torsdag 24 september 2015

Väljarna söker alternativ


Det sammanlagda stödet för Moderaterna och Socialdemokraterna ligger under 50 procent, skriver DN. Det har inte varit så lågt sedan mätningarna startade 1979. Resultatet säger en hel del om läget i svensk politik.

Vid valet 2006 hade Socialdemokraterna styrt i 12 år. Alliansen kändes ny och fräsch, ett piggt alternativ till en trött socialdemokrati under Göran Persson. 2010 vann Alliansen egentligen på ett slags walk-over eftersom alternativet var en regeringskonstellation där Vänsterpartiet ingick (det tål att tänkas på att V i dag, tack vare DÖ, har ett större inflytande över politiken än partiet någonsin har haft och detta utan att ens sitta i regeringen).

2014 kändes Alliansen däremot trött. Idélös. Sönderregerad efter åtta år. Reinfeldt gick till val på ökad asylinvandring och ordning och reda i finanserna (vilket i och för sig visat sig vara något av en kontradiktion).

Skillnaden nu var att det rödgröna alternativet inte kändes ett dugg bättre. Resultatet blev därför att ett tredje alternativ, Sverigedemokraterna, gick framåt kraftigt. Många verkar rösta på SD utan att ens gilla partiet. Det är en ren proteströst, vilket förklarar hur partiet kan vara så motståndskraftigt mot alla sorters skandaler.

Det är ett nytt läge i svensk politik. Inget av blocken ser ut att kunna nå en majoritet i nästa val, om nu inga väldigt dramatiska omsvängningar sker. Men det är inte troligt med så pass ljumma ledare som Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra vid respektive roder. Opinionsläget återspeglas nämligen även i förtroendemätningar för respektive partiledare, och dessa kan inte kallas annat än katastrofala för en statsminister och en oppositionsledare. Centerpartiet kan glädjas åt att listan toppades av Annie Lööf i den senaste mätningen - men den svenska toppolitiker som är mest populär har alltså ett förtroendestöd på ungefär tredjedel av väljarna. Detta firar centerpartister nu i sociala medier.

När de stora partierna, i synnerhet S, har svårt att nå toppnoteringar går det desto bättre för vissa andra partier. Vänsterpartiet har legat över 7 procent i flera mätningar. Centern har inte bara jublat åt Lööfs förtroendesiffror utan också hoppat jämfota av glädje åt att partiet enligt Demoskop har 19 procent potentiella väljare utöver de som säger sig vara säkra att de ska stödja Alliansens gröna röst. För optimistiska centerpartister är detta ett tecken på att C kan bli Sveriges tredje största parti.

Detta är förstås högst hypotetiskt, och i en sammanvägning av de mätningar som genomförts på sistone ligger C på blott 6,4 procent. Det är nog inte läge att öppna champagnen riktigt än. Vi ska dessutom minnas hur det gick för det gröna parti som senast satsade på tredjeplatsen...

I en tid när förtroendet för regeringen är lågt och den borgerliga oppositionen har ingått en överenskommelse om att släppa igenom den politik de i hårda ordalag kritiserar, ligger det närmast till hands att utgå från att det enda parti som varken sitter i regeringen eller ingår i den famösa överenskommelsen är det parti som kommer att se ett ökat väljarstöd.

Det behöver inte förbli så. Men då måste något av allianspartierna överge DÖ, presentera en realistisk lösning på kaoset på bostadsmarknaden och den värdelösa integrationen och inte minst erbjuda en mer realistisk migrationspolitik. 

17 kommentarer:

Riga sa...

"Men då måste något av allianspartierna överge DÖ, presentera en realistisk lösning på kaoset på bostadsmarknaden och den värdelösa integrationen och inte minst erbjuda en mer realistisk migrationspolitik."

Hur bedömer du oddsen för det?
OBS ej ironisk, skulle gärna höra din åsikt.

Anonym sa...

