fredag 4 september 2015

Utländska läkares legitimation är inte det stora problemet


Härom dagen berättades det om en neurolog från Syrien som efter ett års väntan på att få sin vårdlegitimation nu funderar på att lämna Sverige. DN skriver att legitimationssystemet inom vården måste förändras för att invandrade specialister snabbare ska kunna bli godkända.

Situationen är naturligtvis väldigt olycklig i det enskilda fallet, och en förlust för både samhället och den invandrade. Men hur stor är egentligen den grupp som DN skriver om? Tino Sanandaji kontaktade Arbetsförmedlingen för att få besked om hur många invandrare med läkarexamen som deltog i myndighetens etableringssatsning. Efter viss förvirring blev svaret 41. Fyrtioen personer. Det är alltså denna grupp som Stefan Löfven, Annie Lööf och en rad andra politiker talar om. Som jämförelse kan nämnas att det i augusti kom 11 473 asylsökande till Sverige, ett rekord för en enskild månad sedan Bosnienkriget.

Detta är således inte den stora utmaningen. Den riktiga utmaningen består i hur den stora majoriteten, (90 procent av de invandrade syrierna, 95 procent av eritreanerna och 97 procent av somalierna), de som inte är högutbildade, ska lyckas komma ut i egen försörjning. Var vänliga och knäck den nöten, kära politiker. Hittills har ni inte lyckats.

Att låtsas som om denna grupp inte är så stor som den är, är ingen lösning. Att hävda att vi behöver en stor invandring för att klara välfärden i framtiden är inget svar när arbetslösheten bland utrikes födda är flera gånger större än bland svenskfödda. Just nu fyller vi endast på ett stort utanförskap som spränger kommuners budgetar - i Ludvika kommun har försörjningsstödsbudgeten överskridits med totalt 27,7 miljoner på två år.

Om ni politiker vill ha vårt förtroende, förhåll er till fakta och kom med svar på verkliga problem. Det är, lovar jag, en bra början.

För att hitta rätt lösningar, krävs först rätt problembeskrivning.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lögnerna når numera höjder som vi inte sett maken till tidigare.Invandringen är nu inte bara lönsam och en investering för Sverige utan också en kostnad och en utmaning för Sverige.Inte nog med att den beräknats ge Sandvikens kommun en vinst på 500 miljoner nu knäcker den Örkelljunga kommun m.fl.Småkommuner som går omkull tills alla kommuner tvingats ta ansvar.Alltså gå omkull.
Spännande mångkulturella Malmö går runt på bidrag och skulle annars gå under.Region Skåne går back så det visslar om det.Finns det ett svenskt Detroit så ligger det garanterat i Skåne.Eller om Sverige är ett europeiskt Detroit?
Eller varför inte ett Grekland?
De som kommer är välutbildade och deras utbildningar behöver bara valideras så är allt bra.Så fattiga länder blir bestulna på sina välutbildade som far till Sverige och räddar pensionerna? Hur humant är det på en skala?
I det nya robot-Sverige finns också plats för de analfabeter som ingen utbildning har att validera.Löfven tror på robotarna.Robotar ger nya jobb.Som när posten och bankerna datoriserades.Är det någon som sett en kassörska de senaste åren?
Bostäder ska byggas och nya jobb skapas.I en nära och snar framtid.Billiga blir dom också.Och klimatsmarta.
Länder med inbördeskrig,svält och fattigdom har på något sätt lyckats bevara utbildningssystem genom åren som är bättre än det svenska.Det somaliska undret.

Annie Lööf,Gustav Fridolin och Christina Höj Larsen har alla stått och misslyckats totalt med att argumentera mot olika SD:are.
Inte för att SD:s olika representanter är så extremt överlägsna.Eller skickliga.Eller pålästa.Vilket de förvisso varit.Utan för att det helt enkelt inte går ihop längre.
Ingen retorik klarar den här sortens lögner i längden.Ingen karismatisk retoriker klarar att leverera utan någon grund att stå på.Trots applåderande journalister.
Till karismatiska retoriker räknas knappast AKB,Löfven eller Annie Lööf heller för den delen.Vilket är förståeligt.Uppdraget blir omöjligare för varje dag precis som ett korthus blir instabilare ju högre man bygger.
Tabloiderna flyttar fokus.Angela Merkel heter frälsningen nu.Hon ska rädda EU och invandringen enligt Aftonbladet.Österrike,Tyskland och Frankrike (samt Sverige) ska tvinga de andra 24 länderna att ta ansvar.Det är tvunget.Eftersom de vet mest och bäst.
Hur det ska gå till svarar inte tabloiderna på.Inte Angela Merkel heller.Orban och Cameron verkar i varje fall inte lika övertygade.

Normannen SVT lät komma till tals i sitt aningen vinklade program om flyktingarna igår var en märklig upplevelse.Eftersom han egentligen var ett eko av Åkesson i debatten med Lööf.Ingenting SVT uppmärksammade så klart men ändå.SVT argumenterar opartiskt mot Åkesson med hans egna argument ur någon annas mun.Förvirringen blir gränslös.

Paniken är total.Dublin och Schengen hänger i luften om man är på den snälla sidan.
Eller hela EU om man inte är det.Lögnerna,myterna och vidskepelserna som byggde den nya religionen smälter snabbare än snö i helvetet.
Den nya religionens prästerskap förbereder sig.Sista striden är här!
Det finns inte en möjlighet att de ger sig utan våld.Våld och mer våld.
Än så länge syns ingen Gorbatjov som kan släppa taget till.
Beväpna er!

Anonym sa...

Jag tror 7-klövern ser den nuvarande migrationen som ett sätt att upplösa nationen. De hatar nationalstaten och vill få ett statslöst samhälle eller en större federation. Att tala gott om allt från att landet skulle stanna utan invandrare, läkarlegitimerade syrier ska komma i arbete när de utgörs av 4.1 promille av syrierna som kom i augusti månad, är ett tydligt sätt att försöka splittra och omforma Sverige. Jag ser inget annat alternativ, eftersom detta är vad deras politik i förlängningen leder till.

Magne

Anonym sa...

Hej.
De som invandrar till Sverige kommer att vara alltmer högutbildade. Varför? Titta på den svenska skolans resultat från mitten av nittiotalet till idag.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

@Rikard, lärare
Det där har ju Fridolin styrt upp redan.Tog bara 100 dagar.