lördag 24 oktober 2015

Löfven har bundit Alliansen vid masten


Många bedömare menar att gårdagens uppgörelse om migrations- och integrationspolitiken i praktiken var en sakpolitisk seger för Alliansen eftersom de borgerliga partierna, framför allt Moderaterna, fick igenom mest. Jag tror tvärtom att Alliansen har gått i en fälla.

Som många har konstaterat är den nya migrationsuppgörelsen helt otillräcklig för att möta det extrema asyltryck som Sverige utsätts för och som kommer att fortsätta under nästa år. Jag skrev om det i går.

Visst är det bra med stora uppgörelser - men inte för uppgörelsens skull. Det är rimligen resultatet av politiken som räknas. Här är det bara att konstatera att en migrationspolitisk uppgörelse mellan å ena sidan S, M och KD och å den andra FP, C och MP är minst sagt besvärlig. Det blir av nödvändighet urvattnat. Om Sverige ska ändra kurs behöver minst två av dessa partier exkluderas.

De kortsiktiga vinnarna på gårdagens uppgörelse är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Den långsiktiga vinnaren kan däremot bli Stefan Löfven. Överenskommelsen är troligen den första av flera. Redan samma dag som uppgörelsen slöts hävdade Löfven nämligen i en intervju i SvD att "alla förstår att åtgärderna inte räcker". Det var ett frankt konstaterande bara timmar efter att statsministern kallat överenskommelsen för ett "styrkebesked". Nu pratar dessutom Löfven om volymer (utan att nämna ordet) som aldrig förr.

Löfven har bundit Alliansen vid masten. Både regeringen och allianspartierna har bränt sina broar och står nu tillsammans ansvariga för migrationskaoset. Därmed har Löfven lyckats undvika att Alliansen gör detta till en valfråga 2018 eller vid ett eventuellt nyval. Det är smart. Det är taktiskt. Statsministern vred ett potentiellt tungt vapen ur oppositionens händer.

Kvar står förstås SD, men även där har Löfven nu gjort det mindre troligt med en alliansregering stödd av Jimmie Åkesson. Överlag var gårdagen en stor seger för regeringspartiet Socialdemokraterna.

Stefan Löfven har plötsligt blivit politiker.

Läs även:
Fnordspotting

15 kommentarer:

Utlandssvensk sa...


Det var en mycket bra analys! Den förefaller uppfylla Occams krav och gör hela processen begriplig.

Men att det blir fler val, det tror jag inte på. Det är helt enkelt för farligt för dagens ledande politiker att släppa makten och det finns absolut inget som hindrar dem från att i praktiken förbjuda oppositionen.Anonym sa...

Om nu det behövs mera åtgärder inom migration integration,mindre volym,mindre bidrag snabbare utvisning av illegala,vad skiljer socialdemokraterna från sverigedemokraternas förslag.Mycket lite enligt mig,men därmed är litet vunnet,skadan är redan skedd,ekonomiskt och kulturellt rasar landet till en plats vi inte varit på,gränsar till Turkiet?

Livs Farfar sa...


Jag tror ej alls på resonemanget, eftersom det verkar utgå ifrån att något parti i Alliansen verkligen skulle vilja se något annat än m/s/v politik för migranterna. Jag har inte sett Alliansen försöka åstadkomma något politiskt resultat i någon fråga av betydelse under det gångna året. Och att slippa migrationen som ämne i valrörelsen 2018 är väl Alliansens högsta önskan. Då kan de ju fortsätta med att tillsammans med vänstern avfärda allt SD säger med att de är fascister och slippa diskussionen.

Sedan länge finns det ju i partierna starka åsikter om det mycket på kommunal nivå, men jag kan inte se att något partis ledning tar något som helst intryck av detta och bemöter det numera enbart med repression.

Utlandssvensk sa...


Här hittade jag något som kanske är av intresse:

http://www.scb.se/Statistik/NV/NV1701/2012A01/NV1701_2012A01_SM_NV41SM1305.pdf

Längst ner på sidan 9 finns en sammanställning av alla tillgängliga bäddar i Sverige på hotell, vandrarhem och stugbyar. Totalt fanns det 312 788 bäddar år 2012, varav hotellen stod för 228 387. En del har säkert redan konverterats till förläggningar, men nu lär man suga upp rubbet. Även stora hotell i centrala lägen bokas nu upp:

"Malmö har akut brist på boende för ensamkommande flyktingbarn. Kommunen har nu tecknat ett avtal med Scandic City i Malmö och hotellet i Tomelilla, rapporterar P4 Malmöhus. De räknar med att hyra 500 platser per dygn, vilket kommer bli dyrt."

http://omni.se/topic/240869ed-3253-48e6-a318-12ec59a37630/04715b39-ab94-4f1c-8c97-93f8a4a5bef7

Turismen lär falla som en sten nästa år och även normal affärsverksamhet kommer att bli svår om det inte finns hotell tillgängliga. Internationella företag kommer att börja flytta.

