fredag 9 oktober 2015

Sverige går mot krisläge


Ibland måste man kalla en spade för en spade. Det var vad Årjängs kommunalråd Daniel Schützer gjorde när han kallade migrationsminister Morgan Johansson för "helt jävla dum i huvudet" och "dum så att klockorna stannar och blommorna vissnar". Det säger en del om frustrationen och desperationen att ett socialdemokratiskt kommunalråd uttrycker sig så starkt om en minister.

Bakgrunden var migrationsministerns torra uttalande att de kommuner som klagar över bristen på skolplatser och annat helt enkelt får "bygga ut servicen". Tidigare gjorde sig bostadsminister Mehmet Kaplan till samma idiot när han skyllde bostadsbristen på kommunerna och anklagade dem för att bygga för lite. Som om kommunerna kan knäppa med fingrarna och få fram både bostäder, skolor och personal för att lösa de problem som regering och riksdag har skapat.

Sveriges kommuner har naturligtvis inte bett om den här situationen. De har inte bett om att få ta emot hundratals ensamkommande ungdomar varje dag. Det är riksdagsmajoritetens migrationspolitik som är orsaken till den okontrollerbara inströmningen av människor till Sverige just nu. Svenska politiker har gjort Sverige till ett av Europas mest attraktiva och (dess geografiska läge till trots) lättillgängliga länder att komma till. Därför väljer så många Sverige. Därför har vi nu en situation som fått Malmö stad att gå in i krisläge 2.

Samtidigt som krisen sprids och växer, blir de ekonomiska effekterna på kommunerna, och i slutändan medborgarna, allt tydligare. SKL räknar med att det behövs skattehöjningar på runt två kronor. "Ett mycket svårt läge" hotar och SKL spår att regioner, landsting och kommuner har ett otillräckligt skatteunderlag för att möta de ökade kraven på framför allt vård, skola och omsorg.

Kort sagt: svenska folket får helt enkelt vänja sig vid tanken på att betala mer för sämre service framöver. Partierna på vänsterkanten i svensk politik har förstås inget som helst emot högre skatter. Men inom borgerligheten borde alltfler ta sig en funderare vartåt det barkar. Höga skatter och sämre samhällsservice kan inte vara ett borgerligt projekt.

I dag håller regeringen ett extra insatt regeringssammanträde. Gissningsvis blir krisen i asylmottagandet en viktig punkt på mötet. Delar av Sverige befinner sig i krisläge. Det är dags för regeringen att få ett krismedvetande nu. 

Läs även:
Johan Westerholm, Fnordspotting

21 kommentarer:

Anonym sa...

Läs "Sverige mobiliserar" och inse hur nära det är nu!

http://ledarsidorna.se/2015/10/sverige-mobiliserar/

Anonym sa...

"Löfven håller presskonferens om flyktingsituationen"

"Enligt migrationsminister Morgan Johansson upplever Sverige nu den svåraste flyktingsituationen i modern tid, och han sa tidigare i veckan att det nu krävs extraordinära åtgärder." Men var det inte så lönsamt och berikande?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6274820

Anonym sa...

Och så tittar man på våra närmaste grannländer och noterar skillnaden. De har säkert möten de med, men rationella förslag och beslut fattas rätt omgående.

Anonym sa...

Jimmie Åkesson närmar sig statsministerposten allt snabbare ivrigt påputtad av de politiker och media som gör allt för att "bekämpa" honom.

Vi bor i ett skämt - detta kan inte vara ett land!

Melmac sa...

T.o.m. i min kommun Vellinge ställer man upp för att avlasta Trelleborg. Vellinge som alltid fått ta skit för att man inte vill hjälpa till (Ibland befogad kritik)
Nu gör man det men då är det också fel!

http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/vakter-vakar-over-flyktingar-i-idrottshall/

Är det konstigt att föräldrarna är oroliga för sina barn? Intolerans? Det är ju baaaaaarn!
Eller det är olika beroende på vems barn det är var de kommer ifrån? Är det bara tillåtet att vara orolig och intresserade av sina barns välbefinnande om man bor på "rätt ställe"?

