tisdag 9 februari 2010

Nu svamlar du, Eva-Britt Svensson

Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson försvarar kravet på kvoterad föräldraförsäkring. Hon erkänner att den är ett ingrepp som påverkar människors vanliga liv, men tillägger torrt: "Men vad inom politiken är inte det?"

Med en sådan argumentation går det att legitimera i stort sett vilka galenskaper som helst. Svensson avslöjar sin perversa och människofientliga syn på politiken. Den finns inte för människorna, människorna finns för politiken. Men det visste vi ju redan.

Och så var det det här med "nyliberalismen"... Eftersom Göran Hägglund är motståndare till kvotering, måste han vara libertarian resonerar Svensson. Hon förtydligar: "Libertarianism är synonymt med nyliberalism och är en liberal ideologi som tror på ett samhälle utan stat."

Det är inte ovanligt att vänsterpolitiker inte vet vad nyliberalism är. Det är snarast ett normaltillstånd. Vi ser dem beskylla de borgerliga för att vilja driva igenom ett "nyliberalt systemskifte", sålunda har även alliansregeringen anklagats för att bedriva "nyliberal politik". Socialdemokratisk politik fast med något lägre skatter är alltså nyliberalism. Och Eva-Britt Svensson själv menar att Grekland är satt under "nyliberalt tvångsstyre". Ja, begreppet tycks som synes kunna ges i stort sett vilken betydelse som helst. Mycket praktiskt.

Nej, nyliberaler vill inte avskaffa staten, Eva-Britt. Vi vill minska dess omfattning. Det är en väsentlig skillnad. Slå en signal till Hax. Han kan säkert ge dig en snabblektion om du bjuder på en öl...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har jag inte läst källan utan bara dina citat, men jag tycker inte alls att hon svammlar! Tvärtom, hon verkar vara helt på det klara med att politik i sig är ett ingrepp i folks liv vilket det är. Skillnaden är väl bara att hon tycker att sådana ingrepp är ok och det tycker inte du och jag.

Många libertarianer (mig själv inräknad) är anarkister och vill se ett samhälle utan stat. Men det är naturligtvis felaktigt som en definition på 'libertarianism'.

Och att Sveriges nuvarande regering skulle vara nyliberal är naturligtvis fullkomligt uppåt väggarna.

Anonym sa...

Hahahaha, skulle ge mycket för att få sitta och lyssna när HAX läxade upp henne.

The HAX movement är på gång.

Christoffer sa...

Enligt den politiska kompassens definition av libertarianism så handlar den främst om social och personlig frihet och kan vara både höger och vänster. Nyliberalism däremot är förstås höger, eftersom dess främsta mål är en mer avreglerad ekonomi. Det är roande att Svensson så blandar ihop begreppen. Att helt avskaffa staten, det är ju vad anarkismen vill uppnå, inte nyliberalismen.

Det är också komiskt att hon kallar Alliansen nyliberal. Jag, som socialliberalt vänsterinriktad som inte har mycket till övers för alliansen, kan förstås erkänna att deras politik ligger väldigt långt ifrån nyliberalism. Man tycker en politiker bör vara mer påläst...