tisdag 8 september 2015

Kampanjer i stället för nyheter


Det är anmärkningsvärt hur snabbt seriös nyhetsbevakning kan urarta i känslosvall och rena kampanjer. Det är vad vi har sett under den senaste veckan.

Medierna gör, som alltid, ett urval. I detta fall har det varit särskilt tydligt att svenska medier valt ut berättelser som passat in i den helhetsbild de velat ge. De har skildrat nöden bland flyktingar, de onda ungrarna som inte vill ta emot dem och generositeten hos Tyskland och Sverige. Egentligen är det en väldigt klassisk uppdelning i gott och ont, och självfallet står Sverige för det goda.

Stefan Löfven har både hållit ett plattitydfullt tal på en manifestation och en presskonferens inför sitt besök med Angela Merkel, de andra delen i de godas tvåhövdade armé. Inom kort ska alla partiledare utom Jimmie Åkesson samlas för att hålla med varandra i migrationspolitiken. Det blir säkert konstruktivt.

Det vi inte har fått se på svensk TV är hur flyktingar hungerstrejkar på tågperronger och kastar de vattenflaskor som polis delar ut. Ej heller har svensk television velat visa kaoset på ön Lesbos, dit många migranter sökt sig (läs The Telegraphs artikel om migrantvågen). Eller att migranter gått lös på en Madonnastaty i en kyrka i Perugia. Och att pojken vars drunknade kropp blev världsnyhet kom från en familj som sedan en längre tid bodde i Turkiet och alltså inte alls flydde direkt från Syrien eller ett flyktingläger. Allt detta är väl rimligen också nyheter? Bitar av helheten av det som nu sker i migranternas marsch genom Europa?

Svenska medier visar migranter som promenerar genom Europa. De visar hur ungersk polis slår dem, hur tyskar applåderar när de anländer till Tyskland samt uppmärksammar hur många svenskar som nu samlar in leksaker, kläder och pengar. Medierna gör ett väldigt tydligt urval. Detta är inte journalistik. Det är kampanjverksamhet.

"Vinden har vänt", tror Stefan Löfven. Nu kommer stödet för flyktingpolitiken att öka, och SD vara ett minne blott. Jag tror att han och alla andra som hävdar samma sak har fel. Väldigt fel. Ty om några veckor eller månader har bilden av den döde pojken på stranden bleknat. Då kommer folk vilja ha lösningar på konkreta problem igen.

Då kommer de åter att se de överfulla asylboendena, de sprängda försörjningsstödbudgetarna, trångboddheten och bostadsbristen, den höga arbetslösheten bland utrikes födda, bristen på vårdplatser och mycket annat. Då kommer det inte räcka att sprida hashtags och goda avsikter längre.

Det kommer en tid för riktiga uppoffringar för att leva upp till det som de öppna hjärtans politik kräver. Frågan är om politikerna är redo. Och om folket är det.

Läs även:
Anna Dahlberg

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.
Undrar om våra ledare inte vet, eller om de saknar förmågan att veta? Om de inte vet, vad beror det på? Om de inte vill veta, rör det sig då om kognitiv dissonans eller något annat?

Om de inte kan veta, i betydelsen ideologisk ögonbindel, hur gör vi för att de skall våga veta?

Hela cirkusen påminner mig om öst-blockets kollaps. Allt är bra och den som arbetar i staten och vill fortsätta med det rapporterar enligt den av partiet bestämda värdegrunden. Läskigt.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Melmac sa...

Intressant och tänkvärt:
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/oensketaenkande-och-synvillor-i-flyktingkrisen-17979?pack=17977

20% är ifrån Syrien (Enligt länken till Welle i länken ovan). En stor majoritet är ekonomiska migranter som faktiskt inte har flyktingstatus.
Omvandlar vi det till svenska tal så hade vi tagit emot dem och avvisat de som inte har flyktingstatus så hade vi inte haft de problem vi har nu, i alla fall inte i den omfattningen!

Uffe Häger sa...

Har märkt att alltfler börjat följa engelsk media. Det är ju lätt idag.

Anonym sa...

Precis så. Tack.

Stig

Anonym sa...

Propagandan där man utnyttjade den döde treårige pojken påminde mig om Ja-till-livet-taktik. Med skillnad kanske att de senare har orsak och verkan samband någorlunda klart för sig.

Jag förstår inte varför detta skulle missgynna SD, det är ju sjuklöverns signalpolitik som får folk att riskera livet för att komma till hit och det är SD som förespråkar hjälp på plats där massflyttning, människosmuggling och döda treåringar inte är ett inslag.

