torsdag 22 oktober 2015

Nattsvart


I dag kom Migrationsverkets sista prognos för antalet asylsökande under 2015. Den blickar även in under nästa år. På en presskonferens under förmiddagen redogjorde myndigheten för det nya läge som väntar Sverige under de kommande månaderna och åren.

Det är ett katastrofläge, både socialt och ekonomiskt. Det som nu sker kommer att påverka svensk ekonomi och det svenska samhället i decennier framöver. Det är därför dags att använda de stora orden.

Jag vill understryka att denna situation de facto inte beror på kriget i Syrien eller Irak. Den är skapad av den förra regeringen och den sittande genom den migrations- och integrationspolitik som förts under de senaste tio men särskilt fem åren. Det var under Reinfeldts andra mandatperiod som ett rekordhögt asylmottagande blev normalläge. Ökningen har varit stadig sedan 2010 frånsett en smärre minskning 2011 (se nedan). Sedan dess har vi sett en tydlig trend med ett ökat tryck på Migrationsverket för varje år. Detta, trodde många, kulminerade 2014 när 81 000 sökte asyl. I själva verket var det bara en gäspning mot för vad som väntade, mot vad vi ser just nu.

Det viktiga att komma ihåg när migrationsministern och andra i regeringen säger att dagens situation var omöjlig att förutse, är att Migrationsverket gjorde just det för ett år sedan. Den 4 november 2014 skrev myndigheten i sin prognos att den räknade med uppemot 105 000 asylsökande under 2015. Det var med facit i hand en rätt bra prognos.

Redan för ett år sedan borde alltså varningsklockorna ha ringt hos den då nytillträdda regeringen. Redan då var läget ansträngt. I stället låtsades regeringen som att det värsta var över, och så sent som i våras kallade Stefan Löfven det svenska asylmottagandet för "en liten ansträngning".

2015: 160 000 / 190 000 (>100%)
2014: 81 301(+50%)
2013: 54 259  (+23%)
2012: 43 887 (+48%)
2011: 29 648 (-7%)
2010: 31 819 (+32%)
2009: 24 194
(Asylsökande. Statistik för perioden 1980-2014 finns här i PDF)

Migrationsverkets bedömning på uppemot 190 000 asylsökande under 2015 bygger på antagandet att EU-länderna inte lyckas komma överens om en jämnare fördelning inom unionen innan årets slut. Vilket låter som en rimlig utgångspunkt. Huvudscenariot är 160 000, och det skulle betyda att det kommer färre än 1 000 asylsökande per dag under resten av året. Snittet just nu är ungefär 1 300/dag.

Förutsatt att migrantströmmarna inte förändras markant räknar Migrationsverket med 170 000 asylsökande till Sverige under nästa år. Huvudscenariot är 135 000, men det förutsätter att "något görs" på EU-nivå. Vilket förstås är högst osäkert. En överenskommelse med Turkiet kan kanske minska strömmen något, men den lär knappast upphöra.


Med minst 30 000 ensamkommande barn och ungdomar i år, varav många är äldre än de uppgivna tonåren, ställs enorma krav på kommunerna att ordna boende, skola och i förlängningen ett tryggt hem. Norberg är första kommun att säga nej till att ta emot fler. Det är ett viktigt ställningstagande som visar på kurage och öppnar även upp för fler kommuner att följa efter.

Utgifterna för mottagandet av asylsökande ökar enligt Migrationsverkets beräkningar med 29 miljarder. Över en fyraårsperiod handlar det om totala kostnader för migrationen på hisnande 270 miljarder kronor.

Migrationsverket hade i somras en plan att komma ur de tillfälliga boendena under hösten 2017. Denna plan har nu, som Anders Danielsson uttrycker saken, "ställts på kant". Det kommer alltså vara fråga om dyra asylboenden som permanentlösningar under överskådlig framtid. Därtill kommer tälten, som nu sätts upp i all hast. Det är oklart vart de asylsökande ska ta vägen eftersom det inte finns några lägenheter att tillgå. Ingen kan svara på den frågan.

