måndag 14 september 2015

Striden för välfärdsstaten


Att fri invandring och välfärdsstat inte går ihop är en gammal sanning. Men den har aldrig riktigt prövats eftersom Sverige under sin historiskt sett korta tid med universell välfärdsmodell inte haft fri invandring eller varit utsatt för ett hårt immigrationstryck under en längre tid. Där är vi dock nu.

Tyskland stängde gränsen mot Österrike i går. Tjeckien, Slovakien och Ungern följde efter. Österrike har skickat soldater till gränsen mot Ungern. Finland skärper gränskontrollen mot Sverige. Detta är tillfälliga åtgärder och heller inte unika. Men de markerar allvaret i situationen. Stora Tyskland säger att det inte klarar anstormningen av asylsökande. Saken handlar alltså om (håll i er nu) volymer. Då ska vi ändå minnas att Sverige tar emot ungefär dubbelt så många som Tyskland räknat per capita.

Det är inte konstigt att så många flyr just nu och till just Europa. Kriget i Syrien och dess gränstrakter är bara en förklaring. Strävan efter ett bättre liv i ett rikt europeiskt land, möjliggjord av den fria rörligheten så fort du passerat EU:s gräns, är givetvis oerhört lockande för en familj från Nigeria, Libyen, Somalia, Afghanistan eller Pakistan. De flesta är sannolikt ekonomiska migranter, inte krigsflyktingar.

De reser genom Europa, från söder till norr där chansen att få uppehållstillstånd är större. De betalar stora summor för att ta sig hela vägen till norr. Att Sverige blivit en så hett eftertraktad slutdestination har med PUT och med andelen beviljade asylansökningar att göra (77 procent jämfört med exempelvis Frankrikes 22 procent).

Nu tycks polletten ha trillat ned på sina håll. Fler inser vad som står på spel. Välfärdsstaten. Då stängs gränserna. Den där öppenheten som det pläderats för under flera års tid är plötsligt underordnad skyddet av de egna gränserna.

Det svänger onekligen fort. Moderatledaren Anna Kinberg Batra föreslår, tvärtemot sitt partis nya dogm om "öppenhet", att Sverige ska kunna följa Tysklands exempel och stärka gränsskyddet (förberedelser pågår ifall det skulle bli aktuellt). Varken statsministern eller justitieministern utesluter möjligheten. Det är en anmärkningsvärd vändning på bara några dagar. Nyss talade Löfven på en manifestation för självgodhet och ökad flyktinginvandring. Han sa att hans Europa minsann inte bygger murar.

Det vi nu ser är den europeiska sköldpaddan som kryper in i sitt skal, skyddar sig och väntar på att vinden där utanför ska bedarra. Men ingen vet hur långvarigt ovädret kommer att bli.

Läs även:
Fnordspotting, Johan Westerholm

7 kommentarer:

Anonym sa...

En ung välutbildad man från Pakistan uttalar sig i TV om det goda exempel på mannakraft han är,Varför dög inte hans hemland välutbildad som han är?Svensk signalpolitik når över världen,allas lika värde gör hela världen till en svensk arbetsförmedling,tur att andra länder tex Ungern räddar skinnet på enfaldiga svenska politiker och upprättar gränskontroller!

Anonym sa...

Jag undrar jag hur det egentligen är med den där formuleringen: "Välfärdsstaten gör att svenskar vill stänga gränserna, och våra politiker i moderaterna etc. följer efter." Dock möjligt att Moderaterna vill stänga gränserna pga. välfärdstaten brister med denna migration. Folket resonerar nog i många fall helt annorlunda.

Jag bor i Stockholm och kan inte säga att jag märker av någon egentlig skillnad. Vi har haft blattegäng, brända bilar o självklart många segregerade hålor, dessutom bostadsbrist o höga kvadratmeterpriser i många år. Enligt mig har gatubilden dock förändrats under de senaste åren till att nu också inbegripa ett stort antal nya folkslag, där krigizier, turkmener (tydligen ett turkfolk som härstammar från Turkiet för x antal år sedan och senare antagligen i många fall blandat sig med asiater), ja folkslag från hela Centralasien (många ensamkommande barn därifrån antar jag), afghaner (många ensamkommande barn o även ekonomiska migranter samt flyktingar), o en ordentlig tillökning av afrikanska svarta personer.

Men för mig som boende i Stockholm har ju staden präglats av många etniciteter (men de grupper jag nämnde har ökat ordentligt i antal), vilket för mig betyder att det inte en alldeles uppenbar skillnad mot hur det var i början av 2000-talet. Men för en person i Härnösand, Boden, Borlänge, Kiruna, Kristianstad, som tidigare varit homogena svenska områden även under tidigt 00-tal o mitten av detsamma, kan den speedade migrationen som Reinfeldt införde ha uppenbara inslag i och med att gatubilden förändras till att inbegripa många etniciteter.

Min slutsats: Det är inte Välfärdsstaten som alla går o tänker på att den ska krackelera. Många tänker ju så. Men hela Sverige har nu ett invandrarproblem i och med att hela Sverige har sina ghetto-hålor, och också en helt förändrad gatubild mot tidigt 2000-tal eller i mitten av detsamma.

