söndag 13 september 2015

Detta kommer att bli stökigt


Bara dagar efter förbundskansler Angela Merkels ord om att "Tyskland klarar det" och vicekansler Sigmar Gabriels påstående att Tyskland klarar en halv miljon asylsökande per år i flera år framöver, stänger landet sin gräns mot Österrike.

Tyskland lämnar alltså Schengen och återinför gränskontroller, även om åtgärden kallas "tillfällig". Syftet är att redan vid gränsen avgöra vilka som har asylskäl. Trycket blev alltså för högt, även om Tyskland per capita tar emot betydligt färre asylsökande än Sverige.

Rimligen måste nu grannländerna följa efter. Och det kan bli fler efter dem. Detta är konsekvensen av inkonsekvensen, kan man säga. Vissa EU-länder har velat upprätthålla Dublinförordningen, andra inte. Vissa vill att överenskomna regler ska följas, andra inte. Följderna ser vi nu. Tiotusentals migranter strömmar över Europa i jakt på ett bättre liv. Vissa av dem kommer från krigets Syrien, men bland migranterna återfinns även människor från Pakistan och en rad afrikanska länder som inte ligger i krig.

Den påstådda solidariteten mellan EU:s medlemmar har avslöjats som ett fantasifoster, i bästa fall en from förhoppning. Detta inför öppen ridå. Nu hotas hela Schengensamarbetet. Vissa frågor är således befogade: håller EU på att spricka? Och vilka blir följderna för Grekland och Balkan om Nord- och västeuropa stänger gränserna? Ingen kan i dag överblicka de långsiktiga konsekvenserna av de händelser vi nu bevittnar. Inte ens Hans Rosling.

Det känns inte bra det här. Vi har med all sannolikhet en mycket skakig resa framför oss. Både för Europa och Sverige. Och vi har till råga på allt en prao som regeringschef.

Läs även:
HAX, Fnordspotting

12 kommentarer:

Anonym sa...

Detta har varit stökigt i många år. Folk som sympatiserat med SD i flera år, och i många fall i decennier, vet att denna punkt då invandringshaveriet skulle totalhaverera skulle komma. Den punkten hade troligtvis kommit lite senare än vi har nu i och med att Reinfeldt speedade antalet migranter från dysfunktionella stater. Övriga som inte sympatiserat med SD, men som haft en bild av att invandringspolitiken förts och förs i helt fel riktning har också förstått att denna punkt kommer.

Det har funnits reportage från tidigt 90-talet som visat en klart pejorativ bild av invandringspolitiken, men där de vanliga flosklerna om att socioekonomiska skillnader skapar orolighet. Gemene svensk har blundat och avskärmat sig från jobbiga frågor, eftersom det är betydligt tryggare att göra så.

Om kriget i Syrien slutar och folk kan återvända. Tror folk då att vi inte har folk som är beredda till mycket för att ta sig till Europa? Det finns inte på kartan. Folk vill till en bättre levnadsstandard. Det är så människan mångt och mycket fungerar. Och vem kan bevisa att dessa som kommer inte flyr från förtryck och krig, när de river sina papper? Och förmodligen flyr en hel del krig och förtryck eftersom världen i närtid enligt rådande prediktioner kommer ha platser där detsamma råder. Men människor vill heller inte helt släppa sin kultur, nationella tillhörighet, etnicitet. Allting handlar inte om materiell standard, det vet nog även en västerlänning som dyrkar Mammon. Att familj, vänner, livsideal (tro, övertygelse, levnadsmönster etc.) också har stor betydelse, och förmodligen har mest betydelse, när man väl har skydd och mat.

Magne

Björn i Bromma sa...

EU befaras att spricka, speciellt efter folkomröstningen i Storbrittanien 2017 om fortsatt medlemskap i EU. För närvarande så är folkopinionen där emot fortsatt medlemskap. Under rådande förhållanden så lär det bli extremt svårt för Cameron att svänga opinionen.

