fredag 16 oktober 2015

Tältpolitiken är här


Migrationsverket varnade för att oktober skulle bli "svår" ur boendesynpunkt. Och mycket riktigt: redan nästa vecka räknar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att det första tältlägret för asylsökande sätts upp i Sverige. Det som inte har skett sedan flyktingmottagandet från Balkan i början av 90-talet är nu åter verklighet.

Tälten kallas för en "tillfällig lösning". Det finns egentligen inget som tyder på att det blir det. Förra gången slussades människor snart vidare till mer permanenta boenden. Det fanns nämligen bostäder då. Det gör det inte nu, och det är en avgörande skillnad som innebär att tältläger kommer bli ett permanent inslag i det svenska asylmottagandet under lång tid framöver.

Detta är heller ingen tillfällig topp som måste hanteras akut för att vi sedan kan återgå till mer normala rutiner. Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson spådde häromkvällen i SVT:s Aktuellt en minst lika stor tillströmning av asylsökande (kanske uppemot 250 000) under nästa år.

Samtidigt finns det inget som tyder på att det blir en jämnare fördelning av asylsökande i EU, så regeringen kan sluta hänvisa till EU som en räddande ängel. Den som vill komma till just Sverige, som beviljar 77 procent av asylansökningarna jämfört med Frankrikes 22 procent, kommer fortsätta att knacka på dörren här.

Statsministern har upprepat att den som fått avslag på sin asylansökan måste lämna landet och att myndigheterna har läget under kontroll. Samtidigt kan vi konstatera att polisen öppet medger att den har svårt att utvisa alla som fått avslag. 7 av 10 har avvikit och ingen vet var de finns. Polisen bedriver inte aktiv efterspaning. Det finns helt enkelt inga resurser att leta efter dessa människor. I interna dokument från Nationella operativa avdelningen fastslås att "[d]en kontroll som polisen är skyldiga att genomföra kan inte verkställas i tillräcklig omfattning." 21 000 utvisningsärenden ligger nu hos polisen och väntar. Få kommer genomföras. Och fler kommer de förstås att bli.

Kontentan är alltså att tiotusentals människor nu vistas i Sverige illegalt och polisen saknar resurser att söka efter dem. Märk väl att dessa människor har rätt till både sjukvård och skolgång samtidigt som de ska utvisas. Ungefär hälften av alla som kommer över gränsen just nu söker asyl, enligt polisens bedömningar. Vart den andra halvan tar vägen vet ingen. Att som regeringen gör beskriva denna situation som "under kontroll" är oärligt och direkt felaktigt.

I dag träffas sju av åtta riksdagspartier för att, som det har sagts, få upp alla frågor på bordet och kompromissa fram en lösning. Frågan är om de törs vara ärliga bakom stängda dörrar eller om charaden fortsätter även där. Att döma av käbblet i morgonsoffan i morse är förutsättningen för en bred och framför allt smart uppgörelse över blockgränsen begränsad.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Stefan Löfven säger att han är öppen för alla förslag.
Nu säger Stefan Löfven att han är öppen för alla förslag.
Nåja inte riktigt alla.Alla är inte inkluderade.Somliga är inte bjudna på festen.
Och då menar jag inte Stefan Löfven som på plats i Bryssel saknar EU-ledarnas öra...

lensof sa...

Allt man verkligen vill går nästan alltid att skapa.
När man säger sig ha problem eller att något inte går så brukar den avgörande faktorn vara avsaknad av vilja och inget annat. Utan vilja blir det mesta spel och jakt på ursäkter.
Den politiska situationen är att det inte finns någon vilja på ledningsnivå, åtminstone ingen man vill framföra och öppet följa. Om det är bristande förmåga som ligger bakom detta eller annat kan man spekulera om men kontentan är att det blir väldigt mycket prat om ingenting som inte leder till någonting och därför inte ger någonting att lyssna på.

Utlandssvensk sa...


Jag lyssnade på debatten i morgonsoffan som du länkade till och tycker att en tvångslag för kommunerna låter bra! Låt Lidingö, Danderyd, Täby och Vellinge få del av berikningen som deras innevånare så glatt har tryckt på övriga landet under 8 år, samtidigt som de med ett illa dolt flin har pekat finger åt de som fastnade i eländet.

Fastighetspriserna i M kommunerna trycktes upp mycket pga. att man gjorde delar av övriga landet obeboeligt för vanliga svenskar, samtidigt som man själv hårdnackat vägrade något inflöde. Samma resultat hade uppnåtts om alliansen helt enkelt hade flygbombat valda delar av landet, men då hade det inte gått lika bra att rasist- och idiotförklara befolkningen som bodde där. "Kolla på de korkade bondläpparna som inte har fattat att vägen till framgång är att äga en villa i Täby. Nu skyller de på invandrarna. Vilka patetiska förlorare!". Så har det låtit! Länge!