Det måste vara PISA-barnen som räknar i Sverige.
När SD går framåt är opinionsundersökningar ovetenskapliga dvs så gott som jämt.Ingen vet egentligen varför man gör sådana?
Är det inte lika bra att göra dom vetenskapliga med en gång?
Centern är nu rent vetenskapligt det tredje största partiet eftersom man har 19% potentiella väljare att bara hämta in.Det är troligen också högst ovetenskapligt att man har någonstans kring 6% att faktiskt räkna in när det ju saknas cirka 19 %.
Annie får högst förtroende i en mycket vetenskaplig undersökning.
Sånt är lättare att mäta än väljarsympatier.
Egentligen är hon kanske bara snyggast i den uppställningen?
Svammel-Steffe och Robot-Anna är ju inte direkt något att tävla med.
Inte ens rent vetenskapligt.
Ändå är centerns fotsoldater euforiska ute i bonnlandet.
Precis som media.Som just bytt ett grönt mot ett annat.
Eller är det rödgrönt?
Fredrick Federley kommer precis just då på att SD är obehagligt intressanta attt samarbeta med.Gissningsvis adderar han de 19 potentiella procenten till de befintliga 6 och lägger till SD:s uppmätta 25.
Voila!
Sånt funkar när förtroendeingivande Annie är hemma och passar småbarn.

Den andra sidan å sin sida firar just att SD:s program mer eller mindre klubbats i Bryssel.
Sällan har Svammel-Steffe sett gladare ut.
Den humanitära feministiska stormakten Sverige med plats i FN:s säkerhetsråd har lyckats övertala EU att SD:s väg är Sveriges väg är EU:s väg.
Det var liksom tanken hela tiden.
Nu i varje fall.
Nu får Åsa Romson sätta sig med Steffe i en tyst och stilla vrå och förklara det där med Auschwitz en gång till.Kanske kan hon flika in kolbiten också?

Anonym sa...

Sossarna är i varje fall jätte-arga på Federley.
Rabiata är egentligen rätt ord.
Det vore att normalisera vad EU redan normaliserat men med LO:s medlemsavgifter som joker..

Anonym sa...

Federley formulerade sig olyckligt anser man nu
och tänker inte samarbeta med SD.
Vem vet kanske är man bara ett 6-% parti också?
Kanske var det bara en potentiellt olycklig formulering?

Anonym sa...

Hej.
I min erfarenhet väljer människor SD i brist på bättre, och med hopp om att SD skall tvingas leva upp till att vara ett seriöst parti. På landsbygden vill många C-politiker samarbeta med SD, speciellt då man tappar starkt även inom LRF.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Nu är paniken så där enorm igen igen!
Uppdrag granskning satt som en fläskläpp!
EU-mötet satt som en fläskläpp!
Vattenfall och Romson satt som en fläskläpp!
Fredrick Federleys utspel satt som en finne på näsan!

Nu är det ju bara det att jag är moderat så jag säger just ingenting om det innan Anna och Tobias har sagt vad jag tycker så ni får vänta ett tag till.

Anonym sa...

Det blir SD som bildar regering efter nästa val, med sin renodling av allt som är ont med Sverige: socialism, puritanism och storsvensk chauvinism.

Finns det någon chans för en libertarian att erhålla asyl i New Hampshire?

Anonym sa...

Efter Löfvens EU-seger har inte alla rätt till Sverige längre!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21468960.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/skarpt-poliskontroll-av-flyktingar-i-sverige/

Anonym sa...

Om vi skall slippa allt för dominant rödgrön profil bör socialdemokraterna och alliansen bilda regering! Så länge mp riskerar att få något inflytande kommer jag att rösta på SD. Även om jag är tveksam till SDs flyktingpolitik så inser jag att en röst på SD är ofarlig eftersom de andra partierna lovat att inte samarbeta med SD. Min SDröst är bättre än en blankröst eftersom den medför att både s och alliansen var för sig förlorar i styrka och detta motiverar dem att samarbeta. Den traditionella blockpolitiken kan bli Sveriges DÖd!

