tisdag 20 oktober 2015

Politikerna har skapat detta kaos

Om två dagar kommer Migrationsverkets nya prognos för antalet asylsökande under 2015. Den väntas landa på, eller överstiga, 150 000 personer. Alla verkar tagna på sängen. Ingen hade kunnat förutspå detta, är regeringens budskap. Men det stämmer inte.

Om vi blickar tillbaka lite ser vi att Migrationsverket tidigare i år tog höjd för en kraftig ökning av asylsökande. I februari presenterade myndigheten en prognos. "Myndighetens sammanvägda bedömning är därför att intervallet för antalet asylsökande ligger fast från förra prognosen, dvs. 80 000 till 105 000 under 2015." I mars meddelade Migrationsverket att den på grund av platsbristen kraftigt höjde gränsen för hur många som kan inhysas på ett och samma asylboende.

I början av året fanns alltså en föreställning om över 100 000 asylsökande till Sverige, vilket borde ha fått regeringen att i detta läge trycka på den stora röda knappen och kalla till samtal med oppositionen. I stället gjordes ingenting. Under sommaren kom en nedskriven prognos för helåret, och alla tycktes andas ut. Det skulle "bara" komma 73 000 människor. Och då var allt lugnt.

Aningslösheten är förbluffande. Det är inte så att Sverige hade bostäder till 73 000 människor och i förlängningen deras anhöriga (än mindre för 105 000). Ändå kunde vi läsa att läget var under kontroll eftersom det skulle komma något färre i år än 2014 (då det kom 81 000 asylsökande). Och låt oss vara ärliga här: gapet mellan 105 000 och 150 000 är inte skillnaden mellan frid och fröjd och komplett kaos. Även det förstnämnda hade varit en mycket besvärlig situation med den enda skillnaden att tältlägren förmodligen tagits i bruk någon månad senare.

Spola fram till i dag. Nu står vi plötsligt inför fullbordat faktum då evakueringsplatser för den svenska befolkningen i händelse av katastrof tas i anspråk för att ge asylsökande tak över huvudet. De första tältlägren står nu redo.

När migrationsminister Morgan Johansson försöker utmåla dagens situation som oväntad och omöjlig att förutspå ljuger han svenska folket i ansiktet. Det är regeringens oförmåga att läsa prognoser, att planera och att lägga ihop ett och ett som bäddat för denna situation (ja, Alliansen är lika skyldig).

Det stora inflödet sker heller inte av en slump. Det är inte på grund av ett krig i fjärran land eller till följd av händelser som svenska politiker inte haft någon möjlighet att förutsäga eller arbeta förebyggande mot. Nej, dagens kaosartade situation runt om i Sverige är helt och hållet politikernas verk.

Det har under lång tid förts en politik som gjort Sverige särskilt attraktivt för asylsökande. Per capita har Sverige haft ett väldigt högt asylmottagandet under lång tid. 2011 fick Migrationsverket slut på lägenheter och började upphandla asylboenden som permanenta lösningar. Nu har vi som bekant gått ett steg längre med tältläger. Och finansministern, som verkar ha tappat kontrollen över ekonomin, vill låna för att finansiera asylmottagandet.

En perfekt storm av inkompetens, idealism och felanalyser har lett oss fram till den kaosartade situation vi har nu med en socialtjänst som bokstavligt talat går på knäna, med kommuner vars budgetar flyger all världens väg. Politikernas misstag kommer att kosta svenska skattebetalare väldigt mycket under lång tid framöver. I både pengar och service.

Landets politiska ledning driver just nu Sverige in i väggen. Och den verkar inte ens se det själv.

Läs även:
Anna Dahlberg, Andreas Johansson Heinö

19 kommentarer:

Anonym sa...

"Politikernas misstag"

Jag vet inte om det som har pågått och pågår i toppskiktet kan klassificeras som "misstag". Man brukar lära sig av tidigare misstag och inte göra om dem, eller? Och de riktigt driftiga kan även lära sig av andras misstag.

Vilket säger allt om svenska politiker. Man inser inte heller att absolut inget annat land vill ta efter oss, för DE har antingen gjort liknande "misstag" själva och lärt sig, eller så har de Sverige som ett blinkande stort varnande exempel att lära av.

Anonym sa...

Ser framför mig en uppdelning av vård skola och omsorg,det vill säga de av annan etnicitet och tro har sina sjukhus skolor och omsorg av sina äldre.Det finns redan embryo till egna lagar och ordning i utanförskapsområden,religiösa skolor finns redan,de har sin egen socialtjänst genom sakat,ge till de fattiga.Hur länge vill eller kan de inom polisen socialtjänsten vården arbeta under de av politiker skapade villkoren?

Utlandssvensk sa...

Bra inlägg! Tack!

"Nej, dagens kaosartade situation runt om i Sverige är helt och hållet politikernas verk.

Det har under lång tid förts en politik som gjort Sverige särskilt attraktivt för asylsökande. Per capita har Sverige haft ett väldigt högt asylmottagandet under lång tid."

Ja, så är det! Man har aktivt gjort nästan allt man har kunnat för att skapa just det utfall vi ser nu. I de flesta andra västländer har man för länge sen kommit fram till att man inte vill ha okvalificerad immigration från 3je världen och har arbetat ganska hårt för att minska denna. Det har varit intensiva debatter och många olika åtgärder.

För att bara ta ett exempel ur högen kan man titta på Nederländerna. Alla kan säkert förstå att det landet, som stor gammal kolonialmakt, har haft helt andra naturliga pullfaktorer än Sverige. Likväl har man genom målmedvetet arbete fått ner immigrationen från 3je världen till en lite rännil om man jämför med Sverige. Det har funnits gott om politiker och journalister även där som har verkat för i princip fri immigration, men väljarna har sen länge sagt NEJ och framtvingat en helt annan debatt och konkret politik. Det finns en absolut massiv mängd utredningar och information om hur detta har gått till och om man VILL få ner asylimmigrationen kan man bara ta del av detta och lära sig. Men det vill man INTE i Sverige. Istället fördömer man alla andra västländer och kallar dem rasistiska.

Jag roade mig med att följa DNs ledarsida för några år sen, troligen 2009-2010. Under ett år hade man förklarat i princip alla andra EU länder för högerextremister och/eller rasister.

Titta på sidan 13 längst ner i denna rapport från UNHCR

http://www.unhcr.org/551128679.html

Sverige ligger stadigt som världens 4de största asylmottagare från 2010 och framåt. Detta är INTE per capita, utan absoluta tal. Endast länder med väldigt mycket större befolkningar tar emot fler. Notera att den mycket omtalade uppgörelsen mellan Alliansen och MP 2011 hade NOLL effekt. Det var lika illa innan och om man går tillbaka till 2007 var det faktiskt mycket värre, då vi det året var tvåa och endast USA (med 30 gånger större befolkning) tog emot fler ansökningar.

Det som har skett i Sverige under en lång tid är ett avsiktligt och helt öppet befolkningsutbyte. Att ett folk frivilligt röstar fram detta är närmast helt unikt.


Anonym sa...

Jag är inte så säker på att man frivilligt röstat fram detta. ja vänster och mp röstarna samt den intersektionella falangen inom s kanske. (ja jag vet att borgeligheten anammat detta också). Jag tror dock att majoriteten av gråsosse och borgerliga väljare inte begrep vidden av vad de gav sitt mandat till. De levde nog i en värld där politikerna skulle fixa det "för de var ju trots allt pragmatiker".

Utlandssvensk sa...


"Jag tror dock att majoriteten av gråsosse och borgerliga väljare inte begrep vidden av vad de gav sitt mandat till."

Ingen tvekan om detta. Men det är faktiskt inte politikernas fel. De har varit helt extremt tydliga. Att sen väljarna struntar i att lyssna, alternativt väljer att bortse från vad de hör, det kan man väl knappast lasta politikerna för?

Anonym sa...

Det brinner i brandlarmsfria flyktingboenden nu och situationen är extraordinär.
Kommunerna hemlighåller sina flyktingboenden för sina skattebetalare så att de inte eldar ner flyktingboendena för flyktingarna och politikerna.
I Skåne bygger man tältstäder men saknar bygglov.Landshövdingen tycker bygglov är onödigt.Om syftet är ädelt och hen fick bestämma.
Eftersom situationen är extraordinär.
I Malmö står EU-migranternas olagliga läger kvar eftersom ingen på laglig väg kan tvinga dem att flytta.Polisen är upptagen med att bevaka flyktingboenden och den inre allmänna ordningen.Tullen får inte stoppa bilar med fler passagerare än tullare så smugglarna har slutat ensamkomma.
Situationen är som sagt extraordinär.
DN upptäcker plötsligt att det skjuts en massa i Sverige som annars är så tryggt så att ingen behöver vara orolig för sin trygghet.Betner och Schyffert upptäcker bara att de är hemskt goda.Mest hela tiden faktiskt.
Miljöpartisterna ska förbjuda reklam och sälja poesi istället när de inte grönbeskattar bredband så att konstnärerna har råd att leva.

DET ÄR RÄTT ATT GÖRA UPPROR!

Unknown sa...

Vad görs för att bryta ned de skenande trenderna till hållbar nivå?

Inget.

Det ordnar sig nog.
Tillåt oss tvivla.


Nu inträder den otäcka fasen. Förväntat är detta efter valet 2018, alternativt efter ett extra val.

