fredag 23 oktober 2015

En uppvisning i inkompetens


Efter långa förhandlingar presenterades slutligen den överenskommelse (PDF) som ska möta det extrema asyltrycket mot Sverige och lösa integrationen. Jag hade låga förväntningar, och det var nog tur det. Nedan några tankar om den migrationspolitiska delen.

Den överenskommelse som sex av riksdagens partier slutit, efter att Sverigedemokraterna varit utestängda och Vänsterpartiet hoppat av, kan inte kallas annat än ett plåster på en avskuren halspulsåder. Expressen kallar uppgörelsen en uppvisning i inkompetens, och det är precis vad den är.

Att de politiker som älskar att föreläsa om hur gärna de vill ta ansvar för Sverige inte kan prestera bättre än så här i ett riktigt skarpt läge är patetiskt. Ett bättre alternativ än status quo, vilket vi faktiskt talar om nu, hade varit nyval. Då hade folket fått välja väg. Nu kommer allt i praktiken fortsätta ungefär som hittills.

Partierna har bland annat kommit överens om att:

- rätten till dagersättning för vuxna utan barn tas bort efter lagakraftvunnet beslut om av- eller utvisning

- rätten till anläggningsboende för vuxna utan barn med lagakraftvunnet beslut om av- eller utvisning ska upphöra så snart fristen att lämna landet löpt ut

- det ska finnas en ventil för den som inte kan avvisas/utvisas

- de personer som beviljats uppehållstillstånd ska regelmässigt skrivas ut från anläggningsboende när en ny bostad är ordnad (en person ska alltså inte kunna tacka nej till erbjuden anvisning och bo kvar på anläggningsboendet)

- ta bort undantag från försörjningskrav vid anhöriginvandring för svenska medborgare och för medborgare i annan EES-stat eller Schweiz, samt för dem som bott i Sverige i mer än fyra år.

- temporära uppehållstillstånd som huvudregel under en treårsperiod förutom för kvotflyktingar, ensamkommande barn och barnfamiljer. Flyktingar och skyddsbehövande ska ha rätt till familjeåterförening.

Det flera av förslagen ovan innebär är skärpningar för den som fått avslag på sin asylansökan. Att ovanstående inte har gällt hitintills visar på vilken vilda västern-politik som bedrivits på migrationsområdet, och det förklarar förstås hur vi har kunnat hamna i dagens akuta läge. Det är klart som tusan att Sverige är attraktivt när det knappt spelar någon roll för din situation om du får ja eller nej på din asylansökan. Bidragen trillar in ändå, och du får bo kvar i Migrationsverkets regi. En uppstramning här är därför nödvändig av rena anständighetsskäl.

Försörjningskravet har varit omtvistat. Personligen tycker jag att det är självklart att den som vill ta hit anhöriga också ska kunna stå för försörjningen. Oavsett om den anhörige kommer från Danmark, USA eller Eritrea. Tyvärr blir en hel rad undantag nu kvar, vilket är svårbegripligt både ur integrationssynpunkt och som signal till de migrantströmmar som har Sverige i kikarsiktet.

Och så till den hetaste stenen: temporära uppehållstillstånd. Enligt Migrationsverket är hälften av dem som kommer som asylsökande vuxna män, vilket är den enda grupp som träffas av den nya regeln om temporära uppehållstillstånd. Förslaget är att TUT ska kunna övergå i PUT när en person kan uppvisa en taxerad inkomst på en nivå som anses tillräcklig för att försörja sig, även om skyddsskälen har upphört. Om skyddsskäl kvarstår efter tre år ska personen få PUT oaktat egen försörjning. Rimligare hade varit fortsatt TUT för denna grupp.

En del av kompromissen mellan Alliansen och regeringen är tvång för alla kommuner att ta emot asylsökande. Inte heller detta kommer i praktiken har någon större betydelse för situationen ute i landet eftersom asylsökande själva har rätt att bosätta sig var de vill även när de väl blivit anvisade ett boende av Migrationsverket. Att tro att de inte kommer söka sig till de städer och kommuner där familj, släkt och landsmän bor är naivt.

Den viktigaste slutsatsen av det hela är att inget av ovanstående kommer att ha en återhållande verkan på asyltrycket. Det kommer att fortsätta komma närmare 10 000 varje vecka. Detta är minst sagt anmärkningsvärt i ett läge när regeringen själv beskriver situationen som "ohållbar".

