söndag 18 oktober 2015

M tar farväl av Reinfeldt


Helgens moderatstämma har bjudit på omprövningar och oväntat mycket självreflektion. Gamla sanningar har omprövats och nödvändiga steg tagits i rätt riktning. Moderaterna har nu definitivt kastat av sig arvet från Fredrik Reinfeldt och blivit "sig självt" igen.

Flera bra beslut fattades. Även om frågan om LAS har blivit onödigt upphaussad som ett slags universallösning för problemen på arbetsmarknaden, är det de facto rätt och riktigt att se över lagstiftningen. I motsats till vad man kunde tro från Moderata ungdomsförbundets jublande selfies fattades inget beslut om att genast riva upp LAS eller avskaffa turordningsreglerna. Däremot ska partiet titta på saken.

Migrationsfrågan var förstås het. Partiet ser nu effekterna av den öppna era hjärtan-politik som dess förre partiledare drev tillsammans med övriga Alliansen och Miljöpartiet. Moderata kommunalpolitiker äntrade talarstolen en efter en och kritiserade dagens politik i skarpa ordalag. En moderat från Huddinge konstaterade torrt att "det är lätt att öppna sina hjärtan om man inte behöver ta konsekvenserna av det." En synlig passning till idealisterna i ungdomsförbundet. Kommunpolitikerna tar konsekvenserna varje dag, och läget är som alla känner till desperat, akut och ohållbart ute i alltfler av landets kommuner.

Stämman röstade med förkrossande majoritet (179-28) för temporära uppehållstillstånd som huvudregel (om personen efter tre år har skyddsbehov och/eller har kommit i arbete ska det leda till permanent uppehållstillstånd). Argumenten både för och emot TUT och PUT har varit ganska missvisande. Moderaterna behandlar nämligen denna fråga som en integrationspolitisk åtgärd, vilket är tokigt. TUT eller PUT har i sig inget med integration att göra.

Däremot sänder det en signal till den som invandrar. Om du söker asyl kommer din ansökan att prövas och om du får ja innebär det att du erbjuds ett temporärt skydd i Sverige. Skulle situationen i hemlandet förbättras är det naturligt att den invandrade återvänder efter att ha fått skydd under en begränsad tid. I många fall kommer skyddsbehovet kvarstå, då är det rimligt att TUT leder till PUT efter en tid.

Argumenten emot har varit lite besynnerliga. Dels att PUT som huvudregel skulle ge bättre integration. Det är minst sagt märkligt att påstå detta i ett land med västvärldens sämsta integration av människor från andra länder (främst utomeuropeiska). Dels att det skulle vara krångligt och kostsamt med TUT eftersom ansökan måste omprövas. Sedan när började öppenhetsvänner bry sig om kostnader? Och betyder det också att vi ska avskaffa rätten att överklaga domstolsbeslut eftersom omprövningar är kostsamma?

Vi verkar ha sett slutet på både kärleksbrev till facket och idealistisk öppenhetsvurm i Moderaterna. Det betyder att eran Reinfeldt definitivt är över. En lättnad kunde anas, ty det gick anmärkningsvärt smärtfritt att skaka av sig den reinfeldtska migrationspolitiken. Många moderater har knutit handen i fickan alltför länge. Sannolikt var stödet för öppenhetspolitiken aldrig särskilt brett i partiet. Däremot var Reinfeldts ställning stark.

Moderaterna har fattat ett klokt beslut som innebär att tre av fyra allianspartier vill ändra migrationspolitik, om än på marginalen.

Det räcker förstås inte. Det löser inte den akuta situationen här och nu och det förklarar inte hur lågutbildade människor från söndertrasade (klan)samhällen ska kunna bli en produktiv del av det svenska samhället. Men det kanske blir något för nästa stämma. Väl där kommer M ha ett annat Sverige att hantera.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Synd bara att all denna klokskap inte kommer att resultera i något konkret. Är det någon som på fullt allvar tror att {M) kommer att våga motionera om TUT i riksdagen inom överskådlig framtid? Är det någon som tror att (M) skulle våga rösta för en (SD)-motion om TUT? Snack och verkstad ligger utom synhåll från varandra i dagens politiska Sverige!