Regeringen bemöter denna exceptionella situation med att den lagda budgeten gäller. När det gäller boendefrågan (det kommer enligt Migrationsverket saknas uppemot 45 000 boendeplatser i slutet av detta år) bemöts den med att regeringen har föreslagit byggsubventioner på några miljarder. En helt otillräcklig åtgärd, givetvis, som inte på något sätt kommer trolla fram lägenheter till hundratusentals människor det närmaste året. Men vad ska de annars säga.

Detta är inte en hållbar utveckling, konkluderar finansministern och migrationsministern och upprepar båda att andra EU-länder måste ta ett större ansvar. Men jaha då. Regeringens enda plan just nu är alltså en förhoppning om att andra länder ska ta emot fler. Vilket inte lär ske, gissningsvis av den anledningen att de inte vill hamna i Sveriges situation med skenande kostnader och sociala problem. Och förmodligen för att de sätter sitt eget lands befolkning i främsta rummet.

Det är en riktigt, riktigt dyster situation Sverige har hamnat i. Eftersom vi i bästa fall kan vänta oss en urvattnad kompromiss från migrationssamtalen mellan sju av riksdagspartierna är läget, för att använda Trelleborgs kommuns språkbruk, just nu nattsvart.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med i allt du skriver men samtidigt har vi nog nu nått den punkt där ingen återvändo finns. Alltså är det lika bra att ge full gas. Ju fortare det totala sammanbrottet kommer desto snabbare kommer Svenskarna vakna och ta saken i egna händer. Under tiden är det bara för var och en att förbereda sig så gott det går.

/Opie

Anonym sa...

/Opie
Går det att gasa mer?Är inte Pelle i botten redan?
En dag som i dag markerar att Sverige är slut.

Hemulen sa...

Eftersom det politiska läget är helt låst och EU inte kommer att kunna hjälpa regeringen ur knipan, så börjar jag tro att det blir de finansiella marknaderna som kommer att fälla utslaget. Ekonomiska realiteter är något som man inte kan vifta bort på samma sätt som valresultat eller svängningar i opinionen. Och svenska folket är alldeles för fogligt för att det ska göra någon skillnad. Än så länge tror marknaderna på Sverige, men förr eller senare kommer investerare börja spekulera i det faktum att regeringen har tappat kontrollen över kostnadsutvecklingen och då kan de utlösa en massiv finanskris, som i början på 90-talet. Bostadsbubblan spricker, räntorna går i taket och kronan faller som en sten, vilket i sin tur påverkar tillväxten och arbetslösheten stiger som en konsekvens.

Lars Åhlin sa...

Den brist på 45.000 boendeplatser Migrationsverket talar om gäller ju det akuta behovet av platser på asylboenden. Man undrar hur de ska lösa det - upphandling av nya asylboenden kan knappast ge mer en bråkdel av detta. Återstår kommuners evakueringsplatser (idrottshallar o dyl) samt tält (men även tält saknas, och tältläger kräver bygglov, vilket tar tid).

Men bristen på asylboenden är ändå det lilla problemet. I somras fanns 12.000 personer som fått uppehållstillstånd men inte någon kommunplacering. Även med en lag som tvingar kommuner att ta emot vuxna flyktingar går det inte att trolla fram bostäder. Såvitt jag förstår är det helt omöjligt att erbjuda bostäder i den takt som skulle krävas. Vad återstår? Kanske att slopa statens/kommunernas ansvar för boende (möjligen med undantag för barnfamiljer), på samma sätt som stat/kommun i praktiken inte tar ansvar för boendet för oss andra? Detta kommer att leda till stora sociala konflikter, men att låta "flyktingar" gå före andra bostadssökande leder antagligen till minst lika stora konflikter.

Melmac sa...