Någon som kommer ihåg moderaternas gamla vallåt från 2010, där man sjöng. "Bygg en moské baby, bygg gärna tre baby"? Även här vore en tvångslag på plats, eftersom M politikerna har varit påfallande ovilliga att tillåta moskébyggen i sina egna kommuner.

Bittert och kontraproduktivt? Visst, men att rädda landet är inte längre möjlig och när man har sörjt färdigt över detta kan man alltid hämta en viss tröst från att åtminstone en del av alla de amoraliska hycklare som har bidragit till förstörelsen får en liten del av det straff de så väl förtjänar. För övrigt är jag mörkblå vad gäller ekonomiska frågor, men bara tanken att rösta på ett så kallat borgerligt parti i Sverige fyller mig med avsmak.

Hans Li Engnell sa...

Problemet är att det inte är en lösning ändå. Det finns inte tillräckligt med bostäder för ytterligare 150 000 asylsökande under nästa år även om de tvångsplaceras ute i kommunerna. EBO-lagen gör det dessutom till en pappersprodukt eftersom de asylsökande ändå har rätt att söka eget boende, vilket faktiskt 85 procent enligt Migrationsverket redan gör i dag. Och då hamnar de i kommuner där släktingar och landsmän redan bor.

Uffe Häger sa...

Bra skrivet. Känns som om många politiker är stundens fångar. Långsiktigt oroande.

Utlandssvensk sa...

@ Hans,

"Problemet är att det inte är en lösning ändå."

Visst, jag begriper det! Men allt som ens kommer i närheten av att kallas en lösning måste rimligen börja med att man i princip helt stänger av inflödet. Det enda parti som vill detta är även det enda parti som helt exkluderas från samtalen.

Vidare kan man med fog hävda att alla de övriga sju partierna har gett närmast heliga löften till sina väljare att aldrig strama åt "flyktingpolitiken", så det gör bara vad de har lovat.

En riktigt kall vinter är väl det enda som kan rädda landet på kort sikt. På lång sikt finns det ingen räddning.

Maria sa...

Detta blir alltså Sveriges enda signalpolitik? Man får hoppas att de till tältet nyanlända skickar selfies till andra som tänkt komma efter.

Anonym sa...

Kan biståndet villkoras till en viss kommun? Nej, inte med dagens lag, förstås, men som ett tankeexperiment. Då ...
* Står staten för samtliga bidragskostnader i evighet.
* Är kommunerna skyldiga att ta emot efter förmåga.
* Har vi ett kösystem för den som vill flytta till någon annan kommun permanent.

Kommunernas "förmåga" beror på skatteintäkter, arbetslöshet, sjuk- och tandvårdstillgänglighet osv. Måste formuleras så att kommunerna inte bara kan privatisera allt och säga "vi har ingen plats."
Den som är självförsörjande behöver inte bry sig om kösystemet.

A nonym sa...

Själv vill jag gärna se lite tältläger eller baracker i varenda park på södermalm, där bor ju alla goda journalister och humanitärer som skriver gott och delar ut en nallebjörn eller två på centralen till de vuxna barnen som anländer i parti och minut.

Istället för att skicka ut alla dessa till mörka hålor på landet, låt de få en tältsäng centralt så att alla dessa journalister och humanitärer kan få visa sitt goda sinne varje dag istället för att som nu det bara blev en enkel företeelse och en selfie till fejjan där de visade upp hur goda de är för sina kompisar.

Anonym sa...

En tanke vore ju att vi lät FOI snabbutveckla en variant av Tältkamin m/42 som kan användas direkt under burka.

Anonym sa...

Egentligen är det där väl bara ytterligare en av svenska kvasi-debatter?
Sossarna vill slänga in "dom rika"-kortet.Bara alla är med så ordnar det sig.Också "dom rika".
Ungefär som när andra EU-länder ska ta ansvar och inte bara Sverige.
För att Sverige vill ta ansvar.För att Sverige har den svenska modellen.
Moderaterna vet naturligtvis att partiet skulle göra sig osams med sina egna gräsrötter.Det är det som är betydelsefullt,inte något kommunalt självstyre.Ungefär som med ränteavdragen med andra ord.Moderaterna vill nog inte göra sig osams med fler gräsrötter?
Precis som Hans skriver gör ju EBO-lagen diskussionen till en pappersprodukt direkt om inte kommunarrest ska införas för flyktingarna?
Hur skulle det rimma med allas lika värde kan man undra?
Man har målat in sig i hörnet tillsammans.Inte i samma hörn men dock i ett hörn.Ett var sitt hörn.
AKB vill att Sverige stänger gränsen nu.Och inför temporära uppehållstillstånd.
Läget är helt annorlunda nu än när moderaterna leddde regeringen och skrev avtal med miljöpartiet.
Och la ner försvaret.
Och gav alla rättigheter till papperslösa.
Och öppnade våra hjärtan.
Vem ska hålla gränsen stängd?
Och vad spelar uppehållstillstånd för roll egentligen, oavsett om det är temporärt eller permanent, om man ändå stannar och ingen kan göra något åt det?

