onsdag 30 september 2015

Spänn fast er - detta kommer att bli skakigt

Det är inte lätt att veta vad man ska tro på längre. Jag brukade blogga om socialdemokratiskt skattefnatt, om moralistiska skräplagar gällande sexhandel, om värdet av personlig integritet i en värld där vårt minsta steg följs dygnet runt, året om. (Det sistnämnda försöker jag återkomma till emellanåt, även om jag känner en allt större apati i takt med att den globala massövervakningen blir permanent.)

Men jag märker att mitt fokus har skiftat. Jag kan inte sitta still i båten längre och skriva om skatter, den uttjatade sexköpslagen eller varför detaljhandelsmonopolet på alkohol borde avskaffas när hela landet genomgår vad som mycket väl kan bli en systemkollaps. Därav mina många och långa bloggposter om migrationspolitiken.

Centerpartisten Staffan Danielsson uttryckte på Centerpartiets stämma förra helgen att han var rädd för att partiets migrationspolitik skulle leda till att Sverige "gick in i väggen". Det jag antar att han varnade för är i korthet detta: Om Sverige ensidigt erbjuder människor att söka asyl på ambassader, om Sverige beviljar 77 procent av asylansökningarna och Frankrike endast 22, om lilla Sverige tar emot överlägset flest asylsökande per capita i hela EU i en tid när staten har stora budgetunderskott, sjukkostnaderna skenar, skolan är i kris, äldrevården går på knäna och bostadsbristen är akut, kommer det sluta illa. Vi kommer inte att klara detta med bibehållet välstånd. Danielssons oro viftades förstås bort.

Efter drygt fyra års allt mer ansträngd situation ser vi nu resultatet av migrationspolitiken. Det kommer sedan någon vecka tillbaka tusen asylsökande om dagen till Sverige (de kallas slentrianmässigt "flyktingar" i svenska medier, men det handlar alltså om asylsökande från en mängd olika länder). Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson hävdar att "det finns ingenting som tyder på att det skulle avstanna". Detta är alltså det nya normalläget.

Regeringen går nu in i panikläge. Den ber bland andra Försvarsmakten och Kriminalvården att dammsuga sina fastigheter efter tomma rum som kan förvandlas till flyktingboende. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hävdar att uppställda tält i Kramfors omgående kan förvandlas till flyktingläger för tvåtusen personer. I södra Sverige undersöker Migrationsverket möjligheten att använda ett gammalt skjutfält, Rinkabyfältet, för att bygga enklare bostäder av prefabmodell för tiotusen människor.

Med tusen asylsökande om dagen skulle MSB:s och Migrationsverkets planer tillsammans täcka boendebehovet i knappt två veckor. Sedan behövs nya fält att fylla. Är detta regeringens stora plan? Att fylla svenska åkrar och skjutfält med modulhus för asylsökande? Det kommer en morgondag också. Hur tänker sig regeringen att människor boende i modulhus på gamla skjutfält mitt ute i ingenstans ska kunna få jobb och bostad och bli självförsörjande?

I Värmland konstateras att asylsökande har stort vårdbehov. Många är multisjuka och har kroniska sjukdomar, vilket tär på landstingets resurser. Filipstads kommun medger öppet att den inte klarar samhällsservicen till följd av sitt asylmottagande (som uppgår till tio procent av befolkningen). Betänk två saker med detta: dels hur svenska familjer reagerar när de till följd av överbelastning inte får den vård de betalat för via skattsedeln, dels vilken start i livet de asylsökandes barn får i Sverige när de inte finns plats för dem i skolan.

Det som sker runt om i landet just nu är en accelererande kollaps av våra institutioner. Polisen har slutat utföra sitt uppdrag, vilket gjort att runt 50 000 människor som nekats uppehållstillstånd de senaste åren och vägrat åka hem helt sonika får stanna kvar och inkassera välfärd. Migrationsverket hinner å sin sida inte med, trots nyanställningar. Senast i går meddelades att 100 personer ska anställas i Stockholm - verket söker människor med "någon sorts högskoleutbildning".

Det som sker just nu är att samhällskontraktet rivs. Staten klarar inte av att hålla sin del av avtalet. Den enskilde borde då enligt all logik kunna avstå från att leva upp till sin, alltså sluta betala skatt.

Jag har skrivit det förr, men det förtjänar att upprepas: Sverige har inlett en resa som kommer att bli väldigt gropig och skumpig. Ingen kan i dag säga var den slutar.

Var och en gör bäst i att just nu se om sitt hus. Skaffa privata sjukförsäkringar. Se till att barnen kan gå i privata skolor. Och försöka undanhålla så mycket skatt man bara kan för att ge sig själv en buffert, och slippa betala för ett samhällskontrakt som har brutits av den andra parten. 

Tidigare bloggat:
Snällismen föder rättsosäkerhet
Migrationsvärken
Dags för krissamling

Läs även:
Johan Westerholm, Hans Bergström, PJ Anders Linder, Fnordspotting

Vem bryr sig om verkligheten när man kan fly den med privatjet?

22 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nog inte bara i den del som handlar om att betala sin skatt som förändringarna i och med det brutna samhällskontraktet kommer att synas...

Anonym sa...

Se godheten lysa i dessa hjältars engagerade ögon!
Eller är det bara en poserande självupptagenhet?

Anonym sa...

Hej.
Vill bara lägga till en sak eller två till din lista:
Skaffa vapen, ammunition och bilda grannsamverkan för fred och trygghet. Polisen kommer inte att ha tid att hjälpa dig. Betänk att följande alltid är en möjlig händelse, med av samhällssituationen varierad sannolikhet: ditt hem invaderas av en eller flera personer som vill åt dina ägodelar, och eventuellt dig och dina anhöriga. Vad gör du då? Ta reda på vad nödvärnslagen medger, och var beredda att agera i enlighet med denna. Den som aldrig varit i skarpt läge har svårt att förstå situationen. Det är angriparen som avgör när attacken kommer, men det är din beredskap som avgör om du blir vald som offer och hur utfallet blir. Håll ihop och hjälps åt med de grannar eller kollegor du litar på.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

I Henrik Schyfferts värld har han varit med om något stort.Precis som när han var ung för länge sen har man samlat in pengar.Live Aid liksom ba.
Mycket pengar.
Inte lika mycket som finns i Schyfferts bolag men ändå.Schyffert räknar ju ändå inte efter hur långt pengarna räcker.Då känns det stort.
40 miljoner.
Det är ju bara några nollor som skiljer det från vad hela svenska staten sätter av i budgeten.Och positiv press fick han också.Det känns stort.
Skulle det visa sig att pengarna inte räcker så långt kan alltid Schyffert hävda att han i varje fall gjorde något.Att han gjorde så gott han kunde.Att han kan se sina barn i ögonen när de frågar: vad gjorde du då pappa?
Det goda hjärtat kan vara bra att peka på när Sankte Per är frågvis och vänsterliberal och en ny-död Schyffert står där i kön.
Barnen,ja dom ärver bolaget.Det är sånt man har revisorer till.

Anonym sa...

Tre andraklassens underhållare stoltserar med sina PK eliten tröjor,lite som forna tiders överklass,som under ush och fy tog avstånd från andras åsikter.

Anonym sa...

Amen!

Det går kalla kårar efter ryggraden på mig då jag ser sju partier (ja ett fåtal pratar lite allvar, men det är än så länge bara prat)i bästa fall rynka pannan över problemen men sedan släta ut den igen med ett "det SKA gå, bara hela Sverige tar ansvar!".

lensof sa...

Halleluja! Och lovprisningen är då till den nye guden, mångfalden, vars prästerskap är PK eliten.
Så gör man Globen till ett Maranatatält och alla där kan uppleva ett väckelsemöte som slår ut det mesta av både förnuft och kritiskt tänkande. Det känns stort och livet har fått en mening för dom som inte vill leva i verkligheten.
Godheten har blivit tvång och det nya prästerskapet är lika nitiskt som de gamla när det gäller att hitta syndare.
Detta är otäckt.

Amnexis sa...

Henrik Schyffert tycker att vi svenskar ska avstå från att äta pizza och skänka pengarna till lämmeltåget av lycksökare som nu bokstavligt talat väller in i landet. Trots att många undersökningar visar att ca 70% kommer från ej krigshärjade områden som Bangladesh, Pakistan och en mängd olika afrikanska länder. Folk som bott flera år i Turkiet och t.o.m. haft jobb där.

De ska ha svenskens matpengar enligt den gode Schyffert.

Anonym sa...

Kunde inte Schyffert,Gardell och Ernman ställa upp och betala Wallenbergs Aleris för månadskostnaden för ett ensamkommande(60.000/månaden)?
Men det är väl överkurs förstås?Även godheten har en gräns?
Till och med Schyffert förstår att det är mycket pengar.I varje fall om just han ska ta notan!

Anonym sa...

Under det kalla krigets tid räknade det svenska totalförsvaret med att vid krigstillstånd skulle enbart ett begränsat byggnader användas som bostäder. Tanken var att i de hus som var bebodda skulle varje familj dela på ett rum oberoende av familjens storlek. Vi är kanske där snart!

Anonym sa...

Om åtminstone själva debatten kunde vara mer nyanserad. Så att det blev meningsfullt att själv vara det. Nu klumpas alla ihop till "flyktingar" oavsett ifall de är det eller inte.

Och vi blir alla omedelbart onda som inte gillar läget och vill ställa upp jätteresurser omedelbart och jättestort på kort sikt. Men vi är ju inte alla Merkel eller Löfven som kan byta åsikt från en dag till annan och fortfarande göra karriär på det. "Alla är välkomna". "Nej visst ja det går ju inte. Inte i den här takten. Nu bromsar vi".

När länder som Syrien brakar samman så blir det ju både krigsoffer och livshotande situationer. Men det blir också andra effekter av kollapsen. Vanliga fungerande företag brakar ihop. Konkursar eller trycker på pausknappen. Flyttar utomlands. Alla med hyfsade medelklassjobb och ordnad tillvaro får den demolerad fullständigt. Även om inte livet är hotat. Man har pengar och väljer att flytta för att det inte går att driva sitt liv längre. Kanske har man både utbildning, affärsvana och ett socialt nät. Dessa människor är kanske mest betjänta av en seriös "nystart" så fort som möjligt. Och den går lättast om miljön, språk och omgivning ger individuella möjligheter fortast möjligt. Och kanske lättare ifall miljön mer liknar den man tidigare verkat i.

Istället kommer man till sverige. Uppraggad av "resebyråer" med löften om gratis omkostnader. I sverige behandlas man som idiot. Skjutsas till skogen i någon glesbygd utan varje form av miljö. Undantaget underbar natur av skogstyp. Där man erbjuds begagnade kläder. Och utbildning av kolonial översittartyp i hur man skall använda toaletter.

Det enorma flödet från afrika till europa fungerar förstås som en resebyråmäklare i sig självt. Pressen på att sända hem pengar eller lyckas etablera en tillvaro blir enorm på de manliga familjemedlemmar som skickas iväg. (Även om media mest rapporterar om den minoritet av barn som också skickas iväg). Dessa saknar kanske bättre utbildning, med några få undantag. (Skulle de haft bra utbildning och legalt vilja ta sig till europa för att arbeta är inte alla dörrar stängda). Här skulle man nog istället kunna upplysa om risker och faror. Svårigheter. Samt information om hur läget verkligen ser ut. Vilka jobbchanser som finns och under vilka villkor.

Gränserna som öppna eller stängda. Egentligen självklart öppna. Lika självklart som att ingen skall vara utfattig, leva under despotregimer eller självpåtaget elitist styre.

Men så finns verkligheten där. Lagstiftningen och regelverken är egentligen gjorda för stängda gränser. Eller åtminstone gränser som hävdar suveränitet. Om det inte fungerar så rasar resten av regelverket. Och det sker nu. Vänstern är extremt oseriös i alla frågor och vill i praktiken ruinera det västerländska samhällsbygget för att kunna skapa ett nytt. Elitiststyrt. (Så de tillför inget alls i debatterna trots att de totalt dominerar dem). Alltså bör man förmodligen stänga gränserna så som de var innan schengen och EU's öppna marknad. Varor och tjänster kan ändå utbytas fritt om man vill.

Visst vill man diskutera också andra saker och risken med den ständiga migrationsdebatten blir polarisering i fördumningens tjänst. Att vi alla gör oss elakare än vi vill. Men vänstern styr just nu och alla som vill behålla jobben hänger på.

Det värsta vi då kan göra är att hålla tyst.

JohJoh sa...

" runt 50 000 människor som nekats uppehållstillstånd de senaste åren och vägrat åka hem helt sonika får stanna kvar och inkassera välfärd"

Stämmer det verkligen?
Är det inte väldigt begränsade möjligheter för någon som är här illegalt att ta del av välfärden!? Akut sjukvård kan man få antar jag, vad mera?