Alla jävla politiker har bara käbblat. De käbblar om att man skulle kunna bygga moduler, man skulle kunna införa gränskontroll, man skulle kunna....
aaaahhh Vad är det för indolenta jubelidioter som sitter i regering och riksdag? O ni jävlar ska ha 60000 i månaden för detta? Ni borde FAN skämmas o betala tillbaks!

Melmac sa...

T.om. Greider sa i P1 att nu måste volymerna ner! Sug på den!

Analytikern sa...

Tjaaa, varför deppa.
Nog gör Löven ett finfint jobb i Bilderbergs anda.
Bort med nationer. Etablera NWO.
Sverige är ett inspirerande pilotfall.
Om du tvekar över planen så läs "Agenda 2030" signerad av FN.
Svärje är ljuset i klassen bla pga Fredrik Reinfeldt.

Anonym sa...

Vår räddning torde bli att de övriga slår igen gränserna.

Händer det, så torde regeringen med likasinnade slå sig för bröstet och säga att nu ska vi klara av vad vi har samtidigt som det pekas finger åt andras stängda gränser.

Anonym sa...

2015 21:09
Danskar och norrmän närmar sig ju tanken att mobba den humanitära stormakten ganska raskt.
Men jag tror att chansen är större att Merkel åker på däng internt?
Appropå chanser och sannolikheter, hur långt borta är första politikerattentatet tror ni?
Och hur stor är chansen att de övriga EU-länderna tar sitt ansvar som svenska politiker tydligen förväntar sig att de ska göra?

Larsa sa...

Politikerattentat? Det finns väl knappast någon enskild politiker som symboliserar massinvandringen och som skulle kunna bli syndabock i ett attentat. Däremot har jag ställt mig frågan hur stor chansen är att samma element som bestämde sig för att mörda Palme (jag utgår här ifrån att Leif GW Persson har rätt angående vilka kretsar som låg bakom det) bestämmer sig för att rädda Sverige på sitt eget sätt genom någon sorts miltärkupp.

Maria sa...

Forsta politikerattentatet har ju redan inträffat i Tyskland, en immigrationsvänlig CDU-kvinna i Köln som blev knivhuggen av en högerextrem langtidsarbetslös tysk. Sedan kan man undra om inte dagens attentat i Trollhättan ocksa var ett invandringskritiskt dad. Merkels popularitet sjunker stadigt. Hon kommer inte att kunna halla samma flyktingvänliga linje i längden, i takt med att nackdelarna blir uppenbara. Ostlanderna kommer aldrig att bli invandringsvänliga och är inte heller attraktiva för migranterna. Möjligen kan djungeltelegrafen ga att villkoren inte är sa tjusiga i varken Sverige och Tyskland att vissa föredrar att bege sig till länder som inte är lika överfulla.

Anonym sa...

Jag undrar om det är så listigt av statsminister Stefan Löfven att ställa grupp mot grupp så tydligt som han gör?
För Trollhättan och Göteborg kan han ställa in sammanträden,ta sig tid och komma flygande med både löften och tårar.Medkänslan vet inga gränser.
För Västerås var han en mycket busy statsminister med fulltecknad almanacka.Han hann helt enkelt inte med det.En mycket upptagen statsminister det!

I mina ögon, och i väldigt många andras,är det något som saknas här.
Somliga prioriteras framför andra.Några är viktigare än andra.
Andra finns som man inte behöver bry sig så mycket om.Man kan ställa dom mot åt sidan.

Sådant har en tendens att straffa sig när dom till slut fattar det..

AV sa...

Är det bara jag som tänker på en fjortis som har FF-fest. Köper in lite chips och skickar ut en blänkare på nätet. Räknar med att klassen och några vänner kommer. Plötsligt står hela stans tonåringar i dörren och kräver mat och dricka. Huset töms på ätbart. Bjud inte in fler än du kan ge mat.
Såg Göran Greider prata volymer.

Maria sa...

Huset inte bara töms på ätbart, det blir också vandaliserat när de nyanlända marker att det inte fanns så mycket att hämta som de trodde.