onsdag 21 oktober 2015

Det kommer en tid för något mycket värre


Det brinner asylboenden i Sverige. Hittills i år har ett dussintal eldhärjats. Även om polisen ännu inte lyckats fastslå att det handlar om attentat i alla dessa fall, tyder omfattningen på att inte just asylboenden skulle vara särskilt olycksdrabbade. Och för några dagar sedan höll Nordisk Ungdom en demonstration vid flyktingmottagandet vid centralstationen i Stockholm.

Vad händer med det politiska landskapet när de stora statsbärande partierna misslyckas med att upprätthålla grunderna för vad vi kommit att känna som Sverige? Vad händer när allmänhetens förtroende för landets politiska ledning är i botten?

Ingen, inte ens partiet självt, förnekar att Sverigedemokraternas framgångar beror betydligt mer på övriga partiers haveri än på SD:s egen förträfflighet. Detta haveri är nu komplett. Regeringen har tappat kontrollen över ekonomin. Den lade en budget som var inaktuell redan innan den lades. Alla kurvor - arbetslösheten, sjukskrivningarna, bostadsbyggandet, integrationen och kommunernas ekonomi pekar åt fel håll just nu.

Johan Westerholm på Ledarsidorna har lagt fram hypotesen om Sverigedemokraterna som ett slags plog för mer radikala element i svensk politik. Jag befarar att han kan ha rätt i sin analys.

SD har under lång tid rensat och ansat i sina led. Öppna rasister har visats dörren. De värsta stollarna har kastats ut. Jag har funderat över vart alla tar vägen. Nationaldemokraterna lade ned verksamheten härom året. Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk front, lade armbindeln på hyllan så sent som i våras. Svenska Motståndsrörelsen är för extrema och huliganlika för de flesta. Det är möjligt att alla frustrerade krafter som rensats ut samlas någon annanstans. Det är också möjligt att vissa av dem tar ut sin frustration över situationen i samhället på de asylsökande som nu faktiskt är orsaken till att kommuner tvingas dra ned på sjukvård och äldrevård för att klara försörjningsstödet.

Den naiva öppenhetspolitiken med EU-rekord i andel beviljade asylansökningar, inga åldersbestämningar av påstått minderåriga, generösa etableringsstöd och en öppen dörr rakt in i välfärdsstaten från dag 1 samtidigt som skattebetalande svenskar får stå ut med neddragen samhällsservice har byggt in allvarliga spänningar i samhället. Spänningar som nu briserar inför öppen ridå.

Det finns skäl att befara att polariseringen kommer att öka, och att de extrema krafterna som inte drar sig för våld kommer att få vind i seglen. Att det kommer en tid för något mycket värre.

Tidigare bloggat:
Ja, jag är orolig

Läs även:
Cornucopia, Patrik Kronqvist

14 kommentarer:

Anonym sa...

Lite oväntat att också du genast tänker "högerextremister". Varför inte någon av alla frustrerade, aggressiva invandrade grupper, som vare sig i sina hemländer eller i Sverige kan sluta hata varandra?

Oavsett vilka det är är det förstås förfärligt. Samtidigt, som någon upplyste om, 500 skolor bränns ned per år i Sverige. Inga journalister skriver spaltmeter om det, ingen polisbevakning sätts in. Förövarna är av fel ursprung i de fallen.

Anonym sa...

Alla brasor på asylboenden i hemkommunen under 2015 har varit orsakade av de boende enligt räddningstjänsten. Sen har några andra lokaler brunnit där det är locket på om orsaken. /T

Anonym sa...

Hej.

Det är allt ena aktiva högerextremister vi har här i landet. Tur att de inte är produkter av någon svensk kultur. Sommarens lätta regn av handgranater över Malmö, Göteborg aka 'Kulfånget' på västkusten, och blåbärsplockning i Stockholms förorter, ja tänk vad de hinner med. För att inte tala om när de städar bort reklam ur det offentliga rummet i Stockholms tunnelbana och demonstrerar på möllan i Malmö. Vilka finurliga högerextremister vi har!

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Riga sa...