Själv övar jag på att veta åt vilket håll Mecka ligger.

Anonym sa...

HAHAHAHAHAHA - VAD VAR DET JAG SA?

Det var väldigt givande (och trevligt) MEN det gav inga resultat.
Oväntat!

http://www.svd.se/flyktingsamtal-gav-inga-konkreta-besked

Utlandssvensk sa...


"Själv övar jag på att veta åt vilket håll Mecka ligger."

Det är det enda vettiga för den pragmatiske realisten som av någon anledning har kommit fram till att han ska stanna i Sverige. Sen brukar för all del valet mellan svärdet eller bönemattan inte vara så svårt när det väl kommer till kritan, men de som konverterar nu kommer säkert att ha stora fördelar jämfört med de som hoppar på tåget senare. Även i en sunkig, fattig och våldsam klankultur finns det vinnare och förlorare. Skillnaden mellan dessa kategorier tenderar också att vara dramatiskt mycket större än i ett fungerande västerländskt samhälle.

Hans Li Engnell sa...

Anonym:

Nu ska du inte överdriva. De enades ju om att samlas och prata igen!

Anonym sa...

Sjuklövern tycks väldigt ivriga med att göra klart för alla att det är de, samtliga sju UTOM Sverigedemokraterna, som "äger" den pågående kollapsen av Sverige. Jag vet inte om det är en så klok strategi.

Det hade nog varit smartare att bjuda in SD om inte förr så iallafall nu, även om man struntade i deras input. Nu sitter sjukklövern verkligen med svarte petter.

/Bengt

Utlandssvensk sa...


"De enades ju om att samlas och prata igen!"

Och här sitter jag och målar fan på väggen! Jag skäms! :)

Det var för övrigt en väldigt underhållande artikel från SvD.

"Läget är akut i många kommuner. Vad säger ni till dem?

– Vi vill ha skärpta gränskontroller här och nu. Regeringens förändringar av rut är fel väg att gå, sa Johan Forssell."

Ja herre min gud! Att förändra RUT, det är verkligen problemet! Ska man skratta eller gråta? Själv har jag slut på tårar, så jag skrattar hysteriskt!

"Men det hjälper väl inte kommuner som just nu tar emot fler och fler ensamkommande barn?

– Det brådskar med de nya stödboendena och det ska ske i större omfattning än vad regeringen tänker sig, sa Johan Forssell."

Där har vi den givna rollen för M kommunerna och Södermalm!

"Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna vill ha tillfälliga uppehållstillstånd."

Det är ju också ganska roligt! Under väldigt lång tid var man en fullkomligt avskyvärd rasist-nazist om man dristade sig att yppa något sådant. Men visst, alliansen hade bara 8 korta år på sig, så de hann väl inte med att genomföra en så pass genomgripande reform. Lösningen är att kraftfullt opponera sig mot sitt eget system, samtidigt som man självklart inte skulle rösta emot det vid en votering. Man tycker helt enkelt allt på samma gång. Vi står stolt för både A och icke A!

Är det ens möjligt att syssla med politisk satir i dagens Sverige?Anonym sa...

Ylva Johansson: "– Vi har haft ett bra och konstruktivt möte om det akuta läget. Vi har diskuterat konkreta förslag. Det är regeringens ambition att vi ska nå en bred uppgörelse i ett läge som är besvärligt för Sverige. Jag har goda förhoppningar att vi ska klara det.

Kan du nämna något av de konkreta förslag som ni har diskuterat?

– Nej."

Nej?! Ok. Brukar betyda att det fanns inget konkret i alla fall.

Anonym sa...

Absolut!
Man träffas och lägger upp allt på bordet igen om en vecka.Och är öppna för alla förslag...igen.
På det sättet fyller man nog tiden tills det är dags att börja titta på adventskalendern.

Ådärkomdenja sa...

”Jag lever hellre i ett döende folk än i ett som på övervägande ekonomisk-demokratiska grunder föryngras med främlingar.”

http://nydahlsoccident.blogspot.se/2015/10/botho-strauss-om-de-ankommande-massorna.html

Anonym sa...

