onsdag 17 februari 2010

Slopad fastighetsskatt - andra ronden

Alliansen vill avskaffa fastighetsskatten. Igen.

Göran Persson och Pär Nuder gjorde båda bedömningen att fastighetsskatten var en fråga som skadade Socialdemokraterna i valrörelsen 2006 och bidrog till valförlusten. Sannolikt bidrog den, även om Göran Persson själv troligen var en än större orsak till att statsministern hette Fredrik Reinfeldt efter valnatten.

Men trots att Alliansen vann valet blev det ingen avskaffad fastighetsskatt. Den gjorde om till en kommunal avgift. Vilket hjälpte vissa villaägare, men långt ifrån alla. Regeringen misslyckades alltså med att genomföra det av väljarna hett efterlängtade vallöftet. Besvikelsen lät inte vänta på sig.

Nu föreslår Alliansen att även den kommunala avgiften ska avskaffas. Detta har regeringen kommit fram till efter en utredning. Alliansen hoppas säkerligen att det ska bli en valfråga - de rödgröna vill ju återinföra den gamla fastighetsskatten. Frågan väljarna bör ställa sig är emellertid: kommer Alliansen att hålla löftet denna gång? Eller kommer vi att åter få se en ny boendeavgift ersätta den gamla?

Inga kommentarer: