måndag 26 oktober 2015

Krasch, boom, bang!


Några läckta mejl från finansdepartementet, redovisade av bland andra Tino Sanandaji innan mainstreammedierna hakade på, visar att regeringen befinner sig i panikläge till följd av de skenande kostnaderna för migration och integration. Finansministerns statssekreterare har mejlledes bett samtliga departement att ta fram sparförslag.

Det är inte svårt att förstå paniken. Regeringen ser just nu sin mandatperiod och alla reformer försvinna i ett svart hål. Den hade inte räknat med detta.

Regeringen gick till val på att fixa skolan - nu tvingas den bolla förslag om att släppa fram invandrade lärare utan tillräcklig kompetens för att fylla det växande behovet ute i skolorna. Det kommer saknas uppemot 70 000 lärare de kommande fem åren.

Regeringen satte som löfte att Sverige år 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet - just nu anländer i snitt 1 300 utomeuropeiska invandrare per dag till Sverige i ett läge när Arbetsförmedlingen ser en ökad utdelning på den svenska arbetsmarknaden med minskad arbetslöshet bland svenskar och kraftigt ökad bland invandrare.

Särskilt illa är läget bland utomeuropeiska invandrare med arbetslöshetssiffror på över 21 procent (och stigande). Utrikes föddas arbetslöshet efter utbildningsnivå och vistelsetid är ingen rolig läsning. Det är väldigt tydligt att lågutbildade invandrare har förfärligt svårt att komma i egen försörjning i Sverige. Efter 12-14 år i landet är arbetslösheten i denna grupp 33,5 procent. Vilken grupp är störst bland dem som nu söker asyl i Sverige? Den lågutbildade.

Sverige står kort sagt inför enorma svårigheter. Välfärdssystemen kommer utsättas för stora påfrestningar under åren som kommer. I många kommuner har stresstestet redan inletts. Men det kommer att bli värre.

Dels rent ekonomiskt. Efter två år upphör nämligen etableringsersättningen, och då förväntas kommunerna bära hela bördan för de nyanländas ekonomi. Dels logistiskt. Hur mycket pengar staten än skjuter till återstår för kommunerna att ordna med det rent praktiska - skola, vård, socialtjänst, tandvård och så vidare. Detta går inte att ordna över en natt, och ännu svårare blir det förstås av det faktum att anställda flyr från just skolan, vården och socialtjänsten på grund av dålig arbetsmiljö och låg lön. Såväl Norberg som Hedermora har sagt nej till att ta emot fler ensamkommande. Det kommunala upproret har kanske börjat.

En sak vet vi: inflödet kommer att fortsätta. Regeringen låter meddela att de lagändringar som eventuellt kan minska inflödet något, införandet av tillfälliga uppehållstillstånd, kan träda i kraft tidigast i slutet av 2016. Det betyder i korthet att det enda som möjligen kan verka avskräckande under nästa år, är de tältläger som nu har upprättats.

Det kommer att smälla och knaka i de offentliga systemen framöver. Naiva drömmare lär få sig ett bryskt uppvaknande, och förr eller senare drabbas de också.

Läs även:
Tino Sanandaji, Lars J Eriksson, FnordspottingMigrationsverkets prognoser

11 kommentarer:

Anonym sa...

Morgan Johansson flinar glatt och meddelar att temporära uppehållstillstånd blir det om ett år eller så.Eller nåt.
Det gäller alla.Med några undantag för ovanlighetens skull...
Det verkar som mästerförhandlaren och hans merry band till slut lyft sig i håret och lurat klänningarna av AKB och Busch Thor.
Kanske var det därför AKB ville lagstifta om DÖ?
Inte ens hos moderaterna kan det vara en fjäder i hatten att knalla runt med rumpan bar efter att ha blivit lurad på klänningen av mästerförhandlaren Löfven och hans merry band!
Vad tycker Finn Bengtsson tro?De moderata kommunerna?De moderata väljarna?
FP och C ska väl spräcka Alliansen är nog tanken ifall nu AKB och Busch Thor skulle ångra sig.Stefan får nya kompisar att leka med och kan dumpa gamla.
För Sveriges del lär det väl betyda att krisen löstes genom kohandel och alla är nöjda och glada.Utom svenskarna.

Anonym sa...

Ja usch och tvi, nu blir det väl ännu en sömnlös natt förmodar jag... //tompas11

Anonym sa...

Det är just kollapsen som får folk att vakna: "Det kommer att smälla och knaka i de offentliga systemen framöver. Naiva drömmare lär få sig ett bryskt uppvaknande, och förr eller senare drabbas de också." Nu drabbas TV-soffan-Svensson och den flitiga tjänstemannen. Men att det ska krävas en systemkollaps för att förstå att landet uppenbart försämras. Jag förstår mig inte på svenskarna. Jag förstår mindre av politikerna.

Magne

Anonym sa...

Mmm… skatteschock är att vänta. Var det inte invandringen som var en alldeles lysande affär för Sverige för något år sedan? Övriga länder i Europa hade ju inte fattat detta. Tids nog så kommer verkligheten krypande allt närmare och närmare och nu är den helt plötsligt här! Invandringen är nu en kostnad. Och vilka har varnat för detta år efter år? //tompas11

Anonym sa...

