lördag 3 oktober 2015

Grattis, Tyskland!


För 25 år sedan hände det fantastiska: Tyskland enades. Året innan hade Berlinmuren sensationellt fallit och euforiska människor strömmat över gränsen. DDR var historia.

Efter att landet slagits sönder i Hitlers krig, delats av ockupationsmakter och östra Tyskland blivit en del av det kommunistiska östblocket i över 40 långa år, var nu landet åter igen enat.

Då såg det ljusare ut än på länge. Kommunismen hade fallit. Demokratin och marknadsekonomin segrat. I dag krisar EU, euron är ett haveri utan dess like och hanteringen av migrantströmmarna visar på hur splittrad unionen i själva verket är.

Tyskland har gjort en fantastisk resa på bara ett kvartssekel. Från gruset och stenhögarna efter de allierades bombangrepp, genom diktatur och tyranni både före och efter kriget, har Tyskland rest sig och blivit en stabil liberal demokrati i hjärtat av Europa. Det är ett på många sätt oerhört sympatiskt land, även om vurmen för EU:s överstatlighet är svår att smälta.

Grattis, Tyskland.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tyskland är som Sverige, fast för vuxna.

Lars Åhlin sa...

Det var Horace Engdahl som sade det först. Det verkar bli allt mer sant.

cynisk sa...

Tja, fördelen om DDR hade varit kvar hade rimligen varit att Angela Merkel varit delstatsminister i Brandenburg, inte Europas mäktigaste politiker. Alltmer benägen att hålla med Giscard som sa att han älskade Tyskland så mycket att han var glad att det fanns två.

Riga sa...

Kan bara hålla med.
Jämför tex DN med Suddeutsche Zeitung valfri dag. DN liknar då mest Kamratposten.

Anonym sa...

Ja Horace Engdahls citat är det men jag märkte samma sak för 35 år sedan. Skulle föredra att någon som Horst Seehofer var kansler i dagens läge. Merkel har passerat "bäst före" datum. Seehofer var den som först satte ner foten i det senaste kaoset.

Amnexis sa...

Sverige kontra DDR:

I Sverige kan du bli misstänkliggjord för spridande av inhemsk kultur, pro-svensk propaganda och statsvänlig verksamhet..

Anonym sa...

Hej.
Instämmer med gratulationerna. Det enda värdet i att behålla den 'antifacistiska skyddsvallen' hade varit som monument över socialismens brott mot mänskligheten, och dess förtryck.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare