onsdag 2 juli 2014

En öppen hand


På det feministiska väckelsemötet Nordiskt forum häromveckan sade Gudrun Schyman, som blivit nära nog untouchable i svenska medier, att Feministiskt initiativ går mot riksdagen med inte en knuten näve utan med "en öppen hand" - och "mycket kärlek".

Det är ett närmast parodiskt uttalande givet vad som faktiskt står i partiprogrammet. Där framträder en helt annan bild av Fi, ett intolerant parti som vill skicka meningsmotståndare på kurs och att alla tänkbara yrkesgrupper ska undervisas i feministisk ideologi.

Fi står dessutom för den mest omfattande utvidgningen av den politiska makten i människors liv på decennier. Partiet hyser ingen tilltro till människors förmåga att styra sina egna liv. Det inriktar sina satsningar enögt på kvinnor och ser män som ett problem som måste åtgärdas, däribland med omskolning. Det krävs väldigt livlig fantasi för att se någon kärlek här.

Sifo har mätt hur väljare ser på olika partier. Vilka partier tycker vi allra sämst om? Resultatet är intressant. Mer än var tredje S-väljare (36 procent) tycker enligt denna undersökning illa om Fi. Bland alla väljare är det 46 procent som tycker illa om Schymans kvinnoparti. Det är inte riktigt den bilden vi får i medierna varje dag, där det rullas ut en röd matta närhelst Schyman eller någon annan från hennes parti uppenbarar sig.

Valrörelsen har knappt börjat, men mediernas vinkel börjar redan klarna: Fi ska lyftas fram som det goda alternativet till SD. Den öppna handen mot den knutna näven. Det är förstås en dimridå. Men just nu verkar få i etablissemanget vara benägna att se igenom den.

11 kommentarer:

Micke sa...

Grejen är ju att ni hatat fruntimmer som inte passar i er mall långt innan partiet bildades så jag förstår ärligen inte varföär ni gnäller.

SD har fört in metoden att gnälla och grina sig fram i rikspolitiken och den tycks smitta hårt.

Hans Li Engnell sa...

Vilka är "ni"?

Anonym sa...

Ibland är historielösheten förskräckande.

Hur mycket har förändrats sedan 1800-talets kvinnorörelse - egentligen?

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Womans-Holy-War.jpg

Micke sa...

Ni.

Micke sa...


Hur mycket har förändrats sedan 1800-talets kvinnorörelse - egentligen?
-------------------
Det är frikyrkorörelsens fel....bla bla bla...

Amnexis sa...

Hans:

Micke kanske missade Du-reformen..?

;)


FI är den nya frikyrkorörelsen - Feministisk Inkvisition.

Micke sa...

Vad var det jag sa?

Amnexis sa...

Micke:

Äh, du har ju gjort en så storstilad comeback så jag slängde dig ett köttben.

Micketrollet högg det direkt eftersom han nu är helt utsvulten intellektuellt. Den "apolitiske" debattören är tillbaka med samma gamla arsenal som vi är vana vid; kärringar, idioter, fascister, grisar och nazister..

Listan blir bara längre över micketrollets hat mot oliktänkande. Som naturligtvis bär vuvuzelavänsterns tydliga signum.

FI är naturligtvis inte frikyrkorörelsen. Deras kelgrisar hittar du i en annan religion. Den religionens kvinnoförtryck hör du aldrig FI tala om...

Micke sa...

Har du aspberger?

Anonym sa...

@ micketrollet

Hur stämmer frågan om motdebattören har psykiskt funktionshinder överens med denna regel:

"Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej. "

Amnexis sa...

Anonym 13:59:

Jag tycker Micke för en gångs skull kom med en berättigad fråga, lite skall man väl tåla om man debatterar på nätet?