Någon inför då mycket hårda regleringar på migrationen som får diasporans storlek att sluta expandera i kraft av migrationsströmmar. Collier kallar detta den otäcka fasen.

Jag tror också att en sådan fas kan vara otäck, den andas mycket tuffa tag, efter en längre tid av passivitet. För lite för sent, ersätts av ett alexanderhugg. Det i sin tur andas totalt maktskifte och mycket tuffa och grovhuggna tag. Vilket fyller mig med olust.

http://torbjornbergman.se/?p=1227

Johan sa...

@ Utlandssvensk.

Den avgörande skillnaden mellan Sverige och andra länder består av, att att andra länder har en välutbildad elit, som inte är helt beroende av staten. Efter kriget krossade socialdemokraterna (tillsammans med ff.a. folkpartiet) kunskapsförmedlingen i skolan, utrotade systematiskt all opposition och infiltrerade civilsamhället.

De flesta s.k. vanliga människor "struntar i att lyssna" på landets politiker "alternativt väljer att bortse från vad de hör" i alla länder. Den politiska debatten förs av en välutbildad elit, vars OLIKA åsikter ÖPPET bryts, då deltagarna (till skillnad från i Sverige) inte riskerar en yxa i dörren eller att bli skandaliserade i pressen eller sin karriär.

Anonym sa...

Trots DÖ:s död ställer sig Alliansen bakom sossarnas redan havererade budget.
Nu inväntar vi Migrationsverkets nya siffror och sedan ska det räknas igen.
Det som ska räknas är de antal miljarder Sverige humnitärt och stormaktsmässigt ska låna för att investera i tältläger och hvb-hem.
Än så länge vet ingen säkert hur den s.k marknaden reagerar på att låna ut till svenska investeringar av den sorten.Men räntorna lär knappast sjunka för att den s.k marknaden vill ta sin del av ansvaret som Sverige gärna vill att de tar.
Sverige är nog annars rätt säkra på det.Också.
Sverige har ju sånt stöd i EU för sin politik enligt statsministern.
Löfvens lilla Maggan har redan tömt spargrisarna som fanns tillgängliga så då lånar vi då."Den som står i skuld är icke fri" sa Göran Persson.Men det var en annan socialdemokrati det.Det fanns gråsossar i en svunnen tid.
Låter det som om det kommer att gå bra?
Nä och det kommer det heller inte göra.

Utlandssvensk sa...

@ Johan,

För all del, man kan debattera varför svensken har agerat som han har gjort. Att det har varit mer hot och våld mot oppositionen i Sverige än i andra västländer är nog helt sant.

Har vi gjort detta några gånger tidigare genom åren? Du påminner en del om sign "Arvid Falk" som jag hade långa debatter om just detta med. Men det kan vara jag som bara misstar mig. Men om inte, var det kul att råkas igen!

Anonym sa...


Ja, så är det.

Torbjörn,
stort tack, den boken har länge legat på "måste läsa vid tillfälle"-listan. Intressanta paralleller till styr och regler. Kommer att tänka på hur olika system, specifikt fordon, mer specifikt helikoptrar. Man talar om "statiskt" mot "dynamiskt" och "stabil" mot "instabil". Sveriges ledning (utom vissa destruktiva galningar) verkar tro att systemet är "stabilt." Tyvärr är det "dynamiskt instabilt", dvs ju mer fel det går, desto snabbare går det ännu mer fel. Bilden av en oerfaren helikopterpilot är nära tillhands - ju mer han försöker kompensera, desto mer vinglar det.
... än slank han ner i diket.

Anonym sa...

@Anonym 17:23

Tro inte att Göran Persson var bättre, han gjorde vad han kunde för att förstöra Sverige han med. Folk är naiva och minns gärna det som var långt tillbaka som någonting positivt. Det invandringskaos vi har idag grundlades till största delen under regeringen Persson, faktum är att ett av de vinnande argumenten när Alliansen kom till makten hade varit just att de lovade att strama åt invandringen (självklart gjorde de sedan det motsatta).

Göran Persson citerade kanske "den som är satt i skuld är icke fri" för att lura några gammelsossar och få mera makt själv, men sedan såg han grundligt till att sätta svenska folket i skuld. Många lever i villfarelsen att Persson "rensade upp i statens finanser" men i själva verket så plundrade han mest folkets tillgångar, bland annat pensionerna, för att finansiera en massivt expanderande statsapparat.

Anonym sa...

Istället för att spekulera i vad "framtidsplanen" är, låt oss titta på vad som faktiskt är planen, den vi ser bli genomförd varje dag:

Regeringen beslutar att asylboendena ska fyllas till betydligt över vad de är dimensionerade för, kanske för att skapa den "positiva stämning" som är så vanligt förekommande hos extremt trångbodda och rastlösa människor som inte talar samma språk.

