torsdag 10 september 2015

Vinden som aldrig vände


Svensk politik handlar om en enda sak just nu. Den för allt överskuggande frågan är flyktingmottagandet (eller snarare asylpolitiken eftersom endast en minoritet som söker asyl i Sverige är flyktingar undan krig och förföljelse). Ingen annan fråga får plats i mediernas blickfång i nuläget.

Så kom det sig att faktumet att Konjunkturinstitutet så bryskt sågar regeringens paradfråga om lägst arbetslöshet i hela EU endast blev en notis i gårdagens nyhetssändningar. Vem bryr sig om arbetslöshet när man kan prata om saker som får språkrör att gråta på ett offentligt framträdande?

Det går att skönja en alltmer uppenbar desperation hos politikerna nu. Ett dagsfärskt tecken på detta är att Folkpartiet plötsligt vänder i 180 grader och kräver ett tvång för kommuner att ta emot asylsökande. "Liberalerna" har talat igen. Därmed finns det en riksdagsmajoritet för förslaget och det kommer sannolikt träda i kraft nästa år.

I måndags kallade Stefan Löfven till en presskonferens på vilken han med gott självförtroende lade fram ett tiopunktsprogram för att lösa flyktingkrisen. Nu visar statsministern handlingskraft, tänkte nog många. Även jag blev lite överraskad över att se konkretion från en man som dittills mest förmedlat floskler.

Men vi bedrog oss. Som landets vassaste socialdemokratiska bloggare, Johan Westerholm, kunde avslöja hade Löfven i princip stulit varje punkt från det brev som Angela Merkel och Francois Hollande tidigare undertecknat och skickat till kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker. Inte att undra på att Löfven och Merkel var så ense där de stor tillsammans inför pressuppbådet.

Detta spelar kanske mindre roll. Löfvens huvudpunkt handlar ändå inte om Sverige utan om att resten av EU "måste ta ett större ansvar". Detta är även ett viktigt tema i satsningen "Sverige tillsammans", som ska samla alla landets goda krafter (de som tycker samma sak). Nu ska det samlas, pratas och ryggdunkas. Inget av detta kommer förstås sänka arbetslösheten, trolla fram bostäder eller rädda socialtjänsten undan kollaps på sina håll.

Ja, jag är lite trött. Och less. Less på den politiska tondövheten och oförmågan. Less på floskler, symbolhandlingar och naivitet.

Jag tycks inte vara ensam om denna känsla. Läget är faktiskt allvarligt - för politikerna. Det är lite förvånande att det inte pratas mer om att ingen svensk partiledare når över 30 procent i förtroendemätningarna. Att det svenska folket har så lågt förtroende för hela landets politiska elit. Det borde oroa mer än vad det verkar göra. Men snart tillsätts det förmodligen en nationell samordnare mot detta också.

Avslutningsvis: alla de som hävdat att de "känt" hur vinden vänt och stödet för ett ökat flyktingmottagande i Sverige vuxit under den senaste tiden kan ju ta dagen för att grunna på resultatet från senaste mätningen hos Aftonbladet. SD får där 21,5 procent (blott 2 procent mer än i senaste Demoskop-mätningen, vilket gör den någorlunda trovärdig).

Om vinden någonsin vände, lade den sig väldigt fort. Troligare är dock att den aldrig vände.

Tidigare bloggat:
Kampanjer i stället för nyheter

Läs även:
Johan Westerholm

21 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte bara tondövhet, det är också ren och skär inaktivitet.

När något (verkar gälla alla plan inom maskineriet, inte bara invandringen, fast där är fenomenet mest synligt) till sist blir så påträngande att man bara MÅSTE 'göra något', ja då kommer förslagen som kanske gjort lite skillnad några år tidigare.

Det här med omfördelningen av flyktingar "alla ska ta ansvar" till andra länder är för sent ute. 'Flyktingarna' vet exakt vart de vill och jag tvivlar på att de har lust att bli "omfördelade" så att "andra kan ta ansvar".

Hans Li Engnell sa...

Precis så är det ju. Nu vandrar migranterna genom fredliga demokratiska länder och utsätter sig för extra umbäranden bara för att komma till Tyskland och Sverige. Detta kommer givetvis fortsätta.

"No Denmark".

Melmac sa...

BIG TIME FACEPALM!
http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/s-vill-ta-bort-nyanlanda-elever-fran-betygsstatistiken-hoppas-att-problemet-ar-lost-till-nasta-ar/aRKoig!sbG5gAU1PoE1PYCjFtsQ/

Anonym sa...

Och Folkpartiet kovänder och SD passerar moderaterna.
Odugligheten firar nya triumfer!

