tisdag 1 september 2015

Om medlemskap i Amnesty

I kommentarsfältet till en bloggpost om Amnesty Internationals ställningstagande för en avkriminalisering av sexhandel, och svenska Amnestys motstånd mot detta, diskuterades frågan om det skulle vara möjligt att bli medlem i Amnesty utan att tillhöra den moralistiska svenska delen av organisationen.

Svaret var inte uppenbart ens för svenska Amnesty när jag frågade dem. En läsare kollade dock upp saken med Amnesty International och fick efter några turer äntligen besked. Tyvärr är svaret nej. Ett internationellt medlemskap är endast möjligt för dem i länder som saknar en egen nationell gren av organisationen.

Detta betyder att jag avstår från att bli medlem. Den som vill kan förstås ändå donera pengar till Amnesty utan att de kommer svenska moralister till del.

4 kommentarer:

Christoffer sa...

Så man kan alltså i alla fall skicka pengar direkt till centralorganisationen, utan att passera den svenska grenen? Bra att veta.

Olof sa...

Ja, jag kollade upp det med och fick samma svar. Man skulle ju kunna gå med för att påverka i rätt riktning, men att behöva slåss för mänskliga rättigheter i en organisation som skall stödja mänskliga rättigheter kan vara aningen för deprimerande. Det får nog bli en donation till centralorganisationen.

Anonym sa...

Ni gillar principiellt inte Amnesty och att dom nu verkar för att några av er ska kunna tjäna pengar utan att betala skatt är hyckleri.

Christoffer sa...

Fast nu har jag funderat lite. Läste för nån timme sen att över tusen människor, sannolikt moralister, lämnat Amnesty på kort tid. Är inte det ett gyllene läge att själv gå med och hjälpa till att vrida den svenska grenen åt rätt håll? Åtminstone överväger jag nu det för egen del.