AKB och gänget har naturligtvis varit fullt medvetna om förhållandet med tidsutdräkten och har listigt sett en möjlighet att fullt ut fortsätta bedriva Miljöpartiets invandringspolitik men samtidigt ge intryck av något annat. Teater.

Är det bara jag som äcklas av svensk politikerklass?

Anonym sa...

Vad var det jag sa? TUT och de offentligt uppvisade "bekymrade minerna" och "SD-retoriken" är bara en dimridå, för att man ska få fortsätta så länge som möjligt att årligen släppa in hundratusentals män från Mellanöstern och Afrika i Sverige.

Och om man nu verkligen, under hotet om sverigedemokratiska framgångar, skulle göra allvar av saken och verkligen införa en regel som säger TUT, då skulle fölande ske:

1) Vi först få ett invällande på 2-3 miljoner män under det året fram till 2017 när TUT införs eftersom alla vill komma in innan reglerna försämras

sedan 2) Efter 3 år får man ändå PUT! Så vad spelar det för roll? Man har gjort att det tar 6 år istället för 3 år att bli medborgare, men alla med mörkt skinn får ändå gratis sjukvård, tandvård, kollektivtrafik, gymkort, ja all sorts service, så länge de säger att de är illegala invandrare. Eftersom ett TUT inte omvandlas till ett UT ens om man våldtar och mördar, vad spelar det för roll med 3 eller 6 år?

Det enda som skulle kunna påverka är väl att sossarna förmodligen vill ha rösterna, men det finns redan förslag på att låta även TUTare rösta.

Thomas sa...

"Vi måste tillsätta en utredning och köra den på remissrunda först" (citat från Sydsvenskans artikel) - vad i helvete?? Är det Morgan J eller MiV:s chef som konstrar och obstruerar det partiledarna och regeringen redan har kommit överens om? Eller bägge två?

Att Morgan Johansson inte gillar den här overenskommelsen kan jag förstå, eftersom den i praktiken kommer att tvinga honom att generalpudla under lång tid framåt. Det är uppenbart att regeringen har vänt skutan 90 eller 180 grader, även om inte alla säger det höögt. Men det är ju solklart att man borde kunna köra det här paketet genom riksdagen inom några veckor, och förändringen från PUT till TUT som princip kan väl inte kräva några lagändringar i sig? Det var ju faktiskt Migrationsverkets chef som på eget bevåg knäsatte att alla som sade sig komma från Syrien skulle få TUT, och det hade han knappast kunnat göra i fall det hade handlat om någon slags ny lagstiftning. Alltså måste det gå att flytta samma reglage tillbaka igen utan att skriva någon ny lag.

Det här ser ut som rena bananrepubliken. Än en gång.

Amnexis sa...

Det som är möjligt i länderna runt omkring oss tycks alltid vara omöjligt i vårt eget. Finland lyckades vrida till Irak-kranen så att det inte tog mer än några dagar innan Irakierna vände och landade i Sverige i stället. I Sverige tar det 18 månader. Jag kan inte hysa annat än förakt för både den förra och den nya regeringen.

Anonym sa...

Nu faller rättssystemet ihop också.
Åklagare och Aftonbladet förklarar att skolmorden är terrorism men inte IKEA-morden.
Med en väldig massa ord förklarar man varför det inte gäller ras eller etnicitet.
Men vi kan ju alla se vad som händer.
I Malmö frikänns en handgranatkastare trots DNA eftersom man inte vet om det fanns sprängmedel i granaterna när han kastade.För kastade gjorde han.Men inte så farligt.
I Lund är SD skyldiga till ännu ej bevisade mordbränder på flyktinganläggningar eftersom man publicerar offentliga uppgifter på samma sätt som Sydsvenskan.
I Malmö ska man ta beslut på att slänga ut illegala bosättare på ett svepskäl man hittat.Eftersom varken polis eller kronofogde vill ta i ärendet med tång.
I Landskrona bötfäller miljökontoret istället fastighetsägaren eftersom man inte hittat samma kryphål som man hittat i Malmö.Eftersom varken polis eller kronofogde vill ta i ärendet med tång.
Snart står det väl bussar parkerade lite varstans med flyktingar som inte vill kliva ur förrän incheckningen är klar på ett godtagbart hotell.
Ovanpå det så tar det lite tid innan det man kommit överens om och bestämt verkligen är bestämt på riktigt säger Morgan Johansson.Som ju är skåning om någon undrar.
Epidemin sprider sig norrut.Inte ens samerna kommer undan.

Anonym sa...

Betsälls det inte lika många väljarundersökningar nu som det gjordes förr? Jag tycker att det verkar som om vi får höra mycket lite om väljarsympatierna nu för tiden.

Skåning sa...

Det skall bli spännande att se vad som händer när Malmö kommun kastar ut EU-migranterna. Flyttar de till någon grannkommun? Troligen.
Fast egentligen är det inget verkligt problem. Den enklaste lösningen är att var och en som demonstrerar för att EU-migranterna skall få bo kvar upplåter en sängplats åt en EU-migrant, så bör problemet vara ur världen. Men världen kanske inte är så enkel...