Hans Li Engnell sa...

Man har givetvis inte fritt tillträde, men akutvård erbjuds och barnen får gå i skola. Även tandläkarvård erbjuds på sina håll.

Anonym sa...

Ser att Aftonbladet döms för rasism i fallet Herrey.
Aftonbladet anses ha ansvar för sin anställde Martin Aagårds twittrande.
Aftonbladet skriver hellre om Åkessons svärmor.
Vem hade kunnat tro det?

Anonym sa...

Tidningen Journalisten meddelar att tidningen Aftonbladets journalist och tidningen Aftonbladet självt fälls pga en miss från tingsrättens sida.
Herrey får sitt skadestånd men tidningen Aftonbladet och tidningen Aftonbladets journalist har inte näthatat eller gjort sig skyldiga till rasism.
Richard Herrey får alltså 30000 av Aftonbladet för att tingsrätten missat.
Rätt ska vara är rätt.
Tidningen Aftonbladet tredskas,inte närhatar.
Tingsrätten missar,inte dömer.

Anonym sa...

Hoppsan nu har tingsrätten ändrat sig i fallet Aftonbladet.
Det gick fort.
Troligen döms Herrey för rasism och näthat mot tidningen Aftonbladets journalist Martin Aagård istället?

http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/herreys-domstolsseger-mot-ab-ogillas/

Anonym sa...

Tanken är väl att de etablerade svenskarna ska flyttas till lägren och asylsökarna flyttar in i de tomma lägenheterna? Hur ska asylsökarna annars kunna etablera sig i samhället?

Anonym sa...

Du skrev förut ett inlägg om det borgerliga inbördeskriget om invandringspolitiken. Enligt mig finns det också ett sådant inbördeskrig mellan socialister. Suhonen och Westerberg tycks kritiska till det stora antalet migranter som anländer. Suhonen borde väl skriva att Reinfeldt var Messias, eftersom han uppmanade svenska folket att "öppna sina hjärta", i stället skriver han (http://www.dagenssamhalle.se/kronika/reinfeldt-har-kommit-foer-billigt-undan-16713): "Han höll sitt kallhamrade tal om att vi skulle öppna våra hjärtan för fler flyktingar men att detta skulle sluka alla förbättringar för dem längst ner. Reinfeldt visste exakt hur han spelade upp invandringsfrågan. Dagen efter kallade Anders Borg och Carl Bildt till presskonferens för att tala om oron i världen. Det var inte någon slump."

Det är ett steg i rätt riktning, att han kritiserade Åsa Linderborg i Expressen. Det är en riktig despot till kulturchef. Läs gärna hela artikeln eller ett litet stycka från den (http://www.expressen.se/kultur/suhonen-sa-vass-penna-sa-fa-segrar/):

"Det är där jag tror hennes i grunden leninistiska och elitistiska människosyn kommer in. Hon, ingen annan, leder klasskampen. Jag fick ett råd av Åsa efter att min Juholtbok kom, det var efter ett möte på Aspuddens bokhandel: 'Sluta skriv Daniel, doktorera i stället, ägna dig åt akademien.'.

Var detta ett bra råd från en vän eller ett försök att få en medarbetare att försvinna från scenen?

Men värre är det som kommer i dagen av ordvalet i detta 'Monter-gate' kring min och Håkan Juholts medverkan i Aftonbladets monterprogram på Bokmässan. Ordet är svek. Och det avslöjar egentligen allt. Jag har svikit henne när jag inte kom. Problemet är att med Åsa Linderborg blir allt intimiserat, känslobaserat, en fråga om lojalitet och därmed svek. Väldigt lite i hennes ledarskap hanteras professionellt och yrkesmässigt. Under henne har i stället utvecklats ett slags marxismens hederskultur."

Magne

Anonym sa...

En liten sång,eller flera,och ett gosedjur och en kopp kaffe och allt är löst the swedish way...

Crille sa...

De får tandvård för 50 kr. Barnen får gå i skolan. Det finns mer som jag inte kommer på just nu.

Anonym sa...

Ser att Svamlar-Steffe ska in i säkerhetsrådet och ta vetorätten från de stora.Han tror verkligen på det där med Sverige som stor stormakt.

Anonym sa...

Vem av Löfven och Wallström blir först att ta Donald Trump i örat och berätta att det här inte är förenligt med värdegrunden?
Obama är ju inte president i evighet..