onsdag 7 oktober 2015

DÖ under press


Kristdemokraterna håller riksting med början i morgon. Decemberöverenskommelsen är en av frågorna som kommer att diskuteras. Förmodligen i heta replikväxlingar. Det finns nämligen ett växande missnöje inom KD med DÖ.

Ett flertal KD-distrikt kräver att partiet lämnar DÖ. Det skulle betyda att KD som enda alliansparti står utanför överenskommelsen. I praktiken är det inte säkert att det betyder så mycket eftersom allianspartierna nu och fram till valåret kommer lägga separata budgetar. Däremot skulle KD, kalkylerar säkert vissa kritiker, kunna tjäna på att inte endast Sverigedemokraterna är det enda oppositionspartiet. Om man ska gå efter reaktionerna i sociala medier är många borgerliga beredda att proteströsta på KD om partiet lämnar DÖ.

Jag är tveksam till hur stor effekt det skulle få - både i realpolitiken fram till valet och för KD i nästa val, när det än blir. Ändå är det synnerligen hälsosamt att diskussionen förs, att fotfolket är upprörda och att det finns partister som är beredda att trotsa partilinjen så här öppet. Detta motstånd lär inte räcka - men det är sunt.

Om KD lämnar DÖ hotar nyval, menar Jan Björklund. Jag tror inte att vare sig KD eller FP önskar ett nyval. Jag tror inte någon i Alliansen önskar det. Inte just nu. Det skulle betyda att Anna Kinberg Batra blir statsministerkandidat. Hon är den ende partiledaren vid sidan om Åsa Romson som får Stefan Löfven att framstå i god dager.

Framför allt tror jag att allianspartierna är måttligt intresserade av att ta över landet i ett läge när asyltrycket håller på att spränga alla vallar, när Migrationsverket sägs skriva upp årsprognosen till 150 000 asylsökande (vilket innebär en fördubbling) och när sjukskrivningarna ökar lavinartat.

Någon som är avundsjuk på Löfvens jobb just nu? Skulle inte tro det.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Känns märkligt att sätta mitt demokratiska hopp till KD.Men det är som det är.
Att man rent realpolitiskt INTE vill ta över är en sak,men som väljare är det svårt
att känna sympati med partier som inte vill.Och det är mycket svårt att hitta någon som vill något.Det låter mest.
Det kan vara vinna eller försvinna för KD.
Men också för FP i viss mån.Någon borde känna sig manad.Annars står det egentliga valet mellan Löfven eller Åkesson.

Anonym sa...

Om jag spekulerar litet fritt på egen hand så tror jag att den svenska riksdagen efter 2018 eller 2022 kommer att ha tre konkurrerande block: ett socialistiskt (S+V), ett liberalt (M+C) och ett konservativt (SD+KD) som alla ligger runt 30% var. FP och MP kommer att försvinna från riksdagen i framtiden.

Anonym sa...

KD är väl numera det enda allianspartiet som har någon som helst folkrörelse? Även om den är liten. Centerns bonderörelse har ju försvunnit och ersatts av mer konkret byråkrat-intresse-partslaga för större jordbruk.

Så KD närstående folk sitter väl och diskuterar informellt olika frågor tämligen fritt från partipolitiskt tvång. På olika kyrkliga sammankomster. En slags lite gammaldags möteskultur som blir alltmer sällsynt. Just detta är i så fall ett sympatiskt drag hos KD. Och skulle kunna vara en delförklaring till Göran Hägglunds tal om "verklighetens folk" för några år sedan.

(Vänstern avskyr ju allt tal om sådant. Eftersom de utgör en elitistisk åskådning. Där nya herrar tar makten över de befintliga. Kosta vad det kosta vill. Uppifrånstyre är grundbulten där.)

Anonym sa...

DÖ var början på alliansens död.
Tre partiledare hade andra planer än att regera landet efter valet 2014.
Reinfeldt hade träffat en ny kvinna och ville säkerligen ha henna för sig själv utan SÄPOs beskydd.
Lööf planerade att förse familjen med barn och då var kanske inte en taburett så lockande.
Hägglund hade blivit skinnflådd av sitt parti och såg säkerligen fram emot annat än att hängas ut offentligt gång på gång.
Kvar fanns bara Björklund som ständigt hotas i partiledarrollen av partiets rabiata liberaler.
Alliansen gick således till val utan långsiktigt fungerande ledare. Dagens problem är troligen att de ledare som ersatt de tidigare knappast har fyllt ut de gamlas kostymer.
Nu tror jag att DÖ blir alliansens död, främst eftersom alliansen inte uppträder som en allians och för att den inte röstar för sina egna idéer.
Det alliansen borde göra är att först presenterar varje parti sina förslag offentligt, därefter förhandlar partierna och slutligen lägges ett alliansförslag fram. Arbetar de så här samt bryter DÖ, då har de en chans att återkomma.
Jag tror på en OPEN-Alliance!

Anonym sa...

Hej.
Det blir svårt för de borgerliga partierna framöver, nu när dryga tusen (och ökande) potentiella väljare till SVMp kommer dagligen. Inte för att jag tror det finns någon sådan tanke, men invandrare röstar med förkrossande majoritet på dessa partier. Om vänsterpartierna rensar upp bland de islamister som infiltrerat rörelsen får vi troligen sett ett renodlat muslimskt parti framöver, förutsatt att sekteristiska och etniska stridslinjer kan dämpas. om de övriga partierna sätter ned foten på allvar och visar att islam inte har någon särställning, så är sammanhållningen fixad.

Kanske Kds manövrerande skall ses som ett sista ryck för kristendomen, nu när även präster vill ta bort korsen och bjuda in imamer. Har aldrig hört talas om att man gjort dylikt för judar och scientologer.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare