måndag 7 september 2015

Vem vill stoppa terrorn på riktigt?


"Den verkliga utmaningen är inte flyktingarna utan att få stopp på IS, att ingen ska behöva fly." Detta skriver språkröret för ett parti som inte vill att Sverige exporterar vapen, som konsekvent motsätter sig militära interventioner och som fram tills nyligen hade målet om ett "ickevåldsförsvar" inskrivet i sitt partiprogram.

Gustav Fridolin och Miljöpartiet har således inte det allra högsta förtroendekapitalet när det kommer till just militära interventioner och att stoppa mördarsekter som IS. Men även Fridolin inser tydligen att så länge kriget i Syrien fortgår, kommer flyktingströmmarna att fortsätta (även om det är långt ifrån bara från Syrien människor migrerar just nu). Problemet är att MP:s enda recept är att öppna dörren för de som flyr och behandla återvändande jihadkrigare med silkesvantar, inte att ta itu med grundproblemet.

DN Debatt skriver Mats Svegfors om det han betraktar som "det tredje världskriget" (en dum jämförelse, givetvis) och att "vi måste komma till rätta med kriget". Starka ord. På ledarplats i Aftonbladet konstaterar Anders Lindberg att "konsekvenserna av att det internationella samfundet inte stoppade Assad i tid har i sanning blivit ohyggliga".

Det är märkligt det där. Jag har aldrig sett några miljöpartistiska förslag på hur IS ska stoppas. Mats Svegfors föreslår inte hur vi ska "komma till rätta med kriget". Han konstaterar bara att kriget är hemskt och att Sverige måste ta emot fler flyktingar. Och vem kan minnas att Aftonbladet skulle ha propagerat för bombningar av al-Assad redan 2011? Det kvällsblaskan brukar göra är att förespråka en "FN-ledd insats", vilket varit som att peta sig i naveln i fallet Syrien eftersom inte minst Ryssland envist motsatt sig militära interventioner mot den syriske diktatorn. Ja, man kan lika gärna fråga katten som att gå till FN.

"Vi måste ta emot fler flyktingar" har varit kampanjbudskapet från de större medierna under den gångna helgen. Direktsända manifestationer, kampanjer i sociala medier. Public service, DN, Aftonbladet, SvD - alla har varit med. Alla har dragit åt samma håll. Syftet har varit att visa upp sin godhet. Men bakom käcka mantran som "ingen människa är illegal" ekar det förfärande tomt på innehåll.

Jag har inte sett någon i den massa som kämpat för att visa sig i sociala medier i helgen förespråka en militär insats mot IS eller al-Assad. Ingen verkar ärligt talat ens bry sig om huvudproblemet till den flyktingkatastrof vi nu bevittnar från det sönderfallande Syrien. Det är lätt att öppna famnen för flyktingar, såväl krigsdrabbade som ekonomiska sådana. Men svårare att bidra med konkreta lösningar på komplicerade konflikter.

Den militära förmågan att bekämpa och krossa IS finns givetvis. Det är viljan som saknas, och under de gångna fyra åren har konflikten i och runt Syrien blivit så komplicerad att till och med säkerhetsanalytiker som får lön för att bedöma läget åt bland andra Säpo har svårt att hänga med.

Kanske kan man därför inte begära att ynglingar som Fridolin ska kunna presentera trovärdiga konfliktlösningar. Ändå måste vi det. Ty lösningen kan inte vara att hela Syriens befolkning lämnar sitt land för Europa. Problemet är att svenska politiker inte vill tänka i militära termer. Hela världens problem ska lösas med bistånd och generös flyktinginvandring till Sverige. Det är en både naiv och omöjlig utgångspunkt.

Jag undrar helt ärligt hur många som egentligen bryr sig om de människor de säger sig vurma för. Och hur många som bara poserar med sin godhet.

Läs även:
Fnordspotting, HAX

18 kommentarer:

lensof sa...

Helgens manifestationer gav mest intryck av att vara en gigantiskt medial godhetsfestival. Något att ryckas med av, samlas kring och få en känslomässig kick av. Ungefär som sommarens musikfestivaler. Något som gör att det känns gott i kistan när man går tillbaka till jobbet på måndagen.
Absolut inget som skapar förändring för något sådant vill man inte. Det handlar om den egna upplevelsen, inta att ta ansvar eller ställa upp på krav. Man vill tycka och känna utan att ta konsekvenser.
Förändring kan ju medföra att den egna situationen påverkas. Att man måste ta ansvar för det man sagt och gjort. Nej, hellre dansar man vidare blind och döv för tråkiga argument.
Några av oss undrar förstås vem som håller i festivalen, vem som styr och håvar in förtjänsten. För inte är det flyktingarna som är vinnarna i detta spel.

Anonym sa...

Poserandet är det i särklass viktigaste. Absolut.

Poserar allra mest gör vi som bor på Söder eftersom det är fullständigt riskfritt att posera här. Det blir aldrig någonsin flyktingförläggning i Tanto, hur mycket solidaritet vi än visar upp. Och det vet vi, så därför är det helt gratis att vara godast i hela världen här.


Melmac sa...

Det kommer att bli ett WW3 om IS får fortsätta. Hela flyktingströmmen är en skänk från ovan för IS och deras jihadister.

Tyvärr tror jag att vi har fått in en hel del av dessa som bara väntar på att få slå till.
Då står vi där med skiten inom EU, vart ska alla flyktingar då ta vägen? Vart ska vi ta vägen?

Fy fan, det kommer att bli smutsigt, riktigt jävla smutsigt.

Anonym sa...

Jag har försökt att få reda på varför Assad ses som problemet och inte lösningen. Under Irakkriget flydde människor till Syrien eftersom det var ett stabilt och fungrande land även för minoriteter. Intressant är att en del av stigmatisering av regimen är pga att de slog ner hårt på muslimska brödraskapets försök till revolution 1982 och västvälden fortsätter smutskastningen av gammal vana.
/Plainview

Anonym sa...

Det är välkommet Hans att du tar upp medias ståndpunkter.Eller egentligen brist på ståndpunkter.För man står inte för någonting trots den berömda agendan.
Men man känner,tycker och vill desto mer.När man blött fingret tillräckligt.
Det står man för ända tills nästa goda känsla smyger sig över en om någon minut eller så.
Det vore ännu mer välkommet om läsarna började ifrågasätta journalisterna överlag.
Internet är fantastiskt om man vill hitta fakta.Eller rättare orkar hitta fakta.
Snart kanske får hitta fakta.
Marika Formgrens uppmaning till bojkott av DN kunde utan problem utsträckas till att gälla allt från SVT till Aftonbladet.Det råder ingen brist på alternativ på internet som sagt.
Naturligtvis kommer gammelmedia gapa ännu högre om näthat,echo chambers och allt vad det är men faktum är ju att man bara söker sig utanför den svenska Åsiktskorridoren.
Vare sig Bonniers eller Schibsted har en av Gud given position.
Det mår den svenska demokratin bra av.

Hans Li Engnell sa...

Plainview: Därför att al-Assad styr en regim som systematiskt förtrycker befolkningen?

Anonym sa...

Hans: I så fall skulle väst behöva stötta alla rebellgrupper i regionen militärt om det är anledningen. Jag tror att anledningen är det gammla geopolitiska spelet. Men det är dags att vakna upp för parterna och inse att ISIS och dess supportrar är de enda vinnarna.
/Plainview

Anonym sa...

Kanske regimen i Egypten, vilken krossade brödraskapets toppar finner en vän i Assad som nu i ett allvarligare läge försöker rädda det som kan räddas,efter USA och Natos hjälp till likvidering av Libyens envåldshärskare.Ryssland var bland dem som var kritiska då till Libyenäventyret,och motsätter sig att Assad går samma öde tillmötes.

Anonym sa...

Det här är mycket viktigt att notera, det som också Hans gör: "[...] (även om det är långt ifrån bara från Syrien människor migrerar just nu)." Utöver Syrien är det ju ett 20-30-tal länder vi frikostigt ger asylskäl till. Därtill alla ensamkommande barn som inte har någon att återvända till, utgör 15 000- 25 000 i år. Det finns ett antal regler om vilka som får asyl, som kan läsas här: http://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/asylsokande/. Vi behöver ju göra om regelverket. Med detta regelverk kommer asylansökningar passera frikostigt även fortsättningsvis.

Gaddafi finns inte längre i Libyien. Han brukade få finansiering från EU eller ett par stora nationer i EU, att hålla undan människorna som ville till Europa. Nu finns inte längre han. Och självklart påverkar Internet o telefoner strömmen. Folk i tredje världen ser att vi här i första världen har det bra, till och med överflöd, då vill de också hit o kan riskera mycket för att få ett sådant liv.

Var finns all sans och förnuft i denna debatt? Den är mycket större än kriget i Syrien. Den handlar om befolkningsökningen av Afrika, som beräknas bli 4 gånger större de närmaste 100 åren, och övriga jorden kommer få en större befolkning. Fler o fler surfar på Internet, talar i mobiler, talar med varandra, om att Europa är platsen där livet kan vända. Det är likadant kring Central- och Sydamerika, fast där handlar det om att migrera till den amerikanska drömmen i stället för den europeiska drömmen. Och utöver detta har det gjorts analyser att världen i närtid kommer uppleva krig och elände. Så vad ska Europa säga och i synnerhet Sverige säga? Ska de säga: "Kom hit, kom hit, så gör vi Europa bra med integration och mångkultur?" Är det så det ska låta? Snabbstegsarbeten, mångkulturella centrum och fler berikande möten? Vilken planet befinner man sig på vill jag då fråga.

Magne

Hans Li Engnell sa...

Plainview: Visst är det så. Det handlar både om real- och geopolitik. Och det är ju inte helt enkelt att välja sida mellan al-Assad, al-Qaida, al-Nusra och IS...

Anonym sa...

Hans: Al-Nusra är väl i allians med ISIS, och en del av al Qaeda. Så valet står mellan en repressiv sekulär diktator, Islamskt terrorvälde eller fortsatt krig. Jag ser i alla fall villkorad hjälp till Assad som det minst onda.
Tack för en fantastisk blogg.
/plainview

Anonym sa...

Det finns inga här som förespråkat att Rysslands och Irans proxykrig mot Syrien folk ska stoppas. Detta delar ni med vänstern. Nu kommer notan.

Hans Li Engnell sa...

Ja, al-Nusra är en del av al-Qaida i regionen, som jag har förstått det. Hur nära de står IS vågar jag inte svara på. Snårigt är det, helt klart.

Amnexis sa...

Al Nusrah (Al Qaida) är halal enligt Islamska Föreningen.

Utlandssvensk sa...

@ Mange,

Jag såg att du skrev i en tidigare post att " USA är ett land där mestadels britter byggde civilisationen. Den civilisationen hotas nu av att delas i ett mexikanskt USA och ett brittiskt USA. Språkligt och kulturellt. Därtill har de oerhörda rasproblem."

Det finns en väldigt bra och seriös bok om denna fråga, som är skriven av samma professor på Harvard som även skrev den betydligt mer kända "Clash of Civilizations".

Boken heter och " Who Are We? The Challenges to America's National Identity" och rekommenderas varmt. Om inte annat är det en ren njutning att läsa ett så pass seriöst och välskrivet verk om man är van vid den fullkomligt tragiska nivån på den svenska debatten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Who_Are_We%3F_The_Challenges_to_America%27s_National_Identity

Anonym sa...

"Även om Löfvens och Merkels inställning om öppenhet är känd, så är frågan hur de två ledarna ska kunna sätta press på övriga EU-länder."

Den humanitära STORMAKTEN och den grandiosa självbilden...

http://www.sydsvenskan.se/varlden/lofven-och-merkel-vill-muta-in-stod/

Anonym sa...

Utlandssvensk:

Jag har tagit del av Samuel P. Huntingtons skrifter. Han är en välrenommerad amerikansk intellektuell. Rekommenderas kan också Pat Buchanans "The Death of the West: How Dying Populations and Immigrant Invasions Imperil Our Country and Civilization" och "Suicide of a Superpower: Will America Survive to 2025?".

Vi gör detta med Sverige också. Vi förstör landet med denna invasion. Vi splittrar det i flera parallellsamhällen, både språkligt och kulturellt. Ekonomiskt splittrar vi landet, men det är av sekundär betydelse. Det som kommer bryta ned detta land kommer vara språket och kulturen. När vi inte förstår varför vi ska leva som en nation, i stället har vi flera grupper som vill leva enligt sina regler. Därtill att kriminalitet och elände kommer medföra att svenskar inte känner sig hemma i Sverige. Och jag kan då inte se varför en nation fortfarande ska existera i sådant fall.

Magne

utlandssvensk sa...

@ Magne,

Kul att hitta någon annan som läser seriösa böcker! Visst är det ganska tragikomiskt att nästan samtliga av de som påstår att invandringskritiker är lågpannade idioter själva ligger på en intellektuell nivå strax under Åsa Nisse?

Buchanan gillar jag också! Vidare kan jag varmt rekommendera:

http://www.amazon.com/The-Suicide-Reason-Radical-Islams/dp/B001G7R9NW

Den kanske inte helt okända Ayaan Hirsi Ali skrev en längre recension i New York Times:

http://www.nytimes.com/2008/01/06/books/review/Ali-t.html?pagewanted=all&_r=0

Men självklart är det bara högerextremistisk propaganda, som endast läses av arbetslösa bonnläppar. Vill man ha genomarbetade och seriösa förklaringar av hur världen verkligen fungera, då får man ta sig samman och läsa Expressen och DN, där världens verkliga akademiska giganter generöst delar med sin av sin visdom.