Även om vi skulle klara detta akuta läge genom en drastisk minskning är jag orolig för vad som kommer när diskrepansen mellan vad många av de som flyr har för förväntningar och hur deras liv kommer bli, uppenbaras.
Många flydde nog för sina liv, men så fort de kommer till ett säkert (relativt) land, till exempel Turkiet, så börjar man tänka på framtiden och drömma.
Det är här jag blir orolig. Har sett en del intervjuer med nyanlända, ivriga och förväntansfulla att nu få uppfylla drömmen att bli designer, byggingenjör eller till och med läkare. Detta medan politikerna pratar sig varma för låglönejobb...som inte ens finns, men ändå tror man kan sysselsätta 300 000 personer med RUT eller arbete på Mac Donalds.
De äldre och de som verkligen flytt för livet kommer nog ta vilket jobb som helst men de yngre och speciellt de ensamkommande ungdomarna tror jag har helt andra ambitioner. När de krockar med verkligheten kommer det gå åt helvete. Den besvikelsen och troliga trångboddheten parad med kriminella gäng och polisens abdikering kan komma att bli en fin brasa.

Anonym sa...

Tror snarare att de extrema krafterna ryms bland de som på oklara eller felaktiga grunder ges asyl i Sverige,någon nämnde 300 IS terrorister,eller 1500 ej lagförda eventuella krigsförbrytare,eller de nu moderata muslimer med ordnade förhållanden som senare kan radikaliseras.Glöm heller inte vänsterns fotfolk AFA och liknande bärare av det rätta revolutionära motståndet.

Anonym sa...

De som inte vill inse verkligheten är ju etablissemanget. De gör allt för att intala sig själva och sin omgivning att Sverige inte har förändrats pga. en okontrollerad invandring. Vilka är de potentiella Sverigedemokraterna? Det är ju förbannade sossar och moderater som ser sin välfärd urholkas. Nästa steg efter Sverigedemokraterna blir väl ett så kallat radikalt alternativ. Men man kan då också säga att det Socialdemokratiska och Moderata partiet, är de som i praktiken får människor att bli radikala våldsförespråkare, eftersom det är deras politik som skapar välfärdsstatens död, som faktiskt socialdemokratiska och moderata väljare vurmar för.

Magne

Anonym sa...

Här har vi en kommentar från Ledarsidornas inlägg "På djupt vatten":

"SD är ett demokratiskt mittenparti. Jag har tidigare röstat på Mp men röstade i förra valet på SD. Och jag kommer med stor sanniolikhet att rösta på SD nästa val också. Men jag börjar nästan längta efter "radikalare alternativ", så illa är det... Smiley frown

En anledning till att jag röstade på Mp är att de drar mer mot direktdemokrati än andra partier. Demokrati är bland de allra viktigaste frågorna för mig. Så att längta efter alternativ som riskerar dra åt väldigt odemokratiska håll sitter väldigt långt inne för mig - vilket säger något om hur orolig jag börjar bli för Sverige."

Vissa går från MP--->SD---->R (radikal). Det är mycket den vägen folk kommer gå om det blir fråga om en större gruppering arga svenskar som börjar mobilisera sig för revolution. Sen tror jag inte det blir SMR eller Nordisk ungdom som kommer mobilisera massorna, utan en betydligt mera seriös och kunnig skara personer. Det finns liksom inget alternativ om man vill att samhällsfunktionerna ska fungera. Vad göra då? Lämna landet eller kämpa för att besegra ligisterna?

Det finns många vägar till radikalism. Men en plog för radikalism är att förinta välfärden och i princip göra stora bostadsområden till kriminella ghetton.

Magne

Thomas sa...

Den svenska "politiska elitens" grandiosa självbild, och dess historielöshet, har blivit ett problem för oss alla. Politikerna och deras lakejer och henchmen i massmedia uppför sig som om de satt därinne på godset i Downton Abbey och kunde befalla runt sina tjänare och undersåtar medborgarna. Samtidigt är polis, rättsväsende, försvar, sjukvård, utbildning och bostadsmarknad på eller över gränsen till att falla ihop på grund av deras politik och deras oförmåga att se och möta verkliga problem.