Anonym sa...

Moderaterna har målat i sig i hörnet och försöker nu trolla sig ur det.
Ingen ska se att man står i sitt hörn men låtsas befinna sig någon annanstans.
Lycka till med det!
Reinfeldt åker ut med soporna och det är inte en dag för tidigt.
Men vad spelar det egentligen för roll när man inte kommer våga att göra något annat än att gå ut med soporna?
Att gå ut med soporna ses i de flesta hushåll som något helt naturligt.Ingen blir speciellt imponerad av det,bland moderater finns det många som upprörs av det.
Att göra sig av med Reinfeldt men fortsätta stötta Löfven är bara listigt för nymoderater.

Anonym sa...

Glöm inte att hela den kader som idag bemannar M faktiskt har tillåtits nå dit genom att tillåtas av Reinfeldt.

AKB "förhåller sig inte" till SD lika mycket idag som igår och att hon skulle svänga den kappan är inte sannolikt i närtid.

Glöm inte att Alliansen för några år sedan beslöt sig för att minsann strama åt anhöriginvandringen.

Resultatet blev att 0,7% "drabbades" av de nya tuffare reglerna. 99,3% ansågs vara ömmande i olika utsträckning och kunde därför kroka upp på Försäkringskassan precis på samma vis som tidigare.

Lita inte på vad som kommer ur foderluckan på en moderat. Se till verkstaden. Om det finns någon.

Anonym sa...

Det kommer en dag när Fredrik Reinfeldts verk verkligen skärskådas.
Det blir ingen trevlig Tisdag för Fredrik!

Anonym sa...

"Post om tiggeriförbudet: ”M inte bättre än SD” "

"– SD vill förbjuda människor att be om hjälp av någon annan, vad vi skapar nu är en möjlighet för kommuner att förbjuda tiggeri på vissa platser, säger Tomas Tobé."

En ganska kissnödig Tomas Tobé försöker triangulera sig till en mittenposition.
(Fi) är inte glada.Muf är inte glada.MP är inte glada.V är inte glada.C är inte glada.Reinfeldt är inte glad.
Snart står en ännu kissnödigare Tomas Tobé på ett ben och försöker triangulera sig till en mittenposition.
Somligt är binärt,annat inte.
TUT TUT från min vuvezela!

Anonym sa...

Nog är de moderata kraven inom migrationen en omvändelse under galgen,hur skall moderater kunna övertyga Löfven och miljöpartiet om Tut och att inga förmåner skall givas till illegala som befinner sig i landet.Nä fäll regeringen samarbeta med SD,inget annat får stopp på ödeläggelsen av Sverige!

Anonym sa...

18 oktober 2015 14:32
Jag kan hålla med dig om att det skulle kännas ärligt om moderaterna för en gångs skulle hade en åsikt som de inte intog relativt någon annan.Det handlar alltid om det när det är moderaterna man talar om.
Man definierar sig som att : inte som S och inte som SD
Ingen går på det där längre.Ge besked fullt ut om vad det är man föreslår eller står för!

Anonym sa...

Hej.
Det är beklämmande att (M) är lika verklighetsfrånvända som (Mp). Det finns inga möjligheter att ha dagens volymer och ha ett Sverige kvar, oavsett Las, hyresregleringar etc. Partiet företräder bara särintressen, inte Sverige. finns ingen chans att man ens inser vilken rejäl skattereform som skall till för att frigöra resurser till att återetablera kontroll över landets territorium och gräns.