/Sofie

Anonym sa...

Lille Stefan tog flyget för att träffa Frau Merkel och övertyga henne om att den enda svenska linjen är den bästa.Så åt de lunch tillsammans och Stefan överlämnade den humanitära stormaktens kravlista.
Som de bästa av vänner skakade de hand framför fotograferna.Utomlands vill tydligen inte Stefan straffa de andra EU-länderna längre fast mini-Jonas vill det här hemma.Här hemma vet vi dock att Stefan gärna skulle straffa och exkludera de andra 26 EU-länderna.
Stefan vet bäst.Stefan vet mest.
Stefan svällde av stolthet och hjärtat bankade öppet.
Nu har vinden vänt,tänkte han.
Så här nära säkerhetsrådet har vi aldrig varit,tänkte han.
Hela 45 minuter av Frau Merkels tid fick den store förhandlaren från den humanitära stormakten.Fyrtiofem minuter.45.Fyra femma.
Klimatskulden är inget han funderar över.Det behövs inte.Han har ju miljöpartister i sin regering.
Annars kunde Stefan ha ringt.Men nu fick han brautwurst och hela fyrtiofem minuter av Frau Merkels dyrbara tid.
En enorm seger enligt Aftonbladet.

Anders sa...

Apropå kommande brist på vårdplatser: Det är knappt diskuterat konsekvenserna av att det inte längre görs hälsokontroller av flyktingar. I Dagens medicin (den danska naturligtvis) uppges f.ö. migranter från de dominerande länderna var mer multisjuka och ha 7-8 ggr högre frekvens diabetes. Alltså ett oroande perspektiv med import av multiresistenta bakterier m.m. och förfall i sjukvården.

Anonym sa...

Nu skall kommunerna tvingas ta hand om alla flyktingar som regeringen lockar hit. Hur går det då med äldreomsorgen? Flockar av frivilliga "hjälper flyktingar". Varför hjälper de inte våra äldre och våra svaga? Är det precis som våra vänsterdemonstrationer där budskapet är av sekundär betydelse medan samvaron är viktigast.

Anonym sa...

Vad säger denna bild: http://www.svd.se/finns-en-genuin-vilja-till-forandring-i-sverige/om/flyktingkrisen-i-europa? Direktlänk: http://images.svd-cdn.se/images/9850b519-5e35-406e-b2d1-c25b5ddf9c9e?w=1250&h=703&q=60.

Magne

Anonym sa...

Jag börjar ana en ironisk underton i Tove Lifvendahls texter. Mig veterligen har hon tidigare berört antalet migranter som ska komma till Sverige. Hon skriver i Svd (d. 7/9-15, http://www.svd.se/vem-gar-till-val-mot-hyckleriet/om/flyktingkrisen-i-europa)

"Så vad skulle hända om man befriade resebolagen från transportöransvaret, frågar ETC. ”Sverigedemokraterna skulle få femtio procent av rösterna. Förutom det skulle det bli fullt på Arlanda ett tag. Sverige följer ju konventionerna och ger alla från Syrien rätt till asyl så som läget är idag. Samtidigt försöker vi förhindra dem från att komma hit. Föreslå fri invandring i stället och gå till val på det. Det vore ärligare än att säga att var och en som lyckas ta sig över gränsen ska få fullständiga rättigheter.”

Ja, här är en politisk utmaning av rang."

Det sista, att "här är en politisk utmaning av rang", tolkar jag som att en omöjlig uppgift kommer infinna sig, om man inte vill ha migranterna i en trångbodd "Kaplanslum". Tove Lifvendahl vill pusha för att situationen är ohållbar, men vill inte konkret påtala att man måste rikta om signalpolitiken och inte ge PUT till så många man nu gör. Det blir i stället en ironisk underton.

Arpi verkar ju dock ha lite mera mod i denna fråga. Denna passus från honom är mycket konkret (SvD d. 7/9-15, http://www.svd.se/jamfor-inte-med-balkaninvandringen):

"Den migration vi nu ser till Sverige verkar av allt att döma vara ett nytt normalläge, som dessutom kommer från många fler platser än Syrien. En en ny folkvandringstid, som Fredrik Reinfeldt kallade det i förra veckan."

Magne

Christoffer sa...

Kartan är lite missvisande då Österrike tar emot ganska så många. När det gäller Östeuropa så söker flyktingarna generellt sett inte asyl där eftersom dom ländernas regeringar mer eller mindre har gjort klart att de inte är välkomna där.