Hans Li Engnell sa...

Livs farfar:

Då kommer de inte att vinna någon majoritet. Målet för Alliansen är att bilda största block och kunna regera utan stöd från SD. Och vad migrationspolitiken beträffar befinner sig ju C betydligt närmare MP än övriga allianspartier.

Livs Farfar sa...

Hans Li:
Vad som räknas i verklig politik är konkreta resultat i form av antal, kostnader och mätbara signifikanta förändringar. Skillanderna mellan de olika DÖ-partierna och regeringen är i detta avseende mest kosmetisk. gemensamt är : ingen avvisning ( 2000/år är bara patetiskt) , inga kontroller (ålders, hälsan tex), ingen budgetplanering på området (tilläggsanlag till migration trillar alltid igenom utan debatt), patetiska försök att gömma kostnader (u-landsbudgeten) et c.
Jag kan inte se att Alliansen seriöst försöker vinna röster från någon annan än varandra. Därför tror jag ej de har någon vilja att vinna nästa val. Orsaken anser jag vara att partiledningarna är både ekonomiskt (statsstöd) och ideologiskt (repression mot oliktänkande, Ann-mari paulsson) oberoende av medlemmarna. De vill likt vw-ledningaen ha ett bekvämt och intressant liv, likes på facebook och i media och har inga problem alls med att lura väljarna och att mobba ut dissidenter.
En mörk bild, men det gör den tyvärr inte mindre sann.

Anonym sa...

Ja, är det här de första småstenarna framför det stora jordskredet som heter "SD hade rätt"? Den som lever får se.

Löfven säger fortfarande att "alla EU-stater måste hjälpas åt". Det är väl förhoppningsvis bara Morgan Johansson som fortfarande tror att detta kommer att ske. Vilken lustigkurre!

Anonym sa...

Sossarna vet att tåget har gått för deras del och satsar helt kallt på att etablera sina nya väljare i tältlägren. Miljöpartiet befinner sig som vanligt i ett parallellt universum där de har egen majoritet och det växer falafel på träden. Den s k alliansen är splittrad även om de försöker ge sken av att inte vara det och gör en förbannat löjlig figur. Nuvarande moderaterna med AKB kan förmodligen aldrig bli en samarbetspartner med SD. Men "NYA nya" moderaterna, ett parti som ligger runt 17-18 procent (om ens det) och med annan styrelse som sänker sin svansföring och vet sin plats skulle kunna agera stödparti åt en sverigedemokratisk regering. Kanske.


//Mogura

Anonym sa...

Hej.

En tanke: kommer SD att vara ett lagligt alternativ nästa val? Hur mycket repressiv lagstiftning kommer att införas och hur mycket inrikesspionage kommer IB:s efterträdare Expo och Researchgruppen utföra? Större delen av V och Mp betraktar SD som ett odemokratiskt parti, och de övriga kan mycket väl hysa personer som inte ser några problem med att ändra diverse förfaranden (sammansättning av utskott till exempel) för att 'försvara demokratin' från 'mörka krafter'.

Vad kan vi göra åt saken+

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Christoffer sa...

Intressant analys. Men jag är inte helt säker på att jag håller med. Allianspartierna - främst KD och M - kan väl mycket väl säga att de egentligen ville ha hårdare åtgärder, men fick kompromissa Om denna överenskommelse följs av fler längre fram så ser jag inte att Allianspartierna är hindrade att driva på för hårdare krav. Men jag kan ju ha fel. Cred till Löfven dock för att han äntligen medger situationens allvar.

Jag delar Göran Erikssons fråga: hur mycket tål Miljöpartiet? Fortsätter Löfven på denna väg så blir det svårt för MP att sitta kvar i regeringen.

Anonym sa...

Är det bara jag som anser att det inte finns någon Allians längre? Migrationsfrågan kommer att vara den helt övervägande frågan för överskådlig tid. Idag när samhället står på randen till sammanbrott vilka partier utanför regeringen kan bilda en Allians och förändra färdvägen bort från stupet?
Fp kastar eldiga slängkyssar mot S för att få vara med vid köttgrytorna och C lär knappast ingå i en blivande allians som ska reda upp kaoset.
Segern har Löfven skaffat sig genom att fullfölja Reinfeldts politik och isolera och demonisera SD. I denna fråga är Löfven realpolitiker. När han lyckades tabubelägga SD i Allianspartiernas tankevärld så skapade han också förutsättningen att behålla makten för gott.
Till Utlandssvensk
Jag har skrattat gott åt regeringens och Mikael Dambergs floskelprat om ökad turism och ökade bidrag till Business Sweden.
Jag bor på landsbygden och där har hotellen länge varit upptagna och också insett att även storstädernas hotell går i samma spår.
/Karin

utlandssvensk sa...