Bristen på innovativt nyföretagande och ny teknik som verkligen kan generera framtida jobb och skattekronor inne i landet´ska vi inte tala om...

Anonym sa...

Alltså skjutningar och handgranatskastningar,skolor som brinner och bilbränder med tillhörande stenkastning på brandkåren etc etc.....det är inga problem.Inget att skriva om.Inte värt mer än en notis.
Moskeen som brann,den som visade sig vara en självantänd fritös,proklamerades också som ett terrordåd först.För att följas av smygande reträtt...
Flyktinganläggningar, alltså gamla uttjänta baracker eller uträknade gamla härken med obefintligt underhåll som saknar brandlarm har knappt hunnit polisundersökas innan Aftonbladet förkunnar att det är bevisligen mordbrand.Knappt förresten, de har inte undersökts.Man kan inte titta på en nedbrunnen brandhög och veta sånt utan att undersöka.
Polisen säger det också gång på gång.- Vi kan inte avskriva möjligheten att den är anlagd,säger polisen.
Med medias hjälp får man kanske igång en epidemi.
Flyktingarna får då bo i tält.Journalisterna får sina artiklar.Politikerna får sina utspel.Väljarna får anledningen till att flyktingmottandet inte fungerar.
Slutet gott.Allting gott.

Utlandssvensk sa...

Magne,

"Lämna landet eller kämpa för att besegra ligisterna?"

Ja, det kommer i praktiken väldigt snart att vara det val som finns. Den typ som innebär att man lugnt och snällt lägger en lapp i ett kuvert lär vi nog inte få se mer av.

Men att kämpa kommer inte att bli någon dans på rosor. Krig utkämpas av unga män (15-30) och i den gruppen är svenskarna knappast i majoritet. Dessutom är de etniskt svenska yngre männen troligen världens mest feminiserade som hela livet har fått lära sig att man inte ska slåss, att man bara ska lämna över pengarna om man blir hotad, etc, etc. På motståndarsidan står folk från världens hårdaste och mest skoningslösa kulturer, många med egen stridserfarenhet.

Det finns inga bra utfall. Även om svenskarna kan vinna helt eller delvis (vilket jag tvivlar på) kommer priset att vara fruktansvärt högt. Det här blir ingen konflikt mellan ordnade militära förband utan ett rent barbariskt alla mot alla.

När fastighetspriserna i Sverige börjar falla är det game over. Det är en extrem kreditbubbla och när den väl börjar implodera kommer det att få mycket kännbara ekonomiska effekter. Real BNP kommer att falla kraftigt och i det läget kommer alla latenta konflikter att komma upp till ytan. Väldigt stora grupper, både gamla och nya svenskar, kommer att se sin tillvara slås i spillror. De kommer inte att ha några trevliga alternativ utan stå med ryggen mot väggen. Alla kommer att skylla på alla andra och våldet kommer att explodera. Till skillnad från andra västländer finns det heller INGA möjligheter för staten att hålla tillbaka en sådan utveckling, eftersom militär och fungerande polis saknas. Nationella insatsstyrkan kan väl hålla Arlanda tills eliten har gått på sina plan, men mer kan nog inte göras.

Det här ligger inte långt i framtiden utan kan mycket väl ske nästa år. NU finns möjligheten att lämna landet och rädda sina barn, men inte länge till.


Anonym sa...

Nu är det "[m]ellan 140 000 och 190 000 asylsökande [som] väntas komma till Sverige under 2015. Det är mer än dubbelt så många som Migrationsverket räknade med i somras. Kostnaderna för nästa år väntas stiga med 29 miljarder kronor jämfört med tidigare prognos".

Det är alltså c:a 400 000 migranter som kommer till Sverige under 2015, eftersom hälften av asylsökande avviker.

Men, som jag sagt, jag tror det kommer öka år efter år. Så nu är det nog totalt 600 000 migranter som kommer till Sverige 2016.

Magne

Anonym sa...