Anonym sa...

Visst är det hemskt att få se drunknade flyktingbarn, men varför diskuteras inte varför barn drunknar i Sverige bara för att de som skulle haft uppsikt pratade i mobiltelefon, pratade med en kompis eller av någon annan anledning.

Uffe Häger sa...

Bilderna vi sett visar människor i nöd, i utsatthet. Men de har också gett en bild av anarki.

Anonym sa...

"Endast en minoritet som som söker asyl är flyktingar undan krig och förföljelse" Källa?

Anonym sa...

Undrar vad som hände med det kommunala självstyret som det står om i grundlagen? Ska Löfvén utlysa undantagstillstånd snart? Grundlagen kan endast ändras med 2 riksdagsbeslut, ett före och ett efter ett val.

Anonym sa...

Mycket riktigt har Expo kallats in för att göra en analys av högerextremist och främlingsfientlighet. Alexander Bengtsson fick uppdraget denna gång. Ibland har Daniel Poohl också äran att förklara för svenskarna om deras unkna åsikter. Mathias Wåg och Martin Fredriksson från Researchgruppen får även de ibland föra ut sina åsikter av detsamma, dvs. när de inte hackar folks datorer för att få reda på om någon kan ha skrivit ett inlägg som inte är förenlig Värdegrunden.

Magne

Anonym sa...

Aftonbladets artikel under rubriken
"Det folkliga stödet i flyktingfrågan återspeglas inte i opinionen."

visar på paniken.Jag måste erkänna att jag imponeras av Aftonbladets dumhet som måste vara orsaken till att man publicerar den undersökning man har gjort.SD är alltså större än M i Aftonbladets undersökning.(Om man inte har börjat hugga Löfven i ryggen så smått?)
Dessutom SD får nya rekordsiffror samma dag i en annan opinionsundersökning.
Och där står Löfven med sin kopierade kravlista och uppmanar till nationell samling.
Bakom Stefan Löfven allas vår landsfader.
Numera representerande en regering som har mindre än 30% av väljarstödet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21390075.ab

Anonym sa...

Samtalade med en person igår som tyckte att vi skulle chartra plan för att flyga hit flyktingar. Intressant idé sa jag. Hur många plan tycker du? "Så många som behövs" sa han. Ok, kanske tio plan? "Ja, minst!". Ok, 500 passagerare per plan och en flygning om dagen i ett år, det blir 1,8 miljoner flyktingar. Blir det bra? Fick inget svar på den frågan. Sanningen är den att de "goda" helt saknar sinne för proportioner. De har t.ex. ingen aning om att Sverige de senaste fem åren tagit emot 6 ggr fler flyktingar per capita än Tyskland. De förstår inte att vi inte har bostäder. De förstår faktiskt inget, de bara "känner".

Anonym sa...

Sentio SD 26,5! Sentio var det enda institut som prickade rätt i senaste valet 2014!
Den senaste veckans hjärntvätt av svenska folket hade ingen effekt!
Vinden har vänt menar flera borgerliga företrädare!
Ja den har vänt till SD - 30% i nästa mätning!

7-klöverns taktik att inte prata om problem är ett enda stort "självmål"
SD behöver bara sitta still och buga och tacka!

Medan vi i Sverige har nått till nivån: öppna ditt hjärta, vi måste ta
ansvar mm pratar övriga Europa öppet om problemen med migrantvågen!
Moby Dick

Anonym sa...

Och enligt Sentio som bäst prickat SD, har de nu 26,5 %. Kan dom nå 30% till Nyår? Skulle inte bli förvånad.

Melmac sa...

Anonym 12:28

Enligt Die Welt är det endast 20% från Syrien, ytterligare 5% från Irak som kommer till Tyskland:
http://www.welt.de/politik/deutschland/article146034679/13-Fakten-ueber-Fluechtlinge-in-Deutschland.html

Inte omöjligt att siffran är ungefär den samma till Sverige.

Anonym sa...

Nej, snarare mycket troligt!

Anonym sa...

Intressant i de siffrorna är också att sammanlagt 30% kommer från Kosovo och Albanien. Närmare en tredjedel utgörs alltså av ekonomiska flyktingar (det råder inte ofred där) bara från dessa två länder.

Hans Li Engnell sa...

Tino tar också upp vilka det är som kommer till Europa.

http://www.tino.us/2015/09/verklighetsforfalskning-ar-inte-humanism/

Anonym sa...

Tack för hänvisningen. Bättre än Melmac`s tyska hänvisning. Är även ganska säker på att jag för något år sedan läste en hänvisning på samma tema hos din bloggranne Fnordspotting. Har dock aldrig hittat den igen. Tack för en bra blogg.

