måndag 12 oktober 2015

Käbblarnas afton


En sak kunde jag bistert konstatera efter gårdagens partiledardebatt i SVT:s Agenda, och det är att jag helt saknar förtroende för hela landets politiska ledarskikt.

Asylpolitiken borde ha varit kvällens stora diskussionsämne. Nu, när det kommer tvåtusen asylsökande per dag till Sverige (och ungefär lika många enligt polisen invandrar utan att söka asyl), och regeringen har aviserat att gymnastiksalar, idrottshallar och tält kommer att användas, kan man tycka att tillfället att visa på konkreta lösningar på denna ohållbara situation var kommen.

Men icke. Hela flyktingdebatten slutade i ett käbbel om RUT- och ROT-avdragen. Det var hårresande att se, och det är symptomatiskt för hur handfallen såväl regeringen som Alliansen står inför det som nu sker.

Ingen kom med konkreta förslag på hur hela situationen ska hanteras nu och på sikt.
Regeringen vill skicka nyanlända ut på skattefinansierade beredskapsarbeten. TUT i stället för PUT är en förändring på marginalen. Stärkta gränskontroller behövs men syftar inte till att minska inflödet i sig, bara hålla bättre koll på vilka som kommer. Och Stefan Löfven kan prata hur mycket han vill om att andra EU-länder måste ta emot fler asylsökande - trycket på Sverige kommer inte att minska av detta skäl. Det vi nu ser är en folkvandring av människor som söker ett bättre liv i en rikare del av världen. Även om det blir fred i Syrien i morgon kommer denna migration att fortsätta.

Statsministern har kallat situationen för en nationell kris. Men i handling finns det inget som tyder på att regeringen faktiskt ser så på saken. I dag samlas delar av den rödgröna regeringen under rubriken "Sverige tillsammans". Deltar gör även Forum för levande historia, LO:s ordförande, en företrädare för Swedbank, ärkebiskopen, ordföranden för Sveriges kommuner och landsting, generalsekreteraren för Svenska Basketbollförbundet och ordföranden för Rättviseförmedlingen. Jo, här kommer det hända saker, kan man ana sig till.

Gissningsvis kommer LO propagera mot låglönejobb, ärkebiskopen prata om allas lika värde, Rättviseförmedlingen berätta om hur viktigt det är att vita människor inte anställs och Svenska Basketbollförbundet förmodligen prata om vikten av integration.

En snackverkstad, således. Detta mitt under brinnande kris när skolor ute i landet varnar för att undervisning snart kan komma att ske utomhus på grund av lokalbrist.

Det är i sanning ett politiskt ledarskap helt frikopplat från verkligheten som Sverige har just nu.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ser man på!
Nu får svenskarna höra sanningen också!
Nu är det ingen liten uppoffring längre.
Ingen liten utmaning.
Ingen lönsamhet.
Ingen berikning.

"Löfven: Enorm uppgift väntar Sverige"

Nu ska vi lita på Löfven.Nu fattar kapten rodret och slutar ljuga.

http://www.svd.se/lofven-enorm-uppgift-vantar-sverige

Anonym sa...

Dagens möte som regeringen har med diverse "tomteverkstäder", saknas inte EXPO såsom varande åsiktspolis samt BONNIER såsom varande propagandaministerium?

Anonym sa...

"Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke leder ett samtal om hur organiserat engagemang stärker, förändrar och ger kraft."

Vore det en mer karismatisk talare hade jag gjort liknelsen "väckelsemöte." Nu blir det väl mer den där Sovjet light-känslan man så ofta får av Svensk vänster.

"leder ett samtal" står det förresten. Ser inte att vare sig ledaren eller ämnet kan bli något annat än "hur känner du om detta?"

Amnexis sa...

Bakom dessa erbarmligt kunskapsfattiga altruister och filantroper står en flock får som tror sig komma närmare sitt eget Nirvana genom dela ut nallar, limpor och kakor en eftermiddag på en tågstation. Ett antal selfies och inlägg på fejjan säkrar dem en plats i humanitetsnarkomanernas finrum.

Svunnet är sunt förnuft och egen vilja. Allt man gör och säger sker efter hur man tror att andra uppfattar det. Var blev svensken ett sådant ryggradslöst djur? När blev vi så rädda för en öppen debatt att vi aggressivt måste angripa den var gång. När slutade vi vara stolta över Sverige och det som är svenskt?

PerH sa...

Sådan hund sådan fårskock skulle jag vilka benämna debatten, käbblet skall även skyllas på programledarna som inte hade pli på hjorden, debatten var dock utmärkt för PBA PartiledarBingoAfton, brickor fans att hämta hos bloggaren Fnordspotting, tror nästan varenda bricka gav bingo.

Anonym sa...

Dags att citera EBBA igen
Beväpna er!

Anonym sa...

Haha. Snackverkstad. Precis, det är exakt vad som presteras hela tiden. Inget annat.

Och bara för att förekomma eventuella åsikter om att man bör söka asyl "hemifrån" alltså på olika exempelvis svenska ambassader runtom i världen, för att undvika stora ofta livsfarliga migrantströmmar runtom i europa och annars. Så kommer det inte heller fungera. Många som får nej, vilket torde vara flertalet, kommer i alla fall att chansa. Riskera livet. Eller muta sig igenom alla hinder.

Det går helt enkelt inte att förbättra situationen. Det har gått för långt och blivit omöjligt. Varje förbättring gör istället att ännu fler ger sig iväg hemifrån. Varje humanistisk insats ökar problemen vad gäller volymer. Det har blivit en återvändsgränd. Alldeles för många utnyttjar situationen för egen vinning.

Man måste nu, i det läget som faktiskt råder, försämra allt utom hjälpen på plats. (Den måste öka). Förutom åtgärder mot kaoset i syrien och libyen måste man återinföra gränskontroller i hela eu. Och konsekvent skicka tillbaka alla båtmigranter. Precis alla. Så att vansinnesresorna inte kan belönas hela tiden.

Christoffer sa...

Det finns förslag på konkreta åtgärder, men regeringen vill inte lyssna. Mest tydlig har Ebba Busch Thor varit, med att regelverket måste harmoniseras med resten av EU för att minska trycket på Sverige, dvs att få färre att söka sig just hit. Nu behövs det väl fler åtgärder än just tillfälliga medlemskap, men det är i alla fall en början.