Tröttsamt tröga tomtar!

Anonym sa...

Det är inte gratis att vara en humanitär stormakt.

Vem som beundrar den humanitära stormakten är dock fortfarande lika oklart som tidigare. Likaså inför vem man poserar. FN? EU? Syrianer? Irakier? Afghaner?

Vem/vilka beundrar egentligen Sverige?

Eller är det så enkelt att det handlar om att de goda i Sverige poserar inför andra goda i Sverige? Till priset av att vi närmar oss undantagstillstånd? Är de goda så beroende av likes från andra goda?

Detta är riktigt, riktigt galet. Ett galopperande vansinne.

Utlandssvensk sa...


"Vellinge som alltid fått ta skit för att man inte vill hjälpa till"

Bra! Det finns ingen kommun i Sverige som förtjänar mer skit än just Vellinge.

Detta var länge det starkaste M fästet i Sverige och partiet hade egen majoritet. ALLA visste och begrep att detta helt baserades på att man i kommunen förde en ren SD politik vad gällde invandring, samtidigt som partiet på riksnivå var helt inriktat på att fylla hela övriga Sverige med spännande, nyanlända figurer.

Detta hade den trevliga effekten för Vellingeborna att huspriserna i deras kommun drevs upp, eftersom allt fler områden i övrigt blev otrevliga att bo i för svenskar. Det var ett, lindrigt sagt, osmakligt hyckleri.

Den starka mannen inom M i Vellinge, Göran Holm, verkade dock absolut inte skämmas. I samband med valet 2006 gick han ut helt öppet och förklarade att SD väljare (som t.ex jag) var LÖSS!!!! En härlig känsla av trettiotal, eller hur! Detta skedde i Sydsvenskan och gav upphov till NOLL rektioner. Vellingeborna fortsatte att ge sitt närmast helhjärtade stöd till denne man.

http://www.svd.se/analys--sifo-sds-medvind-kan-locka-till-populism

Sen var det för all de VÄLDIGT kul när det hettade till några år senare (inför valet 2010) och Vellinge tvingades att ta i ett litet antal "flyktingar" och partiledningen i samband med detta direkt förödmjukade kommunpamparna.

Min personliga uppfattning är att hela Vellinge borde förvandlas till ett tältläger för nyanlända. Aldrig någonsin kommer jag att glömma Göran Holm och de som röstade fram honom.

Anonym sa...

Det finns många invandringskritiker som menar att Sverige kraftigt har försämrats under de senaste decennierna pga. den förda invandringspolitiken. De har länge varnat för en systemkollaps, men många har velat undvika den genom att minska invandringen från dysfunktionella stater. Nu menar i stället många av invandringskritikerna att det är bättre att låta massinvandringen pågå, så någonting nytt kan skapas ur det kaos som komma skall. Riktningen är i alla fall mot ett sådant scenaro. Det enda som behövs är lite sossar och moderater som styr landet i några år till.

Magne

Ådärkomdenja sa...

Nu skall (S)ven-Erik Österberg, på regeringens uppdrag, "snabbutreda" ALL "lokaltillgång" i landet. Även privatbostäder ingår, vilket trumpetades ut på en presskonferens kl 11:00 idag. Nu är vi där, undantagstillstånd är infört bakvägen, Sverige har definitivt tappat den demokratiska kompassen, den totalitära staten under den löjeväckande statsministern Stefan Löfven är ett faktum. Jämtin och hennes fruntimmersmaffia på Sveavägen 68 fnissar upphetsat, världens första "feministiska" stat har visat sin kaliber. Feminism = folkförakt och diktatur?

Melmac sa...

@ Utlandssvensk

Jag håller med dig att Göran Holms uttryck var patetiskt när man själv förde samma politik. Det var på den tiden man kunde stryka folk på valsedeln, gissa vem jag strök?

Det mest komiska (och tragiska) var att när Malmö kommun placerad flyktingar "köksvägen" använde de bara det som Vellinge Moderaterna vurmade mest för, nämligen fri etableringsrätt. Helt plötsligt var det inte så intressant längre. Dubbelmoralens väktare!