Demografi bryr sig inte om stämmobeslut. Det finns två vägar framåt för Moderaterna: samarbete med (S) eller med (SD). Stödhjulen i Alliansen är sannolikt utröstade i nästa val när ett par hundratusen SVMp-väljare till anlänt. Vart tog det Moderata parti som satte Sverige och det svenska folket först vägen? Skall man vara tvungen att välja SD:s sossenostalgi istället?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Jaha nu brinner det i huvudet på Anders Lindberg IGEN!

"Men SD skulle, om de ville, kunna kyla av det hat som exploderar mot flyktingar och tiggare på nätet. Men istället gör de tvärtom.
I veckan höll partiet en pressträff och meddelade att de ska ta till utomparlamentariska metoder eftersom riksdagsarbetet inte gett önskat resultat.
Den uppmaningen kan sluta hur illa som helst."

Eftersom SD inte slösar bort mer tid på att nöta bänk och bli mobbade i riksdagen så har Anders Lindberg och Aftonbladet bevis för att man eldar flyktingförläggningar?

Hans Li Engnell sa...

Det har länge varit en tämligen konstant brand i huvudet på Anders Lindberg.

Anonym sa...

Så låt oss hoppas att moderaternas yrvakna verklighetsanpassning inte blir för lite och för sent!

Anonym sa...

Expressens JOHANNES FORSSBERG gör något slags försök att bevisa varför SD haft fel hela tiden och varför Alliansen(väl?) och Expressen haft minst fel hela tiden.I princip går det ut på att ingen kunde veta eller räkna ut att det skulle sluta så här.SD har dessutom alltid tyckt att volymerna varit för stora.Jo nu kan man säga volymer igen och tala om en gräns.Alltså inte SD:s utan JOHANNES FORSSBERGs.Och Expressens.Och Alliansens.
Om du hade bromsat för en stund sen så hade du inte krockat som passagerarsätets chaufför säger efter krocken.
Liksom.
Expressen tänker sig att nu eller nyss eller snart så är det för många.Vi har nått vår gräns.Alltså hade SD fel hela tiden eftersom de sa det för tidigt.
Expressen har mer rätt eftersom de kommer på det efteråt.Expressen liksom är mer lagom.

"SD har tyvärr fått god draghjälp i sin falska “vad var det vi sa”-kampanj. Ett antal debattörer har påstått att den ofrånkomliga diskussionen om Sveriges långsiktiga kapacitet att ta emot tusentals flyktingar per dag i sig utgör ett närmande till SD:s värld. Det om något är att normalisera partiet, och att bagatellisera vad deras budskap egentligen handlar om.
För när det är sverigedemokratiskt att diskutera frågor som krisen själv ställer är det lätt hänt att långt fler än nödvändigt blir sverigedemokrater."

Nu när Expressen kommit på det Expressen kommit på är det inte rasistiskt och SD-istiskt att ha kommit på det SD har kommit på tidigare eftersom Expressen har kommit på det nu.
Däremot var det rasistiskt och SD-istiskt att göra det innan Expressen kom på det.
När jag hör ordet journalist osäkrar jag min pistol för att travestera..

http://www.expressen.se/ledare/johannes-forssberg/nej-sd-har-inte-fatt-ratt-om-flyktingkrisen/

Anonym sa...

På tiden. Vi får se om det räcker.
Man sade att Thatchers arv var New Labour och Tony Blair. Reinfeldts arv var väl Mp i regeringsställning. Det senare är inget att vara stolt över.

Christoffer sa...

Frågan är väl om Kinberg Batra leder eller blir ledd. När det gäller stramare regler kring migration har hon förvisso tagit initiativet, men är det inte bara en omvändelse under galgen med tanke på M:s tapp till SD de senaste åren? I LAS-frågan var hon emot ändringar. Tiden får väl utvisa, men jag tror att hon kommer bli en svag ledare. Liksom även Löfven, så dom passar väl ihop antar jag.

Anonym sa...

Det är väl klart att Kinberg Batra ljuger. Hennes välbetalda prestigejobb med guldfallskärm är att vara en utbytbar kuliss som lyder order.