Regeringen beslutar att när fem invandrarmän smugglar vapen i bil så ska de få fri lejd över Öresundsbron.

Man tar i stort sett endast in män i vapenför ålder.

Man berättar för dessa invandrarmän att alla svenskar är rasister och föraktar dem.

Man släpper inte in dem på arbetsmarknaden på grund av anställningslagar (samt naturligtvis att vår arbetsmarknad aldrig haft plats för dem) så att de får vara en slags andra klassens medborgare, och verkligen känna att de är det.

Man finansierar deras tillvaro med bidrag så att de har råd med vapen och droger.

Man låter militanta islamister få hållas i skattefinansierade moskéer där de tillåts propagera för våld mot svenskarna och hat mot svenskarnas samhälle.

Man pumpar ut gangster-rap och gangsterfilm som målar upp en alternativ livsstil som våldsbenägen livsstilskriminell som är reserverad för invandrarmän, och som gärna ska gå att kombinera med religiös extremism.

Man skrotar försvaret och skrämmer polisen till rasist-tystnad.

Man ökar takten på invandringen till en halv miljon människor om året.

Anonym sa...

Dessvärre kan ansvarig minister både (mp) och (s) säga vad som helst. De behöver egentligen inte ens svara på tilltal längre, medierna granskar dem ändå inte. Gustaf Fridolin kan i nuläget säga precis vad som helst, lägga ner Rut ena dan och samtidigt låssas att han inte gjort det nästa dag (trots lagd budget, följdfrågor är så 80'tal iaf). Medierna har redan sumpat sin trovärdighet på politisk kampanjande -och här har dessvärre Public Service gått all in och lämnat walkover, ingen tar dem öht på allvar längre. SVT har garanterat sämst sjukdomsinsikt. Men kan missköta sig hur mycket man vill man har alltid sin försörjning tryggad.

Anonym sa...

@Anonym 21:53
Personligen föredrar jag Göran Persson framför Löfven vilken dag som helst.Men det är egentligen rätt oväsentligt.I dagens läge står valet mellan AKB och Löfven tills vidare.
Trots DÖ:s död och omsvängningar på stämman producerar AKB bara varmluft.Men S-sidan kommer att tvinga moderaterna att visa korten till slut.Antingen står man faktiskt för vad man säger eller så viker man sig för sossarna och fortsätter vara ett parti på papperet.

Anonym sa...

Det skvallras om att de partier som räknas skulle vara överens om flyktingpolitiken.
Enligt skvallret övergår MP till att vara ett tillplattat stödhjul åt regeringen som bara har att rulla med utan luft.Vi får se hur länge det fd miljöpartiet har väljare kvar att rulla vidare med på det sättet.Kanske kn hela partiet sysselsätta sig med förslag inom kulturområdet i framtiden?
En sak är viktig att komma ihåg när journalister och politiker letar efter nödutgången:
SD har haft fel hela tiden och det är därför SD:s
politik nu genomförs stegvis

Anonym sa...

Sitaschonen är under kontroll säger statsminister Stefan Löfven.

"Vite hotar KF om inte marken städas upp

KF Fastigheter vänder sig ännu en gång till kronofogden för att avhysa EU-migranter. Samtidigt ställer miljöförvaltningen krav på att området under tiden ska städas upp och att markägaren ordnar med bajamajor."

http://www.sydsvenskan.se/skane/vite-hotar-kf-om-inte-marken-stadas-upp/

Anonym sa...

"Oenigheten inom regeringen gäller enligt ekots källor inte bara mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som genom Isabella Löfvin ju har jobbet som biståndsminister. Utan också mellan de bägge Socialdemorkaterna utrikesminister Margot Wallström och finansminister Magdalena Andersson.

En orsak kan vara Margot Wallströms ofta upprepade tal om Sveriges "feministiska utrikespolitik". Enligt UD-pappret skulle nämligen "kraftigt minskat svenskt bistånd" få "allvarliga konsekvenser för kvinnor och flickor runt om i världen." " http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6283787

Johan sa...

@ Utlandssvensk, trevligt att mötas igen! Ska jag misströsta betr. om det är möjligt att få dig att överge den socialdemokratiska föreställningen om "folket"/"svensken"/"vi svenskar" som primus motor och politiskt ansvarig för samhällets utveckling?

Du har ju lämnat Sverige sedan många år och borde rimligen ha nyktrat till från socialdemokraternas uppfattning, att det är "folket"/"vi svenskar" som är ansvariga och inte landets regering och riksdag.

När du bodde i Storbritannien, så hörde du knappst Sir Andrew Green och Joe Bloggs sammanföras till den gemensamma kategorin "the people" och än mindre, att det är Sir Andrew Green och Joe Bloggs som tillsammans som är politiskt ansvariga för inrikespolitiken.