Problemet var att M i Vellinge aldrig gick i takt med M på riskplan, Holm och hans efterträdare var en riktig finne i röven på t.ex. Reinfeldt. Detta gjorde att vänster tomtarna fick vatten på sin kvarn och man backade i kommunen efter att man blivit tagen i örat av riks-eliten.

De kan inte göra kommunen till tältläger, det är för långt till Malmö, det finns inte affärer runt hörnet och bussen är för dyr. Dessutom blåser det mycket och man får sand mellan tårna (Stockholmarna brukar klaga på det). Dessutom riskerar skiten att sjunka i havet så där kan man inte sätta några i tält, det är ju inhumant!

Anonym sa...

Vad som är så beklämmande är att de fega politikerna inte kan stoppa strömmen nu, utan de måste vänta tills alla gymnastiksala och fält är fulla. Alla inser att flyktingtakten är helt ohållbar, men politikerna vill vänta tills systemet har kollapsat innan de stänger gränserna så att de slipper att få utskällning av pressen. Strunt samma att vi i mellantiden ackumulerar stora problem, och att det faktiskt inte är önskvärt att komma till en kollaps. Allt de tänker på är sitt eget bästa, inte en sekund reflekterar de över vad som är bäst för landet.

Unknown sa...

Visst finns det en och annan med ett stort hjärta som öppnar upp sitt hem, men vad förslår det när som när upp till 150 000 asylsökande de närmaste månaderna kommer att beträda svensk mark?

Dr Mabuse sa...

Detta är en sorglig utveckling och jag är tacksam för bloggare som du som håller fanan högt trots ett alltmer vansinnigt politiskt landskap. Att hela spektrat av partier blivit så förbenat strykrädda och handlingsförlamade. Att DN och Aftonbladet i sådan grad lyckats hämma normalt redigt ansvarstagande - kan ens en Wolodarski eller Karin P/Anders L känna någon glädje över sina "framgångar"? Att S - som historiskt haft skarpa tänkare inom leden - kunnat se sin väljarbas krympa ( LO-arbetare, kommunalanställda, industrianställda )m h t outsourcing och olika effektiviseringar är väl givet. Aftonbladets ledarsida kan ju inte längre sägas slåss för traditionella arbetare. Känner flera LO-veteraner som helt förkastat Aftonbladet.

Har S-tänkarna ansett att regeringsmakten är allt överordnat? Att man gynnat invandring till varje pris - oavsett risker - för att säkerställa kommande väljarbas när industriarbetarna på sikt tunnas ut? Givet att invandrare oftast röstar vänster. Som det ser ut nu skulle väl S åka ut vid ett nyval. Men sen...längre fram.

Det sorgliga är att ett SD som ev rusar i ett nyval knappast kommer att kunna vända skutan. Kommer vi då att skåda rena upploppen när vänstern och SD brakar samman? Och då får vänstern/Wolodarski/ m fl all anledning att säga "vad var det vi sa!" - Trots att de bär ett stort ansvar för att landet riskerar så mycket.

Nej. Vilken hopplös politisk soppa landet hamnat i. Helt av egen kraft!


Lunnapåg sa...

Nu förstår jag varför mina blommor vissnat det senaste året...

Anonym sa...

Sven-Erik Österberg och hans uppdrag applåderas i Alliansen.
Kinberg Batra har kommit på att man skulle kunna stänga gränsen.
Nu har Kinberg Batra kommit på att man skulle kunna stänga gränsen.
All politikutveckling pekar på att man skulle kunna stänga gränsen nu.
Alltså man kan stänga gränsen om man bestämmer och inte sitter i oppostionen
och applåderar Sven-Erik Österberg och hans uppdrag.Då kan man just inte göra så mycket mer än att applådera Sven-Erik Österberg och hans uppdrag.
Så då kommer Kinberg Batra på att man skulle kunna stänga gränsen...

Utlandssvensk sa...

@ Melmac,

" Det var på den tiden man kunde stryka folk på valsedeln, gissa vem jag strök?"