Ta och läs några trådar på Flashback så förstår ni, eller för all del prata med er släkt och vänner som bor i en annan del av landet än Stockholm. För så vitt jag förstår växer SD inte särskilt mycket i Stockholm. Vad som var mångfald och berikning Malmö, Södertälje, Tensta eller Landskrona under 1980- och tidigt 1990-tal, finns i större eller mindre utsträckning i vartenda landskap 2015. Jag tror många svenskar helt enkelt trodde att deras håla inte skulle drabbas, eller kanske inte tänkte särskilt mkt på grund av all hjärntvätt som genom åren propagerats ut (också den de facto uppenbara välfärden som gjort att människor slutat tänka och helt förlitat sig på att Sverige kommer alltid vara ett välmående samhälle har påverkan här). Så trodde man, att de där i Malmö och Skåne som röstar SD har ju mångkultur, det är ju bra, snart får vi också det. Så fick de också en dag massa invandrare där det kom folk i mängder från Centralasien (krigizier, afghaner, pakistanier etc.), Mellanöstern o Subsahariska afrika, men då var det tydligen inte lika trevligt med den där så kallade mångfalden, berikningen.

Magne

Anonym sa...

Egentligen är väl det mest fantastiska att de etablerade partierna faktiskt har det stöd de har?
Alltså att folk fortfarande säger sig vilja rösta på dom fast man med egna ögon kan se vad som hänt?
Tror någon att invandringen är lönsam och berikande?
Tror någon att vi har en reglerad kontrollerad invandring?
Tror någon på den humanitära stormakten?

Anonym sa...

Medias kampanj ger inget större avtryck i opinionsundersökningarna.Aftonbladets världsrekord i idioti visar att man faktiskt gått på sin egen lögn.
Men å andra sidan fortsätter det.Dag efter dag.

Anonym sa...

Hm, "den europeiska sköldpaddan", ett annat djur än "den svenska igelkotten", alltså.

Anonym sa...

Alltså, komigen Sverige! Nu har min föreläsning blivit inställd pga min lärare sitter fast på tåget mellan Malmö-Stockholm. Anledningen tycks dels vara (d. 15/9-15, http://www.sj.se/):

"Stopp i tågtrafiken
Det är stopp i tågtrafiken genom Hässleholm på grund av ett kontaktledningsfel. Detta påverkar trafiken på sträckan Stockholm-Malmö. Trafikverket beräknar att trafiken kan återupptas klockan 16:00. Läs om hur ditt tåg påverkas[.]"

Och dels:

"Just nu reser extra många med SJs tåg
Människor på flykt har i större antal än tidigare sökt sig till Sverige under de senaste veckorna. Många av dem reser med SJs tåg.
Vi utökar vår kapacitet på de linjer där efterfrågan är stor.
Vi hoppas på förståelse för att det ändå kan bli trångt på vissa tåg.
Vid resa med SJ tåg behövs en biljett innan ombordstigning."

Att få meddelandet 4 timmar innan utsatt föreläsning gör att jag inte sett att min föreläsning blivit inställd, för att SJ ska transportera migranterna upp till STHLM.

Jaja, man lever i la-la-landet Sverige. Här kan man räkna med att migranterna ska göra så att föreläsningar blir inställda.

Så. Nu kommer ju inte antalet migranter till Sverige minska på ett bra tag, så det blir väl många inställda föreläsningar framöver för min del, när läraren inte kan komma pga. staten nu gett SJ 2 miljarder att driva "Bert Karlsson-verksamhet", dvs. tjäna grova pengar på migranterna.

Magne

Anonym sa...

Allting går igen.
Reinfeldt vill ersätta välfärdsstaten med privat välfärd och gick ihop med mp för att ta hit många flyktingar. Detta skulle på sikt göra att våra välfärdssystem kollapsar och på så sätt tvinga fram privata välfärdsförsäkringar. Nu tar den rödgröna regeringen emot mängder av flyktingar och detta ser de som en möjlighet till att höja våra skatter för att välfärden inte skall kollapsa. Men det ser ut som om skattehöjningar inte är tillräckligt och fram för allt riskerar skattehöjningar drabba de rödgrönas väljare. Därför har Löfven börjat tala om en kontrollerad invandring...
Alliansregeringen satsade inte på järnvägsunderhåll i rimlig omfattning och vi har fått omfattande landsvägstransporter av gods. Vanligt folk vågar inte lita på kollektivtrafiken eftersom förseningar och inställda turer blivit vardagsman. Därför har folk börjat ta bilen till jobb och biltrafiken har ökat. Nu vill den rödgröna regeringen satsa på järnväg och de försöker på många sätt att strypa utbyggnad och underhåll av vägar.
Två block som på detta sätt verkar för Sveriges nedmontering kommer att resultera i att folk får svårt att arbeta eftersom jobbresorna blir osäkra. Exporten minskar eftersom köparna inte kan lita på att vi kan leverera efter överenskommelser. Slutligen inser de flesta tänkande individer att det bara är en tidsfråga innan vår välfärd kollapsar eftersom den kommer att utnyttjas mer än tänkt samt att finansieringen av välfärden slås ut när exporten och skatteunderlaget minskar.
Vi behöver långsiktiga samhällsplaner och inte två block som var för sig förstör Sverige!