torsdag 1 oktober 2015

Flathetens rike

Varje dag anländer hundratals människor med tåg till Stockholms central. Polisen finns på plats - det är en prioriterad uppgift för polisen just nu, vilket är den officiella förklaringen till att de nedprioriterar alla de 17 000 utvisningsärenden som ligger och väntar på att verkställas.

Volontärer som ingen vet vilka de är tar emot anländande människor - som sedan försvinner. Det är inte klart om de vill söka asyl, vart de ska ta vägen eller vad planen är. Men att det finns pengar inblandade är knappast en vild gissning. Det är trots allt en viss skillnad mellan att dela ut mat och filtar och att fysiskt ta med folk till okänd plats.

Poliser på plats uppger att de är tillsagda att inte ingripa. De står alltså och tittar på när flyktingsmuggling och brott mot utlänningslagen pågår mitt framför deras ögon. Det är en häpnadsväckande flathet. Myndigheterna har alltså ingen som helst aning om vilka människor som kommer till Sverige just nu.

Detta är inte unikt för hur svensk polis arbetar. Under den senaste tiden har det växande antalet EU-migrantläger runt om i landet uppmärksammats i riksmedier. Det har visat sig att en kombination av svårtolkad lagstiftning och en ovilja hos ordningsmakten att kasta ut människor som olovligen befinner sig i sommarstugor och på privat mark skapat en situation där det i praktiken är fritt fram att slå sig ned var man vill.

I lokalpressen har dessa läger varit uppe för diskussion och debatt i flera år. Men nu har frågan nått riksnivå och regeringen. Det ska bli lättare att avhysa människor i olovliga bosättningar, föreslår regeringen. En tydligare lagstiftning kan dock inte komma på plats förrän 2017, vilket betyder att äganderätten är satt på undantag fram tills dess. Ingen ställde frågan till migrations- och justitieministern hur det kan komma sig att Sverige har ett så svagt stöd för äganderätten att denna situation över huvud taget kan uppstå.

Ett tredje aktuellt exempel på svensk ordningsmakts och rättsväsendes flathet är incidenten med den asylsökande som på ett boende angrep just migrations- och justitieministern med en brandsläckare. Efter två ministermord i Sverige kunde man ju tro att alla skulle se väldigt allvarligt på det inträffade. Inte då. Mannen häktades aldrig. Varför häktades inte mannen? Jo, han var asylsökande och inget tydde på att han skulle lämna landet, uppger kammaråklagaren.

Åtalet har nu lagts ned med motiveringen att påföljden för angreppet bara skulle bli böter. Dessutom, hävdas det nu plötsligt, har han lämnat landet. Det sistnämnda visade sig stämma, för i Danmark gjorde sig nämligen samme man skyldig till ett knivöverfall på en dansk polis. Han pekas ut som IS-sympatisör.

Gissningsvis hade Danmark i allmänhet, och den knivhuggne polisen i synnerhet, uppskattat om svenska myndigheter skött sitt jobb. Morgan Johansson själv kan vara tacksam för att mannen bara hade en brandsläckare till hands när han gick till angrepp mot honom.

Jag vill leva i ett land där lagar och regler respekteras, och där den som kränker andras rättigheter straffas. Ett land där polisen finns till för och skyddar oss om som bor här och rättsväsendet ger brottsoffer upprättelse, även om det onda inte kan göras ogjort.

Framför allt vill jag leva i ett land som tar sig självt på allvar. Just nu är Sverige ett flathetens rike. Och ett land som inte tar sig självt på allvar kan inte förvänta sig att någon annan ska göra det heller.

15 kommentarer:

Anonym sa...

"Uppmärksammat flyktingboende stänger"

Fler som packar ihop och går hem.
Det kommer ju så många.


ttp://www.sydsvenskan.se/sverige/uppmarksammat-flyktingboende-stanger/

Anonym sa...

Och killen som fick Löfven att försvinna från platsen när han besökte Göteborg efter skjutningen där greps senare för Scarface-inspirerat innehav av automatvapen och handgranater.
Våra ministrar borde vistas oftare och längre i verkligheten.....

Anonym sa...

Här slutat att bli upprörd, för min egna hälsa. Försöker se på det hela som en spännande utveckling till ett madmax liknande samhälle. Vem har inte fantiserat om hur det skulle vara att leva i en postapokalyptisk värld?

Anonym sa...

17000? Jag har set siffran 50000 som "uppehåller sig illegalt".
Är differensen folk som aldrig sökt asyl/uppehållstillstånd och liknande?