När pengarna är slut, så är dom.. Det sa min Far - Så när alla som får allmänt understöd i olika namn, Drygt en miljon eller en och halv miljon, var kommer och hända när när hela ekonomin rasar ihop? 80 procent - Det är nedre gränsen för de som ska arbeta för att hålla välfärden igång, Under det så fungerar inte nuvarande välfärd. Så vad händer när alla understödstagare inte får bröd på bordet?
När pengarna är slut så är dom, Det säger jag nu, som min Far sa när han levde, Jag var och lyssnade på rapporten Förorterna som moder Svea glömde av Jan Edling, det var ingen munter information, som lämnades av Verdandi i Nutidshuset vid Järntorget, Spjutspetsen av förorter 38 stycken visar varthän det leder.
länk --> verdandi.se/wp-content/uploads/2015/10/151014-Förorterna-som-Moder-Svea-glömde.pdf

Anonym sa...

Din bloggrannde Hax har kanske en bra lösning (http://henrikalexandersson.blogspot.se/):

"Däremot har Sverige gott om plats. Så väl för nya bostäder (om någon skulle få för sig att göra det möjligt att bygga sådana) som för industri. Detta borde vara en möjlighet, på lite sikt. Om man bara vill.

Och vi har gott om arbetskraft, i form av ekonomiska migranter och flyktingar som vill eller måste stanna i Sverige.

Tar man tag i saken, då går det säkert att finna företag från olika delar av världen som skulle kunna tänka sig att öppna till exempel sammansättningsindustrier runt om i Sverige.

Detta förutsätter att lönerna är måttliga, om än acceptabla. Sedan kan man locka med allt som "socialt medvetna" företag av idag efterfrågar: Rimliga arbetsvillkor; fackliga rättigheter; miljövänlig verksamhet; jämställdhet. Vilket med fördel kan kombineras med svensk industris adelsmärken som kvalitet och effektivitet.

För, låt säga Apple, borde det kunna vara ett försäljningsargument om deras telefoner och surfplattor skruvades ihop i präktiga och duktiga Sverige. Det samma bör gälla för många andra företag som gör anspråk på att vara moderna, samhällstillvända och medvetna.

Så varför inte se de ekonomiska migranterna som en resurs – på lite sikt?

På köpet skulle Sverige få ökad tillväxt, ökat välstånd och en bredare skattebas. (Skyndar man på processen, då skulle vi till och med kunna rädda våra pensioner.)

Sådant här kräver visioner, framåtanda och en hel del djävlaranamma – så väl bland våra politiker som i det svenska näringslivet. Det kräver att vi kliver ut ur vår bekvämlighetszon. Och det kräver en hel del reformer, till exempel på arbetsmarknadspolitikens och bostadspolitikens område.

Men jag är säker på att det är möjligt – om bara viljan finns."

Om jag har uppfattat det korrekt så är minimilönen i Bangladaesh 450 kronor och i Kina 1450 kronor. Skulle Apple verkligen tjäna på att få sina produkter monterade i Sverige: "För, låt säga Apple, borde det kunna vara ett försäljningsargument om deras telefoner och surfplattor skruvades ihop i präktiga och duktiga Sverige?" Är det möjligt att få flyktingarna och de ekonomiska migranterna att arbeta för de lönerna i Sverige? Ska de få en anställning där enklare husrum, mat och fickpengar för en utekväll i veckan och c:a 1000 kronor i lön?

Kan detta gå? Är det en bra liberal idé?

Jag anser Hax låter som Löfven i "Sverige tillsammans", fast med "liberaler tillsammans för låglönejobb".

Magne

Anonym sa...

@Utlandsvensk oj vilken märklig slump att regeringen har råkat skapa just den situationen och dessutom råkat ge invandrargängen obegränsade möjligheter att smuggla in skjutvapen, det måste vara ett helt otroligt olyckligt sammanträffande som ingen kunde ha anat.

Du glömmer dessutom en sak, att regeringen mycket väl kan sätta in militär i form av drönarbataljoner från NATO, som sittandes på bekväma hotell utomlands framför sin fjärrstyrningsutrustning "jämnar ut spelplanen" om svenskarna mot förmodan skulle få ett tillfälligt övertag. Precis som man gör i Syrien.