torsdag 17 juli 2014

Fallet Assange: En pinsamhet för rättsväsendet


Julian Assange blir kvar på Ecuadors ambassad. Stockholms tingsrätt valde att inte upphäva häktningen. Ett beslut som alltså löser - ingenting.

Det finns två sidor här. Den ena, åklagarsidan och Sveriges feminister (ty fallet har blivit deras sak), menar att Assange borde komma till Sverige så att saken kan redas ut. En oskyldig man gömmer sig väl inte?

Den andra sidan hävdar att det enklaste sättet att få saken ur världen, hur det än går, är att åklagaren kommer till London och förhör Assange på plats. Men det vägrar hon göra. Och därmed kan denna pinsamma cirkus fortsätta, till brittiska skattebetalares förtret (enligt uppgift har bevakningen av ambassaden hittills kostat 74 miljoner).

Assange hyser oro för att bli utlämnad till USA om han hamnar i den brittiska eller svenska polisens klor. Hans oro är inte obefogad. Storbritannien och Sverige är två av USA:s närmaste allierade i massövervakningen, de två länder som lade in veto mot att frågan skulle diskuteras på EU-nivå och som kategoriskt hållit USA om ryggen när brott begåtts i terrorbekämpningens namn.

Att en ansvarig för WikiLeaks-läckorna inte skulle jagas är naivt. Risken är tyvärr överhängande att svensk och brittisk polis med glädje och stolthet skulle överlämna Assange till amerikanerna.

Julian Assage må vara en udda filur. Men även han förtjänar ett rättvist bemötande av det svenska rättsväsendet. Jag vet inte vad som verkligen hände mellan honom och de två kvinnorna. Men jag vet att det som nu sker är pinsamt för det svenska rättsväsendet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt vad som framkommit,hade Assange och en av kvinnorna först sex,sen lite lunch på det.Ytterligare en kvinna ansluter och går till polisen för att utröna om assange måste testas för hiv.Det hela slutar med att Borgström förut jämställdombudsman och advokat tillsammans eller i samråd med Ny häktar Assange för våldtäkt,mycket underligt...

Micke sa...

För politiska Jesusfigurer ska särbehandling alltid gälla.

Er syn är unikt grundad i er och Assanges politiska hemvist.
Hade han varit feministisk vänster politisk aktivist så hade ni hyllat åklagaren.

Så är det.

Mangan sa...

Definierandet av vad som i rättslig mening utgör våldtäkt kan i Sverige numera innehålla lika mycket gummi som de där kådisarna, och sedan är ordet våldtäkt grundligt politiserat av feministerna här i landet.

Reglerna för häktning här i Svedala kan dessutom vara orimligt lösa; Marianne Ny vill uppenbarligen ha honom inlåst under hela den tid polisen skulle fortsätta att utreda saken och försöka jobba upp ett användbart åtal. Nej, Assange och hans advokater gör en fullständigt riktig bedömning när de antyder att han inte kan räkna med en rättssäker process i Sverige.

Hans Li Engnell sa...

Jag tyckte mig se en halmgubbe.

Micke sa...

Nej du såg en sanning.

Anonym sa...

Det finns starka skäl att tro att kvinnorna ljuger om vad som hände

http://klartexten.wordpress.com/2012/08/17/bevis-pa-att-kvinnorna-ljuger-om-assange/

Sven Tycker sa...

Vem som ljuger har vi ingen aning om. Min syn på Assanges moral har fått sig en liten törn. Men fortfarande kan man fråga sig varför han aldrig förhördes medan han var kvar i Sverige. Och varför det inte går att lösa med förhör i England. Det är ju inte ens beslutat om åtal än. Alltså är det en hel del underligheter begravda. Som svenska myndigheter behöver besvara.