Anonym sa...

Är inte den här bilden, Hans, mera passande för ditt inlägg (flyktingläger, Zaatari, Jordan): https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/An_Aerial_View_of_the_Za'atri_Refugee_Camp.jpg/1920px-An_Aerial_View_of_the_Za'atri_Refugee_Camp.jpg?

Magne

Anonym sa...

-Sitaschonen är allvarlig,sa vår landsfader och stasminister.
EU-länder som skulle övertalas att ta sitt ansvar var vad de svenska partiledarna var överens om.
AKB säger nu att integrationen misslyckats och Fredrik Reinfeldt upprör när han inte följer den egna arbetslinjen fullt ut.
Det är tur att opinionsundersökningarna inte är vetenskapliga, när de visar fel, eftersom någon annars skulle kunna få för sig att DÖ mest behövs för att inte fler ska behöva följa arbetslinjen fullt ut.
I morgon är det möte igen.Stasministern lyckas nog få kinkande EU-länder att förstå invandringens lönsamhet och mångfaldens berikande.
Det är nog tvunget nu när både Schengen och Dublin gått i backen.
Elaka tungor påstår att EU kan gå i backen.
Stasministern är känd som en mästerförhandlare.Ingångsvärdet är att de andra EU-länderna ska ta sitt ansvar.Svensk press blir så förbannade annars.
Men man kan nog med fog säga att stasministern har en liten utmanande uppförsbacke framför sig?

Anonym sa...

Tid att tillsätta en en högnivågrupp för att lösa saken.

Ernman, Feiler, Pascalidou, Gardellarna och Virtanen är självskrivna ledamöter.

Några andra förslag?

Anonym sa...

Paniken total hos moderaterna!
Invandringen är inte särskilt lönsam,
den humanitära stormakten är inte säskilt stor,
ordningen
och redan är inte särskilt stor hos moderaterna.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6254661

Ådärkomdenja sa...

Högriskgruppen måste kompletteras med Arnstad, Schyffert, Kjell Bergqvist, Ulf Lundell, Greider, och Rosling.

Anonym sa...

Sjöstedt är arg också.
Än så länge på SD och näringslivet.
Thorwaldsson är också arg.
Än så länge på SD och näringslivet.
SD är arga också.
Än så länge på SDU.

Man kan säga som Peps : det är dags att välja sida nu!

Anonym sa...

Jag ser att A. Dahlberg på Expressen har dragit samma slutsats som Viktor Orbán gällande Europas överlevnad (d. 12/9-15, http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/hans-rosling-slirar-om-flyktingkrisen/): "Faktum är att nästan ingen vill tala om konsekvenserna av öppna gränser. Det är lätt att rasa mot EU:s hyckleri, där alla erbjuds rätten att söka asyl, men ingen ges laglig möjlighet att ta sig till unionen. Det är svårare att berätta hur ett EU utan yttre gränser skulle kunna överleva."

Magne

Anonym sa...

Hahaha den var KUL!

"Löfven: ”Vi har kontroll på situationen”"

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21413714.ab

Anonym sa...

Nu hävdar PK-journalisterna att Tyskland stängt gränsen som en varning för att om man inte får sin vilja igenom att släppa igenom flyktingarna så kastar Tyskland Schengen i papperskorgen och då ni era elaka östare och andra då blir det synd om er!
Rekord på rekord!
Är dom dopade?

Anonym sa...

Anonym 14:13
Om Löfven själv tror på det där så borde han in på stor sinnesundersökning.
Tror han inte på det så gäller samma eftersom han tror att någon annan ska tro honom.
Karln är helt enkelt inte riktigt riktig.Han tror på vad Aftonbladet skriver!
Till och med AKB har börjat fatta att det inte går så bra nu.Eller om hon bara är less på Fredrik?
Inte för att hon kommer göra något åt det men hen har i alla fall hittat nya floskler.
I hennes fall är det ett framsteg.