Löfven & c/o fortsätter att hoppas att andra EU-länder ska "ta sitt ansvar". Det är en naiv förhoppning, vilket regeringen borde ha insett eftersom överenskommelsen om en fördelning av 160 000 asylsökande än så länge lett till noll och intet. Ett enda land har börjat ta emot sin kvot, och det är ironiskt nog Sverige.

Löfven kallar överenskommelsen "ett styrkebesked". Jag har faktiskt svårt att veta om jag ska skratta eller gråta. För statsministern var det viktigare med en bred och urvattnad överenskommelse än med en som faktiskt får reell verkan.

Detta kommer att stå Sverige dyrt. 

Läs även:
HAX, Per Gudmundson

17 kommentarer:

Anonym sa...

Den stora frågan efter dagens beslut är hur vi ska kunna öka invandringstakten snabbare. Jag är säker på att politikerna har en plan för detta, en plan som febrilt genomförs i det tysta, men det var ju tyvärr ett område där ovissheten består även efter dagens presskonferens.

En annan fråga är så klart hur vi ska göra med "köttberget".

Tänk på att invandringen från tredje världen faktiskt är det som ska rädda pensionerna.

Därför måste vi årligen höja pensionsåldern med minst ett år så att de som skulle ha blivit pensionärer istället kan försörja invandrarna.

Utlandssvensk sa...


I Tyskland verkar man ha lite mer handlingskraft:

"Germany 'to deport economic migrants in military transport planes'

"The government is considering setting up “transit zones” on the border where asylum-seekers would be held until their applications were decided.
Those coming for economic reasons would be turned back at the border and never enter Germany.
Last week new laws were voted in taking away generous cash benefits for asylum-seekers and replacing them with vouchers."

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/11945890/Germany-to-deport-economic-migrants-in-military-transport-planes.html

Hur många kommer att åka norrut? Det finns nästan 200.000 i Tyskland som redan har fått avslag på sin asylansökan och om trycket nu ökar på dessa finns det bara ett uppenbart alternativ, nämligen Sverige.

Anonym sa...

Dyrt blir det. Det egentligen enda politiken har åstadkommit hittills, en jättelik nota. Som inte kommer försvinna eftersom den är permanent.

På tal om inkompetens... hur är det ö ht möjligt att Alice Bah Kuhnke fortfarande kan sitta kvar?

http://www.svt.se/opinion/per-lodenius-om-mps-kultupolitik

Naivitet + politik i kombination med makt. Farligt.

Larsa sa...

Jag tror att vissa politiker som kanske hade kunnat se verkligheten och reagera rationellt har blivit oförmögna att göra det på grund av en smått sjuklig fixering vid Sverigedemokraterna. De ser något snett i verkligheten som de normalt skulle ha reagerat på (t.ex. uppenbart vuxna afghaner som utger sig för att vara i yngre tonåren, stor överrepresentation av vissa invandrargrupper i våldtäktsstatistik, långsiktigt ohållbara siffror av olika slag) men inser då genast att de har hört SD påpeka det förut och slår av ren reflex ifrån sig verkligheten för att värja sig från risken att bli som de hatade och demoniserade Sverigedemokraterna. Lustigt också att de som pratar mest om en långsiktigt hållbar miljöpolitik är de som minst av alla tycks ha tänkt tanken på att ha en långsiktigt hållbar invandringspolitik.

Anonym sa...

Jag som sitter och väntar på DNs artiklar om att brotten har minskat. När ska Jerzy Sarnecki komma ut och säga att morden minskar? Det borde väl vara regel när någon dör, och särskilt när oskyldiga offer dör. Var är alla rubriker i DN? De var ju obligatoriska när Ikearasisten mördade svenskar.

Magne

Anonym sa...

Citat: "På tal om inkompetens... hur är det ö ht möjligt att Alice Bah Kuhnke fortfarande kan sitta kvar?" Slut citat.
Det tycker jag är en viktig fråga. //tompas11

Anonym sa...

Jag gillar faktiskt Alice Babs. Hon är i alla fall snygg och verkar ganska "go" på nåt sätt. Med det sagt så är hon självklart en helt värdelös minister, precis som alla de andra, och faktiskt förvånansvärt patetisk när hon uttalar sig, även för att vara en svensk "politiker".

Men så här gick det till när hon fick jobbet. Sossarna behövde ett ni-vet-vilken-sorts-alibi, men eftersom det är en stenhård kamp för att komma upp i toppen i etablerade partier, en kamp som i praktiken kräver att man tillhör en familj som slagit sig fram inom partiet i generationer, så finns det inte så många alibin att skaka fram. De man får tag på är ofta helgalna och har "belastningar" som gör dem olämpliga i offentligheten. De har sålt sig till alla möjliga intressen för att få hjälp att ta sig upp, och därför är de flesta redan "förbrukade".