Anonym sa...

Åhej och Åhå
nu kraschar det fast DN och Aftonbladet skriver åtgärder och satsningar.
Det ser mycket bättre ut så.
Det känns mycket bättre så.

Hans Li Engnell sa...

50 000 avser de som fått avslag sedan 2011 och som inte rest hem frivilligt såvitt Migrationsverket vet. De kan alltså ha gått under jorden men också rest vidare. 17 000 avser de som polisen har beslut på att verkställa avvisning av.

lensof sa...

Om polisen inte längre kan upprätthålla ordningen och ha koll på dem som invandrar är det inte mer invasion än invandring då? Eller är det något jag inte fattar...
Och är det verkligen fel på oss som känner oro när vår ordningsmakt inte längre är en ordningsmakt utan tvingas stå och se på när okända främmande människor tar makten?
Det är lätt att börja tvivla på sitt eget omdöme därför så tacksamt med bloggar som denna.

Anonym sa...

"EU-domstolen: Migranter får fängslas"
" “Är det ett brott att vara utlänning? Vi anser inte det”, citerade EU-domstolens toppjurist då ur en dom från människorättsdomstolen."

Tydligen kan människor vara illegala igen då?

http://www.svd.se/eu-domstolen-migranter-far-fangslas

Anonym sa...

"Finns risk för "enorma ekonomiska påfrestningar"
Sverige måste bli bättre på flyktingmottagande annars väntar "enorma ekonomiska påfrestningar", säger inrikesminister Anders Ygeman."

Tiden när det var lönsamt och berikande är som bortblåst.

http://www.svd.se/finns-risk-for-enorma-ekonomiska-pafrestningar

Anonym sa...

Om man är socialdemokratisk inrikesminister är det här inte konstigt.
Troligen betyder det att bara svenskar kan avvisas eller utvisas?

"– Vi ska vara öppna och generösa men det innebär också att de som inte har asylskäl måste avvisas eller utvisas, sade Ygeman.

Han tillade att kontroller kan göras när polisen bedömer att en person är ”misstänkt” – men det får inte ske på basis av hudfärg, hårfärg, språk eller religion."

http://www.svd.se/finns-risk-for-enorma-ekonomiska-pafrestningar

Anonym sa...

Läste lite slarvigt - flatornas rike, tänk så det kan bli... //tompas11

Anonym sa...

Anonym 19:06
Ett ganska typiskt politiskt beslut i nutiden.Det är bara på låtsas.Man vill att det ska se ut som om man faktiskt gör något.Men precis som du noterar kommer knappast någon polis utsätta sig för att kolla upp "fel person" så i slutändan händer ingenting alls.I varje fall inte förrän Finland,Norge och Danmark stänger gränsen åt vårt håll..

Anonym sa...

Aftonbladets Ehsan Fadakar lämnar Twitter eftersom Dagens Industri,Göteborgs-Posten Svenska Dagbladet och SD med alla sina troll hetsar och hatar den osvikligt hederlige,godhjärtade och sansade Ehsan Fadakar.
Alla är medvetet elaka och vidriga emot den stackars Ehsan Fadakar som bara vill alla väl.Ehsan Fadakar vill debattera.Det vill ingen annan.I varje fall inte lika mycket som Ehsan Fadakar tycker Ehsan Fadakar.
Nu lämnar han Twitter som därmed inte blir så viktigt längre för denne Schibsted Publishings strategiansvarige för sociala medier.Man får hålla det som troligt att Twitter därmed inte längre blir så viktigt för Schibsted Publishings sociala mediastrategi.Det är då en herrans tur att Facebook finns för Schibsted Publishing.Var skulle man annars hålla till med sin sociala mediastrategi?
"– Jag får inte ut någonting av Twitter längre. Det är för mycket pajkastning, jag orkar inte. Det är hetsigt, obehagligt, hotfullt och allmänt ohälsosamt. Det här kommer aldrig att bli bra. Allt bara rasar neråt."

http://www.journalisten.se/nyheter/journalister-overger-sociala-medier

Thomas sa...

Någon skrev på Flashback att det offentliga Sverige visar samma självaktning och förmåga att gå till botten med viktiga frågor som en uttjänt tjackhora. Det känns tyvärr som en mycket träffande liknelse. Sverige ligger som land i någon sorts standby-läge där det viktiga tydligen är att inte behöva bli sittande med ansvaret för några knepiga frågor eller behöva uppvisa verklig kompetens - och så har det varit i flera år.

Anonym sa...

OK, tack för förtydligande av siffrorna.