Det hedrar dig! Jag har över åren hamnat i debatter med en och annan Vellingemoderat och du är den enda som verkar ha reagerat på Holms agerande. Det säger en hel del om den absoluta moraliska kollaps som Sverige har genomgått.

"Dessutom blåser det mycket och man får sand mellan tårna (Stockholmarna brukar klaga på det)"

Jag är stockhomare och Falsterbo är en av mina absoluta favoritplatser i Sverige. Dessutom verkar jag passa in ganska bra som rik utlandssvensk med vräkig schweiz registrerad bil. Men samtalen med lokalinnevånarna har sällan blivit långvariga! Även om jag bara var där för att bada och inte hade någon avsikt att debattera politik har det varit nästan omöjligt att inte reagera på det helt förbluffande hyckleriet som länge var förhärskande i området. Men det var ett tag sen jag var där och möjligen har eftertankens kranka blekhet nu slagit igenom. Fast jag tvivlar....

Johan sa...

@ Melmac

I Sydsvenskans artikel står:

"Bibbi Joelsson är pensionerad förskollärare och har arbetat drygt 40 år i kommunen. Hon gick från informationsmötet med en stark obehagskänsla.

– Jag hade ont i magen under mötet på grund av den otroliga intoleransen. Det fanns en vakt på plats, det kändes obehagligt. Skolan ger ett lamt intryck. Det här är ett guldtillfälle att visa eleverna hur jobbigt de här barnen har det och främja integrationen."

Jag fick läsa det två gånger för att ta in, vad hon sa. Kan du berätta något om henne?

Utlandssvensk sa...

@ Melmac,

"Det mest komiska (och tragiska) var att när Malmö kommun placerad flyktingar "köksvägen" använde de bara det som Vellinge Moderaterna vurmade mest för, nämligen fri etableringsrätt. Helt plötsligt var det inte så intressant längre. Dubbelmoralens väktare!"

Jag kommer ihåg hela historien ganska väl och aldrig i mitt liv har jag känt en sån renodlad skadeglädje. Det blev en ganska utdragen smärta för kommunpolitikerna och som du påpekar var det fråga om uppenbar dubbel dubbelmoral, dels vad gällde själva flyktingpolitiken dels vad gällde etableringsrätten. De blev publikt hudflängda på alla nivåer av alla och fick förnedrade krypa till korset i slutändan.

Faktum är att jag än idag blir glad bara av att tänka på det, så det visar väl att även jag i grunden är en dålig människa. Fast jag skulle nog känna en liknande skadeglädje om de nu slog upp en jätteförläggning på Södermalm...........

Utlandssvensk sa...

@Johan, Melmac,

Jag hittade detta:

http://vellinge.lokaltidningen.se/nyfikenheten-%C3%A4r-bibbis-drivkraft-/20150612/artikler/706109805/

Låter som en klockren folkpartist!

Amnexis sa...

Öppna era hjärtan

https://youtu.be/uPydDxzkF9k

Melmac sa...

@ Johan

Har ingen aning om vem det är. Västar Ingelstad ligger i en helt annan del av kommunen som jag själv sällan besöker (som politikerna dessutom glömmer bort känns det som!)

@ Utlandssvensk

Kommer ihåg att Ilmar Repalu var med i Agenda eller liknade och pratade om detta. Han var väldigt bra,saklig och lugn utan att kasta onödig skit för att vinna billiga poänger. Mejlade faktiskt honom och berömde honom för det vilket han också svarade och tackade för.

Jag har aldrig gillat Holm, Ljungman eller för den delen Wutzler. Däremot har den senare blivit överkörd av föräldrar när denne försökte köra över alla i ett förösk till att slå ihop skolor. Kanske har personen fattat att de sitter på folkets val inte tvärt om.

Kan berätta för dig att det är ett generationsskifte som sker, fler barnfamiljer och fler som både jobbat och bott utomlands. Det var just det som gjorde att Wutzler missbedömde hela situationen. SÅ ja det har faktiskt blivit en förändring.