Så vem ska man ta? Dom vanliga nollorna är redan tagna, Kaplan är oberäknerlig och drar inga invandrarröster, Pekgul hade visst gjort bort sig för mycket, Baylan ok, men det är nog ingen i sossetoppen som litar på honom, Shekarabi är en räv som INGEN litar på. Sossarna skulle gärna ha valt några andra alibin, om dom bara fanns.

Alice Babs är perfekt. Hon har ingen som helst förankring i partiet, hon är lite lagom tom i bollen, men hon är också en föredetting som är beredd till nästan vad som helst för åter få smaka kändisskapets sötma. Förmodligen har hon också fifflat lite i det offentliga bolag hon fick ta över, och därför finns det lämpliga hållhakar.

Det finns alltså ingen risk att hon inte skulle göra som hon blir tillsagd, och om hon mot all förmodan skulle göra något dumt så kan man direkt kasta ut henne utan att hon kan göra någonting. Hon vet ingenting om någon, hon har inga politiska kontakter eller någon plattform.

Hon är med andra ord en perfekt utfyllnadsmedlem i en regering, och till på köpet det perfekta invandraralibit, eftersom hon talar perfekt svenska och beter sig svenskt - inte så konstigt eftersom hon är svensk och inte är det minsta invandrare utan har en svensk förälder och är uppväxt i Sverige!

Sedan finns naturligtvis ryktet om att hon har legat med kungen och att han använde sitt inflytande för att "återbetala tjänsten", men jag är skeptisk. Jag tror att förklaringen är betydligt enklare, som beskrivet ovan.

Anonym sa...

@Anonym 23:01 för att vara övertydlig, Alice Babs har alltså ingen makt.

Anonym sa...

Jag tänker framför allt på att vi nu måste påminna oss om "trots allt - det dödliga våldet har minskat (http://www.dn.se/nyheter/sverige/trots-allt-det-dodliga-valdet-minskar/):

"Det som nu har inträffat i Västerås, där gärningsman och offer inte verkar ha haft någon kontakt tidigare, är mycket ovanligt. Det är för många en särskilt skrämmande form av dödligt våld, men ingenting talar för att den sortens våld har blivit vanligare."

Meningen relaterat till Trollhättanmorden:

Det som nu har inträffat i Trollhättan, där gärningsman och offer inte verkar ha haft någon kontakt tidigare, är mycket ovanligt. Det är för många en särskilt skrämmande form av dödligt våld, men ingenting talar för att den sortens våld har blivit vanligare.

Men får vi se en sådan artikel om Trollhättanmorden av Trollhättanrasisten? Är det så att det är lite fulare att vara vitrasist än att vara svartrasist? Trollhättanrasistens och Västeråsrasistens mord har fått helt olika reaktioner från både statsminister och medier.

Ursäkta att ämnet är off-topic. Känner att jag måste få skriva av mig.

Magne

Christoffer sa...

Ändå måste man konstatera att man säger saker och gör från politiskt håll som hade varit omöjligt för bara mindre än ett år sen. Jag gissar att den borgerliga oppositionen kommer att även framöver profilera sig med förslag som är strängare än den i kompromissen, och helt omöjligt är det inte att sossarna så småningom följer efter. Det skulle i så fall innebära att regeringen kan spricka, men att politiken kan fortsätta att stramas upp. Detta är Sverige där en naiv inställning har gällt länge. Ompositioneringen kan nog bara ske gradvis.

Thomas sa...

Hååller med om att det på flera punkter är för litet och för vagt, men förmodligen kommer både TUT och reglerna kring anhöriginvandring att skärpas ytterligare under åren fram till nästa val.

När man kmmer överens om att TUT ska vara huvudspåret under tre års tid innebär det i praktiken att "sjuklövern" har köpt sig tid att jobba vidare med frågan. Man kan naturligtvis komma att förändra detta längre fram, och de båda undantagen

1) att TUT ska kunna bli PUT om migranten har ordnat egen försörjning (vilken slags försörjning? förmodar att AMS-jobb ingår här), även om de ursprungliga skyddsbehoven inte längre finns kvar (dvs det är fredligare i hemlandet eller liknande)

och 2) att om skyddsskäl kvarstår efter tre år ska personen få PUT oaktat egen försörjning,

kan nog också komma att ryka i god tid innan nästa valrörelse. Nu har mainstreampartierna i alla fall erkänt att man måste väga in verkligheten, och inte bara kan stå och veva med handen och strö ut guld på alla som kommer in. Det är ett verkligt steg framåt.

