tisdag 22 juli 2014

Norskt sexköpsförbud kan avskaffas

Den norska sexköpslagen är under utvärdering. Om inga positiva överraskningar kommer ur utvärderingen kan lagen avskaffas, uppger företrädare för Venstre, som stöder den norska regeringen. Eller som flera svenska medier väljer att uttrycka saken: "Norsk sexköpslag i fara".

Precis som i Sverige var stödet för sexköpslagen inte enhälligt när lagen klubbades. Den norska sexköpslagen infördes av den rödgröna regeringen 2009. Med Venstres stöd kan Höyre och Fremskrittspartiet se till att lagen avskaffas.

Detta vore inte bara bra för Norges sexarbetare utan också en välkommen markering mot de svenska feminister som ser sexköpslagen som Sveriges stoltaste exportvara. Norge kan visa att en dålig lag är fullt möjligt att avskaffa, vilket kan möjliggöra en pånyttfödd debatt i Sverige.

Norge har inte bara ett förbud mot sexköp inom utan även utom landets gränser. Det skiljer den från det svenska sexköpsförbudet, även om ett liknande förbud även diskuterats av feminister i Sverige.

Vad talar för ett avskaffande? Möjligen val av utredare. I Sverige fick blivande JK Anna Skarhed uppdraget att utvärdera effekterna av sexköpslagen. I direktiven framgick att lagens existens inte fick ifrågasättas, däremot fick straffskärpningar föreslås. Skarhed uttryckte själv stöd för lagen privat. I Norge valdes ett fristående analysföretag.

I augusti ska utvärderingen presenteras för Stortinget.

6 kommentarer:

Patrik S sa...

Så i Norge finns det alltså partier som först är motståndare till ett lagförslag och sedan efter att lagen införts FORTSÄTTER att vara motståndare till lagen? Fascinerande, eller vad säger ni Moderaterna?

Hans Li Engnell sa...

Politiker med principer, månne. Unheard of här i Sverige.

Micke sa...

Så i Norge finns det alltså partier som först är motståndare till ett lagförslag och sedan efter att lagen införts FORTSÄTTER att vara motståndare till lagen?
-----------------------------
Ja det fungerar ju så i en demokrati och det är det som garanterar er rätten att driva iden att vi i praktiken ska göra prostituerade till ett skattefrälse.

Hans Li Engnell sa...

Är de inte det nu, menar du?

Micke sa...

Är de inte det nu, menar du?
---------------------

Nej idag är prostitiuterade som inte betalar skatt naturligtvis att betrakta som alla andra som ger fan i att skatta sina inkomster och det kommer dom att fortsätta med när prostitution blir legaliserat ( vilket det säkert blir förr eller senare).

Amnexis sa...

Micke:

Men om en glädjeflicka VILL betala skatt för sin företagsamhet då?

Jo justja, det provade Rosinah Sambo, men skattemyndigheten upskattade hennes inkomst lite väl högt (900.000kr/år) och ville inte ändra på sig. Så hon gick i konkurs och hämnades genom att anmäla staten för koppleri.

Det tycker jag var fyndigt gjort.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/prostituerad-stammer-staten-for-koppleri_87501.svd