@ Karin,

"Jag bor på landsbygden och där har hotellen länge varit upptagna"

Hur påverkar detta näringslivet? Jag jobbade länge på internationella storbolag och har även varit aktiv på olika sätt i en mängd mindre och medelstora företag. I många fall skulle det bli påtagliga problem att driva verksamheten om det inte fanns hotellrum tillgängliga.

Anonym sa...

Det är inte särskilt svårt att hitta förespråkare för det nya huvudspåret att ingen kunde veta,ingen kunde förstå och kanske har vi varit lite naiva.Man ville så väl men situationen i Syrien har förvärrats(?)så till den grad den senaste tiden....
För fortfarande är alla som kommer från Syrien enligt huvudspåret.Fortfarande handlar det om läkare och raketforskare som löser arbetsmarknadens anställningsproblem när de validerats.Och allting löser sig bara kommunerna tvingas ta emot.Nya bostäder är uppenbarligen självbyggande.
En ganska svensk innovation.
Fortfarande löser sig allt bara andra EU-länder tar det ansvar svenska politiker tycker dom ska ta.Huvudspåret läser in enorma svenska framgångar i förhandlingarna i Bryssel.
Polen går till val och Merkel knäar i stormen.
En ganska svensk förhandlingstolkning.
Undantagen från förhandlingsresultatet är så många att Statsministern redan timmar efter den stora framgången hävdar att mer måste göras och att alla förstår det.Alla betyder tydligen inte regeringskollegan MP eller den utsträckta handens mottagare C.
C-representanten visade tydligt att hon inte var alla i den arabiska delen av sin tid i rampljuset.Osökt ledde det tanken till Black Power-nävarna i OS för något århundrade sen.
En ganska svensk plakatpolitik.
Statsministern har drabbats av en insikt efter sitt besök i verklighetens Trelleborg här om veckan.Tidigare hade han inte en aning, enligt huvudspåret.Det är bara veckor sen man hade frikyrkomöte i Munchenbryggerierna.Krisen/katastrofen (som det heter numera) var då en baggis,en utmaning,som vi skulle lösa tillsammans.
Men nu har alltså alla förstått säger statsministern..
På något sätt känns det som om Stefan Löfven var sist på bollen den här gången också?

Anonym sa...

Hela Sveriges politiska elit har accepterat att skutan skjunker och det som gäller nu är rädda sig den som kan. De försöker inte rädda Sverige, de säljer istället delarna till högstbjudande för egen vinnings skull, för att kunna börja om någon annanstans. Är du ett internationellt företag som vill ta över en gruva eller en tåglinje, eller få offentligt ägd mark i Stockholms innerstad skänkt till dig? Sälj det för poster inom EU som alltid står högt i kurs, men nu fungerar även mindre prestigefyllda saker som delägare i mindre juristfirma i USA eller helt vanliga styrelseposter och professurer i andra länder!

Allting politikerna och media säger syftar endast till att ännu lite längre lura de sista svenskarna att fatta, för att fördröja ögonblicket då alla fattar och luften går ur Sverige.

I media kommer det nu för lång tid att låta som att man tar i med hårdhanskarna och man kommer att köra märkliga reportage som ger sken av att det är synd om invandrare - utan att journalisterna lägger på tyck-synd-om-stråkar i bakgrunden, och utan att reportagen kampanjar för att hjälpa dem reportaget handlar om.

Det är för att folket ska tro att vinden har vänt och fortsätta hoppas på politikerna, men det har den naturligtvis inte!

Den invandring vi hade i början av 2000-talet var redan den helt ohållbar för Sverige, och sedan dess har den minst 8-dubblats.

Tänk om man sätter i de hårdaste handskar man kan hitta och minskar invandringen till 50000 personer om året, skulle det på något sätt göra situationen hållbar?

Dessutom kommer det inte att hända, vi kommer att få 500000 om året de närmaste åren. Oavsett hur mycket tjat om TUT och "ny svensk invandringspolitik" som media kommer att oja sig med.

Anonym sa...

@Karin

Det ser ut som om dessa hotell snart kommer att börja brinna ner också. Då finns det varken plats för pensionsräddare eller turister.