Anonym sa...

@ 24 september 2015 13:55

Självklart är en röst på SD ofarlig när de är på väg att bli störst i riksdagen...

http://stardustsblogg.blogspot.se/2010/10/astroturfing-och-sd.html

Anonym sa...

Polisen drar dagen efter kvällen före igång REVA igen kan man säga.
Det finns inte så lite ironi i det faktum att stasministern insett att sitaschonen är allvarlig och nu med Alliansens hjälp inför SD:s politik.
Samtidigt känner sig sossarna kränkta av att C inte alls, som Federley sa, tänker samarbeta med SD om att införa SD:s politik.
SD är inte ett parti som alla andra är huvudargumentet.
Ungern ska inte längre,som Morgan Johansson sa,stängas ute och bli av med kulorna.
Sitaschonen är ju allvarlig ju.
Ungern är ett land som alla andra igen.
Rätt var det är står Reva-poliserna och tårgasar ensamkommande flyktingbarn som vill komma in utan leg och inte stanna i Danmark utan leg.Den ende som faktiskt har legitim rätt till tårar då är Jonas Sjöstedt som tycker att vi löser det här tillsammans.
AKB sitter nog och trycker någonstans.Glad som en lärka över att ingen frågat just henne något.

Anonym sa...

"Liberalismen är starkare i Centern än i de andra allianspartierna. Det märks inte bara i invandringsfrågan."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6263474

Hans Li Engnell sa...

Om man ser liberalism som frånvaro av krav och ansvar, ja.

Anonym sa...

Hans Li Engnell
det räcker med att vara "expert" på SVT när nya gröna ska haussas..

Anonym sa...

Fredrick Federley sa aldrig det han sa.Han har bara blivit misstolkad och missförstådd.Formulerat sig lite olyckligt som man säger i branschen.
Fredrick Federley får torka en liberal tår från den liberala kinden och tänka på alla potentiella väljare istället.
Då blir straxt Fredrick Federley en glad liten centerpartist igen.

http://www.expressen.se/nyheter/det-hela-ror-sig-om-ett-missforstand/

Anonym sa...

Tycker nog att Svammel-Steffe börjar låta lite nationalistisk?

"– Asylrätten måste kombineras med ordning och reda. Vad gäller EU:s gränser är det upp till varje medlemsland att sköta det. Jag företräder att varje nation måste ta ansvar för sina gränser, men vi kan även samarbeta, säger Stefan Löfven.
Han fortsatte:
– Vad gäller yttre gränser finns regler, men det är också så att asylrätten gäller"

http://www.expressen.se/nyheter/eus-ledare-overens-om-flyktingkrisen/

Anonym sa...

Som väljare kan jag välja att fortsätta rösta på partier och deras företrädare som år efter år ljugit oss väljare rakt upp i ansiktet.
Invandringen som var så lönsam,känns det igen?
Grupp som inte skulle ställas mot grupp,känns det igen?
Ordning och reda i allt,känns det igen?
Sverige som skulle få de andra EU-länderna att ta sitt ansvar som vi hade givit dom,känns det igen?
Reglerad invandring som synonymt med rasism och fascism när någon annan dristade sig till att föreslå det,känns det igen?
Folk som blev dumma,elaka,bönder,outbildade,obildade,arbetslösa och inte fick ligga när de röstade fel,känns det igen?

Nu vill Löfven införa ett läge med "beredskap för extraordinära insatser",vad det nu innebär?
Alliansen lär i varje fall inte ifrågasätta det.
Aftonbladet firar att SD:s trend är bruten och dumskallarna har enligt Aftonbladet blivit sossar igen.Ordningen är sas återställd.
Men mer politikerförakt än vad jag känner är svårt att mana fram.
Mer förakt för journalister än vad jag känner är ännu svårare att mana fram.
Så en sak har jag bestämt mig för.
Oavsett så kommer jag inte rösta på partier och politiker som ljuger väljarna rakt upp i ansiktet igen.
Varför skulle jag det?