""Med anständighet och förnuft"
Debatten har dominerats av högljudda röster från båda håll med enkla svar på svåra frågor, menar han.
– Det behövs ett politiskt parti som kan diskutera dessa frågor och som kan göra det med anständighet och förnuft.
– Det är självklart att vi ska ta emot människor med öppna hjärtan men också med öppna ögon. Vi måste erkänna att Sverige misslyckats med integrationspolitiken.
– Låt oss vara ärliga. Integration handlar om mer än ett jobb, det handlar om värderingar, säger Tobé som fortsatte med att säga att ska dela med oss av våra värderingar.
– I Sverige gör vi rätt för oss och den som inte lever upp till idealet får räkna med kritik, säger han.
– Låt oss vara ärliga, alla delar inte de här värderingarna, säger Tobé."
http://www.expressen.se/nyheter/tobe-m-sverige-har-misslyckats/

Anonym sa...

Nymoderater som Kinberg Batra och Tobé har ungefär samma trovärdighet som en daggmask.
En daggmask är mycket trovärdig som daggmask, men inte som så mycket annat.Detsamma gäller nymoderater som Kinberg Batra och Tobé.

Anonym sa...

Kanske vore praktiskt att ha ett tältläger på gärdet i stockholm? Ligger ett stenkast från public service byggnader. Bokstavligen. Samt amerikanska ambassaden.

Då kan man bekvämare göra intervjureportage om den farliga resan till sverige. Omild behandling i ungern och båtskräck över farligt vatten i gummiflottar. Det blir lättare att göra fler programinslag där man ber migranterna redogöra för problem som deras släktingar har i flyktinglägren utanför sverige.

Volymen på programinslag med ganska exakt samma tema kan mångdubblas till låg kostnad för licensbetalarna. Hela tablåerna på både, svt, sr och tv4 kan direkt fyllas av den sortens reportage hela tiden. Varvat med partiledarintervjuer förstås som försäkrar att sverige tar sitt ansvar och gör vad som är möjligt i ett akut läge. "Bara andra länder också ställer upp. Vi har god dialog med andra länder" osv.

Amerikansk ambassadpersonal kan springa ner på fikarasterna för att försäkra sig om att deras precisionsaktiviteter har gjort nytta enligt förutbestämda analyser.

Å andra sidan kan man ju bli nedslagen av att man skall behöva känna sig som en ogenerös och reserverad person som inte omfamnar alla stora folkförflyttningar med odelad människokärlek i varje ögonblick och fullt ut. Att man har mage att se problem och komma med invändningar.

Man borde ju få förhålla sig kritisk utan att misskrediteras. Kan man tycka.

Under andra världskriget så hade sverige ungefär 100 000 flyktingar totalt sett. Fördelat på flera år. Organiseringen var behäftad med regler som efterföljdes. Kontroller och registreringar. Samt delvis av beväpnad militär bevakande flyktingläger. Att de flesta människor där ville resa hem så fort detta var möjligt kan man nog ta för givet. Kvaliteten på mottagandet varierade en hel del men oftast var den tillräckligt bra för att inte ådra sig kritik i något läge.

Nu kommer alltså mångdubbelt fler. Och kritiker hånas i princip. Man hänvisar till situationen under andra världskriget. Trots att man då hade gott om tvångsinkallat folk som kunde hjälpa till. Rimligen är läget nu betydligt allvarligare för landet. Vad gäller just mottagande och serviceinsatser.

Om sveriges befolkning kräver strängare regler och åtföljnad av dessa är de fascister. Om EU gör samma sak kommer de att vara räddningen. Logik? Som EU-land kan man ju också sägas ha någon form av lojalitet gentemot sina andra medlemsstater. Att inte avvika alldeles för mycket på avgörande punkter. Nu gör ju sverige, grekland och tyskland detta. Även om Merkel fått viss bakläxa. Det kan ju sägas vara osolidariskt gentemot alla andra.

Ådärkomdenja sa...

En milstolpe i "den humanitära stormaktens" inbillade lyckorike. Från slott till koja har nu blivit från gymnastiksalar till tält. Värdigt ett civiliserat land? Snarare bananmarxistisk kollaps.

PerH sa...

Ett suveränt förslag att placera ett ankomstläger på Kungliga Gärdet, kloss med TV och Radiohuset, från dess tak med utsikt över grönytan med Knästornet i bakgrunden, här kan Public-service sända dygnet runt, likt Musikhjälpen.

Anonym sa...

"Klyftan (m)ellan ord och handling"

Partisekreteraren Tomas Tobé får svar på tal.
http://erixon.com/blogg/2015/10/klyftan-mellan-ord-och-handling/

Anonym sa...

@Anonym 16 oktober 2015 16:51
Ja, jag har svårt att tänka mig ett konkret förslag som
1) löser något av dagens problem
2) måste hållas hemligt tills man börjar göra något.

Det enda jag kommer på som passar är "storskaliga 'försvinnanden på Junta-vis" och "överraskningsfest för alla."