte prenumererar på Nyliberalen längre.

Hans Li Engnell sa...

Statligt tvång? Pratar du om sopkaoset nu...? Jag talade som enskild medborgare (dvs. boende i en stad där sopgubbarna skiter i att sköta sitt jobb) men också ur ett arbetsgivarperspektiv: sköter man inte sitt jobb, borde man söka sig ett nytt.

Vad den svenska krigsinsatsen i Afghanistan beträffar, är jag nog lååångt ifrån ensam i min hållning bland frihetligt sinnade. De flesta svenska libertarianer tenderar snarare att vara för både Irakkriget och invasionen av Afghanistan. Pacifism är inte nödvändigtvis libertarianism.

Johan Y sa...

Deras lön är inte satt för att ingen vill ta arbetet med lägre lön. Eftersom man inte får sparka folk och prova att anställa med lägre lön så har vi inte en fungerande marknad. Att man dessutom får lön även om man inte gör något alls förstör marknaden ännu mer. Istället fungerar systemet så att ju mer strejkvillig man är och ju mer man kan skada tredje man genom att strejka, ju högre lön får man.

(Sopåkare och piloter tillhör de mest högavlönade i förhållande till utbildning i Sverige, det beror inte på att de är svåra att ersätta)

Och som sagt, om de är rädda om sina ryggar kan de ju sluta stjäla arbetsgivarens resurser för att göra extrajobb svart. Vilket i princip alla i Stockholm verkar göra.

Rgd sa...

"Sopåkare och piloter tillhör de mest högavlönade i förhållande till utbildning i Sverige, det beror inte på att de är svåra att ersätta"

Och det baserar du på? Och att både Sellbergs och Ryanair skulle vara inkompetenta att rekrytera personal tror jag liksom inte riktigt på. Det finns liksom andra parameter än utbildning som kan ge hög lön.