fredag 11 september 2015

Hjälp på plats, föreslår regeringen

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och regeringens nationelle samordnare för utsatta EU-medborgare Martin Valfridsson uppmanarDN Debatt människor att i stället för att skänka pengar till tiggare ge dessa kronor till organisationer som arbetar på plats i tiggarnas hemländer. Hjälp på plats, som det brukar kallas.

Något har hänt. Denna uppmaning hade varit rena fascismen för bara några månader sedan. Sedan dess har regeringen gått ut och slagit fast att olovliga bosättningar ska motverkas och fokus ligga på att hjälpa de fattiga på plats i Rumänien och Bulgarien. Att motverka de olagliga bosättningarna blir emellertid lättare sagt än gjort eftersom det rödgröna styret i landets tre största städer inte vill genomföra avhysningar om det, som det sägs, "inte finns något alternativ". Det blir alltså upp till kommunen att först ordna ett provisoriskt boende åt EU-migranterna innan de kan avhysas.

Det är klart att pengarna gör bäst nytta hos organisationer på plats i de fattigas hemländer. Det som behövs, och det tror jag att jag har påpekat flera gånger tidigare, är ett professionellt socialt arbete. Inte slantar i en mugg som upprätthåller ett ekorrhjul för den enskilde, gör tiggeri till ett arbete och dessutom leder till allvarliga kränkningar av äganderätten här i Sverige när mark och bostäder ockuperas.

Det är bra om regeringen framgent driver denna linje konsekvent. Problemen i de av en rödgrön(rosa) majoritet styrda storstäderna lär dock bestå. Så länge utgångspunkten är att avhysningar inte ska ske av sociala skäl, har vi ett bekymmer. Då efterlevs nämligen inte svensk lag.

Regeringen kan ju börja med att ta ett litet allvarligt snack med socialborgarrådet Ewa Larsson (MP). Ni vet hon som stolt proklamerade att jobb och bostad till återvändande IS-krigare skulle kallas "Stockholmsmodellen" och som konsekvent har motsatt sig avhysningar i huvudstaden. Det är på kommunal nivå tiggeriet måste hanteras.

Tidigare bloggat:
Regeringens halvmesyr om tiggeriet

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är det inte fel på frågorna längre utan bara på svaret.
SvD försöker mha Cecilia Stegö Chilò få till det.
Steg för steg backar politiker och journalister tillbaka från sina gamla linjer.
Humanitära stormakten.Invandringens lönsamhet.SD:s rasism.Mångfaldens berikning.
SD fortsätter växa.

http://www.svd.se/hej-pa-er-sverigedemokrater/om/larsson-laser

Riga sa...

@anonym 8:46

När jag läser en sådan "von oben" betraktelse, helt enkelt en liten klapp på huvudet åt oss som är oroliga och i alla fall i mitt fall har svårt att se enkelheten i att assimilera folk från klankulturer, så undrar jag alltid - var bor du själv Cecilia, som pratar så förtjänstfullt om invandringens fördelar.

Ska vi gissa?
Täby, Bromma, innerstaden?

Ådärkomdenja sa...

Meningslöst ordorgier och naivt fokus. Varför tror (gör dom det?) svenska 7klöver-politiker att zigenare kan/skall omvändas till en livsföring, i skolad ordningssamhet, liknande vår?

Romerna ÄR ett resandefolk, dom vill inte arbeta i traditionell bemärkelse, dom vill inte sätta sina barn i skolan, dom VILL tigga. Deras livsstil är självvald. Strutsmentalitet kännetecknar godhets-naivisterna i Bror Duktigs svenska ankdamm.

Att jämföra med ett annat område, där inbillning kännetecknar 7P-politiker, islam. Varför envisas med ambitionen "integrering"? Koranen, bl a uttolkad av Turkiets hardcore/sunni-islamist, presidenten Erdogan, anger tydligt att "integration" INTE skall ske. Islam är en anti-demokratisk dogm, som motsätter sig varje form av 'demokrati' tillika. Muslimer i icke-islamska länder skall INTE integreras, endast anpassa sig i den omfattning som är erforderlig av överlevnadsskäl.

Anonym sa...

Det är ren skam att regeringen nu "fiskar i grumliga vatten" och kommer med "SD-aktiga" förslag som att hjälpa flyktingar i närområdet!

Fattar de inte att detta kan "gynna SD"?

Anonym sa...

Alla intresserade för de romska migranternas situation borde se denne video, med Erik Hörstadius, där han uttryckligen får stå ensam på den rationella sidan, dvs. att hjälpa på plats i Rumänien, och att ge dem pengar inte hjälper dem under en längre tid: https://www.youtube.com/watch?v=mhV2qFL5r4s.

PS

Det var Erik Hörstadius som var först (antar jag) i MSM att mynta begreppet "Sverige kan inte vara hela världens socialkontor".

Magne

Anonym sa...

Aha, så det var därför SD inte fick vara med på gårdagens överläggningar! Då hade ju folk kunnat tro att idéerna kom från dem!