Och lita på att många "gutmenschen" kommer att jämra sig över det här och säga, att nu har politikerna sålt halva sin själ till Sverigedemokraterna. ;)

Maria sa...

Hon heter Alice Bah Kunkhe, inte Alice Babs, och hon är miljöpartist, inte sosse. Vidare har hon haft chefsposter, var det inte pa försäkringsbolaget If och senast pa Ungdomsstyrelsen, där hon fördelade manga sköna skattekronor till muslimska organisationer.

Thomas sa...

Utmärkt analys från den midnattsanonyme av det slags spel som rimligen beredde vägen för Alice. Att hon tekniskt sett är miljöpartist spelar ingen speciell roll; innan hon kom med i de här diskussionerna var hon ju inte poliriker över huvud taget vad jag förstår, så i realiteten har hon nog lika stark uppbackning från sossetoppen som från mp.

Och Alice Bah är verkligen den perfekta utfyllnadspolitikern, liksom hon är ett perfekt och ofarligt kuttersmycke. Hon har varken tilräckliga egna kunskaper om kultur och mediepolitik eller någon slags egen maktbas, hon sitter helt i knät på de tyngre figurerna i regeringen. Hon har ingen chans att driva en egen linje eller ens att agera med kraft som minister. Ett tråkigt kvitto på hur eländigt låg status kultur- och mediefrågor har i det brackiga och hjälplösa Sverige,

Anonym sa...

@Maria: hon heter Alice Babs!!!!!

Jag ser att det blev lite dumt skrivet kring partitillhörigheten, jag vet naturligtvis att hon är miljöpartist, och borde ha förtydligat att jag menar att det fortfarande var sossarna som bestämde över det hela. Det var bara en fördel för dem att hon inte ens tillhör "rätt parti" och därmed är ännu mer politiskt svag och lättstyrd.

Anonym sa...

@Thomas

Efter att ha grävt lite mer i Alice Babs CV så får jag nog ta erkänna att jag är mer tveksam till det jag skrev. Hon har faktiskt lyckats klammra sig fast vid ett liv där hon under minst 15 års tid fått nya välbetalda låtsasjobb i olika myndigheter och politiskt influerade företag, och det kräver en viss kompetens trots allt. Inte någon trevlig kompetens nödvändigtvis, men säkert vassa armbågar. Så då finns möjligheten att hon har större politisk plattform än vad man kan ana utifrån hennes nästan förståndshandikappade sätt att tala i intervjuer.

Jag börjar misstänka att ryktena om en viss Knug kanske trots allt stämmer?

Alice Babs har varit olika sorters jämställdhets-, hållbarhets- och rättvise-symbol för

Skandia (styrelseordf. Olof Palmes pappa Gunnar)
Ångpanneföreningen (som när hon lämnade för regeringen ersatte henne med Nyamko Sabuni)
Fairtrade (finansieras av skattebetalarna, EU-kommissionen, LO och Svenska Kyrkan m.fl.)
Rädda Barnen (eftersom alla andra förskingrar pengar från Rädda Barnen så kanske "företagskulturen" påverkat även kulturministern?)

Styrelseledarmot eller motsvarande i:
Landsbygdsakademin (en del av Jorbruksverket)
Konsumentverket (kommentar överflödig)
"Den fristående tankesmedjan Sektor3" - finansieras av det vanliga myllret av medlemsorganisationer, så det är skattebetalarna som står för notan genom "medlemsbidrag" som vanligt.
Kooperativa Förbundets gymnasiefriskola

Sammantaget tyder väl allt detta faktiskt på någon slags politisk slughet trots allt. Så jag kanske har fel om att hon saknar politisk plattform, även om jag vidhåller att hon är helt maktlös i socialdemokraternas inre kretsar.

Maria sa...

Förstod att det var medvetet att kalla henne Alice Babs, men tyckte inte att det var rättvist mot en begavad och pa sin tid omtyckt sangerska att bli ihopblandad med ett stolpskott till minister!

Anonym sa...

Verkar som att jag har fått svar på hur man ska kunna öka invandringstakten snabbare: genom att hota med att det bara är ett år kvar innan det blir svårare att få PUT!

Skynda, skynda, kära muslimer, innan det är försent! Även den risigaste gummikrokodil duger som flyttyg, svenska kustbevakningen (!) plockar upp dig om du bara kommer ut på tillräckligt djupt vatten utanför Lesbos!

Detta, mina vänner, är humanismen i ett nötskal (skallben hos svensk miljöpartist).