Anonym sa...

Hans:

Tino resonerar förnuftigt (Tino, d. 10/9-15, http://www.tino.us/2015/09/verklighetsforfalskning-ar-inte-humanism/). Jag anser följande stycken utgöra viktigt innehåll:

"År 2010 var det totala antal på flykt ca 43 miljoner i världen. Enlig UNHCR korsade knappt 10 000 flyktingar medelhavet till Europa, varav ca 20 dog på vägen.

År 2013 var det totala antalet flyktingar ca 51 miljoner. Enlig UNHCR korsade 60 000 flyktingar medelhavet till Europa, varav ca 600 dog på vägen.

År 2015 har totalt antal flyktingar ökat till 60 miljoner. Enlig UNHCR har hitintills i år nära 400 000 korsat medelhavet till Europa, varav ca 2800 dött på vägen

För att stoppa den pågående katastrofen är det viktigt att förstå mekanismerna som på några år förvandlade medelhavet till en massgrav. Det är uppenbart att den fundamentala förklaringen för en så massiv ökning i första hand inte kan vara prportionerligt fler globala konflikter eller flyktingar. De allra flesta som tar sig över i medelhavet flyr inte för sina liv utan har först fått skydd i näraliggande men mindre attraktiva länder som t.ex. Turkiet eller Libanon. De flesta som tar sig till Europa från exempelvis Turkiet gör så för att skapa ett bättre liv i välmående välfärdsstater, inte för att fly granater."

"UNHCRs samlade budget för tiotals miljoner flyktingar i hela världen är ca 40 miljarder kronor per år. När alla humanitära program i Syrien utöver UNHCR kombineras är deras samlade budgetmål högt räknat ca 70 miljarder kronor."

"Sverige och de övriga Nordiska skulle ensamma kunna fördubbla detta med en del av de resurser som idag går till flyktingmottagning. Jag skrev några månader sedan:

Sveriges kostnader för asylmottagning samt långsiktig försörjning av flyktingar är minst 80 miljarder kr för ett några tiotusental flyktingar per år. FNs samlade finansieringsmål för 12 miljoner Syriska flyktingar är samtidigt ca 70 miljarder kronor (de brukar inte få in allt de äskar). Detta är en resursallokering som ingen rationell humanist kan försvara. Det är på samma sätt en skandal att Sverige har skurit 10 miljarder kronor ur biståndsbudgeten till förmån för bland annat flyktingsmugglare och Bert Karlsson."

"Det relevanta för att avgöra bördan på Sverige är naturligtvis inte hur stor andel av världens flyktingar ett land tar emot utan hur många det är i relation till landets befolkning. 2 promille av de 60 miljoner som är på flykt vore 120.000 per år, en takt som innebär att de med utländsk bakgrund Sveriges majoritetsbefolkning om runt 40 år. Detta är kanske önskvärt, men måste i så fall förklaras tydligt, inte döljas i manipulativ retorik om promille. Ingeh [sic] har förklarat hur Sverige ska hantera detta mot bakgrund av de senaste trettio årens misslyckande att integrera runt en miljon flykting- och anhöringinvandrare. Redan idag utgör utrikes födda redan idag utgör 40 procent av långtidsarbetslösa och de med utländsk bakgrund nära hälften av de med svaga skolresultat och ca 60 procent av utbetalad socialbidrag."

Vi har två parametrar att hålla i huvudet. Det ena är att det finns nationer och regioner där det finns flyktingar, nödställda människor och instabilitet. Det andra är att vi har en nation som fortfarande faktiskt är Sverige, vilar på sekulära värderingar, har en regeringsform där lag och ordning finns fastställda; detta trots allt elände som t.ex handgranater, höga våldtäktstal, rån, bostadsbrist och dylikt.

Vi behöver hålla dessa två parametrar i huvudet samtidigt, för att kunna främja Sverige som nation, samt kunna främja vår omvärld. Leker vi Ullenhag så vet alla vad svaret blir på den frågan: massivt kaos. För vi en sund diskussion om båda parametrarna kan vi nå fram till seriösa alternativ.

Magne

Anonym sa...

Oroande siffror, med tanke på att debatten om den verkliga* innebörden, effekterna på samhället -konsekvenserna av den havererade integrationspolitiken (som politikerna inte ens vågar ta i) immigrationsproblemen som bara fortsätter förvärras... den debatten har inte ens tagits ännu


* verkligheten som medierna börjat censurera, inte längre klarar av

Anonym sa...

Löfven har inte stulit några punkter från Merkel.

De har bara båda fått dagordningen från samma husse.